Saturday, December 14, 2013

Cina perleceh Proton model baru ... Jurutera Melayu jawab


Macam-macam kutukan dan perlecehan dibuat terhadpa Proton Perdana baru yang dilancar Perdana menteri tempuh hari. Ada dikatakan hanya facelift Honda Accord 2.0 dan 2.4 jadi serupa Proton Preve walaupun ad aguna sistem Proton.

Ada pula Cina-cina kutuk kata rugi beli Proton kerana harga jatuh teruk sangat. Disebabkan orang Melayu terlibat dalam Proton maka cina-cina dok perlecehkan. Cina cemburu pasal Cina pun tak boleh buat kereta tapi hanya pasang siap dan letak jenama om putih dan jepun.

Patut kita orang Melayu pertahankan Proton. Orang kelantan dan PAS yang begitu ramai dalam Proton sedar ke?


Sebelum nak kutuk Proton dna main buat simpulan mudah, baca dulu respons yang kami terima dalam SMS:

Eksklusif: Jurutera Profesional jawab respon negatif pengkritik Kereta Nasional.

APABILA Proton mengumumkan model terbaru Perdana, ramai yang respon dengan negatif terhadap rupa bentuk model tersebut yang mirip Honda Accord.

Seperti biasa, cemuhan demi cemuhan dilemparkan kepada Proton di atas pengeluaran model ini. Saya suka untuk memberi pandangan berdasarkan beberapa fakta berikut:


1- Saya kurang senang mendengar kritikan serta cemuhan terhadap Proton ini, tatkala pada masa yang sama apabila Kia mengeluarkan model seakan Audi, ramai yang memuji, juga tatkala Honda mengeluarkan model Accord 2011 yang seakan Audi, ramai juga yang memuji dan membelinya. Bahkan Mazda 6 tahun 2013 juga mirip Lexus, tiada pula yang mencemuh. Mentaliti sebegini wujud sifat dualisma, di mana berlakunya tindakan pilih kasih dalam kritikan.

2- Proton Suprima S adalah satu contoh model yang direka sendiri. Tidak meniru hasil orang lain. Namun bagaimanakah prestasi jualannya? Tidak memberangsangkan. Pengkritik tetap membandingkan Proton dengan Honda, Kia Rio dan seumpamanya. Tapi apabila model yang dikeluarkan mirip Honda, mereka mengutuk pula. Perkara ini saya membuatkan saya tidak faham.

3- Ramai pengkritik tidak memahami hakikat industri automotif yang ‘super-kompetetif’. Kilang Mitsubishi di Australia pada tahun 2006 pernah ditutup selama empat minggu kerana tiada permintaan. Majikan lama saya, Ford Australia di Geelong baru-baru ini telah mengisytiharkan mereka akan menutup kilang mereka mulai tahun 2016 kerana mengalami kerugian yang cukup besar, di mana mereka telah mengumpul kerugian sebanyak AUD$600 juta sejak 5 tahun kebelakangan ini. Ford telah bertapak di Australia selama 90 tahun, jadi bagaimanakah pula agaknya Proton yang hanya 1/3 usia berbanding Ford Australia berdepan dengan cabaran ini?

4- “Rebadging” atau penjenamaan semula bukanlah sesuatu yang aib dalam industri automotif. Pengeluar kereta terbesar dunia, General Motors (GM), telah melakukan strategi ini terhadap puluhan model kenderaan mereka. Cuba bandingkan Chevrolet Tahoe dengan Cadillac Escalade, dan Chevrolet Lumina dengan Holden Redline, kita akan nampak jelas bahawa perbezaannya hanya pada lambang jenama dan hiasan dalaman. Benar, jenama-jenama ini di bawah satu syarikat yang sama iaitu GM, namun dari sudut strategi, tidak ada bezanya antara kedua ini. Bahkan kritikan yang sama tidak pula diberikan kepada Perodua di atas strategi mereka “rebadging” model Myvi dan Daihatsu/Toyota, hanya kerana mereka ada kerjasama rasmi dengan Toyota. Model Perdana yang baru ada kerjasama dengan Honda bahkan Saga yang pertama dahulu pun ada kerjasama dengan Mitsubishi. Kritikan yang “pilih kasih” menyebabkan Proton menjadi ibarat “punching bag”. Buat apa pun dikira salah.

