Thursday, September 8, 2016

Analisa World Bank dan GRI lebih relevan dari taukeh majallah tutup kedai


Laporan World Bank menyatakan walaupun ekonomi global sedang menurun, pertumbuhan ekonomi Malaysia masih dilihat boleh bertahan keranaa lebih tinggi dari purata kadar pertumbuhan. 
Hadad-Zervos said Malaysia’s economic growth would be supported by the government’s pro-growth policies.
“If you look at Malaysia’s story over the past years, it has been a positive growth story. Malaysia continues to grow in the period when there is a lot of global headwinds.

“What we know so far is a continued sense of adaptation to the outside environment ...

Baca sepenuh di Sun SINI


Sinar Harian melaporkan pula:
KUALA LUMPUR - Isu berkaitan dengan 1Malaysia  Development Bhd (1MDB) tidak akan membawa perubahan besar kepada landskap ekonomi Malaysia yang amat berdaya tahan ditambah dengan keyakinan kukuh pelabur terhadap negara ini, demikian lapor Global Risk Insights (GRI).

Menurut laporan itu saman sivil yang difailkan oleh Jabatan Kehakinan Amerika Syarikat untuk merampas aset yang didakwa dibeli menggunakan dana daripada 1MDB tidak akan membawa kesan besar dari segi aliran masuk pelaburan dari Amerika Syarikat ke Malaysia.

"Meskipun sedikit kegusaran antara Malaysia dan Washington, kes itu tidak dijangka membawa kesan besar kepada pelaburan AS di Malaysia yang sentiasa dan akan kekal kukuh," demikian menurut artikel yang ditulis Alexander Macleod bertajuk :"Assessing the investment climate in post-1MDB Malaysia," (Menilai iklim pelaburan pasca-1MDB Malaysia) terbitan GRI.

Sebarang aliran keluar negatif yang berlaku akan diimbangi oleh China, yang - selepas dua syarikat China membeli aset 1MDB - telah memintas Jepun, Singapura dan AS sebagai pelabur terbesar Malaysia.

Baca senuh di SINI
Ternyata  rakyat bosan dengan isu 1MDB. Memetik laporan FMT di SINI, sebahagian orang ramai mula muak:
However, those who came to listen appeared less than enthusiastic. FMT spoke to many of those present, who said they failed to see how 1MDB had anything to do with them ....

... ceramah-goer, Muhammad Asdi, 44, said he was only at the event because it was near his house.

“I wish the opposition would start speaking more about how they can help improve our lives and welfare. But they are always repeating the same thing.

“It’s always about 1MDB or Anwar Ibrahim. Don’t get me wrong, I believe Anwar is a victim of dirty politics, but they’re so consumed on avenging him that our needs are no longer a priority.”
Jangan marah tapi nampaknya yang terus bekerja walaupun dia kutuk dan dikritik hanya Najib. Yang lain sibuk politik. Apa agenda mereka untuk rakyat? Penang, Selangor, Kelantan ... cecrita????

Pentaksub pula .... hanya taksub. Realitinya berbeza sekali. Baca Snapshot 2016 http://snapshot2016.blogspot.my/2016/09/elok-kadir-jasin-pertahankan-rekod.html

Cukup-cukup dengan empunya majallah Malaysian Business yang tutup kedai tapi salahkan Petronas berhenti langgan. Bekas Chairman batalkan tapi salahkan Najib ...?

0 comments:

fda

Archives