Thursday, February 25, 2021

Parti UMNO Yang Bermesyuarat, Parti Lain Yang Kepanasan, Dah Kenapa?


19 Februari 2021 yang lepas, Ahli Majlis Kerja Tertinggi UMNO telah mengadakan mesyuarat di Institut Latihan Memperkasa Ummah (ILMU), Janda Baik, Pahang.

Kebiasaannya mesyuarat MT UMNO akan diadakan di bangunan UMNO, Putra World Trade Center, PWTC, Kuala Lumpur.

Tetapi kali ini, walau pun terpaksa mendapatkan kelulusan dari pihak PDRM untuk merentas negeri, Presiden UMNO, DS Zahid Hamidi, memutuskan untuk bermesyuarat di ILMU, Janda Baik, Pahang.

Kenapa?

Kerana mesyuarat kali ini adalah sangat penting dalam menentukan hala tuju UMNO.

Antara yang akan diputuskan termasuklah hubungan antara UMNO dan PPBM, sama ada akan diteruskan atau pun tidak.

Di lapurkan, antara yang turut menjadi perbincangan utama ialah strategi UMNO untuk bersedia menghadapi PRU 15 sama ada Barisan Nasional dan rakan sekutu di dalamnya bergerak secara bersendirian atau masih mahu meneruskan kerjasama dengan PAS di bawah Muafakat Nasional.

Jadi tidaklah menghairankan bila tiada kenyataan rasmi dikeluarkan oleh Presiden UMNO atau pun Setiausaha Agung UMNO berkaitan keputusan mesyuarat MKT UMNO.

PRU 15 adalah ibarat peperangan dan UMNO sebagai parti politik yang kewujudannya sudah mencecah 75 tahun dalam dunia politik pasti tahu, apa yang perlu dan apa yang tidak perlu didedahkan dalam merangka strategi menghadapi peperangan.

Memahami situasi ini, akar umbi UMNO tetap tenang kerana satu-satunya keputusan yang dinanti-nantikan oleh akar umbi, iaitu mengenai hubungan antara UMNO dan PPBM telah pun diberikan penjelasan oleh barisan kepimpinan MKT UMNO.

Apa yang menarik perhatian admin ialah, kegelisahan PPBM hingga menyebabkan mereka mendesak UMNO supaya memberitahu keputusan yang telah diputuskan dalam mesyuarat MKT UMNO yang lepas.


Ahli Majlis PImpinan Tertinggi (MPT) PPBM, Dr Muhammad Faiz Na'aman mahu UMNO mendedahkan keputusan mesyuarat MKT UMNO yang telah di adakan di Janda Baik, Pahang tempuh hari.

Alasan Faiz ialah supaya senang merangka strategi sama ada mahu berkempen secara bersama atau pun tidak.

Tambah Faiz lagi, adalah lebih baik sekiranya tidak berlaku pertembungan 3 penjuru.


Ketua Penerangan UMNO, Shahril Hamdan, telah membidas desakan PPBM yang langsung tidak berasas itu.

Seperti biasa, bila mendapat kritikan dari pelbagai pihak, PPBM mengarahkan PNBBC untuk mengeluarkan kenyataan penafian.


Sementara itu, bercakap dalam isu yang sama, PPBM melalui Rosol Wahid, tidak dapat menyembunyikan kekecewaan bila mesyuarat MKT UMNO kekal dengan pendirian memutuskan hubungan dengan PPBM di dalam PRU 15 nanti.

Akar umbi tahu, di dalam MKT UMNO terdapat beberapa pengkhianat yang merupakan talam dua muka.

Sumber mneyatakan mereka didalangi oleh kluster menteri yang terdapat dalam MKT UMNO.

Perkara ini seakan disahkan oleh Presiden UMNO, DS Zahid Hamidi, melalui satu sindiran beliau di dalam akaun Facebook beliau.

Sindiran DS Zahid itu merupakan amaran keras kepada 'lalang-lalang' UMNO yang didalangi oleh kluster menteri di dalam UMNO.

