Friday, September 30, 2016

Yang ngutuk Zahid, elok sangat ke English kamu?


Text ucapan Dato Seri Zahid Hamidi begitu berisi dan bernas. Boleh dibaca dengan penuh di

Tapi malangnya pihak tertentu sengaja mempersendakan sebutan dan kesilapan bahasa Inggeris Zahid.


Rasanya berbanding dengan ramai pemimpin-pemimpin dunia yang ternama dan dari negara maju, bahasa inggeris mereka langsung tidak boleh difahami.

Khabarnya mereka yang persendakan Zahid bukan orang lain tapi budak-budak pemimpin tertentu.

Adakah boss mereka sudah mengidamkan jawatan Zahid dan sedia membuat keputusan tegas dan bukan playsafe untuk hanya beri amaran?

Menteri Luar Negara pun puji ucapan Zahid:

FOR IMMEDIATE RELEASE

PRESS STATEMENT BY YB DATO' SRI ANIFAH HAJI AMAN, MINISTER OF FOREIGN AFFAIRS ON MALAYSIA’S PARTICIPATION AT THE 71ST SESSION OF THE UNITED NATIONS GENERAL ASSEMBLY, NEW YORK

YAB Dato’ Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi, Deputy Prime Minister, led Malaysia’s delegation to the 71st Session of the United Nations General Assembly, (UNGA) during which he delivered Malaysia’s national statement at the General Debate on 24 September 2016.

YAB Deputy Prime Minister had among others, clearly conveyed the message that Malaysia is committed to the 2030 Agenda for Sustainable Development and the implementation of the Sustainable Development Goals contained therein. He had also enunciated Malaysia’s position on climate change, terrorism, the question of Palestine and the issue of the resettlement of refugees and migrants to third countries. The message conveyed by the Deputy Prime Minister was well received by the other Member States as indicated by their representatives who thanked and congratulated the Deputy Prime Minister for his statement after the delivery.

It is unfortunate that some Malaysians had levelled criticisms and had chosen to highlight the Deputy Prime Minister’s delivery of his speech rather than focus and digest the important message that he was conveying at the UN General Debate.

The UN has a diverse membership and very often, we find that leaders have delivered their statements heavily accented in their own language. What is important is that the message that they are conveying is understood and their views are put across to the members of the UN.

DATO’ SRI ANIFAH HAJI AMAN Minister of Foreign Affairs Malaysia

30 September 2016

----------

Mana lagi pihak-pihak yang pertahankan Zahid termasuk pembangkang:






Negeri asal Menteri Luar pun banyak bercakap Inggeris dengan sebutan dan slang yang bukan seperti anak bangsawan belajar di England.

Tanpa sokongan Sabah, janganlah mimpi nak kalahkan Zahid.

Malah ramai dalam pembangkang pun English teruk. Duduk di Malaysia pun tak tahu cakap Melayu.


Malah Lim Kit Siang, Mahathir dan Anwar pun bukannya lancar dan santai bahasa Inggeris mereka.

Yang ngutuk Zahid pun baik English mahu pun bahasa Melayu lintang pukang.

Jika hebat macam mana bahasa dan slang English tapi kandungan ZERO dan hanya amaran kosong, lagi memalukan dan jadi bahan ketawa lebih besar.

Sabar Zahid ... Rosmah pun dianiaya sebab kegilaan politik untuk jatuh menjatuh. Tuhan bukakan hati untuk ADUN DAP perakui usaha baik Permata

http://snapshot2016.blogspot.my/2016/09/adun-dap-bakal-dihina-mahathir-sebab.html

4 comments:

  • Anonymous says:
    September 30, 2016 at 8:30:00 PM GMT+8

    Jauh baik english aku dari dia. Dah jadi TPM, pegilah belajar sikit macam Anwar dulu. Duit banyak2 bukan boleh bawak kubur pun. Malulah jadi TPM dan bakal jadi PM tapi cakap macam budak sekolah tadika. Semua boleh repair kalau ada duit. Belanjalah sikit bayar tutor. Manalah tau kot2 jadi PM nanti.

  • Anonymous says:
    September 30, 2016 at 11:04:00 PM GMT+8

    Agree bro,
    Bila dia sebut Malaycia instead of Malaaizia, any rasa dia tu sikit pelak.
    Orang paham dah le.Manglish ok juge.
    Dulu masa dah ada program pembelajaran dalam Bahasa Inggeris, tak setuju.Tukar balik.

  • Anonymous says:
    October 1, 2016 at 6:30:00 AM GMT+8

    Suruh zahid sabar tapi blogger sendiri tak sabar. Hahaha..lebih sudu dari kuah. Zahid sebagai TPM harus fasih berbahasa inggeris. Kalau sebutan tak jelas, macam mana orang nak faham? Dia bukan berucap di mesyuarat pibg, bukan berucap rasmi balai raya...dia berucap di PBB mewakili malaysia, membawa mesej malaysia ke serata dunia. Mat taib, ali rustam dan segelitir lain dlm umno tak naik sbb english mereka. Zahid dah naik bukan atas usaha sendiri tapi skrg baru kita sedar kualiti dirinya jauh ke belakang.

  • Anonymous says:
    October 1, 2016 at 7:43:00 PM GMT+8

    Kenapa nak jadi isu sangat lagipun masa zahid berucap, banyak kerusi dari orang yang mendengar, kerusi kerusi ni pun tak komplain apa apa.

fda