Thursday, January 31, 2013

20 sen plastic bag fee also DAP gangster want to steal

|5 comments

"Tell us what happened to the 20 sen collected", NGO tells Guan Eng

GEORGE TOWN: Penang Chief Minister Lim Guan Eng has been given three days to explain where the proceeds of the 20 sen collected under the 'No Plastic Bag' campaign initiated by the state government had gone to.

The ultimatum was issued by a non-governmental organisation  called Sekretariat Penerangan Yaacob Bebas, during a 30-minute demonstration by its members in Komtar.

The group's representative, Mohd Yaacob Mohd Noor, said the state government did not reveal where the 20 sen per plastic bag fee had been channeled to and this had left many people wondering.

"We would like him (Guan Eng) to tell us where the money had gone to or how it was spent ever since it was implemented last January...or else we will protest here again," he said.

He also demanded that the state provide environmentally-friendly paper bags if it wanted to keep true to its 'welfare government'.

The full implementation of the campaign was introduced in Penang on Jan 1, 2011, and compels all supermarkets, pharmacies, fast food restaurants, nasi kandar restaurants and convenience stores including petrol stations to charge 20 sen for a plastic bag under its 'Cleaner, Greener, Penang' initiative.

It was reported that the money collected from the sale of plastic bags would be channeled to a special fund called “Partners Against Poverty” to help the state’s hardcore poor. - NST 30/1/13

ADUN DAP utamakan pengundi pekan ... rasis!

|0 comments
Bekas ahli DAP, Tan Tuan Huat (tengah) diapit Yap Kon MIn (kiri) dan Tan Chee Cheong mengadakan sidang akhbar berkenaan Exco DAP Selangor Ronnie Liew di Taman Petaling, Petaling Jaya, semalam.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Telok Datok, Philip Tan daripada DAP hari ini dibidas kerana gagal menjalankan tugas serta tanggungjawabnya menjaga kebajikan rakyat di kawasan berkenaan.

Bekas pemimpin DAP, Yap Kon Min mendakwa, kegagalan dilihat menerusi tindakan Philip yang dikatakan tidak mengagihkan bantuan buku latihan sekolah kepada pelajar yang layak di kawasan DUN berkenaan meskipun telah mendapat bantuan tersebut daripada kerajaan negeri sebelum ini.

Tegasnya, sebagai ADUN, beliau sepatutnya mengedarkan bantuan yang dikhususkan untuk membantu pelajar sekolah rendah dan menengah yang kurang berkemampuan.

"Saya ingin bertanya kepada Yang Berhormat (Philip), pernahkah beliau mengagihkan bantuan buku latihan itu kepada pelajar yang layak di DUN Telok Datok. Saya dimaklumkan, buku-buku latihan tersebut disimpan oleh wakil rakyat itu dan sehingga kini tidak diagihkan.

"Apakah beliau mengambil kesempatan menuntut sumbangan kerajaan negeri. Sebagai ADUN yang dipilih rakyat sebelum ini, beliau sepatutnya mengagihkan bantuan itu kepada rakyat yang memerlukan," katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Pada masa sama, Kon Min yang juga bekas Juruaudit DAP Cawangan Serdang Baru itu turut mempertikaikan sikap tidak adil Philip yang dikatakan hanya memberi tumpuan pembangunan di kawasan pekan dan bukannya di kampung-kampung dalam DUN itu.

Sambil memberikan contoh dalam soal pembaikan jalan raya di kawasan DUN terbabit, Kon Min menyatakan telah menerima laporan bahawa jalan raya di kawasan kampung masih lagi dalam keadaan rosak dan ada antaranya memerlukan kerja pembaikan segera.


Sepenuhnya di Belantan SINI

YB capik punai tegak berdaya simpan mistress

|0 comments
Kaki wa saja capik, Punai wa straight

Ingatkah anda YB Aulong yang capik dan ketika sidang DUN bergelora di DUN perak telah menyerang Timbalan Speaker, Yit Foong yang bekas DAP lalu kena sembur pepper spray.

Hehehe .... padan muka.

Rupanya boleh tahan juga ... Baca Cucu Tok Selampit bawah ni:Berdasarkan salinan surat di atas, ADUN DAP Aulong, YB Yew Tian Hoe atau lebih dikenali sebagai YB Capik dikatakan mempunyai hubungan sulit dengan pembantu peribadinya sehingga dikatakan pembantu peribadinya yang hanya dinamakan sebagai Puan Lilian telah menjadi perempuan simpanannya.

Surat seperti di atas telah diedarkan secara meluas kepada penduduk-penduduk di Taiping secara pos terutama kepada kaum Cina. Setakat rencana ini ditulis, tiada laporan polis dibuat dan YB Yew masih lagi belum mengakui atau menafikan kebenaran surat berkenaan. 

Jangan selepas ini UMNO pula dipersalahkan seperti biasa sebagai pihak yang mengedarkan surat berkenaan.

P/S Sivakumar baling batu tapi kawan sendiri yang kena hehehehe ....

IDEAS Tunku Zain perlu matang dan bijak tak diperguna

|13 comments
Tunku Zain dan rakan IDEAS yang ditaja kumpulan covert asing Mount Pellerins 

Pembangkang semakin terdesak sehingga Dap terpaksa memujuk akan anakanda Yang Dipertuan Besar Negeri Sembilan, Tunku Zain Al-'Abidin Ibni Tuanku Muhriz untuk menyertai parti itu.

Dap tahu bahawa raja-raja Melayu merupakan payung kepada kedaulatan bangsa ini dan mempunyai pengaruh yang amat besar ke atas kehidupan orang Melayu samada dalam ruang lingkup sosial, budaya mahupun politik.

