Monday, February 22, 2021

Sekolah Akan Di Buka, Guru, Ibubapa Dan Murid Muka Mencuka, Kenapa?


Menteri Pelajaran, Radzi Jidin, dalam satu sidang media (kalau boleh dipanggil sidang media, tapi bagi admin nampak macam cikgu yang sedang mengajar), membuat pengumuman yang beliau sangkakan sangat-sangat dinantikan oleh warga pendidik, ibubapa dan murid sekolah.Beliau mengumumkan sesi persekolahan secara bersemuka akan dimulakan secara berperingkat mulai 1 Mac 2021 hingga 5 April 2021.

Sesi persekolahan secara bersemuka akan bermula dari peringkat Pra Sekolah, Tahun 1, Tahun 2 dan akan diikuti oleh peringkat persekolahan yang seterusnya.

Namun mengapakah pengumuman sesi persekolahan secara bersemuka dimulakan balik disambut dingin, malah dikecam pelbagai pihak, terutamanya warga pendidik, ibubapa dan murid?

Kisah Cikgu Radzi


3 hari 3 malam, Cikgu Radzi dan rakan-rakan beliau bertungkus lumus dan bersengkang mata untuk mencari bahan bagi menyiapkan modul pembelajaran bagi tempuh 2 minggu yang bermula 22 Februari 2021 hingga 5 Mac 2021.

Sudahlah sebelum ini beliau dan rakan-rakan beliau diarahkan untuk mencari bahan bagi membantu Kementerian Pelajaran dalam program pendidikan yang akan disiarkan dalam TV Pendidikan.

Belum hilang penat, Cikgu Radzi dan rakan-rakan diarahkan pula menyiapkan modul pembelajaran untuk tempuh 2 minggu, mengikut matapelajaran yang masing-masing ajar.

Baru sahaja modul tersebut diedarkan kepada ibubapa murid, tiba-tiba, Radzi Jidin, mengumumkan sistem persekolahan secara bersemuka akan dimulakan semula.

Terpaksa pula Cikgu Radzi menyiapkan bahan mengajar yang beliau akan digunakan dalam sesi persekolahan secara bersemuka nanti.

Terasa penat yang amat sangat, bukan sahaja penat, malah tertekan dengan keputusan 'flip flop' Kementerian Pelajaran itu.

Itu belum diambil kira penat lelah beliau bersengkang mata melengkapkan lapuran dan kedatangan murid sepanjang sesi PdPR.

Talian talipon beliau dihujani pula dengan pertanyaan dari ibubapa, apakah ada jaminan keselamatan anak mereka apabila sesi persekolahan dibuka semula!!!

Ini baru kisah bebanan dan tekanan yang Cikgu Radzi hadapi sebagai seorang guru, belum lagi diceritakan kisah bebanan dan kerisauan beliau sebagai seorang ayah yang mempunyai 3 anak yang masih di bangku sekolah!!!

Kisah Pak Din Kobit


Pak Din Kobit menggelengkan kepala selepas mendengar pengumuman dari Radzi Jidin.

Duit simpanan Pak Din Kobit dah habis digunakan untuk beli talipon pintar.

Bayangkan, Pak Din Kobit ada 3 orang anak yang bersekolah, satu talipon pintar harganya RM750.

3 buah talipon pintar dah RM2,250, itu tak termasuk duit fotostat, duit top-up yang anak-anak minta sepanjang tempuh PdPR.

Disebabkan liputan rangkaian di kawasan Pak Din Kobit tak baik, Pak Din Kobit terpaksa pula melanggan Unifi dengan kontrak tidak kurang satu tahun.

Koyak lagi poket Pak Din Kobit dengan sewa bulanan Unifi yang terpaksa dibayar sebanyak RM100 sebulan.

Memang baru-baru ini, Pak Din Kobit ada terima Bantuan Awal Persekolahan sebanyak RM100 seorang untuk anak-anak beliau yang masih bersekolah, 3 orang anak dapatlah RM300.

Tapi nilai RM300 hari ini, duit lauk jer dah mencecah RM150 seminggu, tak termasuk duit barang-barang kering keperluan dapur.

Sudah hampir 2 bulan keluarga Pak Din Kobit terpaksa makan nasi berlauk ikan bilis goreng dan kicap, sebab sepanjang PKP, Pak Din yang berkerja sebagai Pengawal Keselamatan di salah sebuah hotel telah diberhentikan kerja.

