Sunday, May 26, 2013

Lagi demo ... lagi boikot kedai Cina DAP

Tak ramai mana

Demo tak ramai mana tapi ini semua berkaitan dengan tuntutan dan permainan DAP yang memang merancang akan adakan tunjuk perasaan untuk jatuhkan kerajaan. Tunku Aziz dah dedahkan dan Karpal Singh takut terdedah lagi lalu kata nak saman

Tak usah Cina DAP nak kata mereka hanya terlibat dengan demo yang ada permit. Mereka ada saham dalam himpunan malam tadi ...


Belum apa-apa puak niaga CIna DAP dah ketakutan dan pelbagai suara menyuarakan kerisauan. Mereka kata ini akan jejaskan ekonomi dan macam-macam alasan. Ekonomi Melayu ada mereka peduli? Diskriminasi terhadap Melayu ada mereka jawab?


Kempen boikot akan pertingkat ekonomi Melayu/Pribumi dan Islam. Tak kiralah parti atau condongan mereka. Janji Melayu. Muga agar sokongan Melayu akan kuatkan jati diri Melayu mereka yang terlupa.

Utamakan kedai Melayu/Pribumi dan Islam untuk kuatkan ekonomi kaum masing-masing. Jika takde cari kaum lain seperti India. Jika perlu sangat, baru beli kedai Cina. lebih baik tak payah cari benda itu dari alirkan wang kepada kaum Cina DAP yang tak berterima kasih.


Betul mereka tak akan bankrup begitu, tapi kalau jualan jatuh, berpeluh mereka nak bayar gaji pekerja dan sewa. Kalau berterusan, boleh tup kedai mereka. Dalam tiga bulan nak puasa dan raya, lagi kita jauhkan kedai-kedai mereka. Mampuih stok dan inventori tak terjual

Tak kira jurujual Melayu atau tidak. TOLAK KEDAI CINA.

Berikut adalah Amanah blogger GAP yang mengandungi langkah-langkah seterusnya:

LANGKAH PERTAMA.
Memboikot barang keluaran syarikat cina secara makro. 

Maknanya kita boikot barangan mereka yang berada di pasaran terbuka.. Boikot barang-barang dan jenama yang selalu dan senantiasa ada dalam pasaran.

Contoh roti massimo dll..barang-barang ini berlegar luas dalam sistem pasaran . GANTIKAN ia dengan kita membeli jenama muslim.

LANGKAH KEDUA...
Memboikot barangan dan servis dalam kawasan dan kelompok tempat tinggal kita..

sebagai contoh, jika anda tinggal di shah alam . anda mengalami kerosakan PC. cari lah kedai PC melayu yang berlambak di seksyen 7 shah alam.. hentikan menghantar servis ke kedai di alam sentral yang majoritinya merupakan lingkaran peniaga cina..


LANGKAH KE TIGA..
Pemboikotan akan lebih galak dan nampak cepat meranapkan ekonomi cina 

BILA KITA SABOTAJ BARANGAN KEPENGGUNAAN HARIAN YANG DIJUAL OLEH PENIAGA CINA..SEPERTI CONTOH, ROTI ,MINYAK MASAK,SAYUR DLL ..barang kepenggunaan harian inilah yang selama ini mengkayakan peniaga cina.

Kerana apa?

Kerana pusingan modal yang berpusing berpuluh kali di kedai cina sebenarnya laju dek kerana pembelian harian pembeli melayu berpuluh kali dibeli di kedai mereka. Jika kita berjaya mengurangkan pusingan modal mereka, secara tidak langsung margin keuntungan peniaga cina akan merosot..


LANGKAH KE EMPAT..
Nafikan peluang buat duit dari perayaan raya akaan datang

Peniaga cina mendapat keuntungan luar biasa bila tiba musim perayaan contohnya hari raya. HENTIKAN PEMBELIAN BARANGAN BARU DI KEDAI CINA.

Orang melayu kalau bab beraya nak taknak salah satu barang dalam rumah pasti akan ditukar. Barangan elektrik daripada Sen Heng, Sen Q dll perlu dielakkan.

Kedai mereka.barangan hardware secara total memang dikuasai oleh peniaga cina. Takpe ini bukan masalah kerana bukan setiap hari orang melayu nak bertukang.. Apa pun cuba lah kedai melayu terlebih dahulu..

Sesiapa tahu ada syarikat Melayu yang jual hardware atau apa-apa kedai yang dikuasai Cina, iklankan supaya orang tahu mana nak cari.  


LANGKAH KE LIMA..
Memboikot servis perkhidmatan mereka..

Hari raya nak dekat.. kalau nak tukar kereta baru, carilah salesman melayu atau india.. ini sedikit sebanyak akan mendatangkan komisen berganda kepada bangsa kita sendiri..

TOLONG BANTU SEBARKAN KEMPEN INI

Wahai melayu belacan,


Kempen boikot ini perlu disebarkan kepada seluruh umat islam..Tiap hari korang wajib sebarkan propaganda boikot peniaga cina ni. [Pastikan mesej ini telah disebarkan pada 10 orang Melayu lain setiap hari.] 