Selain dari atas, Karpal anggap tunduk hormat terima darjah kebesaran satu penghinaan dan Tunku Aziz kata DAP adalah "pillar of chauvanism". Baca SINI dan SINI 

Orang Melayu dan raja-raja Melayu sememangnya tidak boleh dipisahkan bagaikan irama dan lagu.

Jika berlaku tembok pemisahan maka runtuhlah institusi itu dan malaplah masa depan bangsa Melayu.

Oleh itu 'menjaring' seorang anak raja yang muda dan idealis seperti Tunku Zain Al-'Abidin untuk menggangotai sebuah parti rasis dan perkauman seperti Dap boleh dianggap tangkapan besar atau 'slam dunk' dalam bahasa permainan bola jaring.


Inilah sebenarnya strategi Dap untuk menyucikan parti itu daripada stigma anti-Melayu dan anti-Islam yang telah melekat kepada tubuh badannya sejak ditubuhkan.

Apatah lagi jika ia berjaya memikat hati seorang anak raja untuk berdiri di atas landasan perjuangan 'Malaysian Malaysia'nya maka Dap akan mendapat pengabsahan paling besar untuk menyakinkan orang Melayu menyertai parti itu.

Dap cuba strategi yang sama terhadap Tunku Abdul Aziz Tunku Ibrahim, seorang kerabat diraja Kedah dan bekas Pengerusi Transparency International Malaysia namun gagal.

Sejurus menerima keahlian Tunku Aziz, beliau terus dilantik sebagai Naib Pengerusi Dap bagi mewakili kaum Melayu dalam parti itu dan kemudiannya digula-gulakan lagi dengan lantikan sebagai Ahli Dewan Negara.

Lim Guan Eng cuba dan akhirnya akur dia cuba rasuah Tunku Aziz

Sebagai seorang yang bijaksana Tunku Aziz bukanlah seorang anak Melayu berdarah raja yang mudah diperbodohkan seperti mana yang diperlakukan oleh penasihat-penasihat Inggeris kepada raja-raja Melayu zaman sebelum merdeka.

Sebelum terjerat lebih jauh dalam perangkap Dap, Tunku Aziz telah pun dapat menghidu penipuan dan kepalsuan parti rasis itu apabila bercakap mengenai soal orang Melayu dan Islam.

Bagi beliau, orang Melayu dalam Dap hanyalah tunggangan Lim Kit Siang dan anaknya Guan Eng serta Karpal Singh.

Dap tidak pernah memperjuangkan nasib Melayu dan tidak akan berbuat demikian untuk selama ia wujud sebagai sebuah parti politik.

Wadah perjuangannya hanya untuk kepentingan kaum Cina semata-mata dengan tidak mempedulikan hakikat bahawa bumi yang mereka pijak adalah tanah air orang Melayu.

Walaupun Tunku Aziz meninggalkan Dap, namun Guan Eng menggunakan kaedah rasuah politik untuk mengekalkannya dalam parti itu dengan menawarkan Pengerusi Institut Pulau Pinang dengan gaji lima angka.

Dah jelas kerusi BN lebih dari kerusi PR, DAP derhaka pengadilan Sultan Perak 

Semuanya ditolak mentah-mentah oleh beliau kerana selama ini Dap yang kononnys diyakini sebagai parti berbilang bangsa sebenarnya hanyalah topeng untuk menutup satu perjuangan yang ekstrem kepada perkauman Cina.

Penolakan orang Melayu terhadap perjuangannya tidak mematah semangat pemimpin Dap, dan ia sanggup berbuat apa sahaja untuk menarik minat orang Melayu.

Dap sanggup memanipulasi keputusan pemilihan anggota Jawatankuasa Eksekutif Pusat untuk meletakkan seorang 'Melayu celup' menjadi wakil tunggal Melayu walaupun sebelumnya semua calon Melayu kalah teruk.

Kini pandangan mereka beralih untuk memecah belahkan institusi yang memayungi orang Melayu apabila usaha mereka untuk meretakkan bangsa Melayu sudah gagal.


Dap berharap jika seorang anak raja boleh diyakinkan untuk bertanding pada PRU13 nanti atas tiket parti itu, sudah tentu ramai orang Melayu akan terpengaruh.

Mungkin Dap berfikir strategi mereka untuk menjadikan institusi raja-raja Melayu seperti keldai mereka seperti mana yang dilakukan kepada Pas, mereka amat silap besar.

Jika orang Melayu mampu menyedarkan raja-raja Melayu supaya tidak menurunkan tandatangan mereka bagi perjanjian untuk mewujud serta mengabsahkan Malayan Union pada 1948, sudah tentu untuk menentang perancangan licik Dap tidak menjadi masalah besar.

Sebagai anak raja, Tunku Zain perlu bijak, perangai elok sikit, belajar budi bahasa dan tanggungjawab pada alif, ba dan ta SERTA bukan jadi perkakas penjajah dan anti nasional seperti DAP! 

Mungkin Tunku Zainal Al-'Abidin sebagai seorang anak raja yang muda dan bersemangat perlu menelusuri dan mempelajari dengan lebih mendalam perihal sejarah perjuangan kemerdekaan Tanah Melayu dengan penuh kesedaran serta perasaan prihatin.

Jangan terjebak dengan permainan silap mata politik Dap yang secara luaran amat menarik hati dengan segala idealisme yang mengasyikkan jiwa dan kalbu sehingga akhirnya tersedar bahawa diri telah tertipu.

