Saturday, May 25, 2013

Perkara 4 Akta Hasutan jelas ... siapa yang bebal?



Section 4 Akta Hasutan jelas ...
... anyone who “does or attempts to do, or makes any preparation to do, or conspires with any person to do” an act with seditious tendency, such as uttering seditious words, or printing, publishing or importing seditious literature, is guilty of sedition.
It is also a crime to possess a seditious publication without a “lawful excuse”.
The act defines sedition itself as anything which “when applied or used in respect of any act, speech, words, publication or other thing qualifies the act, speech, words, publication or other thing as having a seditious tendency”.
Under section 3(1), those acts defined as having a seditious tendency are acts with a tendency:
(a)to bring into hatred or contempt or to excite disaffection against any Ruler or against any Government;
(b) to excite the subjects of the Ruler or the inhabitants of any territory governed by any government to attempt to procure in the territory of the Ruler or governed by the Government, the alteration, otherwise than by lawful means, of any matter as by law established;
(c) to bring into hatred or contempt or to excite disaffection against the administration of justice in Malaysia or in any State;
(d) to raise discontent or disaffection amongst the subjects of the Yang di-Pertuan Agong or of the Ruler of any State or amongst the inhabitants of Malaysia or of any State;
(e) to promote feelings of ill-will and hostility between different races or classes of the population of Malaysia; or

(f) to question any matter, right, status, position, privilege, sovereignty or prerogative established or protected by the provisions of part III of the Federal constitution or Article 152, 153 or 181 of the Federal Constitution.
Ianya begitu jelas apabila Cauvanis Cina dalam DAP, NGO penyokong PKR dan kumpulan sisipan PAS bermain politik benci terhadap pihak berkuasa, menghina orang Melayu dan menimbulkan isu sensitif terhadap Melayu (yang meliputi kedudukan dan kuasa raja-raja Melayu dan Islam).

Akibatnya akan membawa kesan negatif dan reaksi pertembungan yang dahsyat.

Kat mana yang Magistret Norashikin Sahat tak faham mengenai apa-apa yang disebut oleh ketiga-tiga badigol Tian CHua, Tamrin Ghaffar dan Harris Ibrahim?

Berikut Harris Ibrahim yang begitu jelas seditous di 45:00


Tamrin di 7:40 dan Tian Chua di 21:25 yang menjustifikasikan mengambil langkah undang-undang ditangkah sendiri secara vigilante, berikut:


Berikut Kit Siang ..



Chan Man Him pula ...



Macam-macam pihak nak salahkan polis lah dan ada nak salahkan DPP lah ...

Isunya kenapa magistet tak guna kuasa untuk ambil kira jaga kepentingan keselamatan dan kesejahteraan orang awam dan rakyat teramai? 

Hak asasi seorang untuk lakukan huru hara dan kecuhkan negara boleh diutamakan melebihi keselamatan rakyat jelata?

Magistret berkuasa tapi kenapa tak diguna kuasa tersebut. Takut? Tak tahu? Kalau tak tahu, kenapa terima tawaran jadi magistret? Pasal ramai orang muda tergila nak naik pangkat tak kira dan lihat kebolehan sendiri.

Magistret berpandangan sempit dan tak ambil perkiraan lebih besar. Dia lihat kes hanya dari kes itu secara "stand alone."

Jika ini yang dilakukan magistret, ini bermakna rakyat teramai dan orang awam di GALAKKAN OLEH MAHKAMAH supaya melaksanakan undang secara sendiri demi menjaga keselamatan dan kesejahteraan sendiri. 

MAHKAMAH JADI PENGHALANG untuk polis menjalankan tugas dan diperlecehkan siasatan oleh puak-puak sial ini.

MAHKAMAH MENGHAMPAKAN usaha pendakwa untuk memastikan proses undang dihormati.

Itukah yang Mahkamah mahu?

27 comments:

  • Anonymous says:
    May 25, 2013 at 1:09:00 PM GMT+8

    Brilliant article. I honestly think something fishy going on so long Ghani Patail is in there. He's been long lived as a 'ular sawa kekenyangan'. DS Najib should replace him IMMEDIATELY!