5- Mungkin yang terbaik ialah tutup sahaja Proton, agar tidak ada lagi “punching bag” tempat melepas geram dan kemarahan. Mungkin yang terbaik ialah rakyat Malaysia hidup seperti negara Timur Tengah yang hanya menjadi pelanggan kepada jenama-jenama kereta terbaik dunia. Tak payah susah-susah buat kereta sendiri.

Namun saya rasa seandainya Proton ditutup, akan wujud laungan kemarahan yang baru iaitu “Mengapa Malaysia tidak ada kereta sendiri?”

Akhir kata, saya mengharapkan satu perubahan dalam mentaliti sesetengah rakyat Malaysia. Buat pengetahuan semua, saya sendiri tidak pernah membeli Proton, tetapi saya mengambil sikap berpada-pada dalam kritikan dengan mengetahui besarnya cabaran syarikat kecil Proton dalam persaingan industri automotif dunia. Dengan cabaran masa kini, Proton tak “bungkus” pun dah kira mujur.

Ya betul, jika anda tidak menyukai Proton atau merasakan Proton tidak sesuai dengan gaya hidup anda, tak perlulah membelinya. Tindakan anda tidak membeli Proton telah pun memberi mesej jelas “Saya tak suka Proton”. Namun, yang saya kecewa ialah sikap sesetengah insan yang sudahlah tidak membeli Proton, malah melemparkan cemuhan dan kebencian yang amat kepada Proton, sehinggakan orang yang asalnya ingin membeli Proton pun tak jadi membelinya. Ini ibarat mencurah cuka ke dalam luka.

Engr. Hj Norzafry B Norhalim
Mantan Presiden Pembina

Norzafry adalah seorang jurutera muslim berjiwa besar, merupakan graduan kejuruteraan di sebuah universiti di Australia. Kini berkhidmat di salah sebuah syarikat besar di Arab Saudi. Pernah menjadi Presiden Persatuan Belia Islam Nasional (Pembina)

27 comments:

  • Anonymous says:
    December 14, 2013 at 2:00:00 PM GMT+8

    Is this the level of Malay engineer? It is so sad to see that Malay engineer do not know how to design a car and only know how to change a logo. This is how Malay can progress under UMNO.

  • Anonymous says:
    December 14, 2013 at 2:01:00 PM GMT+8

    Perodua also under Malay but Malaysian generally don't criticize it so much as proton.

  • kluangman says:
    December 14, 2013 at 2:23:00 PM GMT+8

    Ramai juga yg kutuk proton kerana mereka tak mampu membelinya, tak dapat anggur, masam katanya.

  • Anonymous says:
    December 14, 2013 at 3:01:00 PM GMT+8

    Saya pun Engineer Jugak
    Banyak alasan yg tak patut diterima.
    Proton Suatu ketika Kebanggaan negara..

    Amat Mengecewakan Rakyat Melayu seperti saya bila mana:-

    1. Bila buat Benchmark..PAtutka PROTON mengukur dgn rekod tercorot? Ya malaysia lebih baik dari pulau Fiji

    2. Bila Membuat Model untuk PM..Tak Bolehkah Modified Sikit Lampu & Fender, Boneet- Part metal untuk kelihatan Facelift..Bukan sekadar tukar Bumper..Kedai Brothers ada beratus2 bumper & bonet untuk dipilih..Perodua pun ada buat Facelift model Myvi Lagi Best -lain sedikit dari Passo Hanna. Proton tak mampu @ malas, Atau banyak ORANG PAS yg sepatutnya Dibuang Kerja?


