Thursday, September 12, 2013

Teknik 'contextualisation' mubaligh Kristian ditolak pendati gereja


Petikan tulisan Sheikh Kareem, Secretary General, International Muslim Consumer Association menjawab kenyataan Cik Ratna Osman yang mewakili SIS Forum Berhad dalam akhbar The Star Jumaat 23 Ogos 2013:

..... apa pula motif tuntutan menggunakan nama Allah dalam bahan bercetak Kristian bahasa Melayu?

Di peringkat antarabangsa, kita melihat bahawa penganut Kristian telah mencipta dan merekabentuk Gospel bahasa Arab, pada mulanya bukan dalam bahasa Arab Al Quran tetapi telah lama kelamaan telah mengambil bahasa Arab Al Quran. Sekarang, kitab Gospel ini dipenuhi ayat-ayat yang bermula dengan ungkapan Islam "basmallah" and diakhiri dengan "sadaqallahul a'zim (ungkapan yang dilafaz oleh umat Islam). Apabila mendengar Kitab Gospel ini dibaca, mereka yang tidak prihatin akan menganggap Quranlah yang didengarinya.

Kita menyedari akan wujudnya gereja-gereja di Indonesia yang dikenali sebagai "Rumah Jemaah Allah" dan kewujudan sebuah kolej yang mengajar Bahasa Arab dan kitab Gospel bahasa Arab kepada para paderi Kristian.

Di Timur Tengah, terdapat sebuah stesen radio yang membaca Kitab Gospel bahasa Arab setiap hari.

Mengapakah gereja Kristian mengambil pendekatan sebegini dalam menyebarkan kepercayaan mereka? Adakah pendekatan ini semata-mata untuk penganut Kristian sahaja ataupun 'contextualization' sebegini bertujuan menggerakkan hati penganut bukan-Kristian terhadap ajaran Kristian?

Setelah mengkaji agama dan amalam Kristian, kita melihat bahawa konsep contextualization ini, iaitu untuk memperkenalkan kepercayaan agama dengan kaedah yang boleh diterima oleh masyarakat, dengan menggunakan bahasa, simbol dan konsep yang khusus kepada masyarakat yang yang ditujukan, adalah amalan biasa dalam kepercayaan dan tatacara Kristian.

Kajian kami menunjukkan bahawa konsep "Trinity" berkemungkinan besar lahir di Majlis Nicea pada tahun 325 Masihi semasa pemerintahahan Maharaja Rom, iaitu Constantine. Masyarakat Eropah antara lainnya, mempunyai sejarah ' agama tiga dalam satu yang terpahat dalam kepercayaan 'pagan' purba Eropah. (sila rujuk http:/www.deepertruth.com/trinity untuk melihat koleksi Cassaro mengenai konsep agama Eropah pra-sejarah 'tiga ikon' yang didakwanya menyuluhi kepercayaan "agama tiga dalam satu").
Ada kemungkinan kemasukan konsep Trinity adalah bertujuan menjadikan agama Kristian lebih mudah diterima oleh masyarakat Eropah awal.

Dalam kertas kerjanya "The Trinity and Contextualization", Rev Ralph Allan Smith menyangkal idea di atas.

Rev Ralph Allan Smith menulis: Masih banyak lagi yang perlu dikatakan. Perkembangan konsep Trinity Kristian ortodoks telah melibatkan penyingkiran (rejection) " konsep tradisional, yang berkurun lama - diguna pakai, yang boleh katakan hampir menyerupai Katolik, mengenai Kristus sedia wujud sebagai perantaraan dengan seorang Bapa yang tidak tercemar (impassible Father) dengan dunia sementara, yang mempertengahkannya sebagai alat kefalsafahan yang mudah diguna pakai. Doktrin Logos - doktrin yang digemari oleh ramai ahli teologi ortodoks terdahulu, telah dtinggalkan. Ahli-ahli teologi pro- Nicene, dalam erti kata lain, mengubah doktrin Gereja dan mengubah secara radikal .