DAP demand clean election but own election dirty like pig sty

|2 comments

Seeking justice: DAP members holding a peaceful demonstration in front of the state DAP headquarters at Kemayan Square in Seremban.Seeking justice: DAP members holding a peaceful demonstration in front of the state DAP headquarters at Kemayan Square in Seremban.
SEREMBAN: Dissatisfied with the recent party's election results, a group of DAP grassroots leaders and members staged a protest calling for fresh polls.
The group claims it has strong reasons to believe that the results of the Dec 15 central executive committee (CEC) election were manipulated.
Their spokesman, Ladang Paroi branch vice-chairman David Dass Aessrpatham, said they wanted the Registrar of Societies (RoS) to expedite its probe into the matter.
He said it was important that investigations were completed before the dissolution of Parliament so that they would have time to decide on the next course of action.
“We want justice for the Indians,” he told reporters after the group held a peaceful demonstration outside the party's headquarters here.
The group also carried a banner which read “We claim justice: Don't kill the Indians”.
Read on The Star here
Few days earlier ...
SEREMBAN: The DAP Senawang Desa Dahlia branch has lodged a report with the Registrar of Societies (ROS) over alleged deception during the recent Central Executive Committee (CEC) elections.
Chairman Richard Francis who turned up with branch vice-chairman Jesu Dason when lodging a report said the elections clearly showed there were despotic practices in the party.
"I was a delegate who voted during the elections in Penang. I was sad when I found out the Indian community did not get a significant place in the party. It would be apt if DAP changes its name to 'Autocratic Action Party' or AAP," he told reporters after submitting his report to ROS Officer Zainor Shida Arshad on Friday.
Richard said DAP should stop party nepotism and give new leaders opportunities to manage the party, and suggested that the CEC election be held again to show DAP practiced democracy.
"DAP is preoccupied with cleanliness outside the party, whilst its own house is dirty. Clean our house first, then the nation." - Bernama/The Star

Like any PR politicians, so-called god-fearing Hannah Yeoh lies

|4 comments
Embarass to register baby as Indian, she create furor to register as Malaysian

This one is a woman, married to a Ram. Hannah, as the name is given, is a Hebrew word that means “Gracious” but is far from that.
When a well-known journo asked on Twitter on the 27th January 2013 if he should give a vote to the Opposition in the state of Selangor (Barisan Nasional), my wife replied a resounding “Yes.” 
When asked from the former her reason for saying so, well, the screen capture below says it all:

20130128-185127.jpg
As you can see in the thread, a handle called NEO V.H (@nonvitaltooth) posted a screen capture of Hannah’s very swift response to my wife’s post which I have in turn screen-captured:
20130128-185435.jpg
So, Hannah has accused my wife of lying. Well, here is a screen capture of the said Residents Association letter:
20130128-185611.jpg
Please read paragraph 4 in the above image and let us see who has been lying to her constituents, shall we?
Perhaps, God-fearing Hannah Yeoh has problems reading the Bible as PAS-supporting Malays have with the Quran.
Perhaps, I could refresh this God-fearing state assemblyman for my constituency that “Satan is the father of lies” (John 8:44); that God hates a lying tongue (Proverbs 6:17); and that all liars will have their part in the lake of fire (Revelation 21:8).
Had Hannah Yeoh took time to listen and seek the truth instead of being a swift-tongue and lying to her voters, I would be very GRACIOUS towards her. No, the name Hannah does not go well with me, thank you.
But of course, the Bible has something for those who are swift-tongued too! 
Proverbs 18:13 clearly said:
“He that answereth a matter before he heareth it, it is folly and shame unto him.”
And of course, John 1:19 has warned us to be swift to hear, and slow to speak.
I guess Hannah and the ragheaded goats do not fear God at all!

Extract from Seademon

Christians protest replace Father with Allah in Bible

|4 comments


A controversy is brewing over three reputable Christian organizations, which are based in North America, whose efforts have ousted the words "Father" and "Son" from new Bibles. Wycliffe Bible Translators, Summer Institute of Linguistics (SIL) and Frontiers are under fire for "producing Bibles that remove "Father," "Son" and "Son of God" because these terms are offensive to Muslims."

Concerned Christian missionaries, Bible translators, pastors, and national church leaders have come together with a public petition to stop these organizations. They claim a public petition is their last recourse because meetings with these organizations' leaders, staff resignations over this issue and criticism and appeals from native national Christians concerned about the translations "have failed to persuade these agencies to retain "Father" and "Son" in the text of all their translations."

Biblical Missiology, a ministry of Boulder, Colorado-based Horizon International, is sponsoring the petition.

The main issues of this controversy surround new Arabic and Turkish translations. Here are three examples native speakers give:

First, Wycliffe and SIL have produced Stories of the Prophets, an Arabic Bible that uses an Arabic equivalent of "Lord" instead of "Father" and "Messiah" instead of "Son."

Second, Frontiers and SIL have produced Meaning of the Gospel of Christ , an Arabic translation which removes "Father" in reference to God and replaces it with "Allah," and removes or redefines "Son." For example, the verse which Christians use to justify going all over the world to make disciples, thus fulfilling the Great Commission (Matthew 28:19) reads, "Cleanse them by water in the name of Allah, his Messiah and his Holy Spirit" instead of "baptizing them in the name of the Father and of the Son and of the Holy Spirit."

Rev. Bassam Madany, an Arab American who runs Middle East Resources, terms these organization's efforts as "a western imperialistic attempt that's inspired by cultural anthropology, and not by biblical theology."

Third, Frontiers and SIL have produced a new Turkish translation of the Gospel of Matthew that uses Turkish equivalents of "guardian" for "Father" and "representative" or "proxy" for "Son." To Turkish church leader Rev. Fikret Böcek, "This translation is 'an all-American idea' with absolutely no respect for the 'sacredness' of Scripture, or even of the growing Turkish church."

