Tuesday, January 30, 2018

Senarai pembohongan LGE dalam kes Terowong


Lim Guan Eng jadikan projek mega Terowong Dasar Laut Sebagai Pencetak RM Haram...1. Kenapa senarai syarikat yang ada dalam SPV (Special Vehicle) bertukar2?

- Mac 2013 umumkan senarai lain tapi  Januari 2018 lain pula senarainya.
2. Apa alasan sebenar Lim Guan Eng keluarkan BUCG dari SPV.

- Lim Guan Eng dakwa sebab BUCG enggan bertanggungjawab dalam isu kren yang menimpa pekerja di tapak binaan BUCG di Kuala Lumpur.

- Ternyata Lim Guan Eng menipu kerana keluarga pekerja tersebut menafikannya!3. Lim Guan Eng pertahankan CRCC masih ada dalam SPV.

- CRCC membuat penafian secara rasmi dakwaan Lim Guan Eng itu.

- Baru Lim Guan keluarkan kenyataan CRCC masih kontraktor utama dalam projek Terowong Pulau Pinang.4. Mengapa VOIR Holding Bhd pun tersenarai dlm SPV?

- VOIR Holding Bhd syarikat fesyen baju dan seluar sedangkan kelayakan utk masuk tender ialah kekuatan kewangan dan teknikal.5. Kos kajian RM90 juta atau RM305?

- Lim Guan Eng umumkan kos kajian kebolehlaksanaan projek ialah RM305 juta tapi firma dari China yg menjalankan kajian kata cuma RM90 juta.

- RM215 juta mana pergi???
6. Kenapa kos kajian terlalu tinggi?

- Tersalah taip adalah satu alasan yang langsung tidak boleh di terima apa lagi bila ianya di beri oleh seorang Ketua Menteri!!!7. Mengapa bayaran kajian kebolehlaksanaan 3 jalan di daratan lebih tinggi dari kos kajian terowong dasar laut?

- Menimbulkan keraguan bila kajian yang mudah memerlukan kos yang lebih tinggi dari kajian yang susah.
8. Lim Guan Eng juga memberikan alasan kerajaan Pulau Pinang terlebih bayar  sebanyak RM48.2 juta atau 17% sebagai alasan yuran kajian tinggi tapi nafikan lapuran BEM (Lembaga Jurutera Malaysia).

Baca di sini :

http://utaranews.com/2017/12/terlebih-bayar-rm-48-2-juta-untuk-kajian-terowong-bukti-dap-gagal.html/

- BEM (Lembaga Jurutera Malaysia) pula mendakwa kos kajian kebolehlaksanaan projek terowong adalah 400% hingga 500% lebih tinggi dari kos sebenar.

Baca di sini :

 http://www.mykmu.net/2018/01/bem-sahkan-yuran-lima-kali-ganda-lebih-tinggi/
9. Tahun 2017Exco Lim Guan Eng cakap yuran dah bayar tapi tahun 2018 Lim Guan Eng cakap belum bayar!!!
Mana satu yang betul???10. Rupanya sudah bayar dalam bentuk hartanah TAPI kenapa sebelum ini Lim Guan Eng tipu?
11. Lim Guan Eng kata bayaran untuk EIA dan lain masa, kata untuk kajian feasibility!!!

- Rujuk :

http://www.sinarharian.com.my/mobile/edisi/utara/kenyataan-guan-eng-dan-hock-seng-bercanggah-1.782739

- Dan tonton di sini :

 https://youtu.be/fRQ0tkDVIWc12. Pening menjawab soalan isu terowong, Lim Guan Eng ambil jalan pintas dengan cuba menukar projek terowong kepada projek Jambatan Ketiga Pulau Pinang kononnya atas arahan kerajaan pusat!!!

Hakikatnya...


13. Lim Guan Eng sendiri pernah katakan kerajaan Pulau Pinang terpaksa jalankan projek terowong kerana cadangan membina Jambatan Ketiga Pulau Pinang di tolak oleh kerajaan pusat!!!
14. Lim Guan Eng sedar projek tidak akan terlaksana. Kajian hanya alasan untuk menyalurkan wang keluar dari kerajaan negeri!!!0 comments:

fda

Archives