Saturday, March 6, 2021

Wajah Pengkhianat UMNO Semakin Jelas Di Mata Akar Umbi


Pasca Pilihanraya Umum ke 14, UMNO terus menjadi mangsa fitnah dan kecaman pelbagai pihak.

Serangan bertali arus yang datang dari luar UMNO atau dari musuh politik UMNO adalah sesuatu yang lumrah atau tidak menghairankan.

Tetapi apa yang menghairankan akar umbi UMNO apabila serangan ke atas UMNO datangnya dari dalam UMNO sendiri serta didalangi oleh pemimpin-pemimpin kluster elit UMNO.


Sebaik sahaja Barisan Nasional yang ditunjangi UMNO tumbang dalam Pilihanraya Umum ke 14, Pengerusi Barisan Nasional dan Presiden UMNO ketika itu, DS Najib Razak mengambil tanggungjawab moral meletakkan semua jawatan beliau di dalam parti.

Ketika itu, DS Zahid Hamidi telah dilantik sebagai pemangku Presiden UMNO dan Hishamuddin pula telah dilantik sebagai pemangku Timbalan Presiden UMNO.

Sebelum Pemilihan UMNO dilakukan pada Persidangan Agung UMNO 2018, seperti yang dijangkakan, DS Zahid telah bertanding untuk jawatan Presiden UMNO dan beliau menerima tentangan dari 2 lagi calun yang menawarkan diri sebagai Presiden UMNO, iaitu Tengku Razaleigh Hamzah dan Khairy Jamaluddin, di mana akhirnya menyaksikan DS Zahid telah dipilih oleh perwakilan UMNO sebagai Presiden UMNO.


Apa yang agak mengejutkan, Hishamuddin yang memangku jawatan Timbalan Presiden UMNO tidak menawarkan diri untuk bertanding dalam jawatan Timbalan Presiden UMNO, malah Hishamuddin langsung tidak bertanding dalam apa-apa jawatan, walau pun sebagai Ahli Majlis Kerja Tertinggi UMNO.

Ramai yang terkejut tetapi tetap bersangka baik dengan menganggap mungkin Hishamuddin mempunyai strategi sendiri untuk kembali memperkasakan UMNO walau pun tanpa apa-apa jawatan dalam kepimpinan tertinggi UMNO pusat.


Namun tembelang Hishamuddin terbongkar apabila akar umbi UMNO dikejutkan dengan berita 16 orang Ahli Parlimen UMNO meninggalkan parti dan melompat ke PPBM.


Lebih mengejutkan akar umbi UMNO apabila UMNO Sabah hampir lumpuh bila hampir keseluruhan Ahli Parlimen, Ahli Dewan Undangan Negeri dan Ketua Bahagian UMNO di Sabah meninggalkan UMNO secara besar-besaran.

Ramai tertanya-tanya siapakah dalang yang cukup licik di sebalik apa yang sedang berlaku itu.

Ibarata kata pepatah, mulut tempayan boleh ditutup tetapi mulut orang susah untuk ditutup.

Akhirnya terbongkar, Hishamuddin adalah pengkhianat yang menjadi dalang yang bertanggungjawab mengatur perbuatan jijik melompat parti.


Malah Anwar Ibrahim sendiri pernah menyindir Hishamuddin sewaktu ucapan beliau dalam Parlimen dan juga di lobi Parlimen.

Namun selepas Pakatan Harapan tumbang dan digantikan pula oleh Perikatan Nasional, Hishamuddin dilihat kurang aktif bertindak sebagai pengkhianat parti, namun muncul pula pengkhianat kedua dari UMNO yang telah dipecat jawatan sebagai Setiausaha Agung Barisan Nasional dan Setiausaha Agung bersama Muafakat Nasional.


Bukanlah satu perkara yang menghairankan bila kerjasama antara UMNO dan PAS dalam Muafakat Nasional dilihat semakin hari semakin lesu apabila UMNO melantik Annuar Musa dan PAS melantik Takiyuddin sebagai Setiausaha Abung bersama Muafakat Nasional.

Apa yang mampu kita harapkan bila kedua-dua Setiausaha Agung bersama Muafakat Nasional adalah manusia musang berbulu ayam!!!

Kedua-dua mereka diketahui umum berada dalam geng Publika yang ditunjangi oleh Hamzah Zainuddin, Setiausaha Agung PPBM.