SIL has issued a public response stating "all personnel subscribe to a statement of faith which affirms the Trinity, Christ's deity, and the inspiration of Scripture." However, in the same statement, which is similar to Wycliffe's, it claims "word-for-word translation of these titles would communicate an incorrect meaning (i.e. that God had physical, sexual relationships with Mary) [sic]," thus justifying substituting "Father" and "Son" in new translations. Calls and emails to Wycliffe and SIL to clarify their positions were not returned. Frontiers responded to calls with articles that critics have already dismissed as skirting omissions of "Father" and "Son" in new Bible translations.

Yahoo News

While the Christians in a Christian majority country protest, the Christians minority and some stupid political Muslims in Malaysia wants to use it ...

Hopefully, they are not stupid and [pronounce the syahadah. 

Wednesday, January 30, 2013

Lagi hampir PRU, lagi menonjol kebodohan pemimpin PAS

|9 comments

Mula-mula si bodoh Nizar dengan kisah tuntutan RM207 billion untuk rakyat Malaya yang bekerja di keretapi maut di Burma. Surat palsu Memorandum dari Menteri Kewangan yang tak masuk akal dipercayainya.


Kemudian Husam dengan cerita jumpa minyak di Kota Baru. Cucu Tok Selampit SINI, dapati ini hanya cerita dongeng Husam yang diulang dari tahun 1992:

Cerita mengenai penemuan minyak di Kelantan telah dimulakan oleh Husam Musa sejak tahun 1992 lagi. Jadi bukanlah satu perkara yang aneh apabila baru-baru ini Husam Musa telah mengumumkan bahawa minyak telah ditemui pula di dataran Kota Bharu! 

Kemungkinan besar di bawah rumah Menteri Besar. Tidakpun di Stesen Minyak keluarga Nik Aziz Nik Mat di Pulau Melaka.


Tajuk Harakah "Minyak Ditemui Di Pantai Kelantan" bertarikh 28 Ogos 1992 ini adalah tulisan Husam Musa sendiri. 

Katanya minyak ditemui di pantai Kelantan tetapi Blok PM 3 berada 103 km di tengah laut. Kawasan itu adalah kawasan yang terlibat dengan tuntutan bertindih Vietnam. 

Hasil daripada perundingan Kerajaan Malaysia dan Vietnam maka wujudlah persefahaman pertukaran suratcara antara dua negara dan kawasan itu dinamakan CAA (Commercial Arangement Area). 

Jadi apa "locus standi" Kelantan untuk tuntut minyak yang didapati disini? Minyak bukan sahaja ditemui di luar perairan Kelantan malah ia juga di luar Wilayah Malaysia dan berada di Zon Ekonomi Eksklusif Malaysia. 

Husam ... Husam ...
Mahfudz Omar pakar cerita bodoh yang agak diam ketika menghampiri PRU mula bercakap dalam hal RCI. Petikan laporan cerita bodoh ini berikut:

PAS vice-president Mahfuz Omar has asked the National Registration Department (NRD) and the Home Ministry to explain an apparent directive to send uncollected MyKads and MyKids to Sabah.

“I am concerned that these identity cards, which should be destroyed, are being given to foreigners to allow them to vote,” the Pokok Sena MP told at a press conference today.

Mahfuz (right) claimed that the directive was issued to all state NRD directors and districts in a letter dated Dec 14, 2012, stating that any MyKad and MyKid that was not collected within 18 months should be sent to Keningau, Sabah.

Reading out the contents of the letter, Mahfuz said the documents are to be sent to Keningau to be updated, and then returned to the NRD headquarters in Putrajaya.

Baca sepenuhnya di Bigdogdotcom SINI.


Bodoh sangatkah Mahfudz hingga tak boleh bezakan antara surat palsu dan surat betul?

Anwar target Harun Din, Mat Sabu bakal Mursyidul am?

|10 comments

Antara sebab Nasha dipecat dari Majlis Syura adalah kerana tidak mengikut jemaah PAS.

Kalau demikian, Dato Harun Din adalah satu-satunya pemimpin PAS yang konsisten menentang pendirian PAS dalam hal penggunaan kalimah Allah oleh gereja Kristian.

Nasha pun tak ikut jemaah PAS dan jemaah Pakatan Rakyat tapi dah disingkir.

Adakah sampai masanya untuk Harun Din dibuang?

Menurut Gelagat Anwar sini, Anwar gumbira Nasha dipecat dari Majlis Syura. Lagi gumbirakah dia bila Harun Din dibuang?

Mat Sabu penzina bini orang akan dikukuhkan. Ganti Nik Aziz sebagai Mursyidul Am?


Hari ke 39 N. Ajis bisu: Ngeh lebih utama diberi tanah dari rakyat

|0 comments


"Ambo jaga blako Melayu Cina India Siam di Kelate, Tak kiro sapo, baik PAS ko UMNO ko, ambo jaga blako"

Demikianlah antara petikan ucapan Nik Aziz di Lebir dalam satu majlis untuk penyerahan geran tanah kepada 80 orang di kawasan tersebut. 

Ini hanyalah usahanya untuk menutup mata rakyat. Malah rakyat yang mendegar turut berkata dalam hati masing-masing. "Bilo maso kah ni jago UMNO. Bare nyanyok doh ..."
Dalam perjalanan Nik Aziz semalam ke Majlis di Simpang 3, Lebir Gua Musang, MB Kelantan, satu perhimpunan aman telah diadakan oleh orang tempatan sekitar Paloh Chiku dan Lebir. 

Mereka yang hadhir seramai lebih kurang 80 orang adalah orang kampung situ yang dinafikan geran tanah mereka. 