Memang Pak Din Kobit dapat keluarkan duit KWSP dalam progran i-Sinar, tapi duit pertama sebanyak RM5,000 yang Pak Din Kobit terima tu dah dibelikan peralatan untuk berniaga nasi lemak dan buat warung ala kadar di hadapan rumah, tapi disebabkan kawasan Pak Din Kobit kena arahan PKP, peralatan tu terbiar begitu saja, malah sebahagian darinya terpaksa dijual pada anak jiran beliau yang berniaga di kawasan yang dikenakan PKPB.

Bukan Pak Din tak nak berniaga di sana tapi jauh, macam mana Pak Din hendak berulang alik dari rumah, lagi pun hendak berniaga di bandar kena sewa kedai, manalah ada duit lagi nak sewa kedai.

Sekarang bala baru pula sampai, sekolah hendak dibuka semula.

Mana nak cari duit untuk beli pakaian dan peralatan sekolah anak-anak, perut beliau sekeluarga mesti diisi setiap hari, bil letrik, bil air, bil Unifi mesti dibayar tiap-tiap bulan.

Hendak pinjam saudara mara, masing-masing pun tengah nazak kewangan mereka.

Pak Din Kobit cuma termenung panjang dan menangis dalam hati.

Keputusan Flip Flop Muhyiddin Benar-Benar Menyusahkan Rakyat


Ada beberapa perkara pokok yang menjadi persoalan utama dengan keputusan Kementerian Pelajaran itu :

1. Umum mengetahui, keputusan Kementerian Pelejaran menutup sekolah dan memperkenalkan sesi Pengajaran dan Pembelajaran di Rumah (PdPR) adalah kerana melindungi murid-murid sekolah dari dijangkiti Covid-19, kerana murid-murid sekolah termasuk dalam kumpulan berisiko tinggi dijangkiti Covid-19.

Apakah Kementerian Pendidikan tidak sedar atau Radzi Jidin nie separa sedar bahawa angka jangkitan kes baharu Covid-19 setiap hari adalah jauh lebih tinggi dari angka kadar jangkitan harian ketika mula-mula sesi persekolahan ditutup!!!

Apakah jaminan atau apakah Kementerian ada perancangan atau langkah-langkah tertentu telah ditetapkan oleh pihak Kementerian Pelajaran untuk melindungi kakitangan sekolah dan murid-murid sekolah dari dijangkiti Covid-19?

2. Bagaimana pula kalau kadar jangkitan harian Covid-19 melonjak semula, apakah sesi persekolahan akan ditutup kembali?

3. Kita merasa pelik, TV Pendidikan baharu sahaja dilancarkan dan kita semua maklum, tujuan dilancarkan TV Pendidikan kononnya untuk membantu keluarga pelajar-pelajar yang mungkin tidak berkemampuan untuk menyediakan prasarana bagi mengikuti sesi PdPR tetapi hanya beberapa hari selepas TV Pendidikan dilancarkan, sesi persekolahan dibuka semula.

Apakah antara Muhyiddin dan menteri beliau tidak pernah berbincang mengenai sebarang keputusan atau dasar yang dilaksanakan atau sememangnya keputusan dan dasar yang dilaksanakan oleh pentadbiran Muhyiddin adalah berdasarkan mimpi yang mereka alami pada malam hari!!!

4. Bagaimana kerajaan mahu membantu ibubapa yang sudah bergolok gadai, malah ada yang terpaksa berhutang untuk menyediakan keperluan anak-anak mengikuti sesi PdPR dan kini terpaksa mencari duit untuk persiapan persekolahan anak-anak pula?

5. Sepanjang tempuh persekolahan ditutup, banyak pengusaha bas sekolah terpaksa gulung tikar akibat bas atau van sekolah mereka ditarik oleh pihak bank, bagaimana ibubapa yang berkerja mahu menghantar anak-anak mereka ke sekolah kerana bagi ibubapa yang berkerja secara shift, waktu kerja mereka bermula pada pukul 6.00 pagi?

Apa inisiatif Muhyiddin atau Radzi Jidin untuk membantu?

Kalau sebelum ini, yang mengumumkan sesi persekolahan secara bersemuka di buka semula adalah Muhyiddin Yassin, tapi kali ini, mungkin kerana Muhyiddin sudah tidak tertanggung dengan kecaman yang diterima, maka kali ini beliau mengarahkan Radzi Jidin untuk menjadi 'punching bag'.

Kesimpulannya, tidak ada satu dasar atau perancangan dari Muhyiddin atau dari sekutunya yang mampu melegakan rakyat!!!

0 comments:

fda

Archives