Sunday, November 5, 2017

LGE yg angkuh mohon Federal tolong; Bila mohon maaf tuhan?

Dulu zaman BN, tak pernah berlaku. Bawah Ketua Menteri yang angkuh, satu-satu berlaku.

Baru beberapa minggu lepas, hujan lebat hingga banjir teruk. Allah jadikan landslide. Masih lagi mereka berdalih dan pertikaikan ketentuan tuhan.

Tiba-tiba hujan hingga banjir yang teruk.


Hingga Lim Guan Eng yg masa luluskan pembangunan yang melampau2, overdevelopment tanpa peduli amaran Alam Sekitar federal kini mintak tolong kerajaan federal.


Keadaan semakin genting, Pulau Pinang minta bantuan daripada ATM - KM

"Keadaan semakin genting. Air masih naik, angin masih kuat, air sampai 10 hingga 12 kaki lepasi bumbung di Pulau Pinang.

"Pusat pemindahan tiada bekalan elektrik.

"Pulau Pinang minta bantuan daripada Angkatan Tentera Malaysia.

"Saya berjaya hubungi Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi, terima kasih kerana angkat panggilan saya hampir 3:30 pagi.

"Dan beliau berjanji akan menghantar Angkatan Tentera Malaysia untuk selamatkan Pulau Pinang.

"Harap semua terus bersabar... terus bersabar dan kita akan cuba pastikan bantuan... sabar.

"Jaga keselamatan anda dan keluarga anda," Ketua Menteri Pulau Pinang, YAB Tuan Lim Guan Eng.

Hanya teringat kata2nya ...Dulu mereka bantah Akta ini yang memberi kuasa pada PM mengistiyhar sesuatu kawasan itu darurat demi keselamatan negara.
Akta MKN inilah yang membolehkan kerajaan bertindak cepat tanpa perlu mengadap YDA dan Majlis Raja-Raja Melayu untuk menghantar ATM.

LGE boleh telefon pun 3.30 pagi mohon bantuan dan ATM dah digerak awal lagi pada pukul 1.30pagi."Kerajaan Negeri lemah dan gagal melaksanakan tanggungjawabnya semasa banjir yg melanda pada penghujung tahun lalu."

 "Keadaan yg berlaku adalah seolah-olah tiada Kerajaan Negeri yg wujud. Kerajaan yg ada hanya lepas tangan dan tidak tahu melakukan apa apa utk menyelamatkan mangsa mangsa banjir."

"jika Kerajaan Negeri tidak tahu menjalankan tanggungjawabnya, adalah lebih baik, mereka jangan menjadi Kerajaan Negeri."


Kata CM Lim Guan Eng kpd kerajaan negeri kelantan semasa menghadiri satu majlis kempen menambah keahlian parti DAP di Bukit Mertajam tak lama dulu.
15 oktober : oktober fest beer festival diadakan di P.Pinang setelah di haramkan di bbrp negeri. LGE kata 'pelampau' mungkin boleh halang negeri lain tapi bukan pulau pinang. Bukan negeri taliban.

17 okt : Taufan Doksuri penyebab banjir di Pulau Pinang - Bernama

22 okt : Tanah runtuh menyebabkan kehilangan 11 nyawa

29 okt : belalai air (puting beliung kecil) kelihatan dilangit berhampiran jambatan pulau pinang menggemparkan penduduk.

4 nov : banjir besar d pulau pinang

Saya harapkan ia tiada kaitannya, namun andai ia peringatan dari Allah, maka beristighfarlah dan muhasabahlah.

Ya Allah selamatkan kami dari musibah dan bencana.


1 comments:

  • Anonymous says:
    November 6, 2017 at 1:36:00 AM GMT+8

    Itu la jgn kutuk Taliban, dah 16 tahun berperang dgn Amerika dan NATO... Taliban masih kuat, yg hampir tersungkur Amerika dan sekutunya satu dunia...

fda

Archives