Tuesday, September 17, 2013

Di Wangsa Maju, Cinabeng besar kepala letak babi atas kereta Melayu


Perangai hodoh cinabeng memang keterlaluan. Mereka tidak mempunyai kuasa politik yang besar di Malaysia. Cubaan untuk menggulingkan kerajaan Melayu-Bumiputera telah dibuat sebanyak dua kali tetapi kedua-duanya gagal total. Dan biarpun DAP berjaya menambah 10 lagi kerusi, penambahan tersebut tidak memberikan sebarang makna dalam pentadbiran kerajaan kerana DAP sendiri terpaksa menyembunyikan wajah rasisnya.

Cinabeng menuntut pelbagai perkara daripada Melayu-Bumiputera. Kata mereka, Cina teraniaya dan dizalimi serta dipinggirkan di Malaysia. Kata mereka lagi, Cinabeng telah disisihkan dan kehilangan banyak hak.

Namun sedar tak sedar, sebenarnya merekalah yang bermaharajalela termasuklah dengan bantuan daripada Melayu-Bumiputera yang telah menerima suapan daripada puak-puak ini terutama sekali yang membabitkan PBT.

Salah satu daripada undang-undang kecil PBT ialah larangan berniaga atau meletakkan kerusi meja di koridor pejalan kaki bagi restoran dan kedai makan.

Walaupun penguatkuasaan dibuat, namun kebanyakan tindakan hanya melibatkan restoran-restoran Islam sama ada Melayu atau mamak. Restoran-restoran yang dimiliki oleh Cinabeng biasanya tidak terusik. Mereka langsung tidak terjejas dengan sebarang undang-undang.

Petak-petak tempat meletak kenderaan di hadapan restoran cinabeng, biasanya dikuasai sepenuhnya oleh cinabeng berkenaan sekalipun mereka tidak membeli petak-petak tersebut. Mereka memperlakukan apa-apa sahaja yang ada di sekeliling restoran berkenaan sebagai HARTA PUSAKA PENINGGALAN NENEK MOYANG MEREKA yang baru datang dari China.

Ini kejadian terbaru...

Baca di Flying Kick SINI

10 comments:

 • Anonymous says:
  September 17, 2013 at 2:47:00 PM GMT+8

  DBKL kan bawah Kementerian Wilayah Persekutuan?!

  Desaklah UMNO/BN hentikan semua lesen perniagaan orang Cina di KL...

  Jangan takut demi untuk memusnahkan ekonomi Cina di KL sebagai permulaan.

  Aku sokong UnSpinners dalam usaha lanyak DBKL, ganyang ekonomi Cina.

  Kementerian Wilayah Persekutuan & DBKL bila lagi nak dengar cakap UMNO & UnSpinners?

  ~ Penyokong UnSpinners di KL

 • Anonymous says:
  September 17, 2013 at 2:50:00 PM GMT+8

  Siapa kata orang cina hebat dalam Perniagaan??? Mereka begitu berbangga dengan bangsa mereka. Sebaba apa mereka berjaya dalm perniagaan??? Sebenarnya mereka berjaya dalam perniagaan bukan sebab mereka "pandai berniaga" tetapi sebenarnya sebab mereka PANDAI MENIPU!!!

  Mereka ini tiada etika, moral dan integriti (halal & haram) dalam perniagaan. Mereka juga sanggup memberi rasuah untuk mencapai kejayaan dalam perniagaan...Sikap inilah yang sepatut diubah dan diberikan kesedaran kepada seluruh Warga Cina di Malaysia..

 • Anonymous says:
  September 17, 2013 at 3:13:00 PM GMT+8

  Lihat juga bagaimana kelakuan pemaju perumahan cina. Tanah milik disekeliling lot yg hendak dimajukan itu disodok & ditambun tanpa memberitahu atau meminta kebenaran tuantanah. Pemilik yg miskin atau kurang berpengetahuan hanya mampu memerhati sahaja. Mereka memang biaDAP & menggunakan kuasa wang utk menganiaya orang miskin.

 • Anonymous says:
  September 17, 2013 at 3:22:00 PM GMT+8

  Bro, bagi je nama dan alamat kedai tu.