    3. Proton Subprima tak laku, jgn salahkan RAKYAT MALAYSIA -kualiti enjin bocor dll gagal meyakinkan pengguna..Rakyat Malaysia lebih rela Habis duit beli Myvi vs Persona..(yakin kurang masalah)
    -Saya pergi Showroom Sub Prima ada Screw tak pasang dekat seat..apa lagi hang nak Angkuh?

  • Anonymous says:
    December 14, 2013 at 3:16:00 PM GMT+8

    Dah namanya pon anjing..menyalak sahajalah kerjanya.
    babi pula kerjanya menyondol.
    fitrah alam.

  • Anonymous says:
    December 14, 2013 at 3:28:00 PM GMT+8

    Si Norzafry tak cerita bahawa Holden juga akan ditutup kilang mereka di Australia tak salah saya pada 2016 juga sebab mereka rugi banyak. Kesimpulan nya logik lah untuk tutup apa2 perniagaan kalau sudah rugi banyak. Banyak mana kita nak rugi sebelum kita fikir pasai Proton?

    Dia juga kata kalau tak suka Proton jangan beli,tapi Proton juga kena ADIL,kalau orang tak nak beli Proton mereka TAK patut buat harga kereta jenama lain 2 atau 3 kali ganda mahal pada Proton.Cakap sahaja tak kesah tapi kalau orang tak beli Proton mereka di denda dengan harga yang mahal untuk jenama kereta lain.

    Kalau budaya rebadging ini adalah lah normal mengapa kah Proton menghabis kan berbillion untuk R&D? Tak kan nak design Badge baru dan bumper perlu berjuta juta ringgit?

    Kita tahu selalunya 1st generation batch mutunya sangat bagus kerana kereta ini semua nya 100% CBU. Bila kereta ini jadi CKD mutu nya jatuh sebab pembekal vendor Proton akan supply low quality dan over price component nya. Tengok model Inspira sudah!!

    Alfie

  • Anonymous says:
    December 14, 2013 at 3:33:00 PM GMT+8

    Sudah lupakah rakyat Malaysia apa terjadi pada peringkat mula PROTON dilancarkan? Kereta nasional itu ditendang terajang/dicakar dan sebagainya kerana kaum cina takut perniagaan Tan Chong (Kereta jenama Datsun) akan terjejas. Akhirnya? semuanya jilat PROTON kan?

    Sejarah akan berulang balik. "DULU PROTON DIBENCI, SEKARANG SUDAH DISAYANG","Dulu ditendang sekarang Proton dah disayang"...Apa cerita ni? Tak ke semua kereta ditiru oleh Jepun/Korea sebelum ada jenama sendiri. Itulah padah kalau tak ada semangat petriotisma... di kalangan rakyat.

  • CinaGiMampus says:
    December 14, 2013 at 4:27:00 PM GMT+8

    Biasalah bangsa pendatang. Mana nak setia pada negara. Mereka hanya sokong bangsa mereka je.

  • malayoo mudah lupa says:
    December 14, 2013 at 4:31:00 PM GMT+8

    Kalo kita baca dlm blog automotif mmg banyak kutukan dari kaum cina dgn proton ,mungkin betul juga kata si penulis ni bangsa cina malaysia tk reti buhat kreta jadi bila mereka nmpk malayoo berjaya cipta kereta sendiri mcm2 kutukan mereka bagi yg bodoh nya ada juga segelintir malayoo yg turut sokong mereka, salah satu punca yg buat mereka kutuk proton sebab mereka sakit hati konon nya kreta import harga jadi mahal sbb kerajaan nk protect proton kata nya,cuba kita pandang sekeliling dgn hraga kreta yg di kata kan mahal pun setiap rumah ada 2 hingg 5 biji kreta bayang kan kalo harga kreta murah apa akan jadi atas jln raya,namti bila dh kreta terlampau byk dh jadi sesak sana sini pun mereka akan kutuk salah kerajaan jugak....kita jgn hanya nampak kelemahan org sebalik nya sentiasa muhasabah diri ada kah kita ni sdh cukup baek dan sempurna sebelum kita ingin mengkritik org laen

  • Anonymous says:
    December 14, 2013 at 4:34:00 PM GMT+8

    Bro, tak kan tak tahu lagi pemikiran orang melayu nie....orang cina yang menipu,putar belit dan maharaja fitnah inilah yang orang melayu percaya!

    sebagai contoh;

    PAS;
    kita lihat bagaimana PAS boleh jadi kaldai kepada DAP, Nik aziz dan hj hadi sanggup berkawan dengan kafir, perpaduan ummah tak nak...