Memang benar ianya akan mengambil masa, tapi takpe .. Kita mulakan dengan kayuhan perlahan tapi penuh konsisten...Kalau dulu kita beli barang kedai cina sebanyak 10 kuantitinya, kini kita hanya beli 2..

Bila langkah di atas dijalankan secara teratur, sistematik dan konsisten percayalah untung kasar bulanan pendapatan peniaga cina akan teruk terjejas. Bila untuk kasar menurun mendadak, ianya sekaligus akan mengurangkan untung bersih mereka.INI YANG KITA MAHUKAN..

Bila untung bersih mereka kurang, maka ramai peniaga cina akan bankrap lantas akan meminjam ah long..kemudian bila tak mampu membayar ah long, mereka akan membunuh diri..

AYUH MELAYU BELACAN, INGAT AMANAT GAP.SEBARKAN KEMPEN INI  MELALUI EMAIL,FB DAN SEGALANYA..!

JANGAN DIBERI BARANG SEPOSEN PUN DUIT MELAYU KEPADA PENIAGA CINA LAGI !

55 comments:

  • john mohamed says:
    May 26, 2013 at 9:19:00 PM GMT+8

    ..jgn putus asa terus boikot.... lambat laun pasti ada kesan... kena sgt bersabar.. insyallah akan berjaya mengajar si mata sepet...

  • Anonymous says:
    May 26, 2013 at 9:32:00 PM GMT+8

    Boikot barang Cina!
    Boikot AirAsia!
    Hidup Harakah!
    Takbir! ALLAHU AKBAR!3x

  • Anonymous says:
    May 26, 2013 at 9:44:00 PM GMT+8

    Akan ada dlm kalangan org melayu yg akan memperlekehkan BBC.

    Cina mmg akan terus perlekehkan BBC.

    Tapi, aku tak pedulik tu semua. Duit aku, hak aku.

    Semalam baru tukat tayar keta. Jumpa kedai melayu, terus tukar kat situ.

    Rasa puas sbb berjaya tak tukar tayar kat kedai cina. Ini jihad kecil aku.

    Brg keperluan lain, dari sekecil-kecil brg, akan aku pastikan buy malay first. Takde kedai melayu arik kedai india. Dah takde bebeno, baru pg kedai cina babi. Tu pun tunggu la...aku customer, bakal byk komplen yg akan aku buat utk menyusahkan idup cina babi ni.

  • Anonymous says:
    May 26, 2013 at 9:46:00 PM GMT+8

    tentera anai anai menyerang lama pasti akan runtuh org melayu boikot barangan dari kedai cina kita pastikan bangsa cina menlingkup di tanah melayu.

  • Anonymous says:
    May 26, 2013 at 9:50:00 PM GMT+8

    100& sokong..

    Anak muda kita sebenarnya berpengajaran tinggi dan mahir, minta gomen tolong beri motivasi..

    Dulu maintainance alatan rumah dan kedai semua kasi cina buat. Skrg dah eratkan networking, rakan satu rumah anak saya pelajar2 electrical/ mechanical/ automotif engineering..

    Rosak peti sejuk/ mesin basuh dan pengering, aircon, computer, telefon bimbit termasuk kenderaan mereka, plumbing dll kami dapatkan bantuan dari mereka. Nah, kos lebih murah, budak2 Uni masa lapang mereka dapat menambahkan rezeki.

    Yang penting wang tak mengalir kpd Cina2.

    Mula dari rumah dulu, ahli keluarga dan rakan2... sikit2 lama2 jadi bukit!

    ABC tegar

  • Anonymous says:
    May 26, 2013 at 10:30:00 PM GMT+8

    Bila kita utamakan produk bangsa kita sendiri secara sendirinya peluang untuk para peniaga melayu untuk berjaya adalah tinggi. Saya tgk syed mokhtar banyak sedekah kpd bangsanya. Klau ah chong sedekah dia adalah utk bgsanya lah...ayuh kawan2 mari kita ujudkan bukan 1 tapi berpuluh2 lg syed mokhtar dan spesies yg sewsktu dgnnya dgn mengutamaka produk keluaran bgsa kita...jgn pikir banyak2 sgt. ..bak kata nike...just do it bro...

  • Anonymous says:
    May 26, 2013 at 10:31:00 PM GMT+8

    Bab kedai tayar dan kedai hardware tu betul. Susah skit jumpa. Workshop tu selalu la jumpa.

  • Anonymous says:
    May 26, 2013 at 10:40:00 PM GMT+8

    Woi orang cina cuma nakkan duit Melayu saja,asalkan brg jualan laku mereka langsung tak menghargai kebajikan,kerjasaman dan persahabatan dgn kaum lain.Pendirian Cina DAP memang dah melampaui batas kesabaran menasabah kaum kaum lain di Malaysia.Pedulik haper kita boleh hidup tak akan kebulur pun tanpa Cina.Sokong sesama Islam dan kaum lain serta pastikan Cina Malaysia mendapat balasan.Misi khas dari sekarang biar sama sama kita bengkrapkan Cina yg biadab ini. Boikot habis habis ABC..