 • Anonymous says:
  September 17, 2013 at 3:27:00 PM GMT+8

  Syabash atas pendedahan saudara. Ini menunjukkan bahawa kebanyakan pegawai2 penguatkuasa melayu dalam PBT sudah dibeli (dirasuah) oleh para peniaga cina.

  Pegawai penguatkuasa melayu dalam PBT nak menafikan ... silakan. SPRM tak tangkap kamu itu pun dah besar rahmat. Ini bukan tuduhan tapi ini adalah kenyataan.

  Buktinya adalah Kalau Peniaga Cina Tak Beri Rasuah Kepada Pegawai PBT (yang bangsa melayu) tak akan berani mereka melanggar undang2 PBT seperti yang blogger ini dedahkan.

  Saya tabik dengan Pegawai PBT (yang bangsa cina) kerana mereka bebas daripada makan rasuah daripada Peniaga Cina. Mereka tutup mata terhadap kesalahan yang dilakukan oleh Peniaga Cina dengan niat ikhlas untuk tolong bangsa mereka.

 • Anonymous says:
  September 17, 2013 at 3:57:00 PM GMT+8

  Lim Guan Eng memang rasis. Peniaga melayu di Penang di tekan. Tapi Lim Guan Eng bukan tekan buta2 begitu saja, dia bertindak mengikut undang2.

  Sepatutnya kerajaan sekarang iaitu kerajaan yang di dominan oleh Melayu dan Bumiputra belajar daripada cara Lim Guan Eng. Tekan dan ambil tindakan keatas peniaga2 cina yang tidak ikut undang2. Kalau ambil tindakan kerana tak ikut undang2 Karpal Singh pun tak mampu dan tak berani nak membela mereka.

  Yang jadi masalah, undang2 ada tapi tidak di kuatkuasakan. Ini lah jawapan Lim Guan Eng bila ditanya atau diungkit oleh para peniaga2 melayu yang dikenakan tindakan undang2 selepas DAP membentuk kerajaan.

  Dialog Peniaga Melayu (PM) vs Lim Guan Eng (LGE)

  PM : Kami sudah berniaga sini berbelas tahun, tak ada siapa ganggu pun. Kalau salah mesti dulu punya kerajaan tak bagi kami berniaga disini.

  LGE : Saya bukan tak bagi awak berniaga. Tapi sini tempat tak boleh, kena ikut undang2. Undang2 cakap sini tak boleh berniaga, kalau awak mahu berniaga pergi cari lain tempat, saya tak halang awak mahu berniaga, tapi kena ikut dan patuh kepada undang2.

  PM : Kenapa kerajaan dulu tak ganggu kami berniaga disini.

  LGE : Saya bukan ganggu kamu punya perniagaan. Saya mahu kamu ikut undang2, itu saja. Undang2 ini bukan kerajaan saya yang buat, dulu punya kerajaan yang buat. Saya hanya menguatkuasakan undang2 yang kerajaan dulu tidak kuatkuasakan. Dulu punya kerajaan tak buat kerja, mereka tidur, mereka makan gaji buta.

  PM : Kerajaan DAP jahat, kerajaan DAP kejam, kerajaan DAP tekan peniaga melayu.

  LGE : Kamu salah, kami tidak jahat, kami tidak kejam, kami tidak tekan peniaga melayu. Kami sebuah kerajaan yang ikut law. Kami hanya kuatkuasa undang2 yang kerajaan dulu tak kuatkuasakan. Kalau kamu tak puas hati boleh bawa masalah ini kepada Umno atau Perdana Menteri atau Parlimen.

  Sebab itu bila peniaga2 melayu di Penang ditekan, Umno pun tak boleh nak tolong. Umno tak boleh apa sebab Lim Guan Eng ambil tindakan according to the rule.

  Cerdiknya Lim Guan Eng adalah dia menggunakan undang2 untuk menekan para peniaga melayu. Sedangkan para pemimpin dan pegawai kerajaan bangsa melayu menggunakan undang2 untuk mengenyangkan tembolok masing2. Maka janganlah nak menyalahkan para peniaga cina kalau mereka kurang ajar dengan melayu dan tak ikut undang2 negara. • Anonymous says:
  September 17, 2013 at 4:30:00 PM GMT+8

  Then all the stupid babi enforcement officers will become very poor indeed.

