Tuesday, September 12, 2017

Almarhum Tuanku Halim, Sultan yang baik; Lagi dihormati dan disayangi
http://m.utusan.com.my/berita/nasional/sultan-kedah-mangkat-1.525222

Almarhum Sultan Abdul Halim adalah Sultan yang amat dihormati dan disayangi rakyat. Dia satu-satu Sultan yang tiada langsung hal buruk yang didengar mengenainya.

Kata-katanya begitu dihormati hinggakan hanya kiasannya sahaja rakyat, pegawai kerajaan dan pemimpin-pemimpin mulai sedari dan ambil tindakan untuk singkir seorang Menteri Besar yang tidak langsung beri tumpuan untuk tadbir Kedah.Marilah kita mengingati Almarhum:


Pesanan-pesanan terakhir Almarhum:

Pesan-pesan terakhir sultan Kedah
11 Sep 2017, 5:18 petang (Dikemaskini 11 Sep 2017, 5:25 petang)

Harimau mati meninggal belang, manusia mati meninggalkan jasa.

Kemangkatan Sultan Kedah Sultan Abdul Halim Mu'Adzam Shah sudah pasti mendukacitakan seluruh rakyat Malaysia.

Di samping menyembah takziah, orang ramai mungkin boleh merenung kembali titah rasmi terakhir baginda 28 hari lalu ketika perasmian Persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN), Mesyuarat Pertama Penggal Kelima yang ke-13 di di Alor Setar.

Dalam titah 14 Ogos itu, almarhum menzahirkan rasa dukacita atas tindakan sesetengah pemimpin politik dan individu berkepentingan yang mengambil kesempatan menghangatkan permusuhan sesama Islam di ruang maya.

Baginda turut menyelar ilmuwan agama yang tidak terkecuali mengeluarkan fatwa, tuduh-menuduh dan berdebat di alam siber sehingga masyarakat berbelah bagi.

"Janganlah kerana perbezaan ideologi yang sempit atau kerana kepentingan diri yang lain, isu sensitif seperti kemuliaan agama Islam, kedaulatan raja-raja, hak keistimewaan kaum, hukum-hakam serta agama Islam diperdebatkan secara tidak beradab di laman sosial sekali gus mengundang tafsiran negatif," titah baginda.

Titah itu dibacakan oleh Raja Muda Kedah Tan Sri Tunku Sallehuddin Sultan Badlishah.

Maklumat tiada tapisan

Almarhum Sultan Abdul Halim juga mengingatkan bahawa pada ketika ini pelbagai maklumat boleh diperoleh dengan bebas tanpa ada tapisan yang boleh membezakan antara yang hak dan batil.

Titah baginda lagi, penggunaan telefon dan gajet sudah menjadi budaya hidup, menyaksikan lebih 17 juta penduduk mempunyai akses kepada ruang maya dan separuh daripadanya mempunyai Facebook.

"Natijahnya, fitnah dan cerita palsu menjadi tular dan dijaja serata tempat, senario ini menjadi virus yang memporakperandakan dan mengelirukan rakyat, memecahbelahkan dan mengucar-ngacirkan ukhuwah yang selama ini terjalin indah," titah Sultan Abdul Halim.

Pendidikan Islam

Baginda juga mengambil berat berkaitan pendidikan, terutamanya pendidikan Islam.

Dalam ucapan di hadapan anggota-anggota Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kedah itu, baginda
melahirkan rasa bangga apabila Kedah menjadi antara negeri dan pelopor awal dalam usaha memartabatkan perkara itu.

"Hal ini dapat dibuktikan menerusi sistem pengajian pondok di mana sistem pondok kini telah dibuat penambahbaikan dan kesannya kini kita sudah memiliki Maahad Tahfiz Sains di Kulim," titahnya.

Modal insan Gen Y

Pembangunan model insan di kalangan generasi baru turut memikat hati baginda apabila Menteri Besar Datuk Seri Ahmad Bashah Md Hanipah mendapat pujian melalui program-program negeri.

“Beta juga amat tertarik dengan daya usaha memanda menteri besar yang menjadikan usaha gilapan modal insan sebagai dasar utama negeri, meskipun ‘Gen-Y’ hanya mewakili 38 peratus daripada keseluruhan penduduk Kedah, beta difahamkan kerajaan negeri memberi fokus lebih kepada 40 peratus pelaksanaan dasar kepada generasi muda," titahnya.

Entah kenapa orang yang bbegitu baik dan dihormati, ada pula yang bertindak biadap:

Jika di Thailand, mereka yang kurang ajar, biadap dan tiada kesopanan kesusilaan dihukum sekerasnya:


Harap ada buat laporan polis terhadap mereka-mereka ini.

1 comments:

 • Anonymous says:
  September 12, 2017 at 8:51:00 AM GMT+8

  إِنَّا لِلّهِ وَإِنَّـا إِلَيْهِ رَاجِعونَ

  Innalillahi Wainnai Ilaihiraajiun

  Al-Fatihah

  Almarhum Almu'tasimu Billahi Muhibbuddin Tuanku Alhaj Abdul Halim Mu'adzam Shah Ibni Al-Marhum Sultan Badlishah (28 November 1927 - 11 September 2017)

  Sultan Melayu paling baik hati, rendah perwatakannya dengan rakyat jelata dan tidak cakap besar/ bongkak yang pernah aku kenali..

  Semoga Allah SWT tempatkan Ruh Almarhum bersama Para Rasul Anbia' Solehin. Aminn Ya Robb!


  'BANGSA KEDAH'

fda

Archives