Perhimpunn itu diadakan disepanjang kiri dan anan jalan menghala masuk ke tempat program MB dan mereka memaparkan piket yang sama seperti di serian baru-baru ini.Bayangkan 80 orang rakyat yang mahu usahakan sendiri tanah dinafikan geran kepada tanah yang mereka usahakan tapi 79,000 ekar tanah di Gua Musang diberikan kepada kontraktor Cina dari luar.

Dari itu, 10 ribu lebih boleh diberikan kepada kroni politik Nik Aziz dalam DAP. 

Rakan dari parti kafir harbi lebih penting diberikan tanah untuk diusahakan dari rakyat petani yang mahu juga usahakan tanah..

Baca laporan Utusan Malaysia SINI

"Ulamak" gila perhatian ditawar jadi TKM?

|1 comments

... PKR akan meletakkan calon bagi DUN penanti seorang wanita yang bekerja di Pejabat Daerah Seberang Perai Tengah iaitu Puan Maisarah Che Ani. Tetapi atas sebab-sebab tertentu beliau terpaksa menolak (mungkin masaalah pribadi atau suami tak mengizinkan).

Oleh kerana PKR ketandusan calon yang berwibawa jadi Anwar Ibrahim sedaya upaya memujuk Bekas Mufti Perlis Dato' Dr Zainal Asri atau Dr.Maza untuk diletakkan sebagai calon Penanti dan beliau dijanjikan tempat Timbalan ketua Menteri Pulau Pinang jikalau memenangi kawasan tersebut.


Tindakan itu terpaksa dibuat kerana Anwar merasakan peluang untuk menawan Penanti amat sukar kerana sokongan kepada PKR semakin pudar dan harapan untuk menang begitu tipis yang mana beliau melihat saudara Ibrahim Ahmad @ Art Burger (Penyelaras Dun Penanti) bekerja bersunguh-sunguh mendekati pengundi perbagai bangsa,ini yang merisaukan Anwar Ibrahim.


Apakah Dr.Maza setuju dengan pelawaan Anwar itu, PB rasa kalau beliau sangup bersekongkol dengan DAP maka kita tahulah setakat mana perjuangan beliau dalam memertabatkan Islam dan rela mengadaikan Islam sama seperti Mat Sabu yang dilihat cukup sokong dengan Guan Eng tanpa berani membantah demi elaun sebagai APJ PBA - Penanti Bangkit 

P/S Dia ni semua orang tak betul tapi dia saja betul ... Alahai ... pensyarah terus jadi mufti maka jadinya besar kepala. Tak tahu adab berjemaah dan konsensus tapi nak hukum orang. Sendiri tu tak da jemaah.

Bencana celaka atas ummat ku disebabkan ulamak jahat - Nabi kata

|4 comments

Masaalah ummah Malaysia adalah disebabkan ulamak yang jahat. Nabi pernah berkata kerisauannya terhadap ulamak jahat ini.


Dengar Ustaz Kamal Saidin terangkan berikut:


Lepas Nasha, giliran Harun Taib

|3 comments

KUALA TERENGGANU: Seorang pemimpin kanan PAS dijangka dipecat sebagai Ahli Majlis Syura Ulama parti itu, kata bekas pengikut setia parti itu Zainon Ismail.

Katanya beliau difahamkan antara nama yang disebut-sebut berada dalam senarai pemecatan oleh Majlis Syura Ulama PAS ialah Ketua Dewan Ulama parti itu Datuk Harun Taib.

Beliau berkata tidak mustahil perkara itu berlaku selepas bekas Timbalan Presiden parti itu Nasharudin Mat Isa digugurkan sebagai ahli majlis itu pada 13 Jan lalu.

"Majlis Syura Ulama PAS adalah badan tertinggi parti itu dan apabila keputusan dibuat oleh majlis itu, maka ia tidak perlu dipertikaikan lagi oleh mana-mana pihak dalam parti berkenaan," kata Zainon yang juga seorang penulis buku dengan nama penanya, C.N.Al-Afghani.Beliau berkata demikian ketika menghadiri program diskusi 'Dilema dan Ranjau Perjuangan Islam di Malaysia' yang turut dihadiri Menteri Besar Terengganu DatukSeri Ahmad Said.

Sebelum ini, akhbar tempatan melaporkan pemecatan Nasharudin sebagai Ahli Majlis Syura Ulama parti itu berikutan tindak tanduknya yang didakwa boleh merugikan parti itu.

Sebelum ini Setiausaha Majlis Syura Ulama PAS, Datuk Nik Zawawi Nik Salleh berkata, kesemua 13 ahli badan tertinggi parti itu yang hadir pada mesyuarat pada 13 Januari lalu bersetuju agar Nasharudin digugurkan daripada kedudukannya.

Majlis Syura Ulama PAS dianggotai seramai 15 orang ahli.

Menurut Nik Zawawi, dua lagi anggota majlis (termasuk Nasharudin sendiri) tidak hadir pada mesyuarat yang diadakan pada 13 Januari lalu yang dipengerusikan oleh Mursyidul Am, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat.

Namun beliau enggan menamakan siapakah seorang lagi yang tidak hadir. Ini menimbulkan tanda tanya, adakah Datuk Harun Taib merupakan ahli yang tidak hadir pada hari tersebut? - 

Akhirnya PAS ngaku Dato Fauzi tak sebersih orang kerana bungalow RM5 juta

|4 comments

Pada bulan Julai timbul ura-ura Dato Fauzi Shaari tak akan dicalunkan. Kami ingat dia dikencingkan. Rupa-rupanya PAS baru tahu seorang bekas Pengarah Siasatan Jenayah terbuka kepada rasuah.