Dalam proses itu, mereka dengan teliti menolak unsur-unsur bukan Gospel (non -Biblical) yang telah terterap ke dalam tradisi Gereja dan mula meletakkan asas-asas bagi ekspresi pandangan dunia Gospel yang lebih meluas . Aktiviti begini melampaui anggapan contextualization linguistik. Kita boleh perhati melaui ilmuan Gereja penelitian diri dan penghakiman diri yang dirujuk oleh Conn sebagai de- contextualization. Mereka membuang unsur anti Kristian daripada pemikiran dan merekacipta suatu bahasa teologi yang baharu menggunakan perkataan-perkataan yang dipinjam .”

Baca penuh di House PK SINI

Gereja pun kata salah untuk guna kalimah Allah untuk 'contextualisation' tapi Sister in Islam boleh setuju. Sahlah mereka ini terlalu liberal hingga jadi Sister in Sesat.

6 comments:

 • Anonymous says:
  September 12, 2013 at 2:14:00 PM GMT+8

  DOA IKHLAS

  Kenapa lah Nik Aziz, Hadi Awang dan barisan kepimpinan ulamak dalam Pas bengap dan bodoh sangat. Saya nak bagi tahu para ulamak dalam Pas bahawa :

  " Ada pun tujuan pihak Kristian nak menggunakan kalimah Allah dalam bible bahasa melayu adalah berniat untuk mendekatkan orang melayu (generasi selepas saya dan para ulamak Pas) kepada agama Kristian "

  Memang layak sangat kalau kita memanggil Nik Aziz, Hadi Awang dan para ulamak Pas yang menyokong penggunaan kalimah Allah dalam bible bahasa melayu dengan gelaran :

  Nik Aziz Laknatullah
  Hadi Awang Laknatullah
  Nasrudin Hassan Laknatullah
  .... dan yang lain2 nya.

  Doa dari ku :

  " YA ALLAH YA RAHMAN YA RAHIM SELAMATKAN ANAK BANGSA KU DARIPADA MENJADI KRISTIAN. YA ALLAH YA RAHMAN YA RAHIM BERIKAN KEMENANGAN KEPADA KERAJAAN MALAYSIA DALAM PERBICARAAN MENGHALANG PENGUNAAN NAMA SUCI MU DALAM MAJALLAH HERALD DAN BIBLE BERBAHASA MELAYU. AMIN .... "

  Ana Muslimah

 • Anonymous says:
  September 12, 2013 at 2:43:00 PM GMT+8

  Dunia Islam/Dunia Ketiga JANGAN tunduk lagi kpd. ancaman loyar-loyar/NGO-NGO SAMPAH DAPSYAITAN/PKR (dan sekutu mereka dr. PAP-Barat-Israel) dgn undang-undang berasaskan "demokrasi/hak asasi" SAMPAH si KAPIR Barat-Zionis (kononnya "universal human rights" - PENIPU betul), salah satu SENJATA plg. DAJAL mereka utk. MENJAJAH Dunia Islam/umatnya dan seluruh Dunia Ketiga!

  Golongan liberal Islam/Melayu, termasuk Sisters-pala-hotak ni, juga memang PENJAHANAM agama, bangsa dan negara (ramai dari mereka juga menyusup masuk nak MENJAHANAMkan UMNO, termasuk dgn. menumbangkan YB DS Shahrizat). Kerana mereka sudah TAKSUB dgn "demokrasi/hak asasi" SAMPAH si Barat-Zionis! Kononnya falsafah dan undang-undang Barat-Zionis yang 'terbaik', tetapi di mana wang, kebebasan seks termasuk homoseksual/pelacuran/pornografi/kehamilan luar nikah (termasuk kanak-kanak), dadah, alkohol dan perjudian – telah MENJAHANAMkan akhlak dan akidah mereka, sbg. umat Islam!

