Sunday, April 18, 2021

Tuduhan Fitnah KSU MOT Di Jawab:Jelaskan Tanpa Libatkan Polis ...


Semenjak Kementerian Pengangkutan (MOT) mendapat KSU yang baharu, hubungan antara Kesatuan Perkerja KTMB (RUM) dengan MOT dilihat semakin hari semakin tegang.

Masalah yang sepatutnya boleh di bawa ke meja rundingan untuk diselesaikan, dilihat seolah-olah ada pihak yang sengaja manjadikannya sensasi.

Mungkin dengan tujuan untuk memberitahu kepada pihak yang satu lagi bahawa dia @ mereka mempunyai kuasa dan pihak di sebelah sana mesti akur dengan segala keputusan yang dibuat.

Sebagai pihak ketiga yang tidak terlibat secara langsung dalam pertelingkahan antara RUM dan MOT, tetapi mempunyai kepentingan sebagai rakyat Malaysia yang menggunakan perkhidmatan KTMB, admin merasakan pihak RUM mempunyai asas yang kukuh untuk menyatakan kebimbangan mereka.

Sebagai pihak yang sudah puluhan tahun terlibat dari segi teknikal dalam perkhidmatan dan penyelenggaraan keretapi, pandangan dan teguran RUM terhadap MOT tidak seharusnya diketepikan begitu sahaja oleh pihak MOT.

Sercara ringkasnya, persoalan yang disuarakan oleh RUM ialah mengenai kualiti Diesel Multiple Unit @ DMU milik KTMB yang telah memulakan perkhidmatan pada 11 April yang lepas.

Kebimbangan RUM itu berasas, kerana sekiranya berlaku masalah ke atas DMU selepas ianya dilancarkan, maka pihak yang akan berhadapan dengan rungutan dan kemarahan pengguna adalah perkerja KTMB.

Antara persoalan yang dikemukakan oleh RUM ialah :

- Mengapakah perkhidmatan DMU mengambil masa sehingga 2 tahun, iaitu sejak penerimaan DMU pertama pada tahun 2019 untuk dilancarkan, apakah masalah yang menyebabkan pelancaran DMU ditangguhkan sehingga 2 tahun?

Baca di sini :- RUM juga menyuarakan kebimbangan mereka mengenai kualiti tangki bahan api diesel pada DMU yang didapati sudah berkarat sebelum ianya digunakan.

Baca di sini :


RUM juga menyatakan kegusaran mereka dengan langkah penyelesaian yang disarankan oleh MOT untuk mengatasi masalah tersebut.

Baca di sini :Dari sudut keselesaan pengguna pula, RUM mempersoalkan kualiti cermin tingkap berkembar pada DMU yang di dapati mudah berkabus.

Ini sudah pasti akan menimbulkan rasa tidak selesa kepada penumpang yang menggunakan perkhidmatan DMU.

Baca di sini :


Namun, tindakbalas dari MOT amat mengejutkan.

RUM dikatakan telah menyebarkan fitnah terhadap MOT dan khabarnya satu laporan polis akan dibuat oleh pihak MOT terhadap RUM.

Baca di sini :


Malah Presiden RUM juga dilapurkan telah menerima penggilan ugutan oleh seseorang.

Baca di sini :


Persoalannya, mengapakah persoalan yang dikemukakan oleh RUM mengenai kualiti DMU, demi untuk menjaga nama baik KTMB secara khasnya dan demi menjaga nama baik MOT secara amnya, dilayan begitu rupa.

Kalau MOT merasakan kerisauan yang disuarakan oleh RUM itu tidak berasas, maka kemukakan hujah dan penerangan dari pakar-pakar teknikal sama ada dari pihak MOT sendiri atau pun dari pihak pembekal DMU.

Selesaikanlah isu ini secara profesional.

RUM bersuara demi untuk melindungi perkerja KTMB dan perkerja KTMB berkerja demi untuk menaikkan nama KTMB dan bukankah sekiranya KTMB berjaya, maka itu juga merupakan kejayaan MOT.

0 comments:

fda

Archives