Sebaik saja dia mengaku empunya rumah bungalow mcacam istana bernilai RM5 juta, cepat PAS kencingkan. Baca Sg Rapat Online berikut:Pemuda Pas Larut desak Pas Pusat pertimbangkan untuk gugurkan pencalonan Dato Fauzi sebagai Ahli Parlimen Larut. Ketuanya menantu Presiden Pas Hadi Awang, Mohd Akmal Kamaruddin difahamkan berkata sudah sampai masa Pas perlu memikirkan kepentingan parti dan imej Parti sendiri.

Mereka juga mempertikaikan bagaimana seorang yang hanya berjawatan seorang Pengarah mampu memperolehi rumah mewah sebegini besar.

Sebelum ini beberapa blog telah mendedahkan bahawa Dato Fauzi yang hanya berjawatan sebagai Pengarah di Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman mampu membina sebuah rumah di kawasan segitiga emas Shah Alam yang berharga lebih RM5 Juta.


Sebelum ini hampir semua pemimpin Pas daerah Larut sudah bersepakat untuk memilih Mohd Akmal Kamaruddin sebagai ahli Parlimen Larut tetapi ditentang oleh Pas negeri kerana hormat kepada bekas Pengarah Siasatan jenayah Bukit Aman Dato Fauzi yang boleh dipergunakan oleh Pas untuk tujuan promosi.


Tuesday, January 29, 2013

Boleh ke percaya Dato Fauzi tu 'honest cop'?

|6 comments
Kediaman milik Fauzi di Seksyen 10, Shah Alam yang hangat diperkatakan di beberapa blog. Gambar kecil: Fauzi
IPOH – “Ya, memang itu banglo milik saya.” Itu reaksi jujur bekas Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman, Datuk Fauzi Shaari menjawab kontroversi siapa pemilik sebuah banglo mewah di Seksyen 10, Shah Alam yang dipaparkan di beberapa laman blog.

Katanya, beliau tidak sedikitpun terjejas dengan pendedahan tersebut yang mengaitkannya sebagai pemilik banglo tersebut selain menimbulkan pelbagai persoalan termasuk mempertikaikan kemampuannya memiliki kediaman besar dan mewah seperti itu.

Menurutnya, banglo tersebut dibina di atas tanah seluas 7,000 kaki persegi yang dibelinya pada 2004 berjumlah RM15 setiap kaki dengan harga istimewa sebagai kakitangan awam ketika itu.

Tambahnya, beliau mengalu-alukan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) membuat siasatan sekiranya ada pihak ragu-ragu terhadapnya.

“Ketika itu nilai tidak sampai RM1juta pun. Malah, pembinaan rumah itu dibuat secara berperingkat-peringkat dengan mengamalkan penjimatan ketika bekerja dalam kerajaan termasuk wang simpanan bersama isteri.

“Saya juga turut menjual dua buah rumah teres di kawasan Gombak dan Shah Alam untuk membina rumah dua tingkat setengah itu,” katanya.

Fauzi mengakui memang ada tunjuk perasaan yang membantah pembinaan banglo itu kerana ia berhampiran Masjid Negeri dan sebuah hotel terkemuka di kawasan berkenaan.

"Nilai hartanah kini yang semakin meningkat menyebabkan orang ramai mempertikaikan kemampuan beliau memiliki rumah di kawasan terbabit," katanya kepada Sinar Harian, di sini, semalam.
Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas pendedahan gambar banglo mewah itu di shahalamrebels.blogspot.com.

Blog tersebut menimbulkan beberapa persoalan termasuk bertanyakan dari mana datangnya sumber kekayaan Fauzi hingga mampu membina banglo mewah tersebut.

Antara persoalan yang diketengahkan di blog tersebut adalah: "Mana datangnya duit untuk membina sebuah mahligai mewah yang dikatakan punya kemudahan lif ini?

"Adakah kekayaan ini dikumpul ketika berkhidmat di dalam kerajaan dahulu?" dan "Pembinaan banglo mewah ini pernah mendapat bantahan penduduk di situ kerana dibina di kawasan riadah.

"Ataupun benar dakwaan kononnya beliau menerima RM15,000 setiap kali berceramah?"

Mengulas lanjut, Fauzi menjelaskan, walaupun hampir 10 tahun berlalu, rumah itu pun masih belum siap sepenuhnya dan walaupun beliau bersama keluarga telah menduduki banglo terbabit setahun lalu.

“Harga dulu berbeza dengan sekarang dan logiklah jika orang ramai tertanya-tanya dengan satu-satunya harta saya itu. Empat anak lelaki saya turut membantu memberi dana,” katanya.

Beliau yang juga Ahli Jawatankuasa Pilihanraya Kawasan Larut berkata, tindakan beberapa pihak mendedahkan gambar rumahnya itu sedikit pun tidak menjejaskan gerak kerja beliau untuk menghadapi Pilihan Raya Umum ke-13 nanti.

“Saya langsung tidak berasa risau dengan pendedahan itu dan tidak menjejaskan gerak kerja saya untuk memenangi hati pengundi-pengundi di Parlimen Larut.

“Malah, tiada istilah takut dengan pengundi kerana saya telus terhadap perkara ini dan rakyat lebih memahami pemimpin mereka,” katanya.

Bekas Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman itu telah menyertai Pas di kampung halamannya, Larut, Perak sebelum ini

Beliau telah menyerahkan borang keahlian kepada Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang dalam satu program yang turut dihadiri pimpinan tertinggi Pakatan Rakyat (PR).

Fauzi berkata, beliau telah membuat keputusan menyertainya selepas membuat beberapa perbandingan dengan parti lain antaranya, Umno, PKR dan DAP.