    UMNO;
    kita lihat bagaimana NAJIB angkat dan JUNJUNG Omar ONG cina dan yahudi amerika sebagai penasihat dan mengakibatkan berbillion duit negara mengalir keluar.

    bersatulah Melayu....demi agamamu!

    akal cerdik boleh dicari,

    pemimpin berjiwa besar,berlapang dada dimana lah agaknya?

  • Anonymous says:
    December 14, 2013 at 5:57:00 PM GMT+8

    Alahai Malaysia,

    Design keta pun jadi bahan politik.

    Rakyat sebenarnya sayang industri permotoran nasional tetapi pengurusan Proton dan pekerja Proton yang mengabaikan tanggungjawab mereka membawa Proton ke tahap yang tinggi.

    Takkan nak salahkan Tun M untuk semuanya. Bukan dia yang jaga kualiti setiap Proton yang dikeluarkan. Bukan dia sendiri yang mencadangkan strategi pemasaran Proton.

    Pengurusan Proton tidak efektif plain and simple.

    Makcik jual nasi lemak pun tahu, kalau orang tak beli nasi lemak dia takkan nak salahkan pembeli?

    Tengok saja model2 Proton yang carca merba, tak ada identiti yang kekal.

    Al

  • Man driver says:
    December 14, 2013 at 6:19:00 PM GMT+8

    Sebenarnya mereka2 cina di Malaysia ini adalah makhlok yg tiada jati diri terhadap negara ini. Kerana kiblat mereka akan selalu ke arah singapor atau taiwan sb bangsa dia, buat tak elok pun dia kata elok, budaya cina di Malaysia yg tak pernah sebenarnya berterima kasi terhadap bangsa Melayu telah memberikan mereka kewarganegaraan Malaysia sewktu merdeka dulu. Sepatutnya kita sebagai warganegara hendaklah terlebih dahulu menyokong produck keluaran negara ini, supaya produk ini menjadi jenama terkenal didunia. Macam Rakyat jepun pun sokong keluaran negara jepun.

  • Anonymous says:
    December 14, 2013 at 9:17:00 PM GMT+8

    rakyat jepun tu semuanya orang jepun.rakyat malaysia ni campur memacam bangsa.yg kakitangan kerajaan pun,bila ada delegasi asing seorang dua,terus segala mesyuarat dan perhimpunan buat dalam english.padahal bila delegasi kita ke luar,takde plak negara asing nak tukar bahasa pi bahasa melayu.yg orang kita je bodo tersondol sondol agungkan orang asing siap tukar majlis dlm english lagi semata-mata ada sorang dua foreigner.sama la jugak dengan ustat ustat tetiba jd fasih lak ckp bahasa asing layan penuh macam rajaforeigner yg keja sebagai pegawai penterjemah kat malaysia ni keja dari kul 9-12 je tapi bayar gaji 3 ribu lebih.dah tu plak dikecualikan cukai bila beli kereta.kalau kakitangan lain keja macam nak mati 8-5 gaji ciput dengan segala kenaikan.ini yang bangga sangat dengan malaysia?padahal masih mentaliti dijajah agungkan orang asing 

  • Anonymous says:
    December 14, 2013 at 9:42:00 PM GMT+8

    Adakah Jurutera pandai modify gambar yang dilukis? Kedua, adakah lebih lasak digunakan untuk 40 Tahun? Jika tak mestilah tiada orang Cina nak buat komen yang buruk untuk Proton. Hanya Perodua lebih popular.