  • Anonymous says:
    May 25, 2013 at 1:10:00 PM GMT+8

    Majisteret ini dah atau nak sangat merasa butuh Anwar.

  • assaad says:
    May 25, 2013 at 1:26:00 PM GMT+8

    Saolah-olah Mahkamah macam bersifat tidak adil. Cuba kita lihat, jika pesalah melibatkan UMNO/BN pasti di dapati bersalah. Tetapi bila melibatkan puak-puak PR ada sahaja alasanya yang akan di kemukakan demi untok melepaskan mereka. Jadi sudah pasti mpenyokong taksubnya akan berdabik dada. Apa tidak bila ke Mahkamah semuanya tidak mengena.

    Rombak semua hakim-hakim ini, yang tidak jujur dan tidak telus di ambil tindakan. Takut mereka semua ini main pintu belakang. Rasuah, rasuah dan rasuah. Inilah kehebatan PR, mereka berganding bahu untuk menyalahkan kerajaan. Kerajan harus bersikap tegas demi Malaysia. Kalau tidak negara akan hancur.

    Fikir-fikirkanlah......

    Saat Jais
    www.treat-cure.com
    http://saatjais.wordpress.com

  • Anonymous says:
    May 25, 2013 at 1:44:00 PM GMT+8

    Ni jenis majistret makan gaji buta dan tak der otak, ni jenis dapat kerja ikut jalan belakang atau pun dia nih memang penyokong tegar PR mcm presiden majlis peguam, kalau orang biasa aku percaya dia akan terus jatuh hokum penjara 10 tahun dak pun hukuman mati....hampeh

  • Anonymous says:
    May 25, 2013 at 2:02:00 PM GMT+8

    bukankah kerajaan malaysia ada badan2 guaman. depa ni buat kerja apa yer.. perluaskan lah bidang kerja dia , tak pun ambik mereka2 yg lebih layak utk ambik tempat.. kalu mcm ni ler gayanya , rakyat akan nampak serupa macam tak buat kerja. makan gaji buta saja..kalu semuanya tak kena,lebih baik tak payah ada badan2 peguam dan mahkamah, bagi saja rakyat buat keputusan. KECEWA RAKYAT!!

  • Anonymous says:
    May 25, 2013 at 2:07:00 PM GMT+8

    Kurang sangat lawyer melayu, mara should sponsor more of them

  • Anonymous says:
    May 25, 2013 at 2:07:00 PM GMT+8



    dah amek duit

    kene la ikot cakap

    klau tak nanti kene bontot

    kesian anak2 magistrate tu dpt ibu yg bodoh

  • Anonymous says:
    May 25, 2013 at 2:08:00 PM GMT+8

    Kalau magistret yg ni tak kasi, cari lah yg lain, satu je ke dalam malaysia

    Pegi hakim terus takleh ke, sure ada hakim yg akan kasi

  • Jabronny says:
    May 25, 2013 at 2:10:00 PM GMT+8

    This magistrate acted so stupidly by releasing those motherfuckers! This magistrate need a good screw in the head! Fuck you and your kind!

  • Anonymous says:
    May 25, 2013 at 2:25:00 PM GMT+8

    Bro, engkau orang kena relaks dulu...Isunya bukan kes SEDITION...tapi hanya mengenai kes REMAN. Majisteret mendapai polis sudah mencukupi untuk mendapatkan maklumat dalam masa satu hari mereka ditahan dalam lokap!!Tak perlu lima hari lagi.
    Langkah selanjutnya terpulanglah kepada Peguam Negara untuk dituduh mereka ini dimahkamah atas tuduhan SEDITION!!!

  • Anonymous says:
    May 25, 2013 at 2:26:00 PM GMT+8

    Majistret yang bersifat munafik kerana mengkhianati amanah dalam menjalankan tugas.

  • Anonymous says:
    May 25, 2013 at 2:54:00 PM GMT+8

    bagaimana dakwaan yang mengatakan ramai hakim sudah pro PR? benarkah. jika BN yg masih ada kuasa sudah menerima nasib begini bagaimana jika hilang kuasa?

  • Anonymous says:
    May 25, 2013 at 2:55:00 PM GMT+8

    Kalu cam ni, kes dalang Lahud Datu tak tak akan ke mana? Kalau masuk court pun meleret2, lepas tu lepas cam kes Saiful.