“Takkan saya hendak menyertai DAP…, saya melihat Pas lebih konsisten dalam perjuangan yang membuatkan saya memilih parti Islam itu. Saya memilih politik kerana berniat untuk berbakti dalam Islam selepas pencen ini, Pas adalah lebih syumul.

“Sekurang-kurangnya, saya boleh memberikan pendedahan kepada Pas apa sebenarnya yang berlaku dalam polis, ada juga kebaikan… tetapi tidak nampak, sekurang-kurannya akan menjernihkan tafsiran masyarakat kepada polis,” katanya.

Celah gelegar

Bekas IGP Tan Sri Musa Hasan yang dituduh pembangkang sebagai korup, kaya dan kepala gangster  hanya duduk di rumah lama satu tingkat di Petaling Jaya, lama satu tingkat.

Bekas Pengarah Siasatan Jenayah boleh mampu rumah bungalow dua tiga tingat di Shah Alam berharga beberapa juta. Siasat jenayah dapat komisyen ke Menteri KDN?

Lagi kisah BTN diresapi ABIM pro pembangkang dan Anwar Ibrahim

|1 comments
Farid Shahran- Mantan Timbalan Presiden ABIM

KEBIMBANGAN  Biro Tata Negara (BTN) diresapi budaya Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM),pertubuhan yang mendokong perjuangan Anwar Ibrahim dilihat makin menjadi kenyataan dan akhirnya orang-orang ABIM mula menguasai BTN ketika ini malah beberapa blog termasuklah laman sosial yang melaporkan sebelum ini bahawa BTN telah dijadikan alat untuk menggembalikan bekas-bekas pemimpin ABIM di arus perdana politik tanahair dengan memberikan tempat-tempat strategik kepada mereka dalam BTN mula membuktikan laporan-laporan sebelum ini adalah benar belaka.

Kalau sebelum ini didedahkan bagaimana BTN telah memberikan peruntukan sebanyak RM73,000 kepada ABIM Sabah kononnya untuk program yang melibatkan pelajar-pelajar sekolah di lima buah sekolah rendah di Sabah,kini kepimpinan tertinggi BTN sedang membuat pengstrukturan semula bagi mewujudkan `post-post’ dengan Gred yang lebih tinggi daripada Pengarah-Pengarah Jabatan sedia ada dan difahamkan tempat-tempat ini akan diisikan oleh sebahagian besar oleh bekas-bekas ahli ataupun pemimpin ABIM.

Manakala Pengarah-Pengarah Negeri,Cawangan ataupun Bahagian dalam BTN akan terus kekal dengan Gred gaji sedia ada tanpa kenaikan ataupun penurunan jawatan tetapi  di atas mereka akan wujud satu `post’ baru yang Gred 52 sebagai Pengarah kepada Pengarah sedia ada.Patutlah selama ini begitu bersungguh-sungguh orang-oarang ABIM diberikan tempat sebagai fellow ataupun fasilitator di BTN,ada agenda lain rupanya!

Kepada semua Pengarah Negeri dan Cawangan yang sedia ada, eloklah kiranya semua berhenti berharap kerana Gred tinggi yang dimomokkan sebenarnya akan diisi oleh rangkaian ABIM dan `resume' rangkaian ini telah pun berada di atas meja Ketua Pengarah dan sedang menanti masa yang sesuai untuk dilaksanakan dan semua Pengarah-Pengarah negeri,Cawangan serta Bahagian,anda semua akan terus menjadi pacar yang hina dina di bawah pemerintahan seorang Raja.Cukup-cukuplah berharap untuk naik pangkat!

Salah satu jawatan khabarnya akan disi oleh bekas ahli atupun pemimpin ABIM termasuklah berkemungkinan besar Ahmad Fairuz yang mendapat peruntukan RM 1 juta bagi program kayuhan basikal akan diangkat untuk mengisi salah satu jawatan Pengarah Bahagian di BTN. Kisah RM1 Juta Ahmad Fairuz ini menarik, walaupun diberikan peruntukan sebanyak itu oleh BTN tetapi pihak BTN Negeri turut membayar program tersebut dan barangkali hasil dari lebihan itulah kumpulan Ahmad Fairuz ini memilih untuk bercuti di Thailand.

Gerakan penstrukturan semula BTN ini dilihat sebagai satu bentuk `grand design' terancang yang berselindung di sebalik nama transformasi jawatan dan untuk menghalalkan gerakan ini berbagai-bagai program dilaksanakan dengan menggunakan nama Ketua Setiausaha Negara termasuklah Amanat KSN baru-baru ini.

Baca sepenuhnya di Sanggah Tok Janggut SINI.

Judges bias in favour of Anwar?

|5 comments
Spank De Monkey HERE called the court "corrupt" for their judgement that tend to favour Anwar Ibrahim:The "corrupted" Malaysian High Court has ruled in favor of Opposition Leader Datuk Seri Anwar Ibrahim in his defamation suit against Utusan Melayu (Malaysia) Bhd and its chief editor for publishing two articles on his comments about homosexual laws in a BBC interview.

Justice V.T. Singham ruled that the words in the article were defamatory and could bring down Anwar’s reputation and political standing by suggesting that he would not make a suitable leader of the federal government.

The defendants, he said, had also failed to prove justification in publishing the article, adding that there was no evidence that they did not intend to defame Anwar.

“They have also failed to prove fair comment. Public interest was not served as Utusan Malaysia did not publish and reproduce the plaintiff’s statement in full (from the BBC interview),” said Justice Singham.

Granting for damages to be assessed, Justice Singham also ordered the defendants to pay RM45,000 in costs to Anwar.

The Spanker Says:

Can we trust this "corrupted" Malaysian High Court judgement? Is Justice V T Singham "corrupted" ? Or are the courts impartial and fair only when it involves the Opposition?