  • Anonymous says:
    December 15, 2013 at 2:47:00 AM GMT+8

    lebih baik proton dari chery....

    cina yang sengkek melambak pakai proton...cuma cina yang terlebih duit jer yang kutuk proton.

    senang jer nak tengok standard kereta mana yang bagus dan yang tak bagus...kita guna formula orang kampung...yang mana kereta banyak tersadai diatas jalan atau lebuhraya... bermakna kereta tu tak bagus...walau pun kereta jenama luar.

    saya guna proton...alhamdulillah tak pernah meragam.kerja saya selalu outstation...dari utara keselatan... timur kebarat...tak kira waktu...kereta proton tak pernah meragam.

    yang banyak songeh dan komplen mereka yang terasa terlebih duit jer...yang sengkek masih pakai proton.

    saya pun nak juga rasa pakai bmw atau merc...tapi apakan daya...

    jangan terlampau kutuk...syukur dengan apa yang ada.

  • Amekkaw says:
    December 15, 2013 at 3:21:00 AM GMT+8

    Kamu semua tak kenal lagikah Cinaqui Malaysia ni? Dah bergenerasi hidup dikalangan kita, bermuka-muka, langsi dan menipu, merasuah dan menghasut. Cina di Tanah Melayu sifat dan sikap mereka disimpulkan sebegini:
    1. Semua Melayu bodoh, pemalas,bangang dan makan suap.
    2. Melayu tak ada otak, tak tau buat apa benda waima sebatang jarum atau sebatang paku!!!.
    3. Melayu makan buruk, mau makan sedap, mau makan banyak, pelahap tapi malas berusaha.
    4. Anak-anak Melayu pengotor, suka jilat gula-gula, makan kerepek Cina, dan minum air kotor.
    5. Daging yang terbaik adalah daging BABI,Bah Kut Teh. Melayu bodoh tak makan BABI.
    6. Melayu papa kedana, tapi suka berlagak, suka berhutang tapi tak suka bayar hutang.
    7. Mak Cik Melayu hanya pandai masak nasi lemak, rendang yang sedap.
    8. Melayu akan jadi susah tak dapat makan jika bukan disebabkan oleh Cina.
    9. Melayu tak pandai berniaga. Kalau berniaga sekali pun akan menipu, tak bayar cukai, dapat projek cara kroni DAN produk Melayu semua HAMPEH..(Petronas pun setuju!!)

    Inilah persepsi yang diajar disemua SRJK(C) berkaitan apa sahaja dari Melayu. PROTON, Gardenia, KPJ, MARA, ASB, T.Haji, Felda....UMNO!!!PM!!!Asalkan jelas ianya pembangunan untuk Melayu.

    APA LAI C... MAU???

  • bluk says:
    December 15, 2013 at 9:45:00 AM GMT+8

    mcm 2 la rakyat malaysia.da lama sgt kena jajah.sbb 2 smua yg org luaq buat bagus.proton x perfect.malah muda lg.ksilapan2 kcik dkutuk rapat.bukn dberi kritikkan mmbina.toyota bp kali kena tarik balik model,tp smua buat2 positif.org malaysia terutma majoriti org melayu pny benchmark xtinggi mn pon,lbh byk terikut ngn bangsa len.cth bila ramai cina p mkn kt satu2 kdai melayu,ramai la yg turut kata kdai 2 mmg sdp.btol la ckp engineer 2,beli pon x,kutuk ja lbh.kalo produk mlaysia ramai yg rajin lbh dok cr tang mn yg sama ngn produk luaq semata2 nk kutuk tiru.kalo produk luaq yg byk copy,xpula complain tp dok cbuk cr mn keistimewaan plak.

  • Anonymous says:
    December 15, 2013 at 12:34:00 PM GMT+8

    gua pakai kereta persona. baru² ni accident dgn kereta toyota vios. bumper blakang gua je yg pecah, tapi still boleh gerak g balai polis buat report. Vios tu terpaksa tumpang longkai nak wat report.