  • Anonymous says:
    May 25, 2013 at 3:19:00 PM GMT+8

    kebanyakkan pemimpin kita tu tak kira la yg bn atau pr adalah lawyer.tapi lawyer surat perjanjian jual beli rumah je.

  • Anonymous says:
    May 25, 2013 at 3:26:00 PM GMT+8

    tidak di reman bukan bermakna lepas...maknanya tidak ditahan dalam penjara....tapi pendakwaan tetap diteruskan.

    diharap jangan emosi.


    peguam muda

  • Anonymous says:
    May 25, 2013 at 3:39:00 PM GMT+8


    Semua ini hasil daripada sikap Anwar si Dajjal yang mengambil kesempatan keterbukaan melampau Pak Lah dulu. Ini akibatnya. Dalam hidup ada undang2, dalam agama ada system hukum hakamnya. Mana ada kebebasan tanpa batasan. Negara Malaysia nak balik zaman hura hara, zaman koboi dimana yang kaya dan berkuasa boleh berbuat sesuka hati. Mohon rakyat Malaysia yang tak berapa nak kaya itu, sedarlah segera. Tak payah sokong Geng Anwar La yahudi dan Cina La DAP yang maha biadap. Lebih baik tumpu usaha majukan diri sendiri, keluarga, masyarakat setempat dan Negara keseluruhannya.


    Man Beliung.

  • Jabronny says:
    May 25, 2013 at 4:07:00 PM GMT+8

    Anwar is actually in a hot soup! He has promised those yahudis to deliver Malaysia to them! These yahudis has pumped in a lot of money to Al Juburi to give them Malaysia, but Al Juburi ve failed and let them down! That s y Al Juburi is going all out to overthrow the Govt! If he failed to do so, he might get a bullet in his head! Al Juburi is a desperate man now. So, guys, just wait and see! DAPig and PAS has got what they want, but our friend is now undergoing the meroyan phase!

  • Othaman Ahmad says:
    May 25, 2013 at 4:45:00 PM GMT+8

    Alasan Majistret Norashikin Sahat menolak permohonan polis ialah mendapati polis tidak menyatakan individu khusus yang mengeluarkan kenyataan berbaur hasutan dalam ceramah berkenaan.

    Itu hanya kerana sedikit kesilapan teknikal sahaja sedangkan Majistret Norashikin Sahat sudah tahu tujuan kenapa pihak polis menahan beruk-beruk ini. Tak kan pihak polis suka-suka nak tahan beruk-beruk ini.

    Dengan pembebasan mereka ini membuatkan pihak polis gagal menangkap dalang disebalik hasutan ini. Majistret yang menolak penahanan mereka ini juga perlu disiasat kemungkinan mempunyai kaitan dengan keahlian pembangkang.

    Jelas Majistret ini bersikap prejudis terhadap pemerintah dan hujahnya membebaskan 3 beruk tak berekor itu amat lemah.

  • o says:
    May 25, 2013 at 4:46:00 PM GMT+8

    Alasan Majistret Norashikin Sahat menolak permohonan polis ialah mendapati polis tidak menyatakan individu khusus yang mengeluarkan kenyataan berbaur hasutan dalam ceramah berkenaan.

    Itu hanya kerana sedikit kesilapan teknikal sahaja sedangkan Majistret Norashikin Sahat sudah tahu tujuan kenapa pihak polis menahan beruk-beruk ini. Tak kan pihak polis suka-suka nak tahan beruk-beruk ini.

    Dengan pembebasan mereka ini membuatkan pihak polis gagal menangkap dalang disebalik hasutan ini. Majisteret yang menolak penahanan mereka ini juga perlu disiasat kemungkinan mempunyai kaitan dengan keahlian pembangkang.