  Dan JAKIM/JAWI mesti berusaha lebih keras utk. menggagalkan projek DAJAL si Kristian Zionis DAPSYAITAN/PKR dan sekutu mereka, utk. “MENGKRISTIAN-MENGYAHUDIkan” Bumiputera miskin Sabah-Sarawak , Orang Asli serta umat Islam/Melayu liberal. Puak Kristian Zionis sebenarnya disyaki pengikut SATANISME, yg. berkaitan rapat dgn. ZIONISME (lihat simbol Zionisme – hampir sama dgn. simbol Satanisme jika diteliti betul-betul) – di mana puak Satanisme /Freemason adalah disyaki DALANG utama di belakang rejim-rejim Barat-Israel, EU/NATO, ICC dan UN, yg. begitu bencikan Islam, sentiasa dahagakan DARAH kaum Islam, serta asyik merompak kekayaan Dunia Islam terutamanya limpahan minyak-gas oleh Allah SWT. Kerana Satanisme juga berkaitan rapat dgn. Materialisme dan Darwinisme – di mana akhlak manusia menjadi spt. BINATANG BUAS, dan sentiasa tamak dan bongkak dgn. amat rakus [lihat di http://www.youtube.com/watch?v=h4yXIpsliYY, Pemujaan Syaitan (Evil Rituals), oleh www.harunyahya.com].

  Fahaman evangelis Kristian Zionis, ialah doktrin gabungan Kristian Protestant palsu dan pengganas Yahudi Zionis, SENJATA politik merbahaya yang mempergunakan agama, oleh penjajah Barat-Israel melalui CIA-US/MI6-UK/Peranchis/Jerman/Israel-Mossad/EU-NATO (di Malaysia melalui sekutu mereka, DAPSYAITAN/PKR). Fahaman ini dipergunakan untuk menjatuhkan Islam/umatnya, dan menjajah Palestin selamanya untuk memecahbelahkan PUSAT Islam di Timur Tengah, iaitu Mekah di masa hadapan dan seluruh negara-negara Islam yang kaya minyak-gas/sumber asli lain/tanah subur (untuk pertanian syarikat global GM US-Mosanto yang diharamkan di EU sebab boleh menyebabkan penyakit kanser dll). Bahkan Vatican juga telah dikuasai puak Kristian Zionis ini.

  Makcik Sambal Belacan – PERTAHAN Islam dan umatnya, Raja-Raja Melayu/PM/UMNO/Bahasa Melayu/K‘jaan BN, hak BUMIPUTERA Melayu dan BUMIPUTERA lain; dan hak orang miskin dari semua bangsa yang hormat Islam, dan bangsa dan hak Bumiputera.

 • Anonymous says:
  September 12, 2013 at 5:46:00 PM GMT+8

  http://youtu.be/4lGG1fgSkl4 dan http://youtu.be/AJk_nBNqejg - The Unbearable Truth: Christianity is a Lie. Pohon di minta circulate kan video ini dan kalau ade sesetengah orang Melayu Islam kita yang masih bebal lagi tak paham2, pinta di pautkan sekali video2 Sheikh Ahmad Deedat dari youtube.

 • Anonymous says:
  September 17, 2013 at 10:20:00 AM GMT+8

  Perkhabaran Gembira ........

  Sila ambil maklum kepada semua rakyat malaysia Bahawa Chin Peng Ketua Komunis Malaya Telah Mampos Pada 16.9.2013 Sempena Hari Penubuhan Malaysia.

  Sorakan kegembiraan sebanyak 13 kali ...........