Nasihat admin, bersedialah untuk bertanding di atas tiket PPBM kerana 2 kemungkinan yang pasti akan menimpa mereka adalah sama ada DS Zahid tidak akan menandatangani watikah pencalunan PRU 15 mereka atau mereka akan ditolak sepenuhnya oleh akar umbi dalam Pemilihan UMNO kerana akar umbi UMNO sudah nampak dengan jelas wajah sebenar mereka.


Selepas gagal mempengaruhi Ahli Majlis Kerja Tertinggi supaya membelakangkan keputusan akar umbi yang mahu hubungan antara UMNO dan PPBM ditamatkan dalam PRU 15, 'lalang-lalang' UMNO yang dipercayai didalangi kluster menteri ini mula menyebarkan buku 30 Dalil Zahid Kena Letak Jawatan telah diedarkan dengan meluas di peringkat akar umbi UMNO.

Ini adalah kerana mereka percaya, selagi DS Zahid menjadi Presiden UMNO, niat mereka untuk melihat UMNO tunduk kepada tekanan PPBM tidak akan tercapai.

Bagi 'lalang-lalang' UMNO ini, maruah dan perjuangan parti bukanlah menjadi asas perjuangan mereka.

Mereka sanggup 'melacurkan' UMNO asalkan kekuasaan dan kemewahan peribadi kekal bersama mereka.

Lalu mereka akan lakukan apa sahaja untuk menyingkirkan DS Zahid Hamidi dalam Pemilihan UMNO yang dijangkakan akan dilakukan sebelum PRU 15 nanti.

Mereka terlupa, akar umbi UMNO hanya menunggu Pemilihan UMNO untuk bertindak dan akar umbi UMNO hari ini bukanlah golongan yang mudah untuk diperkotak-katikkan, buktinya buku 30 Dalil Zahid Kena Letak Jawatan pernah cuba ditularkan melalui internet tetapi tidak mendapat sambutan dari akar umbi UMNO.

Mengapa golongan pengkhianat yang masih berada dalam UMNO dan PPBM terlompat-lompat macam kera kena belacan apabila MKT UMNO membuat keputusan muktamad memutuskan hubungan dengan PPBM dalam PRU 15.Jawapan yang sangat jelas ada dalam undian secara atas talian yang telah dilakukan oleh UtusanTv.

Barisan Nasional masih lagi menjadi pilihan pengundi pada PRU 15, walau pun bergerak secara solo dengan mendapat 38% undi dari responden.

Sekiranya berkerjasama dengan PAS melalui Muafakat Nasional, sokongan tambahan sebanyak 37% akan diperolehi dan ini melebihi majoriti 2/3 di dalam Dewan Rakyat.

Manakala Perikatan Nasional bersama PAS tetapi tanpa Barisan Nasional, hanya mampu mendapat sokongan 4% sahaja.

Undian ini menjelaskan kepada kita, mengapa PPBM terlalu mengharapkan supaya UMNO bersetuju mengadakan kerjasama dengan mereka di dalam Perikatan Nasional.

UMNO akan melakukan kesilapan yang besar sekiranya bersetuju berkerjasama dengan Perikatan Nasional di dalam PRU 15 kerana ianya hanya akan mampu meraih sokongan sebanyak 14% dari pengundi.

Jelas di sini, dalam keadaan ini, UMNO akan menghadapi undi protes dari kalangan akar umbi UMNO dan ini menunjukkan keputusan MKT UMNO untuk memutuskan hubungan dengan PPBM dan ketegasan Presiden UMNO untuk menghapuskan parasit-parasit yang masih ada dalam UMNO adalah keputusan yang tepat.

Bagi akar umbi, singkirkan parasit-parasit UMNO di dalam Pemilihan UMNO yang akan datang dan kita berikan sokongan yang tidak berbelah bagi kepada Presiden UMNO yang ada sekarang.

Bagi PAS, terpulanglah kepada kepimpinan PAS sama ada mahu 75% sokongan dari pengundi atau mahu 4% sokongan dari pengundi.

Tepuk dada, bentanglah serban, mungkin akan ada tertulis di situ pilihan yang paling tepat untuk diambil!!!

0 comments:

fda

Archives