Friday, December 13, 2013

Lepas Kg Melayu Mutiara, giliran India estet, pembeli rumah ditipu TokongIngatkan kisah Melayu yang kena dengan dengan penduduk Kg Mutiatra dihalau keluar lepas pilihanraya. Cara DAP adalah kejam dan tak ada timbang rasa langsung. Mereka tak ambil peduli bising dan kesusuahan rakyat.

Nama saja PAKATAN RAKYAT.Semalam pukul 4 petang berlaku satu penyerahan memorandum melibatkan Penduduk Ladang Bayram, Nibong Tebal Seberang Perai kepada kepada Pegawai Daerah SPS.

Isu berbangkit adalah notis pemindahan dari Kerajaan Negeri Pulau Pinang bertarikh Disember 9hb 2013 bagi menjalakan projek pelupusan sampah dan sisa pepejal antara kerajaan negeri Pulau Pinang dan Syarikat (PLB) Terang .

Dalam notis tersebut, kerajaan negeri hanya menawarkan RM1,000 manakala pihak PLB Terang juga telah menawarkan RM1,000 bagi urusan berbelanjaan pemindahan rumah. Mereka menolak tawaran dan mahu pihak kerajaan negeri mendirikan rumah dikawasan Ladang tersebut sebagai penggantinya.

Isu perumahaan ini telah wujud sejak Sime Darby Plantation menjual sebanyak 300 ekar tanah kepada PLB Terang bagi urusan projek pada tahun 2008.

Dalam hal ini, 18 keluarga terlibat ditawarkan kawasan perumahan pangsa Jawi di Taman Desa Jawi, Sungai Jawi. Ketika itu mereka tolak sebab jauh lebih kurang 20 batu dari tempat kerja dan sekolah Tamil di Ladanag Bayram.

Seramai 15 orang daripada penduduk Ladang Bayram yang diketuai wakil penduduk, Sivaganam bersama MIC Nibung Tebal berada menyampaikan memorandum. Tertulis dalam sepanduk mereka tulisan "KERAJAAN PULAU PINANG KEJAM!!!", 'KAUM INDIA DIHALAU DARI BAYRAM'
MANA JANJI PRU dan 'ADUN JAWI TIDAK AMBIL TAHU MASALAH ORANG INDIA DI BAYRAM' dan APA PERANAN TIM. KETUA MENTERI YB RAMASAMY'Semantara itu, 15-20 pembeli rumah kos sederhana rendah Centrio Avenue milik Kerajaan Negeri P.Pinang berkumpul di luar Pejabat Dewan Undangan Negeri menyatakan ketidak puasa hati.

Rumah yang ditawarkan berharga RM72,500 telah dinaikkan kepada RM160,00 seunit termasuk harga lot pakir RM28,500 dan kos pengubahsuaian RM59,000.

Perhimpunan selama 15 minit dan telah diarahkan supaya besurai dan semua pembeli telah bersurai dengan baik tanpa sesuatu insiden tidak diingini.

Exco perumahan langsung tak tunjuk muka untuk terima memorandun.

2 comments:

 • Aidil says:
  December 13, 2013 at 9:13:00 PM GMT+8

  sepatutnya exco perumahan kena tampil untuk terima memorandum tersebut. baru lah boleh digelar YB -blog -

 • Anonymous says:
  December 13, 2013 at 10:58:00 PM GMT+8

  AMEK KAU...

  MEREMPATLAH KAU....

  JANGAN MARAH....

  SENDIRI UNDI MA.....

  BN KEJAM DAN ZALIM MA....

  UNDI PAKATAN ADA UNTUNG MA....

  DAPAT WANG PINDAH RUMAH MA....

  BN MANA BOLIH KASI MA....

  RACUN RUMPUT BANYAK MA....

  MACAM MACAM BOLIH BIKIN MA....

  SENDIRI MAU INGAT MA.....

fda

Link2Me WeLinkBk (254)