Wednesday, January 27, 2021

Tahniah Bro, Lu Punya Kencing Makin Hancing, Dengan Muka Tak Malu Bila Menipu


Menteri Kewangan Malaysia, Senator Tengku Zafrul, semakin hari, semakin mantap teknik penipuannya.

Bermula dengan penipuan beliau sewaktu penggulungan Rang Undang Undang Perbekalan 2021 menganai I Sinar, moratorium kepada peminjam dan pemberian 150,000 buah komputer percuma kepada golongan B 40, kini nampaknya Tengku Zafrul dilihat seolah-olah semakin seronok menipu rakyat Malaysia.


Dalam penggulungan Rang Undang Undang Perbekalan 2021, Tengku Zafrul dengan bangga sambil terangguk-angguk kepala, mengumumkan
 kerajaan bersetuju untuk memperluaskan pengeluaran skim i-Sinar daripada Akaun 1 Kumpulan Wang Simpanan Pekerjaan (KWSP) kepada semua ahli yang terjejas pendapatan akibat pandemik COVID-19.

"Justeru setelah berbincang dengan KWSP pagi tadi, sukacita diumumkan program i-Sinar dibuka dan diperluaskan kepada semua ahli yang terjejas pendapatan mereka."

"Tidak kira sama ada disebabkan hilang pekerjaan, terkurang pendapatan mereka tahun ini, ahli tersebut layak untuk membuat pengeluaran dari akaun satu, tanpa mengira ahli tersebut pekerja sektor formal atau bekerja sendiri, tanpa mengira ahli aktif mencarum atau tidak."

"Selagi mereka terjejas pendapatan dengan ketara, mereka boleh mengeluarkan simpanan daripada akaun satu KWSP," umum Tengku Zafrul.

Hakikatnya, hanya mereka yang berada dalam kategori 1 atau golongan B 40 sahaja yang dibenarkan untuk membuat pengeluaran Akaun 1 KWSP melalui i Sinar.

Bagi mereka yang berada dalam kategori 2, akan hanya dibenarkan sekiranya menepati syarat-syarat mengarut yang cukup ketat.

Maka ramailah rakyat Malaysia yang kecewa, ramai pencarum KWSP bertukar menjadi pencarut KWSP.

Begitu juga dengan kisah moratorium, segala yang diumumkan oleh Tengku Zafrul, hanyalah indah khabar dari rupa sahaja.

Ramai yang terlepas pandang, ketika membentangkan Rang Undang Undang Perbekalan 2021, Tengku Zafrul juga telah mengumumkan kerajaan telah memperuntukkan sebanyak RM150 juta bagi menyediakan sebanyak 150,000 buah komputer riba secara percuma kepada 150,000 murid sekolah dan akan dimulakan dengan sekolah rintis.

Persoalannya sekarang, mengapa sehingga sekarang masih lagi tiada khabar berita mengenai pemberian komputer riba secara percuma itu?


Benar kalau dikatakan, kita baru sahaja memasuki bulan Januari 2021, tetapi, dalam keadaan kerajaan mengisytiharkan perintah PKP di hampir seluruh negara dan Kementerian Pendidikan pula mengumumkan semua sesi persekolahan secara bersemuka ditangguhkan dan digantikan dengan Pengajian dan Pembelajaran Dari Rumah (PdPR), apakah kerajaan tidak merasakan keperluan pelajar untuk mempunyai komputer riba sudah menjadi satu keperluan yang mendesak.

Tidak semua ibubapa, terutamanya golongan B 40, mampu menyediakan satu tablet untuk setiap orang anak mereka.

Bagaimana dengan keluarga yang hanya mempunyai hanya satu atau dua tablet sahaja sedangkan anak-anak yang terlibat dalam PdPR sramai 3 orang atau lebih dan jadual yang bertindih memerlukan anak-anak menghadiri PdPR secara serentak?

Memang benar, ada inisiatif dari guru-guru sendiri yang merakam sesi PdPR supaya murid yang tidak dapat hadir pada waktu yang telah ditetapkan berpeluang untuk mengikutinya secara rakaman.

Tetapi pembelajaran adalah komunikasi 2 hala, bagaimana sekiranya apa yang diterangkan oleh guru tersebut tidak difahami oleh murid, kepada siapa mereka hendak rujuk?

Atau sebenarnya, ada pula syarat-syarat ketat yang mengarut seperti dalam i Sinar terpaksa dipenuhi bagi melayakkan murid mendapat komputer riba secara percuma itu?

Tapi mungkin bagi Tengku Zafrul, projek pembinaan Dewan di Parlimen Pagoh yang bernilai lebih dari RM35 juta lebih mendesak keperluannya dari pemberian komputer riba percuma kepada murid sekolah.

Selepas seronok menipu rakyat Malaysia, Tengku Zafrul cuba pula menipu pelabur asing dengan memberikan gambaran yang salah mengenai pelaburan asing (FDI) di Malaysia.


Dalam satu kenyataan, Tengku Zafrul mengumumkan, pelaburan asing dalam negara kekal tinggi di sekitar RM100 bilion bagi tahun 2020.


Kenyataan beliau dikecam hebat oleh beberapa pakar ekonomi dari dalam dan luar negara.

Secara logik, admin yang bukan berada dalam bidang ekonomi pun boleh berfikir, dalam keadaan negara menutup pintu masuk kepada semua warga asing sejak bulan Mac 2020 akibat dari penularan wabak Covid-19 dan keadaan politik yang sangat-sangat tidak stabil, pelabur asing mana yang mahu datang ke Malaysia untuk membuat pelaburan?

Selepas dikecam dengan kenyataan syok sendiri, Tengku Zafrul sekali lagi dengan penipuan yang lebih hebat.

Dengan hanya menggunakan air di dalam mangkuk, bagaikan Nujum Pak Belalang, Tengku Zafrul mengumumkan unjuran kenaikan KDNK Malaysia bagi tahun 2021 akan naik kepada 6.5% hingga 7.5%.

Secara perbandingan, tahun 2017, dalam keadaan negara tidak berada dalam perintah PKP dan Perintah Darurat, Malaysia hanya mampu mencatatkan pertumbuhan KDNK sebanyak 5.9% sahaja.

Bagaimana dengan perintah PKP yang tidak boleh kita ramalkan bila akan berakhir, ditambah lagi dengan Perintah Darurat politik yang hayatnya sehingga bulan Ogos 2021 dan dalam keadaan pintu masuk negara masih lagi ditutup, Tengku Zafrul boleh dakwa unjuran KDNK negara akan berada pada kadar 6.5% hingga 7.5%?

Tidak sampai setahun menjadi ahli politik, Tengku Zafrul sudah mempertajamkan skil menipu beliau.

Tahnia Tengku Zafrul, satu soalan admin kepada Senator Tengku Zafrul, PRU 15 nanti nak bertanding kat Parlimen mana?

0 comments:

fda

Archives