Wednesday, August 26, 2020

Peringatan Kepada Pemuda DAP Sarawak, Sarang Tebuan Jangan Di Jolok, Penduduk Asal Sarawak Sudah Bersuara


Kalau kita kata DAP ialah parti rasis dan langsung tidak tahu menjaga hati dan perasaan orang lain, DAP marah.

DAP sering gunakan alasan hak asasi, kesamaan hak dan berbagai-bagai label yang sangat lunak didengar untuk melindungi perbuatan jijik mereka yang sering menimbulkan kemarahan kepada kaum lain di Malaysia.

Bila kita bangkit membantah dan menyatakan kemarahan atas tindakan provokasi perkauman yang sengaja DAP lakukan itu, DAP dengan pantas akan menuduh kita rasis.

Itulah sikap DAP dari dahulu, kini dan selamanya.

Terkini, tindakan provokasi perkauman sengaja dilakukan lagi, kali ini di bumi Kenyalang.

Mungkin kerana merasakan yang mereka sudah cukup gagah dan tidak ada siapa yang berani mempertikaikan apa yang mereka buat, DAP dengan berani dan angkuhnya menampal nama jalan yang ditulis dalam bahasa Mandarin di sekitar Bandaraya Kuching, Sarawak.


Bila orang ramai dari pelbagai kaum bangkit menyatakan kemarahan, Ketua Pemuda DAP Sarawak, Howard Lee, berkata apa yang dilakukan oleh Pemuda Sarawak adalah membaiki papan tanda jalan itu. 

Isu papan tanda jalan sudah ada dan SUPP (Parti Rakyat Bersatu Sarawak) tahu mengenainya.


"Presiden SUPP, Dr Sim Kui Hian, yang merupakan menteri Cina dalam kabinet negeri, tahu tentang  masalah  itu  dan  mereka tidak melakukan apa-apa," katanya dipetik laporan Borneo Post.

"Berkaitan isu papan tanda di bandaraya Kuching Sarawak yang kebelakangan ini menjadi topik hangat, kami merayu supaya kita menghormati perbezaan sosio-budaya di antara Wilayah Sarawak dan Semenanjung Malaysia," tambah Howard lagi.

Masaalahnya sekarang, apa yang dilakukan oleh Pemuda DAP Sarawak itu bukanlah membaiki papan tanda jalan tersebut, tetapi mengubah dengan menampal pelekat berbahasa Mandarin ke atas papan tanda itu.

Adakah Pemuda DAP Sarawak sudah mendapat kebenaran  dari DBKU untuk mengubah maklumat di atas papan tanda tersebut atau mereka bertindak secara bulldoz tanpa mengendahkan undang-undang!!!

Dan kenapa pula mahu diheret SUPP dan Presiden SUPP, Dr Sim Kui Hian dalam tindakan biadap yang mereka sendiri lakukan!!!

Kepada DAP, ada peringatan yang diberikan oleh Adam Lawrence, seorang anak jati negeri Sarawak yang berbangsa Iban.

Baca dan hadamkan apa yang Adam Lawrence katakan :


Mana Sejarah Cina Di Bumi Sarawak?

Aku bukan rasis... 

Tapi aku tulis untuk mengingatkan agar kita hidup di dunia ini setidak-tidaknya reti bagaimana menghormati orang lain, tambah lagi jika kita ini menumpang.

Sarawak asalnya dihuni bangsa Iban, Melayu, Melanau, Bidayuh, Kenyah, Kayan, Kelabit, Penan dan lain-lain.

Kami adalah penduduk asal sejak ribuan tahun, bukannya baru 100 atau 50 tahun yang lalu.

Orang Cina yang memandai mengajak orang Sarawak supaya tuntut untuk keluar dari Malaysia di Sarawak itu adalah bangsa atau kaum yang TIDAK ADA asal usul di bumi Sarawak ini. 

Kamu orang Cina TIDAK ADA sejarah tumpah darah melawan menjajah. 

Sila namakan seorang bangsa kamu orang Cina yang pernah melawan penjajah di bumi Kenyalang ini???

Jadi, kamu yang merupakan kaum pendatang yang masih baru mendatang tidak perlu hendak ajak atau cuba menghasut bangsa asal di bumi ini supaya keluar Malaysia. 

Sejarah hidup yang ada pada bangsa kamu adalah sebagai komunis memerangi bangsa aku sendiri... ada!!!

Tanah kami ada adatnya, ada ceritanya dan ada sejarahnya. 

Di mana bangsa kamu, semasa James Brooke serang kami dahulu? 

Siapa nama pahlawan kamu yang berjuang bersama kami?

Kami Iban digelar Sea Dayak kerana datang dari hulu pendalaman ke tepi laut yang asing mempertahankan kedaulatan tanah kami.

Saya ingin berpesan kepada kaum kamu kaum bangsa Cina golongan pendatang ini, jangan sesekali hidup sebagai bangsa yang KURANG AJAR di tanah orang lain, kemudian berlagak macam orang asal di sini. 

Duduk dan tinggallah elok elok cari makan di sini. 

Tak perlu hendak ajar kami apa yang terbaik untuk kami.

Keluarga aku ada juga yang berbangsa Cina, tetapi tidak pula bengap macam kamu. 

Sudahlah pendatang dan senang-senang dapat duduk jadi warga Sarawak, kemudian hendak ajak aku dan bangsa aku orang asal negeri ini keluar Malaysia.

Ape masalah otak korang nie?

Tidak semua Iban itu Kristian.

Dan tidak juga semua Iban itu Islam.

Tidak pula semua Iban itu Pagan.

Tapi kami semua adalah bangsa asal negeri ini dan termaktub dalam PERLEMBAGAAN PERSEKUTUAN ada hak kami sebagai pribumi dan sebagai bangsa Bumiputera.

Jangan ingat kerana pemimpin kami lemah, kamu boleh pijak-pijak orang bawah sesuka hati kamu!!!
Adam Lawrence
Iban Sarawak

Kepada bangsa DAP, berpolitiklah secara matang dan janganlah melakukan perbuatan-perbuatan bodoh semata-mata untuk mendapatkan publisiti murahan.

Kemudian bila menghadapi tekanan kemarahan orang ramai, kelam kabut ayam dan cuba hendak babitkan pihak lain yang tidak ada kena mengena.

Berani buat, berani tanggung, kalau tidak, jangan berpolitik, pelihara saja babi yang ada di rumah kamu semua!!!

0 comments:

fda

Archives