Monday, September 9, 2013

Melayu Johor khususnya ... jangan biar Cinabeng bolot



Pengerang akan menjadi sebuah Bandar minyak dan gas terbesar di Tanahair dengan anggaran 3 kali ganda lebih besar dari Kerteh.

Dibangunkan secara usahasama antara Kerajaan BARISAN NASIONAL Negeri Johor, Dialog dan Vopak mewujudkan impak yang siginifikan terhadap peningkatan ekonomi Negeri Johor yang sudah tetunya memberi limpahan kekayaan kepada seluruh rakyat Negeri Johor khususnya.
Selain daripada itu syarikat Petroleum Negara iaitu PETRONAS juga akan memainkan peranan yang besar di tengah-tengah pembangunan minyak dan gas di sini dengan anggaran nilai perlaburan sebanyak RM60 billion.

Sehubungan dengan itu Bandar minyak dan gas di Pengerang ini telah dikenali sebagai Pengerang Integrated Petroleum Complex (PIPC) dimana ianya meliputi 6 elemen iait Oil Refineries, LNG Storage & Regasification Plant, Petrochemical Refineries, Oil Storage, Petroleum Support Services Hub dan Oil and Gas Related Derivatives Trading Hub.


PIPC ini akan menyediakan sekurang-skurangnya 25 ribu peluang pekerjaan dan boleh mencecah sehingga 40 ribu pelbagai skil kemahiran.

Justeru orang-orang Melayu harus berusaha keras menerokai perkembangan di PIPC ini untuk merebut peluang bagi memperoleh kek ekonomi yang terbentang luas di sini.

Untuk menyertai perniagaan sector minyak dan gas memang agak sukar kerana memerlukan kepakaran dan moal yang besar, namun orang Melayu boleh menyertai perniagaan industri hiliran dala skala yang kecil dan tidak berisiko tinggi.


Apabila 25 ribu hingga 20 ribu pekerja diperlukan di sini, maka keperluan-keperluan seperti makan/minum, pakaian, barangan runcit, perubatan, tempat tinggal, kemudahan kenderaan, laundry, peralatan pertukangan dan sebagainya sangat-sangat diperlukan.

Baca sepenuhnya di Mael Pengerang SINI

6 comments:

  • Anonymous says:
    September 9, 2013 at 5:42:00 PM GMT+8

    Kat ke cinabeng yang menyalak protes projek pengerang ni. Walau apa pun, tentu mereka datang balek menjilat najis mereka.

  • AWAS says:
    September 9, 2013 at 6:00:00 PM GMT+8

    Senang aje-minta Tuanku Sultan tukar status tanah dari pegangan bebas kepada pajakan ......baru melayu ramai sbb ada kuota bumi.......Insyallah.

  • AWAS says:
    September 9, 2013 at 6:03:00 PM GMT+8

    Senang aje-minta Tuanku Sultan tukar status tanah Dari pegangan bebas kepada pajakan 99 tahun supaya ada kuota bumiputera............jadi ramailah Melayu dikawasan tersebut.Insyaallah......

  • Anonymous says:
    September 9, 2013 at 6:03:00 PM GMT+8

    Tolong tengok-tengok Dialog tu. Dialog tu di kawal oleh cinabeng, dan penyokong PR. Ini macam kalu, sah-sah kena jual lah Johor kepada cinabeng, termasuk cinabeng dari singapura.

  • Anonymous says:
    September 9, 2013 at 11:33:00 PM GMT+8

    melayu jgn brganjak dr situ, jgn jd mcm di gelang patah, bila tmpt tu dh maju, cinabeng duduk ramai2 kat situ, sok2 mrk pulak meraja disitu, malah kerajaan negeri patut bangunkan hartanah yg mampu milik kpd bumiputera, jgn jd mcm danga bay... dn nusajaya gelang patah

  • Anonymous says:
    September 10, 2013 at 9:36:00 AM GMT+8

    belum pun siap projek rapid..harga rumah di desaru dah melantun2 tak tercapai dek akal..bukan cekik darah tapi hisap darah melayu sampai kering...yang menjual tu puak2 tu jua...klu rumah2 harga sedut sedut melayu tak mampu beli depa jual kat org spore pulak.

fda

Get your volunteer initiatve funded!

Link2Me WeLinkBk (254)