Annuar Musa menjadi musang berbulu ayam dalam UMNO dan Muafakat Nasional.

Cuma ketika menjadi Setiausaha Agung Barisan Nasional dan Setiausaha Agung bersama Muafakat Nasional, Annuar dilihat kurang kerap menyerang kepimpinan UMNO serta mengeluarkan kenyataan yang memihak kepada PPBM.

Cuma ketika beliau menjadi Setiausaha Agung UMNO dahulu, kerap kali bocor perkara-perkara rahsia yang diputuskan oleh kepimpinan tertinggi parti kepada PPBM.

Namun setelah dipecat dari jawatan Setiausaha Agung Barisan Nasional dan Setiausaha Agung bersama Muafakat Nasional, Annuar dilihat semakin kerap mengecam keputusan-keputusan yang telah diambil oleh kepimpinan tertinggi UMNO dengan menggunakan alasan perpaduan bangsa Melayu.

Terkini, Annuar menyifatkan keputusan MKT UMNO untuk memutuskan hubungan dengan Perikatan Nasional menjelang PRU 15 akan melemahkan UMNO.

Kita merasa hairan, bagaimana seorang bekas Setiausaha Agung UMNO boleh mempertikaikan keputusan MKT UMNO yang bersetuju dengan desakan akar umbi?

Annuar dilihat semakin hilang punca apabila kritikan beliau menerima kecaman hebat dari akar umbi di media sosial.

Kalau Annuar rela menjadi pelacur politik, silakan, tetapi 3.7 juta ahli UMNO tidak sekali-kali akan membiarkan parti keramat ini dilacurkan untuk kepentingan peribadi beliau kerana kami akar umbi UMNO masih mempunyai maruah dan harga diri!!!


Muncul seorang lagi pengkhianat UMNO yang bersifat lalang.

Jawatan Shahidan Kassim dalam UMNO hanyalah sebagai Ketua Perhubungan UMNO negeri Perlis yang hanya mempunyai 4 kerusi Parlimen.

Tetapi demi untuk menjilat Muhyiddin dan demi menyelamatkan diri dari dakwaan cabul gadis bawah umur, kerana keputusan mahkamah ialah bebas tanpa dilepaskan, yang membawa maksud, pada bila-bila masa kes itu boleh dibuka semula, Shahidan dengan angkuhnya menongkah arus dengan mengeluarkan UMNO Perlis akan meneruskan kerjasama dengan PPBM dalam PRU 15 nanti.

Apakah kenyataan Shahidan itu telah dipersetujui oleh semua akar umbi, Ketua Cawangan dan Ketua Bahagian UMNO negeri Perlis.

Kita semua tahu, Shahidan merupakan Pengerusi PNBBC dalam Parlimen, tapi apakah kerana itu beliau sanggup dan berani menyanggah keputusan dan kemauhan 3.7 akar umbi UMNO?

Apakah Shahidan lupa, jawatan Ketua Perhubungan Negeri adalah dilantik oleh Presiden parti dan pada bila-bila masa sahaja jawatan itu boleh digantikan dengan orang lain oleh Presiden parti.


Kini wajah ketiga-tiga mereka sudah semakin jelas di mata akar umbi UMNO.

Kalau mereka tidak mahu keluar dari UMNO untuk melompat ke PPBM, kita biarkan sahaja mereka ibarat hidup segan, mati tidak mahu di dalam UMNO.

Kita pastikan mereka tidak akan dipilih lagi dalam apa-apa jawatan kepimpinan tertinggi UMNO yang bakal diadakan tahun ini.

Kerana ada sumber memberitahu, ketiga-tiga mereka akan bergabung untuk menempatkan diri dalam beberapa jawatan penting UMNO dalam pemilihan UMNO tahun ini supaya hasrat mereka untuk melacurkan UMNO kepada PPBM akan tercapai.

Demi untuk menyelamatkan maruah UMNO, tolak ketiga-tiga mereka dalam apa juga pencalunan nanti.

Kepada Presiden, jangan lagi dibenarkan mereka bertanding dalam Pilihanraya Umum ke 15, kalau tidak mahu melihat UMNO digoncang oleh ketiaga-tiga pengkhianat itu selepas Pilihanraya Umum ke 15 nanti.

0 comments:

fda

Archives