Wednesday, March 3, 2021

Muhyiddin Makin Besar Kepala, Perlekehkan Titah Agung Dan Sudah Berani Derhaka?


Dalam tragedi Sultan Mahmud mangkat dijulang yang berlaku di Kota Tinggi, Johor, sebelum menikam Al Marhum Sultan Mahmud yang sedang dijulang ketika mahu menunaikan fardu Solat Jumaat, kata-kata terakhir Laksamana Bentan adalah :

"Raja adil, raja disembah, raja zalim zalim, raja disanggah".

Tetapi bagaimana pula apabila kita berhadapan dengan pemimpin yang zalim?

Rakyat Malaysia sangat bertuah kerana sekarang ini kita mempunyai seorang Ketua Negara yang memegang jawatan sebagai Seri Paduka Baginda Yang Di Pertuan Agung yang sangat berjiwa rakyat.

Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah ibni Almarhum Sultan Haji Ahmad Shah Al-Musta’in Billah memang sangat dikenali sebagai seorang raja yang sentiasa prihatin dengan rakyat baginda.

Sekiranya baginda mendapat perkhabaran rakyat berada dalam kesusahan, baginda turut sama merasakan kesusahan yang sedang ditanggung oleh rakyat.

Sekiranya baginda dimaklumkan dengan penderitaan rakyat, baginda turut sama rasa terbeban dengan penderitaan rakyat.

Kita amat yakin, SPB YDP Agung amat memaklumi, keadaan politik yang tidak stabil dan penularan wabak Covid-19 telah membuatkan rakyat dan negara yang berada di bawah naungan baginda kini berada dalam kesusahan dan penderitaan yang seakan-akan belum nampak lagi di mana penghujungnya.

Kita juga amat yakin, keadaan ini menimbulkan keresahan dan perasaan dukacita yang di lubuk hati dan sanubari baginda.

Tetapi apakan daya, ibarat tangan terikat di langit dan kaki terpasak ke bumi, dari sudut Perlembagaan Persekutuan, baginda tidak mempunyai kuasa mutlak untuk bertindak dalam membetulkan keadaan.

Malaysia mengamalkan sistem Raja Berperlembagaan, di mana SPB YDP Agung juga adalah tertakluk di bawah Perlembagaan Persekutuan di dalam setiap keputusan yang hendak diambil.


Memburukkan penderitaan negara dan rakyat, apabila kita mempunyai seorang Perdana Menteri, Muhyiddin Yassin, yang lemah dan ternyata telah gagal tetapi tetap tamak dan mabuk mahu kekal berkuasa.

Beraja di mata dan bersultan di hati, Perlembagaan Persekutuan disalah gunakan oleh Muhyiddin untuk kekalkan kuasa dan kedudukan beliau sebagai Perdana Menteri.

Lebih memualkan kita semua, apabila kini Muhyiddin sudah semakin besar kepala dan sudah berani derhaka kepada titah SPB YDP Agung.


24 Februari 2021, baginda YDP Agung telah berkenan menerima mengadap Speaker Dewan Rakyat dan Speaker Dewan Negara.

Ada sumber yang mengatakan sebenarnya baginda YDP Agung telah menitahkan supaya kedua-dua speaker tersebut supaya mengadap baginda di Istana Negara.


Dalam pertemuan tersebut dan melalui satu kenyataan media (perenggan 3,4 dan 5) yang dikeluarkan oleh Istana Negara selepas pertemuan itu, baginda YDP Agung telah menzahirkan pandangan bahawa sepanjang tempuh darurat, Parlimen BOLEH bersidang dan tidak perlu digantung seperti yang 'dititahkan' oleh Perdana Menteri tak ada majoriti, Muhyiddin Yassin.

Pandangan baginda YDP Agung itu bukanlah sekadar pandangan yang tidak berasas tetapi ianya terdapat di dalam sub perenggan 14(1)(b) Ordinan Darurat (Kuasa Kuasa Perlu) di dalam Perlembagaan Persekutuan.

Secara sinis, baginda juga menyindir Muhyiddin dengan menyatakan bahawa tanggapan sesetengah pihak bahawa perlaksanaan proklamasi darurat menghalang Parlimen dari bersidang adalah salah!!!

Ini jelas menunjukkan bahawa SPB YDP Agung menitahkan supaya demokrasi dihidupkan semula dan Parlimen dipanggil bersidang walau pun negara masih lagi berada di bawah Perintah Darurat.


Tetapi Muhyiddin tetap berdolak dalih dan menggunakan alasan mahu mengawal penularan Covid-19 sebagai alasan untuk  mengisytihar darurat dan menggantung Parlimen dari bersidang.


Muhyiddin juga menafikan dakwaan bahawa darurat yang diisytiharkan ini sebenarnya adalah darurat politik demi untuk mengekalkan kuasa beliau.


Malah dengan angkuhnya Muhyiddin mendakwa beliau masih lagi mempunyai sokongan majoriti Ahli Parlimen di dalam Dewan Rakyat.

Kalau benar Muhyiddin merasa sangat yakin masih lagi mempunyai majoriti sokongan Ahli Parlimen di dalam Dewan Rakyat, kenapa masih lagi takut untuk membenarkan Parlimen bersidang sedangkan sekarang ini hampir semua sektor ekonomi telah dibuka semula, malah pelajar sekolah yang berada dalam golongan berisiko tinggi dijangkiti Covid-19 juga telah dibenarkan kembali ke sekolah.

Tambahan lagi bukankah kesemua Ahli Parlimen adalah kumpulan yang akan diberikan keutamaan untuk menerima suntikan vaksin Covid-19?


Satu lagi persoalan yang berlegar di fikiran kita, kalaulah betul Muhyiddin merasa sangat yakin dan tiada yang tidak yakin melainkan yakin sahaja bahawa beliau masih mempunyai majoriti sokongan Ahli Parlimen, mengapa perlu 
memancing 2 orang Ahli Parlimen PKR untuk menandatangani Akuan Bersumpah (SD) sokongan ke atas beliau?

Kepada Muhyiddin, lakukanlah apa sahaja yang disukainya tetapi jangan lupa, rakyat marhaen hanya menunggu masa untuk menghukum segala kezaliman dan salah guna kuasa yang Muhyiddin lakukan.


Kalau sebelum ini, melalui satu undian yang dilakukan oleh Utusantv mendapati Barisan Nasional menjadi pilihan pengundi sama ada bersama atau tidak dengan PAS dan Perikatan Nasional menjadi pilihan terakhir pengundi, kini melalui satu lagi undian yang dilakukan, Muhyiddin nyata jauh ke belakang dari 2 calun Perdana Menteri ke 9 dari parti UMNO/Barisan Nasional.

Admin yakin, dengan penderhakaan Muhyiddin kepada SPB YDP Agung, kedudukan Muhyiddin akan jatuh lebih teruk lagi sekiranya undian dilakukan sekali lagi kerana pantang Melayu menderhaka kepada rajanya!!! 

0 comments:

fda

Archives