Sunday, September 1, 2013

Tanda Putera: PAS seolah2 kata DAP minda tutup


KOTA BHARU 31 Ogos - Pas menasihatkan pemimpin-pemimpin DAP dan semua pihak yang membuat bantahan supaya menonton filem Tanda Putera terlebih dahulu sebelum mengeluarkan sebarang komen negatif atau mengambil tindakan drastik menghalang tayangannya.

Timbalan Setiausaha Agung Pas, Datuk Takiyuddin Hassan berkata, filem arahan Datuk Paduka Shuhaimi Baba itu merupakan salah satu medium terbaik menyebarkan fakta sejarah kepada generasi pasca merdeka, sekali gus yakin semua pihak yang terlibat dalam pembikinannya melakukan kajian terperinci.

Menurutnya, pihak yang berasakan terdapat kesilapan dalam pembikinan Tanda Putera selepas menonton filem itu boleh membincangkannya secara membina untuk diperbetul bagi kepentingan generasi akan datang.

Dalam masa sama, beliau turut mencadangkan Kementerian Komunikasi dan Multimedia menyiarkan filem itu di Dewan Rakyat dan Dewan Negara atau lokasi khusus bagi semua pemimpin menontonnya dan membuat penilaian.

"Bagi saya filem itu berasaskan fakta sejarah, jadi semua pihak yang terlibat dalam pembikinannya mesti membuat kajian, buat satu cerapan mengenai fakta-fakta yang mahu dipertontonkan sama ada di peringkat penulis skrip, pengarah atau penerbit.

"Saya yakin kajian sudah dibuat sebab jika tidak dan fakta itu salah, maka akan dikritik, ditohmah dan macam-macam lagi kerana kita tahu sejarah tidak boleh diubah. Cuma untuk berlaku adil saya mencadangkan tontonlah dulu," katanya kepada Mingguan Malaysia di sini hari ini.

Filem itu sebelum ini mencetuskan kontroversi selepas Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng melarang tayangannya di negeri ini kerana mendakwa terdapat babak yang berbaur perkauman.

Walau bagaimanapun, Guan Eng yang juga Setiausaha Agung DAP kemudiannya menyatakan beliau tidak pernah menghalang tayangannya sebaliknya hanya menasihatkan pengusaha panggung wayang di negeri tersebut berbuat demikian.

Mengulas mengenai arahan Guan Eng itu, Takiyuddin yang juga Ahli Parlimen Kota Bharu mengakui beliau turut keliru dengan kenyataan bercanggah Ketua Menteri berkenaan.

Sementara itu, mengulas cadangannya supaya semua Ahli Parlimen dan Senator dipertontonkan filem tersebut, menurut Takiyuddin, usaha tersebut boleh dilakukan bagi memberi peluang kepada semua pihak menyatakan pandangan dan kritikan.
© Utusan Melayu (M) Bhd

Baca MIM pintas salakan dan sondolan Dog And Pig SINI

2 comments:

 • Anonymous says:
  September 1, 2013 at 2:54:00 PM GMT+8

  "Mengulas mengenai arahan Guan Eng itu, Takiyuddin yang juga Ahli Parlimen Kota Bharu mengakui beliau turut keliru dengan kenyataan bercanggah Ketua Menteri berkenaan"

  Saya menilai kenyataan datas adalah kenyataan yang paling lemah daripada pimpinan Pas. Kenyataan yang mementingkan hati dan perasaan anak komunis Lim Guan Eng.

  Takiyudin, lebih baik awak diam saja dalam isu ini. Nik Aziz diam, Hadi Awang diam, Mat Sabu diam, Mustafa Spender diam .. so kalau awak diam lagi selamat.

  Filem Tanda Putra bukan untuk orang2 Pas tapi ia adalah untuk orang Umno dan orang melayu yang tidak mengiktiraf komunis sebagai pejuang kemedekaan.

 • Anonymous says:
  September 1, 2013 at 3:30:00 PM GMT+8

  Betul PAS akhirnya betulkan DAP mida terlalu tertutup. Mereka setiap kali sebar khabar angin sendiri pun tak pergi tonton.

fda

Link2Me WeLinkBk (254)