  • pak tua says:
    May 25, 2013 at 5:09:00 PM GMT+8

    Saudara saudara saperjuang, kita sudah berada dipersimpangan AMAGEDON. Ajen ajen Ad Dajjal sudah memasuki semua bidang dikeliling kita. Ambil perhatian lah semua yang berlaku, ajen ajen mereka semua berada disana. Mereka semua sudah bersedia menghadapi sebarang kemungkinan. Jika kita putus asa bermakna kita menyerah kalah. Mereka ini tidak pernah percaya pada takdir Allah, mereka hanya percaya pada usaha sahaja.
    Mantan PM Tun Mahadhir pernah berkata, yahudi sudah merancang lebih 1000 tahun dulu, jadi bagaimana kita mahu mengalahkan mereka? "THINK" kata Mahathir.
    Jika hakim melepaskan tiga ekor itu, apa sangat polis susah susah, tangkap saja sekali lagi dan bersedia dengan prosidur yang patut! Jangan putus asa menghadapi tentera tentera Ad Dajjal ini!!!!
    Syabas KDN!!!!

  • Anonymous says:
    May 25, 2013 at 6:14:00 PM GMT+8

    Mohon kebenaran copy paste akta tu.. sy letak credits to u.. thanks

  • Anonymous says:
    May 25, 2013 at 7:14:00 PM GMT+8

    Macam mana nak letak mereka DAP PKR PAS di penjara seumur hidup? Dah lama mereka cuba berkali kali buat rakyat Malaysia benci Kerajaan Malaysia.

  • Anonymous says:
    May 25, 2013 at 8:14:00 PM GMT+8

    Artikel yang sangat baik dan jelas. Malang sekali sekiranya Badan Kehakiman atau majistret juga tergolong didalam org yang termakan hasutan dan bias didalam mengadili sesuatu kes. Seandainya begitu tidak layak berada dikerusi majistret lagi. Mungkin siasatan harus dibuat supaya ada penjelasan kepada rakyat.

  • Anonymous says:
    May 26, 2013 at 4:54:00 AM GMT+8

    cam ne orang2 bukan melayu dapat masuk badan kehakiman/bar council, study kat private college, ambil law degree lah, influence cenderung kepada kehakiman type barat atau nak ikut sangat apa yang barat nk buat, diaorg ikut... tu lah pasal, law belajar pasal law negara lain, lepas tu masuk keja kat malaysia, mana tak logik, belajar law barat,kerja kat timur, lps tu tak tau law timur, ikut telunjuk law barat, ibarat lepas makan gula, manislah rasanya,. conclusion, inilah perang halus, orang2 barat kepada orang2 islam, human right tu lah,ni lah,kali ini lah... semua nak ikut orang barat, malangnya orang islam sekarang tak sedar apa yang berlaku kat negara diaorang. kalo terlalu sangat ikut "bau" diaorang, sekali terbau "kentut" baru padan muka. Oleh itu, apa yang termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan adalah yang terbaik bagi Islam,Melayu,dan Malaysia(cina/India) kerana pemimpin dahulu berjuang untuk masa depan anak cucu kita, jangan dibuang. Inilah uniknya Malaysia, jangan nak jadikan malaysia sebagai US/Uk/Israel/Singapore/Taiwan etc. Negara Malaysia, Undang2 Malaysia, Barulah RAKYAT MALAYSIA. :D

  • Anonymous says:
    May 26, 2013 at 8:02:00 AM GMT+8

    Apa la bangang melalak-lalak ni.kerajaan kan BN.Kalau rasa tak kena tu,tukar jer la majistret tu.Buat le senyap2.Dah memang ramai pro pembangkang dlm badan kehakiman,tu pun tak kan tak tau apa nak buat.Flush out je la yg gunting dlm lipatan tu.

  • iban says:
    May 27, 2013 at 12:45:00 AM GMT+8

    apa nak hairan sangat kalau mejistrate ini menunjok buah kerasnya terhadap kerajaan. tauladannya yg jelas ialah pendakwa keatas kes anuar dulu yg telah menjadi sekutunya salepas sahaja kesnya dibebaskan.Keadaan lebih buruk akan berterusan kalau pihak penghakiman tidak dibersihkan dari anasir2 yg nekad menentang apa sja kerajaan.

  • Anonymous says:
    May 28, 2013 at 5:16:00 PM GMT+8

    Salam tuan , harap dapat link kan web page saya http://www.n9kini.net ke page tuan yg hebat ini, Tq

fda

Get your volunteer initiatve funded!

Link2Me WeLinkBk (254)