  • Anonymous says:
    December 15, 2013 at 12:37:00 PM GMT+8

    Identity proton yang aku nmpk adalah pada satria gti yg memang ada kelas waktu itu..inspira dan perdana baru memang lancer dan accord.proton jgn lagi lah ciplak mcm tu buatlah model dan design sendiri tak cantik pun takpa asalkan hasil kerjatgn kita...tiap kali keluar model baru je asyik kena kutuk.

  • Anonymous says:
    December 15, 2013 at 12:41:00 PM GMT+8

    dear idiot,
    u missed the part how ford made aud 600 mil LOSS....

    ;)

  • Anonymous says:
    December 15, 2013 at 12:47:00 PM GMT+8

    dear engineer melayu lembab,
    1. artikel tu compare proton sustainability dengan ford kat ostralia..
    2. mmg org PAS pemalas...so elok buang kerja....
    3.QC dengan engineering phase pun tak bley beza, baik lu pi ngaji balik..

    "bkn Engineer pun"..

  • Anonymous says:
    December 15, 2013 at 8:38:00 PM GMT+8

    Spot on brother! Hehehe

  • kaposh says:
    December 16, 2013 at 7:17:00 AM GMT+8

    Kalau Proton ditutup, takkan ada org yg tanya "mengapa Malaysia takde kereta sendiri?" Sebab business yg menyusahkan org ramai ni lebih baik ditutup saja. Sejak Perwaja Steel ditutup, ada sesiapa yg tanya pasal rindukan Perwaja Steel. Takde kan?

  • Anonymous says:
    December 19, 2013 at 12:19:00 PM GMT+8

    Kesian tengok cina yg pertama komen tu. Siap tanya, inikah level jurutera? Padahal bahasa English dia sendiri pun berterabur...LOL. Kau level apa cina? lu tanam sayur ke jual dvd haram? lu mana faham bahasa teknikal. baik lu pergi tanam sayur saja. selalu jealous sama UMNO dan orang Melayu nanti lu punya hidup banyak susah ooo. orang hati busuk mana hidup senang. asyik sibuk mau cari salah orang saja. kalau ada jurutera Melayu kata lembab. wah lu punya hati banyak dengki ooo. banyak kotor.

  • Anonymous says:
    December 21, 2013 at 2:12:00 AM GMT+8

    Is this the level of Malay engineer? It is so sad to see that Malay engineer do not know how to design a car and only know how to change a logo. This is how Malay can progress under UMNO.

    December 14, 2013 at 2:00:00 PM GMT+8

    Ni contoh komen dari Cina babi yang selalu memandang hina pada orang Melayu. To all Cinabengs,until the day you are able to pronounce the letter
    'R' properly (robert not lobert,lorry not lolly), I will forever regard each one of you as bangsat,busuk tak mandi pagi,kaki judi,kaki penipu,kaki rasuah with money as your God (yikes...). I never consider you as Malaysian citizens, more like long-term obnoxious guests because the truth is all this while, you never behave like real malaysian citizens but more like self-centred and greedy opportunists who abuse his stay by raping and plundering this nation's wealth (and while doing so, point the finger at Umno and the Malays).I think you have overstayed your welcome. Its time to kick you out from our beloved country,we invite you in 1957 to be citizens of this country and now the time has come for us to take back the privilege from you.

  • Anonymous says:
    January 27, 2014 at 11:53:00 AM GMT+8

    sepatutnye proton kena grab all this thing and buat postmortem.. lately proton mcm worse sikit... most after sale punye service.. hidup ni kalau takde perubahan mmg xkemane ler..tu yang org dok kutuk..kete gua GPS build in..xboleh pakai since beli..sbb soket xpasang,,aduyai..nampak remeh..tp agak2 la pun QA n QC nak ngulor pun..kbai

  • Anonymous says:
    February 10, 2014 at 7:29:00 PM GMT+8

    saya sebagai anggota penyelamat dan selalu berada d tempat kemalangan kereta berlaku dan saya sngat kagum ngan ketahanan proton persona jika dibandingkan ngan kereta lain yg harganya lebih mahal dr proton persona!!!!Taniah proton.

fda

Link2Me WeLinkBk (254)