Saturday, April 21, 2018

Reformasi : Perjuangan Yang Siaw


I remember when I was a PKR supporter, hari2 hentam dalam Forum ( that time FB not that famous as socmed medium), pantang dengar ada demonstratsi (reformasi ker, apa ker - that time Bersih pun masih new) semua pasti turun.

Laungan dan jeritan Reformasi, Turun Mahathir Turun, Mahathir Letak Jawatan, Kuasa Rakyat Marhein, Rakyat Hakim Negara, and whatsoever lah...


Then bila FB dah start famous, I rajin up up status marahkan Goverment, marahkan Police habis semua terpalit...

Begitulah kehidupannya sehari-hari...

Sampai gaduh2 lah dengan kawan2 semua ( adoi tak worth sangat rasanya)


Begitulah ceritanya, sampai satu tahap, my dad says, if you go, kalau kena tangkap, I will not bail u out, tapi jenis degil, pergi jugaaa.. tak takut walaupun zaman tu ada ISA la, FRU datang tibai lah, sembur dengan air cili lah, air gatallah, gas pemedih mata lah, you name it, tak takut langsung, semangat melebihi segalanya...


Compare dengan sekarang, untunglah yang berdemo for Bersih 5 ni, tak kena penerajang FRU, tak kena sembur2 air ni semua, duduk lepak2 tepi curb pakai baju kuning.


Duduk bawah pokok, tak mo kena panas, pakai bandana Bersih 5 then selfie and wefie.

Tak macam geng2 dulu, dalam back pack bawak air mineral, towel, baju extra, baju hujan, ada yang bawak garam pun adaaa, punya la extra sebab takut kena sembur air gatal FRU...


Kali terakhir I pergi berdemo (masa demo kat dalam Stadium aja..) semangat dengar Anwar Ibrahim bagi ucapan, berderau darah naik segala bulu2 kat badan...

Masa tu bangga sangat sebab macam2 Kaum ada, Cina, India, Melayu, Iban, Kadazan, Dayak, etc etc semua ada berhimpun, nyanyi lagu Negaraku pun semangat sangat, rasa One Malaysia sangat...




But after many many years, I lost hope, dari zaman PKR alone, sampai PKR dengan PAS dengan DAP, sampai bercerai dengan PAS and then bersama pulak dengan Mahathir, dari PR ke PH ke lepas ni tak tau la apa pulak gabungannya, semuanya sama.




Retorik.

Gunakan nama Rakyat, Bangkit Rakyat, tapi pemimpinnya korupsi, fitnah and tak pernah amik tahu pun pasal Rakyat.



Yang depa tahu, bangkit, ayuh lawan, lawan jangan tak lawan, ajar orang jadi rude, no respect to others, fitnah berleluasa, tak larat nak baca or tengok, you name it.


Nurul Izzah kalah saman NongChik, relax aja guna air liur minta maaf.

Zaidie kena fitnah pasal Bra free, relax jer maafkan, tapi kena tang geng depa, laju je saman.

Then pengikut fanatic pun tumpang sama memaki.. inilah yang dikatakan, Melayu Mudah Lupa?

But what exactly they want ah..?

Nak tawan Putrajaya?

After that apa?



Sesama sendiri pun tak boleh agree and makan pun boleh asing-asingkan tempat, ini ke namanya One Malaysia?

Ini ke namanya Muhibbah?

Kita sebagai Rakyat apa yang kita nak?

Nak jadi kurang ajar dengan semua orang?

Nak gaduh dengan semua orang?


Orang lain sibuk buat Harta, kita sibuk support Politician yang tak kenal pun kita. ( kalau kenal untunglahhh)

Yang memang nak jadi calon or Bertanding for this GE14 ni memang lah hari2 kerjanya membakar aja dalam Socmed, tapi yang lain tu.. Hang dapat apa..?

Elok2 ada Kawan jadi Lawan.

Shame on us for letting "them" divide us.

#GE14 #PRU14 #Malaysia #Jalurgemilang

FB Melissa Salim

2 comments:

  • Anonymous says:
    April 21, 2018 at 10:20:00 AM GMT+8

    Lihat gambar diatas, Anwar gunakan masjid negara sebagai pentas ceramah politik. Dlm kawasan masjid pun nak berpolitik, konon2 membawa wadah perjuangan Islam, tak guna punya manusia. Kini dia mempunyai rekod dimahkamah semennya berada dianggota badan Saiful, isteri punya rekod dgn felda, anak pula ada rekod memfitnah Raja Nongchik, jadi apa lagi nilai yg ada pada mereka ini?

  • Anonymous says:
    April 21, 2018 at 2:20:00 PM GMT+8

    Kita PKR ttp sokong Anwar saja... Tun M buat mcm2 kat Anwar...Kita x kan lupa...Jgn nak bofohkan Anwar, Azizah & anak2nya...Tun M x kan d beri jln berkuasa lagi...X kan jd PM lagi...Nnt dia sambung Anwar 5 thn thn lagi flm penjara...Blahh...

fda

Archives