Tuesday, March 9, 2021

Strategi Sebenar PPBM Ialah Bubarkan Barisan Nasional Dan Haramkan UMNO Ketika Menjelang PRU 15


Ketika Mahkamah Persekutuan mengumumkan menolak permohonan 16 bekas ahli UMNO yang mahu mahkamah membubarkan parti UMNO pada 3 Mac 2021 yang lalu, ramai pemimpin dan akar umbi UMNO menyambutnya dengan perasaan syukur dan lega.

Sebagai akar umbi UMNO yang sayangkan parti keramat UMNO, memang wajar kita merasa syukur dan lega dengan keputusan Mahkamah Persekutuan itu.

Setidak-tidaknya, UMNO masih lagi tetap boleh bergerak seperti biasa.

Persoalannya, adakah penindasan dan penganiayaan terhadap UMNO akan terhenti di situ?

Jawapannya sudah pasti tidak.

Bagi admin, Muhyiddin sengaja memberi laluan supaya UMNO dapat bernafas seketika, apa yang telah diputuskan oleh Mahkamah Persekutuan itu mungkin hanya satu plot dalam jalan cerita usaha Muhyiddin mahu membenamkan UMNO.

Laman blog pernah mendedahkan matlamat utama Muhyiddin bukan sahaja membubarkan UMNO tetapi Muhyiddin juga sebenarnya mahu melumpuhkan Barisan Nasional. 

Mengapa?

1) Muhyiddin sedar, sekiranya cuma UMNO diharamkan, ahli UMNO mempunyai Barisan Nasional dan seramai 3.6 juta ahli UMNO boleh diserapkan ke dalam Barisan Nasional.

2) Dalam pilihanraya, UMNO dan parti komponen Barisan Nasional hanya menggunakan lambang Barisan Nasional dan pengundi dari masyarakat Melayu, Cina dan India sudah selesa dengan lambang Barisan Nasional.

Bukan lagi menjadi khabar angin, Muhyiddin telah cuba memujuk MCA dan MIC supaya menyertai Perikatan Nasional.

Persoalan yang cukup menarik untuk kita fikirkan, apa sebenarnya yang menarik minat Muhyiddin untuk memujuk MCA dan MIC supaya menyertai Perikatan Nasional?

Dari sudut jumlah Ahli Parlimen, MCA cuma mempunyai 2 orang Ahli Parlimen sahaja dan kedua-duanya di Ayer Hitam dan Tg Piai bukanlah kawasan majoriti pengundi Cina dan kedua-duanya dimenangi atas ehsan UMNO.

Maksudnya, kalau dilihat dari keputusan PRU 14, MCA tidak mempunyai apa-apa pengaruh ke atas pengundi Cina.

Manakala MIC pula cuma mempunyai 1 Ahli Parlimen dan tidak ada dalam 222 kawasan parlimen yang dipertandingkan mempunyai pengundi majoriti masyarakat India.

Untuk Ahli Parlimen berbilang kaum, Perikatan sudah mempunyai Gerakan untuk bertanding dalam PRU 15 nanti.

Jadi apa muslihat Muhyiddin sebenarnya?

Barisan Nasional kini hanya mempunyai 3 parti komponen, UMNO, MCA dan MIC.


Tentu kita masih ingat, 
UMNO pernah diharamkan  oleh Mahkamah Tinggi pada tahun 1988.

Apabila UMNO diharamkan ketika itu, semua jawatan yang disandang oleh pemimpin UMNO dalam Barisan Nasional dengan sendirinya terbatal kerana untuk menyandang apa-apa jawatan dalam Barisan Nasional, seseorang itu mestilah menjadi ahli kepada parti komponen yang sah di dalam Barisan Nasional.

Sebab itu ketika UMNO diharamkan pada tahun 1988, Dr Mahathir menyerahkan jawatan Pengerusi Barisan Nasional kepada Presiden MCA, Ling Liong Sik, kerana ahli UMNO tidak lagi boleh berada dalam Barisan Nasional, sekiranya ada, akan menyebabkan Barisan Nasional pula akan diharamkan.

