Thursday, September 5, 2013

Ini papan tanda Hong Kong atau Taiwan?Inilah persoalan yang ditimbulkan oleh Dato’ Nadzim Johan, Ketua Aktivis Persatuan Pengguna Islam Malasia (PPIM).

Hasil daripada makluman orang awam dan pemantauan PPIM, didapati masih banyak papan tanda tidak menggunakan Bahasa Kebangsaan. 

Pihak berkuasa harus ambil tindakan yang tegas ke atas pihak yang terlibat  untuk mematuhi syarat penggunaan Bahasa Kebangsaan di atas papan tanda dan billboard.

8 comments:

 • Anonymous says:
  September 5, 2013 at 1:47:00 PM GMT+8

  BAHASA KEBANGSAAN makin dipijak si CINA PENDATANG SAMSENG, di M'sia ini - KDN mesti ambil alih, sebab disyaki blkg. iklan-iklan bahasa Cina yg. pijak Bahasa kebangsaan/Melayu kita ialah GENG KONGSI GELAP CINA, yg. nak menjadikan M'sia ni mcm Taiwan, S'pura atau Hong Kong! Kalau di Barat pula, jgn PENDATANG CINA dsbnya, nak KURANG AJAQ, pijak bahasa Kebangsaan Barat cthnya bahasa Peranchis atau Jerman!

  Lihat di http://www.bharian.com.my/bharian/articles/GerakanlicikagungkanbahasaMandarin/Article/, Gerakan licik agungkan bahasa Mandarin, Rejal Arbee, 2013/08/24:

  Menjelang perayaan ulang tahun kemerdekaan ke-56 pada 31 Ogos ini banyak sudah diperkatakan mengenai sikap patriotisme rakyat terhadap negara mereka.

  Salah satu simbol yang dikaitkan dengan perasaan itu ialah sikap terhadap lambang negara iaitu Jalur Gemilang yang harus disanjung dan dihargai sebagaimana juga lagu Negaraku.

  Selain dua lambang itu, satu lagi petunjuk sentimen kepada negara ialah penggunaan bahasanya. Bagi rakyat negara ini tentunya bahasa Melayu yang sudah pun diiktiraf sebagai bahasa kebangsaan dan bahasa rasmi negara.

  Malangnya....ada rakyat....lebih mengagungkan bahasa Mandarin. ...... beberapa syarikat pemaju perumahan hanya menggunakan bahasa Inggeris dan bahasa Mandarin dalam risalah..........Hal ini juga berlaku di Cameron Highlands. Sekurang-kurangnya dua tempat Ee Feng Gu Bee Farm dan Strawberry Park di Kea Farm, Brinchang yang tidak langsung menggunakan bahasa Melayu di premis mereka atau pada label produk.

  .....mungkin kini sudah ada gerakan licik untuk mengagungkan Mandarin dan memperlekehkan bahasa Melayu?

  Ketika ini pun di Pulau Pinang sudah kelihatan tulisan Cina diberi keutamaan pada papan tanda kedai tertentu yang sudah pun mengurangkan penggunaan bahasa Melayu.

  ........Tentu keadaan begini tidak boleh berlaku di Perancis, Jerman mahu pun di Jepun atau Korea ......Kita sudah pun mengadakan Akta Bahasa Kebangsaan yang mempunyai peruntukan membolehkan pendakwaan terhadap mereka yang tidak menggunakan bahasa Melayu pada acara rasmi.

  Apakah peruntukan itu tidak boleh diperluaskan kepada syarikat yang sengaja mengabaikan penggunaan bahasa Melayu sebaliknya mengagungkan bahasa picisan supaya boleh didakwa dan dikenakan hukuman setimpal. Tindakan inilah saja yang mungkin difahami anasir berkenaan.

  Makcik Sambal Belacan – PERTAHAN Islam dan umatnya, Raja-Raja Melayu/PM/UMNO/Bahasa Melayu/K‘jaan BN, hak BUMIPUTERA Melayu dan BUMIPUTERA lain; dan hak orang miskin dari semua bangsa yang hormat Islam, dan bangsa dan hak Bumiputera.

 • Anonymous says:
  September 5, 2013 at 2:12:00 PM GMT+8

  Di negara China, Taiwan dan Hong Kong mereka guna Bahasa Mandarin tulisan di atas permukaan papan tanda tanpa menghiraukan orang lain. Memang biadap apabila tak guna Bahasa Kebangsaan iaitu Bahasa Melayu. Kenapa tiba-tiba mereka menjadi berani tidak mematuhi syarat. Adakah mereka sedang menunjukkan bantahan terhadap orang Melayu atau tak tahu tulis Bahasa Kebangsaan kebanggaan negara kita Malaysia.

 • Anonymous says:
  September 5, 2013 at 2:23:00 PM GMT+8

  beranike? UMNO lebih utamakan wang duit! Ada duit, semua boleh!

 • Anonymous says:
  September 5, 2013 at 2:32:00 PM GMT+8

  Blogger Unspinner

  Apa pasal awak yang sibuk tentang hal ini. PM Najib tak kisah pun.

  Rasis awak. Minta PM Najid tangkap dan tahan blogger ini bawah ISA atau EO atas alasan public interest.

 • Anonymous says:
  September 5, 2013 at 4:03:00 PM GMT+8

  Paradigm Mall
  Mid Valley Megamall
  The Curve
  Pavilion
  (Berjaya) Times Square
  The Gardens
  Bangsar Village
  Wangsa Walk
  Sunway Pyramid
  Empire Subang
  USJ Summit
  Sunway Giza
  Tropicana City

  Macam Londonsss

 • Anonymous says:
  September 5, 2013 at 8:08:00 PM GMT+8

  sapa pedulik! billboard menghala ke KLIA punya dah byk iklannya yg bercampur tulisan CINA!!!!!!. mmg bahasa melayu dibangsatkan saja. sia sia marah di blog2

 • Anonymous says:
  September 6, 2013 at 12:07:00 AM GMT+8

  Bukan ke kena mintak permit kalau nak pasang papan iklan dari majlis perbandaran tempatan? Habis semua dah kena candu bawah meja ke melayu melayu situ? Ke dah kena penyakit Najib Tun Razak tido mata celik ?

 • Anonymous says:
  September 6, 2013 at 7:48:00 AM GMT+8

  kepada Anonymous says:
  September 5, 2013 at 2:32:00 PM GMT+8

  ade lagi ke ISA ngan EO tu??

fda

Link2Me WeLinkBk (254)