  Yeh yeh yeh Chin Peng dah Mampos !!!
  Yeh yeh yeh Chin Peng dah Mampos !!!
  Yeh yeh yeh Chin Peng dah Mampos !!!
  Yeh yeh yeh Chin Peng dah Mampos !!!
  Yeh yeh yeh Chin Peng dah Mampos !!!
  Yeh yeh yeh Chin Peng dah Mampos !!!
  Yeh yeh yeh Chin Peng dah Mampos !!!
  Yeh yeh yeh Chin Peng dah Mampos !!!
  Yeh yeh yeh Chin Peng dah Mampos !!!
  Yeh yeh yeh Chin Peng dah Mampos !!!
  Yeh yeh yeh Chin Peng dah Mampos !!!
  Yeh yeh yeh Chin Peng dah Mampos !!!
  Yeh yeh yeh Chin Peng dah Mampos !!!

  Ucapan Takziah Kepada Para Penyembah Chin Peng .......

  Lim Kit Siang
  Lim Guan Eng
  Mat Sabu

  Sama-sama kita berdoa semuga rohnya ditempatkan didalam Neraka Paling Bawah sebagai balasan diatas kekejamannya terhadap orang2 melayu.

  Askar Pencen

 • Botak Chinn says:
  February 3, 2014 at 9:48:00 PM GMT+8

  hueerrrmmm....yg dlm gmbr, bertudung putih tu fhm ka apa mksud SISTER dlm agama CHRISTIAN....

  lg 1,,,aku bru ja slsai dok cri fakta dlm 4 kitab agama kat dunia ni...

  1)THE VEDAS & THE PURANAS

  X ADA PUN TULIS KALIMAH " ALLAH "

  2)THE GOSPEL OF BUDDHA

  CARI2 X DA JUGAK

  3)TAURAT(OLD TESTAMENT) pas tkar NEW TESTAMENT

  PUAS CARI X JUMPA

  YAAANGGG AKHIR AL-QURAN

  BUKAN STKAT DI TULIS TAPI BOLEH NMPAK DNGAN NYATA

  note : sikit2 yg aku tau kristian skang da diperbodohkan nenek moyang depa dgn tkar tlisan ori dgn yg baru...

  yg lg bagus,, awat kristian2 ni x mau join n trg2 tolak lg 1 ajaran christ....yg di bawa oleh " THE BLACK POPE-ANTON LA VEY "

  MUSYKIL GAK,,POPE NI KONGSI GEREJA , PAS SIAP BUAT RITUAL SATANIC...

  KEMUDIAN DIA TERBITKAN " THE SATANIC BIBLE "....

  APA YG BEST....DLM BIBLE DIA PUN X DA KALIMAH " ALLAH "

  YG ADA " GOD "...FIKIR2 LAH

 • Botak Chinn says:
  February 3, 2014 at 9:50:00 PM GMT+8

  hueerrrmmm....yg dlm gmbr, bertudung putih tu fhm ka apa mksud SISTER dlm agama CHRISTIAN....

  lg 1,,,aku bru ja slsai dok cri fakta dlm 4 kitab agama kat dunia ni...

  1)THE VEDAS & THE PURANAS

  X ADA PUN TULIS KALIMAH " ALLAH "

  2)THE GOSPEL OF BUDDHA

  CARI2 X DA JUGAK

  3)TAURAT(OLD TESTAMENT) pas tkar NEW TESTAMENT

  PUAS CARI X JUMPA

  YAAANGGG AKHIR AL-QURAN

  BUKAN STKAT DI TULIS TAPI BOLEH NMPAK DNGAN NYATA

  note : sikit2 yg aku tau kristian skang da diperbodohkan nenek moyang depa dgn tkar tlisan ori dgn yg baru...

  yg lg bagus,, awat kristian2 ni x mau join n trg2 tolak lg 1 ajaran christ....yg di bawa oleh " THE BLACK POPE-ANTON LA VEY "

  MUSYKIL GAK,,POPE NI KONGSI GEREJA , PAS SIAP BUAT RITUAL SATANIC...

  KEMUDIAN DIA TERBITKAN " THE SATANIC BIBLE "....

  APA YG BEST....DLM BIBLE DIA PUN X DA KALIMAH " ALLAH "

  YG ADA " GOD "...FIKIR2 LAH

fda

Link2Me WeLinkBk (254)