Friday, May 25, 2018

MOF baru akauntan bangang salah kira hutang RM1 trillion



OH MY ACCOUNTANT (TO PUN OH MY ENGLISH)

Dr M cuma doktor. Daim loyar. Ingatkan LGE tu accountant. Cuma bermain half truth atau accountant palsu.

Aku yg bukan akauntan pun tahu MASB berhubung contingent liabilities dan OPEX utk PFI yg ala "sales and leaseback".

CONTINGENT LIABILITIES mcm Guarantee bukan hutang. Jadi hutang jika keadaan tertentu.

OK lah dah sebut jaminan yg dah tak mampu bayar. Tapi tak ko kojo gilo disebut gomen default?

Nak kasi market terkojot lagi ko sebutlah senarai semua CL. Jgnlah setakat yg itu sajo. Ado kang duit pencen EPF aku cukup utk beli PLC. Hahaha 😄

Mahathir suka kato, "You get the government that you chose.". Pastinya I did not vote a government so deceiving but bangang.

Yg PFI tu nak disebut sebagai hutang pun kojo bangang. Mmg ado debate PFI ni utk hide hutang as Off B/S item dan mcm2 lagi.

Tapi kito guno bukan pasal itu tapi utk pastikan gomen upaya sediakan prasana yg rakyat perlukan. Dia OPEX la dan bukan BALANCE SHEET ITEM. Mesti LGE tido dalam kolas.Betul ker ado ijazah?

Nak detail, baca komen Megat Zulhazmi At-Terawis dan Zam Yahaya di https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10155650746328269&id=623128268




7 comments:

  • Anonymous says:
    May 25, 2018 at 9:16:00 AM GMT+8

    CONTINGENT LIABILITIES mcm Guarantee bukan hutang. Jadi hutang jika keadaan tertentu.
    tp tetap kategori hutang klau terjadi sesuatu ye tak???
    ke salah gak

  • Anonymous says:
    May 25, 2018 at 9:58:00 AM GMT+8

    SAMAN SAMA INI ORANGLAH YBLGE

  • Anonymous says:
    May 25, 2018 at 10:38:00 AM GMT+8

    lim guan eng guna Excel..?

  • Izzaqil Nawawi says:
    May 25, 2018 at 10:06:00 PM GMT+8

    Saya dah warning dulu..Mahathir dah nyanyuk, Anwar tak pernah lulus periksa matematik dan Guan Eng bodoh bangap sebab nak rasuah pun tak reti.

  • Anonymous says:
    May 25, 2018 at 10:10:00 PM GMT+8

    Kerajaan Pakatan adalah kerajaan tikus baiki labu.Lagi 6 bulan ekonomi akan merudum, ribuan akan hilang kerja dan semua rakyat susah cari makan.

  • Izzaqil Nawawi says:
    May 25, 2018 at 10:10:00 PM GMT+8

    Saya dah warning dulu..Mahathir dah nyanyuk, Anwar tak pernah lulus periksa matematik dan Guan Eng bodoh bangap sebab nak rasuah pun tak reti.

  • Anonymous says:
    May 26, 2018 at 12:39:00 AM GMT+8

    pilih menteri ada kes rasuah mcm tu lah jd nya.. layakkah dia berckp psl kewangan kalau harga pasaran rumah yg dibeli pun dia tak tau..

fda

Archives