Dalam Fasal 6 (Keanggotaan) Perlembagaan Barisan Nasional menyebut :

6.1 Ahli-ahli Barisan Nasional terdiri daripada 3 jenis :

1. Parti Anggota;
2. Ahli Bergabung
3. Ahli Bersekutu

6.2 Parti Anggota terdiri daripada :

1. Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu (UMNO)
2. Persatuan cina Se Malaysia (MCA)
3. Kongres India Se Malaysia (MIC)
4. Parti Bersatu Rakyat Sabah (PBRS)
3. Lain-lain parti politik yang dipersetujui dengan sebulat suara oleh kesemua parti anggota supaya diterima menjadi anggota Barisan Nasional.

6.3 Ahli Bergabung adalah : 

Mana-mana pertubuhan, pertubuhan politik, kelab, persatuan, pertubuhan bukan kerajaan (NGO) dan telah dipersetujui oleh Dewan Tertinggi supaya diterima menjadi ahli Barisan Nasional.

6.4 Ahli Bersekutu ialah : 

Warganegara Malaysia yang berumur 21 tahun ke atas, bukan ahli berdaftar kepada mana-mana parti politik dan telah berdaftar keahliannya dengan Ibu Pejabat Barisan Nasional.

Ini bermaksud, sekiranya MCA dan MIC meninggalkan Barisan Nasional dan kemudiannya UMNO pula diharamkan, maka TIDAK ADA siapa dari UMNO yang akan layak menjadi Pengerusi Barisan Nasional kerana pemimpin dan ahli UMNO sudah TIDAK memenuhi syarat sebagai ahli dari parti anggota Barisan Nasional!!!

Ini bermakna, pemimpin dan akar umbi UMNO adalah ibarat anak ayam yang kehilangan ibunya.

Sumber mengatakan, seandainya MCA dan MIC bersetuju untuk meninggalkan Barisan Nasional, maka tindakan mengharamkan UMNO akan dilakukan serta merta oleh Muhyiddin.

Dan sebaik sahaja UMNO diharamkan, maka Muhyiddin akan dengan segera membubarkan parlimen supaya kepimpinan UMNO tidak mempunyai ruang dan masa.

Maka ketika berkempen, jentera pilihanraya Perikatan Nasional akan berusaha bersungguh-sungguh untuk menghasut akar umbi UMNO supaya menyertai PPBM dengan alasan UMNO dan Barisan Nasional sudah tidak boleh lagi diselamatkan dan sudah pasti, lagu yang akan mereka dendangkan ialah penyatuan ummah.


Kita berterima kasih bila dalam Perhimpunan Agung MCA telah menetapkan untuk terus setia bersama Barisan Nasional dalam PRU 15 nanti.

Kini kita menunggu pula keputusan dari MIC.

Namun begitu, kepimpinan UMNO tidak boleh leka dengan menarik nafas lega terlalu lama.

Ingat, dalam politik segala kemungkinan boleh berlaku.

Pagi mereka menjadi kawan kita, petang mereka boleh bertukar menjadi musuh kita yang paling kejam.

Majlis Kepimpinan Tertinggi UMNO mesti menyiapkan pilihan lain yang boleh diambil seandainya perkara itu berlaku.

Jangan keputusan Mahkamah Persekutuan itu membuatkan kita menjadi Pak Kadok yang menang sorak tapi akhirnya kampung tergadai.

Kalau perlu dimasukkan Parti Cinta Malaysia (PCM) dan Parti Bima Sakti ke dalam Barisan Nasional, lakukan sekarang.

Ingat, selagi PPBM belum dapat ditumbangkan dalam PRU 15, mereka akan terus berusaha untuk melumpuhkan Barisan Nasional dan mematikan UMNO.

Mereka mempunyai satu lagi alasan iaitu 'akaun rahsia UMNO' untuk mendapatkan perintah mahkamah dalam mengharamkan UMNO.

Jadi, sediakan payung sebelum hujan.

0 comments:

fda

Archives