Friday, June 26, 2020

SURVEY : Adakah Dr Mahathir Dan Anwar Masih Relevan Dalam Politik Malaysia?


Pakatan Harapan kini berada di ambang kehancuran disebabkan oleh persengketaan yang tidak ada kesudahan antara Dr Mahathir dan Anwar Ibrahim.

Bukan admin simpati, apa lagi menyokong Pakatan Harapan, tapi dalam sistem demokrasi, kita memerlukan barisan pembangkang yang mantap sebagai kuasa 'check and balance' kepada kerajaan yang memerintah.

Pakatan Harapan adalah satu-satunya barisan pembangkang yang ada dalam politik Malaysia dan sekiranya Pakatan Harapan berterusan bertelagah sesama sendiri, ianya adalah satu keadaa yang tidak sihat dalam sistem pemerintahan negara.

Bagi admin, kemelut yang tiada kesudahan dalam Pakatan Harapan hanya berpunca dari 2 watak, iaitu Dr Mahathir dan Anwar Ibrahim.

Kedua-duanya tamakkan kuasa dan hanya mementingkan agenda peribadi dari perjuangan membela nasib rakyat.

Terkini, Dr Mahathir 'demand' untuk menjadi Perdana Menteri buat kali ketiga dengan ugutan sekiranya kemahuan beliau tidak dipenuhi, beliau akan membawa serpihan Ahli Parlimen PPBM keluar dari Pakatan Harapan (BACA DI SINI), walau pun hakikatnya PPBM secara rasmi telah keluar dari Pakatan Harapan (BACA DI SINI).


Anwar pula enggan berkerjasama dengan Dr Mahathir kerana sudah berkali-kal terkena dengan Dr Mahathir.

Sampai sekarang tiada kata putus di antara mereka berdua sehingga rakyat sudah benar-benar bosan dengan perleingkahan yang tidak ada kesudahan ini.

Persoalannya, apakah mereka sudah terlalu yakin untuk meruntuhkan kerajaan hari ini hingga tiada ruang toleransi antara mereka?

Dan apakah rakyat masih merasakan mereka masih relevan dengan politik semasa di Malaysia?

Nyatakan pendapat anda dalam survey di bawah ini 👇

Berikan Pendapat Anda Di Sini

0 comments:

fda

Archives