Monday, February 5, 2018

Senarai Pembohongan LGE Dalam Kes Terowong (Bahagian 2)
1. Kita pelik. Macam mana satu projek boleh ada sampai 3 kos yang berbeza...🤔🤔🤔

Sebut harga kos yang pertama ialah RM3.7 billion seperti yang tercatit dalam surat Lim Guan Eng kepada Perdana Menteri.

Sebut harga kos yang kedua ialah RM4.08 billion seperti yang dilapurkan portal negeri Pulau Pinang.

Sebut harga kos yang ketiga ialah RM6.3 billion bila Lim Guan Eng membuat pengumuman tentang projek terowong Pulau Pinang.

Sila baca di sini :

http://ww1.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=0410&pub=Kosmo&sec=Pilihan_Raya&pg=pr_04.htm2. Kekukuhan kewangan Consortium Zenith Construction Sdn. Bhd. yang bertindak sebagai SPV di ragui tapi Lim Guan Eng tidak peduli!!!

3. Walau pun pelbagai pihak menyuarakan kebimbangan mengenai kekukuhan kewangan SPV yang di anugerahkan projek pembinaan terowong Pulau Pinang namun Lim Guan Eng tidak mengendahkannya sebab :

Baca di sini :

m.malaysiakini.com/news/409391

Dan juga di sini :

https://pakdin.my/kes-terowong-pulau-pinang-sprm-teliti-unsur-rasuah-dalam-pemberian-kerja-kajian-reka-bentuk-dan-kebolehlaksanaan/

4. Lebih meragukan apabila projek yang di dakwa oleh Lim Guan Eng akan di biayai sepenuhnya oleh kerajaan Pulau Pinang akan di kenakan tol selama 30 tahun.
5. Kebiasaannya, konsesi kutipan tol HANYA akan di benarkan sekiranya kontraktor mebiayai kos pembinaan sepenuhnya.

Tapi istimewanya dalam isu pembinaan terowong ini, sudahlah kerajaan negeri yang menanggung sepenuhnya kos pembinaan malah kontraktor pula di beri hak mengutip tol selama 30 tahun. WANG BESAR!!!


6. Pada 15/11/2014, akhbar New Straits Times melapurkan, Lim Guan Eng membuat kenyataan bahawa untuk mengelakkan kerajaan negeri daripada muflis maka peruntukan perbelanjaan dalam aspek pengangkutan dan kesihatan tidak dapat di tambah!!!

Tapi dari mana datangnya dana RM6.3 billion? Ternyata Lim Guan Eng menipu rakyat Pulau Pinang!!!

Sila baca di sini :

https://aidcnews.wordpress.com/2016/01/19/fakta-projek-terowong-dasar-laut-pulau-pinang/

7. Sebenarnya bukan terowong dasar laut yang mahu di bina oleh Lim Guan Eng tetapi hartanah yang bernilai ratusan juta ringgit yang berada di Persiaran Gurney yang diidamkannya.

Selama ini kita semua telah terpedaya dengan penipuan Lim Guan Eng.

Kepada rakyat Pulau Pinang gunakan kuasa pada PRU 14 untuk menukar kerajaan yang tamak haloba demi mengelakkan lebih banyak lagi tanah di Pulau Pinang di jual!!!1 comments:

  • Cencaluk says:
    February 5, 2018 at 4:55:00 PM GMT+8

    Diharap semua yg menyokong kerajaan akan dapat bersama2 menyerang dan memperhebatkan lagi liputa mengenai TEROWONG di PP.

    Nampaknya LGE dan PH cuba untuk mengambus SKANDAL TEROWONG ini dari pengamatan RAKYAT.

fda

Archives