Sunday, December 27, 2020

Muhyiddin Sudah Mula Bantu Pulihkan Imej DAP Di Kalangan Pengundi Cina, Apa Pendirian Pemimpin UMNO Dan PAS?


Ramai yang menyokong tindakan Kerajaan Perikatan Nasional tidak memberikan apa-apa peruntukan kepada sekolah vernakular persendirian dalam Bajet 2021.

Kalau mengikut perlembagaan, kerajaan sememangnya tidak perlu memberikan apa-apa bantuan kepada sekolah vernakular persendirian.

Tetapi di atas ihsan pihak kerajaan sejak dari Barisan Nasonal memerintah, sekolah vernakular persendirian tidak pernah dipinggirkan dan ianya diteruskan ketika Pakatan Harapan menjadi kerajaan.


Dalam Belanjawan 2019, Lim Guan Eng, Menteri Kewangan ketika itu telah memperuntukkan dana sebanyak RM19 juta kepada sekolah vernakular persendirian.

Tetapi apakah alasan sebenar Muhyiddin tidak memberikan apa-apa peruntukan kepada sekolah vernakular persendirian di dalam Bajet 2021?

Mengapa Muhyiddin Bantu Pulihkan Imej DAP Di Kalangan Pengundi Cina?


PPBM tahu mereka akan menghadapi masaalah untuk mendapatkan sokongan pengundi Melayu dalam PRU 15 nanti.

Yang dapat membantu PPBM dalam PRU 15 nanti, hanyalah UMNO, kerana selain mempunyai kekuatan di peringkat akar umbi, jentera pilihanraya UMNO juga mantap dari strategi dan susun atur kerja-kerja pilihanraya.

Akar umbi dan jentera pilihanraya UMNO juga terdapat di seluruh pelusuk negara.

Kekuatan akar umbi dan jentera pilihanraya UMNO telah terbukti selepas kekalahan Barisan Nasional dalam PRU 14 yang lepas.

Bukan sahaja tidak ada cawangan UMNO ditutup, malah keahlian UMNO juga bertambah seiring dengan penubuhan cawangan-cawangan baru UMNO.

PAS pula, juga memang diakui mempunyai kekuatan di peringkat akar umbi tetapi kekuatan PAS lebih bertumpu kepada 2 negeri di pantai timur, Kelantan dan Terengganu.

Manakala strategi dan jentera pilihanraya PAS tidak semantap dan tersusun seperti UMNO, terbukti dalam PRU 14, walau pun dalam keadaan UMNO difitnah dan dikecam dari segenap penjuru, PAS hanya mampu memenangi 18 kerusi Parlimen sahaja.

Manakala PPBM pula, walau pun pemimpin utama mereka berterusan menjadi Perdana Menteri dalam era pemerintahan 2 kerajaan, Pakatan Harapan dan Perikatan Nasional, beberapa cawangan PPBM telah dibubarkan dan sehingga ke hari ini PPBM masih lagi sangat lemah di peringkat akar umbi, apa lagi jentera pilihanraya mereka.

Untuk PPBM dapatkan undi dari akar umbi UMNO adalah mustahil, ini terbukti dari kajian yang dilakukan, 137 dari 191 Bahagian UMNO menolak kerjasama dengan PPBM dalam Pilihanraya Umum 15.

Yang mungkin dapat dipengaruhi adalah pengundi Melayu atas pagar tetapi PPBM perlukan sesuatu untuk meyakinkan pengundi Melayu atas pagar supaya menyokong mereka.

Maka dengan menyekat dana kepada sekolah vernakular persendirian yang secara tradisinya tidak pernah dipinggirkan dalam bajet sama ada Kerajaan Barisan Nasional atau Pakatan Harapan, PPBM cuba meyakinkan pengundi Melayu atas pagar bahawa PPBM adalah parti yang sanggup lakukan apa sahaja untuk bangsa Melayu.

Bagaimana pula dengan pengundi Cina?

Bukankah undi mereka juga penting, lebih-lebih lagi PPBM sudah hampir pasti tidak akan mendapat sokongan majoriti pengundi Melayu.

Benar, tindakan Muhyiddin ini nampak seakan-akan menimbulkan kemarahan pengundi Cina dan India.

Tapi kepada siapa?

Pastinya MCA dan MIC akan menjadi sasaran kemarahan pengundi Cina dan India.

Apakah Muhyiddin mahu membunuh MCA dan MIC, sedangkan MCA dan MIC berada dalam Kerajaan Perikatan Nasional, malah Menteri Pengangkutan sekarang adalah dari MCA dan Menteri Sumber Manusia pula dari MIC.

Ya, Muhyiddin tidak kesah kalau MCA dan MIC tidak dapat apa-apa kerusi dalam PRU 15 nanti kerana sekarang ini MCA cuma mempunyai 2 Ahli Parlimen dan kedua-duanya adalah dari kubu kuat UMNO yang majoritinya adalah pengundi Melayu dan MIC mempunyai hanya 1 Ahli Parlimen.

Siapakah yang akan mendapat menafaat dari tindakan Muhyiddin ini?

Pastilah DAP, kerana DAP akan memainkan watak hero dalam memperjuangkan dana untuk sekolah vernakular persendirian.

Sebab itulah dalam isu ini, pertubuhan Dong Jiao Zong senyap seribu bahasa kerana tidak mahu mengganggu usaha DAP untuk dapatkan sokongan yang lebih padu dari masyarakat Cina dan India.

Apa Strategi Sebenar Muhyiddin?


Diharapkan DAP dapat mengekalkan kesemua 42 kerusi Parlimen dan merampas semua kerusi Parlimen MCA dan MIC dan ini akan menjadikan Ahli Parlimen DAP menjadi sekurang-kurangnya 45 orang.

Maka DAP, Warisan, Pejuang, sebahagian dari UMNO dan sebahagian dari PKR akan bergabung dalam Perikatan Nasional yang baharu.

Persoalannya, apakah pemimpin UMNO dan PAS yang sekarang ini pro kepada PPBM akan membiarkan perkara ini berlaku?

Dan apakah kepimpinan tertinggi UMNO tetap akan memilih pemimpin yang pro PPBM untuk bertanding semula dalam PRU 15 nanti?

Kalau itulah yang dipersetujui oleh pemimpin PAS, pemimpin UMNO pro PPBM dan kepimpinan tertinggi UMNO, maka ke manakah perginya slogan NO DAP dan NO MAHATHIR yang dilaung-laungkan selama ini?

Jadi fahamlah kita bila Hamid Bador diarahkan untuk menangguhkan siasatan ke atas Lm Guan Eng, malah meminta maaf kepada Lim Guan Eng serta mengucapkan Merry Cristmas kepada Lim Guan Eng!!!

0 comments:

fda

Archives