Thursday, July 11, 2013

PRK Besut: Platform untuk Husam menang Presiden PASTweeter Zaid Ibrahim itu benar bahawa Husam Musa mahu jadi Presiden PAS.

Atas arahan Anwar Ibrahim, kumpulan Anwarinas mula mengorak langkah untuk ketengahkan Husam bagi mengalahkan Haji Hadi sebagai Presiden untuk kuasai PAS dan melupuskan kumpulan ulamak dalam PAS.

Gerak langkah membunuh kumpulan ulamak ini dah lama dimulakan dengan 60-70% ahli AJK negeri dikuasai Anwarinas.

Kemenangan Mat Sabu kalahkan Nasharuddin dengan Tuan Ibrahim Tuan Man diarah Nik Aziz tanding sebagai pemecah undi adalah perancangan kumpulan Anwarinas. Ketiga-tiga Naib Presiden dan Ketua Sayap Muslimah adalah kumpulan Anwarinas.

Walaubagaimana pun, AJK Pusat mmasih tak dapat dikuasai. Haya pengaruh saja. Kumpulan utama masih kumpulan ulamak dengan dipegang 50%. Anwarinas dalam 30% dan Ulamak lallang tak ada telor seramai 20%.

Majlis Syura dan Dewan Ulamak masih dikuasai kumpulan Ulamak. Kalau Nik Aziz lagi uzur, maka hilanglah payung untuk kumpulan ini.  Itu sebab Husam perlu ambil risiko untuk cuba tumbangkan Hadi sebelum ulamak dapat "make comeback" dengan sokongan dari luar seperti Hasan Ali dan Nasha.

Apa pula janji Husam akan buat di Kuala Besut?

Itu pasal Husam dilantik  jadi Pengarah Pilihanraya PAS Pusat untuk Kuala Besut. Bukan pasal dia tak pernah jadi Pengarah berbanding Naib Presiden yang lain.

Bukan kerana dia paling sesuai. Ikutkan orang Terengganu bukan selesa dengan kemasukkan orang kelantan. Mengikut perancangan, PAS Kelantan beggitu berperanan sekali.

Husam ada ruang di Besut pasal orang Besut ni sebenarnya orang Kelantan yang kawasannya sudah jatuh kepada Sultan Terenggani pada zaman dahulu kala. Katanya Sultan Kelantan dulu kalah judi macam cerita Nujum Pakk Belalang P Ramlee.

Husam Penyamun Tarbus, yang dilihat orang PAS sebagai strategis hebat, diletakkan sebagai Pengarah kerana ada tangan tertentu mahu tingkatkan pengaruhya di negeri akarumbi Haji Hadi. Kalau dia berupaya lakukan 'upset' tentu dia akan disanjung PAS.

Menurut PAS, 'upset' boeh menyebabkan DUN Terengganu jadi deadlock 16:16 dan dilihat akan berlaku pembubaran semula DUN Terengganu. Dengan demikian, mereka yakin jika seluruh jentera PAS digembelingkan, PAS boleh ambilalih Terengganu semula.

Saham Husam pasti akan naik jika dapat menang di kubu kuat Idris Jusoh dan berjaya pusingkan majoriti ribuan menjadi majoriti pada PAS. Senanglah blitzkrieg Husam ala Anwar Ibrahim untuk jatuhkan Haji Hadi.

Bolehkah Husam lakukan upset seperti mana Husam berjaya kejutkan Ku Nan dari mimpi enaknya di Putrajaya?

4 comments:

 • Anonymous says:
  July 11, 2013 at 3:02:00 PM GMT+8

  Husam kerja kuat macam mana pun akan dipinggirkan jugak.Tengok d Kelantan.Sbenarnya dia;ah yg banyak brusaha mnecari duit n pengaruh utk PAS.Akhirnya Nik Amar jugak yg dapat habuan.Nasib Husam bgitu le.Tak lama lgi dok cerok pagar la.

 • Anonymous says:
  July 11, 2013 at 3:06:00 PM GMT+8

  Apa ? Hosam jadi Presiden Pas? Baca ayat Koran pun berbelit-belit lidah.
  Kelantan telah pun dicapatinya. Hancur masa depan Pas.

  Mujur Putrajaya gagal dicapatinya.

 • Anonymous says:
  July 11, 2013 at 4:05:00 PM GMT+8

  Elok gak Usama Khambing jd presiden PAS..meriah satu Malaysia dgn pacak Batu Asas di mana mana,projek pertanian dan penternakan dlm bandar/Putrajaya ke,memang termoleklah jwbnya.

 • Anonymous says:
  July 11, 2013 at 9:33:00 PM GMT+8

  Bro

  Akta kerajaan negeri Tengganu kalau adun draw 16-16, sultan berhak menentukan siapa yg akan dilantik jadi MB. Dan MB berhak memilih exco untuk.perkenan.Sultan.

  Akta ini di ujudkan setelah perkara yg sama berlaku pada zaman tahun.60an dahulu sewaktu.arwah Dato Ibrahim Fikri dan Dato Onn Jaafar hingga mwnyebabkan beberapa adun.Pas telah di tawarkan jawatan penting dalam.kerajaan Umno.

  Adun negeri Tengganu hanya terbubar jika ada undi tidak percaya terhadap MB dan Sultan tidak memilih untuk.melantik MB yg baru.

  Baca dulu bro baru keluar kenyataan. Nanti lu nampak bodoh jer macam pemuda.umno

fda

Link2Me WeLinkBk (254)