 • Anonymous says:
  September 17, 2013 at 4:48:00 PM GMT+8

  Anwar dah komen. Kita teringin nak dengar apa pula fatwa daripada Nik Aziz atau Hadi Awang sesudah Chin Peng mampos.

  Tak hendak kah kumpul orang2 Pas buat sembahyang jenazah keatas Bangkai Chin Peng tu. Buat sembahyang jenazah ghaib kerana Najib tak benarkan Bangkai Chin Peng itu dibawa balik ke Malaysia, bukan setakat Bangkai malah Abu Bangkai pun Najib tak benarkan bawa balik ke Malaysia.

  Kalau orang Umno sembahyang .. Tokguru boleh fatwakan Tak Dapat Pahala.

  Kalau Umno bina mesjid .. Tokguru boleh fatwakan Tak Dapat Pahala.

  Kalau undi Pas .. Tokguru boleh fatwakan Masuk Syurga.

  Kalau undi DAP .. Tokguru boleh fatwakan Dapat Pahala

  Nak tanya Tokguru Nik Aziz. Tak zalim kah Najib buat macam tu ? Tak berdosakah Najib melayan Bangkai Chin Peng seumpama bangkai binatang ? Minta Tokguru tolonglah berikan fatwa.

  Ana Muslimah

 • tebing tinggi says:
  September 17, 2013 at 5:50:00 PM GMT+8


  Cina bolih buat sesuka hati mereka ni bukan sahaja belaku di KL malah dimerata tempat seluroh Malaysia , menunjokan pehak berkuasa tiada kuasa keatas mereka dan mereka tidak perlu mengikut undang PBT.

  DiJB bolih dilihat tindak tandok mereka begitu berluas-luasa teruatama dikawasan Taman Century dan Kebun Tek malah diSkudai dan Tun Aminak ,mereka menjadikan permis kediaman sebagai permis perniagaan ,tetapi kalau Melayu letak Nasi lemak bungkus didepan rumah pon menjadi kesalahan.
  Mungkin ini kelebihan istemewa yang terdapat dalam pelambagaan Malaysia kot !.

 • Anonymous says:
  September 21, 2013 at 10:37:00 PM GMT+8

  SAMA JER DENGAN SAMAN PARKING KERETA OLEH PDRM, KALAU KAWASAN MELAYU SEPERTI DEPAN STATION LRT BANDAR TUN RAZAK TU BERANI JER POLIS DATANG MENYAMAN KERETA-KERETA YANG TERSESAK KAT SITU, TETAPI KALAU KAWASAN-KAWASAN CINA, PDRM TIDAK AKAN BERBUAT APA, MEREKA TIDAK BERANI UNTUK BERTINDAK, TAK TAHULAH SAMADA TELAH DIRUNDINGKAN ATAU ADA UNDERSTANDING ISTEMEWA DIANTARA MEREKA. BANDINGKAN SAHAJA DENGAN KAWASAN MELAYU YANG SAYA SEBUTKAN DIATAS DENGAN KAWASAN LEISURE MALL,BERSUSUN2 KERETA DILETAKKAN TANPA MENGIKUT UNDANG-UNDANG LALU LINTAS, MACAM BANDAR COWBOY JER, TAPI PDRM TIDAK AKAN BERTINDAK. KEADAANNYA JAUH LEBIH TERUK DARI DEPAN STATION LRT BANDAR TUN RAZAK, TAPI BERHATI-HATI PDRM AKAN SAMAN YANG AKAN DILAKUKAN OLEH PDRM, NAMUN DI BELAKANG LEISURE MALL, MACAM NEGARA TIDAK ADA UNDANG-UNDANG, TETAPI PDRM TIDAK BERANI, SAYA ULANGI PDRM TIDAK BERANI HENDAK BERTINDAK???? KENAPE??? ITU KENA TANYA PDRM SENDIRI

fda

Link2Me WeLinkBk (254)