Zaki Zahid, pakar lelong jual KFC yang baik cashflow dan untung

|2 comments

Isu penjualan KFCH yang mana JCorp mempunyai kepentingan majoriti kembali hangat menjelang pilihan raya umum ke-13. Sama ada ia dirancang oleh pihak tertentu atau atas “kebebalan” Lembaga Pengarah JCORP sendiri sukar dipastikan.

Setahun lalu isu Kentucky Fried Chicken (KFC) riuh-rendah apabila Johor Corp bercadang untuk menjual syarikat makanan terkemuka ini. Alasannya ialah Johor Corp memerlukan wang tunai segera untuk mengatasi masalah hutangnya yang bernilai RM 6 bilion. 

Setelah mendapat bantahan dan kritikan pelbagai pihak, isu penjualan KFC Holdings ini tiba-tiba senyap tanpa sebarang berita. Orang awam terutamanya orang Melayu tertanya-tanya apa yang terjadi kepada KFCH. Apakah inisiatif penjualan ini telah dihentikan atau dijalankan di belakang tabir. 

Menurut blog Sanggah Tok janggut, usaha-usaha ini terus berjalan sekarang. Jika ini benar ia merupakan satu keadaan yang sangat mendukacitakan. Lebih mengelirukan mengapa YAB Dato’ selaku penjaga ekuti Johor Corp membenarkan kegiatan seperti ini berlaku. Majoriti ahli UMNO, majoriti orang Melayu dan majoriti orang Islam tidak akan rela dengan keputusan menjual kepentingan majoriti KFCH ini kepada syarikat bukan Islam. 

Jika suatu ketika dahulu Johor Corp sanggup bersepak terajang dengan usahawan Melayu lain untuk mengambil alih Kulim Berhad atas alasan untuk menjaga kepentingan bumiputera dalam industri makanan halal. Sekarang apa yang terjadi? 

Banyak lagi aset lain Johor Corp yang boleh dicairkan atau dijual bagi membayar hutang berjumlah RM 6 billion itu mengapa KFCH menjadi pilihan. 

Sebenarnya kedudukan KFCH sangat kompleks kerana ia tidak dimiliki secara langsung oleh Johor Corp. Ia dimiliki melalui Kulim Berhad. Dilaporkan JCorp hanya memiliki 53% saham Kulim. kulim pula memiliki 57.5% saham QSR. QSR pula memiliki 50.6% saham KFCH. 

Bayangkan betapa kompleksnya pemilikan saham KFC dan tidak mungkin JCorp boleh mendapat kesemua wang penjualan KFC ini untuk membantunya melunaskan hutang. Jumlah yang akan sampai kepada JCorp mungkin tidak sampai separuh pun daripada harga jualan. 

Bagaimanapun perkembangan terbaru menyaksikan JCorp bersama Kumpulan Wang Simpanan Pekerja dan sebuah syarikat pelaburan Asing berjaya mengambil alih KFCH. Dengan kata lain proses penjualan kini menjadi lebih mudah dengan hanya tiga pihak perlu membahagikan keuntungan. 

Baca seterusynya di SINI

Usaha damage control Sinar Harian untuk PAS

|16 comments

Menurut KKamdias, pemecatan Nasha dari Majlis Syura adalah antara 10 perkara besar yang akan merosotkan undi PAS dalam PRU13 kelak. Ini bukan undi penyokong famatik tapi undi atas pagar tak akan beri PAS. Nak tahu lain-lain perkara, sila ke SINI.

Sinar Harian tahu perkara ini dan mereka memutar cara hal ini dilaporkan. Pada dungu-dungu yang ingat SInar Harian pro kerajaan dan akhbar ini adil, seimbang profesyenal dan apa kelancau etika, mari kita ajar dedah lagi cara Sinar Harian buat damage control.

Cara Sinar melaporkan berita pada asasnya begini. Kalau laporan kerajaan dia akan spin atau putarbelit fakta. Yang tak ada akan diada-adakan dan laporan negatif diperbesarkan, Dalam hal tertentu, yang tak ada pun diperbesarkan.

Manakala, laporan negatif mengenai pembangkang tak akan diusik tapi di laporkan secara plain dan seperti sedia ada. Adakala kalau boleh di kawal kesan buruknya, mereka bantu dengan letakkan dalam muka dalam. Muka luar di perlahankan.

Sebagai contoh adalah laporan Nasha semalam:


Kalau ini berita mengenai BN, muka dua pasti akan jadi muka hadapan. Diperbesarkan Nasha di korbankan untuk Karpal Singh yang sedang menyambut Birthday dengan Nik Aziz. Mesejnya pula Islam dikorbankan untuk Karpal anti Islam.

Tapi tak ... mukadepan yang patut jadi muka dua diperlahankan nasha dipecat menjadi "Nasha kena pecat." Sebenarnya Nasha dipecat dan hari ini pula tak dicalonkan. Manakala hari ini, tak boleh elak kenyataan sensasi Nasha akan ditahan bertanding. Muka depan disiarkan tapi tiga muka di dalam untuk menjustifikasikan pemecatan dan pengguguran Nasha dari tanding di bachok.
Berapa banyak pandangan seimbang dari pemimpin dan pihak yang bukan pro PAS? Dua tiga saja laporan kecil yang berlainan dan mahu didown play keterampilannya.

Sementara itu, hasil serangan kami terhadap Sinar harian dalam laporan Menteri Kantoi, Sinar Harian ngaku mendapat maklumat bocor dari SPRM.


Selagi tak nampak, betul ke ada maklumat? Atau Sinar Harian cuba nak cover line kerana mereka hanya buat cerita?
fda

Link2Me WeLinkBk (254)