  • Anonymous says:
    May 26, 2013 at 10:40:00 PM GMT+8

    Org cina dah lama dah amalkan "BUY MALAY LAST" kita je yg tak tahu malu duk bagi duit kat cina hari-hari... aku dulu pernah buka kedai hardware takde sekor cina pun yg beli brg aku... yg ada cina jual brg je ari-ari dtg kedai aku nak jual brg dia... so kita mesti laksanakan BBC "Boikot Brg Cina" atau BCL "Buy Chinese Last" biar cina bankrap mcm aku hehehe...

  • Anonymous says:
    May 26, 2013 at 10:42:00 PM GMT+8

    Org cina dah lama dah amalkan "BUY MALAY LAST" kita je yg tak tahu malu duk bagi duit kat cina hari-hari... aku dulu pernah buka kedai hardware takde sekor cina pun yg beli brg aku... yg ada cina jual brg je ari-ari dtg kedai aku nak jual brg dia... so kita mesti laksanakan BBC "Boikot Brg Cina" atau BCL "Buy Chinese Last" biar cina bankrap mcm aku hehehe...

  • Anonymous says:
    May 26, 2013 at 10:43:00 PM GMT+8

    Org cina dah lama dah amalkan "BUY MALAY LAST" kita je yg tak tahu malu duk bagi duit kat cina hari-hari... aku dulu pernah buka kedai hardware takde sekor cina pun yg beli brg aku... yg ada cina jual brg je ari-ari dtg kedai aku nak jual brg dia... so kita mesti laksanakan BBC "Boikot Brg Cina" atau BCL "Buy Chinese Last" biar cina bankrap mcm aku hehehe...

  • Anonymous says:
    May 26, 2013 at 11:05:00 PM GMT+8

    teruskan boikot... jgn berhenti... sabar dan terus boikot

  • Anonymous says:
    May 26, 2013 at 11:11:00 PM GMT+8

    Aku selalu pergi ke kedai MegaOptic kat Kelana Jaya yang dipunyai Cina.
    Peramah orangnya, tapi sekarang BCL.
    Baru jumpa kedai Menara Optometri di Taman Tun Dr Ismail.
    Guess my wife will be getting her one year supply of lenses there as well as my annual frame change.
    Mula kecik-kecik, biar dia orang respek sikit.

  • Anonymous says:
    May 26, 2013 at 11:15:00 PM GMT+8

    aku baru balik dari beli di kedai maidin. x beli di giant...

    betul tu org cina dah buat 50thn dah...

    otai
    klia

  • Anonymous says:
    May 26, 2013 at 11:16:00 PM GMT+8

    nak tau mee hun melayu cap apa??? tq.

  • Anonymous says:
    May 26, 2013 at 11:27:00 PM GMT+8

    Maaf,naper panggil malayu belacan? tlng terangkan skt..sy x clear..bg la nm yg best skt..

  • Anonymous says:
    May 26, 2013 at 11:38:00 PM GMT+8

    Masalahnya pekedai melayu mendapatkan bekalan dari pembekal cina juga, tang gi tang mari balik balik cina gak yang mendapat keuntungan. Lagi satu peniaga melayu ni kebanyakannya bila buat bisenes nak kaya cepat, jual dengan harga yang lebih mahal dari cina lepas tu berlagak, tak boleh ada duit banyak mulalah naik tocang. Saranang kepada peniaga melayu, jual apa apa pun jangan sampai rugi ambil keuntungan sedikit biar lama lama boleh jadi gunung dan banjaran. Aku tompang bangga. Apa apa pun akan ku boikot mana mana product cina dengan meneliti dari mana keluarannya.

  • Anonymous says:
    May 26, 2013 at 11:54:00 PM GMT+8

    kepada anak2 muda melayu mahasiswa, mahasiswi, pelajar mana2 pusat pendidikan tinggi, inilah masanya kamu memanjangkan jaringan nekwork anda sesama melayu. bila ada parttime job tanamkan dlm hati duit mak bapak aku bagi dan duit yg aku pinjam akan ku belanjakan hanya utk bangsa aku saja melayu islam. jangan jadi mcm melayu botak air asia tu.. boikot ABC sampai benkrap

  • Anonymous says:
    May 27, 2013 at 12:16:00 AM GMT+8

    Selepas PRU, kami tidak lagi jejak kaki ke mana-mana kedai cina.

    Sekarang tersebar kedai2 cina sekarang sedang menaikkan harga barangan, kononnya pembekal mereka naikkan harga. Ini tujuan nak sabotaj kononnya BN naikkan harga selepas menang PRU.

    Dah lah menipu dan membohong, munafik hipokrit habis bangsa cina matasepek ini.

    Boikot Kedai Cina
    Boikot Air Asia
    Utamakan Peniaga Melayu

  • Anonymous says:
    May 27, 2013 at 12:26:00 AM GMT+8

    10:43,

    Memang betul cina ini sangat rasis dan penyangak, kalau tak menipu bukan cina.

    Di Datuk Keramat ada satu kedai hardware cina (PDS Hardware) agak besar baru buka 2-3 tahun lalu, sedangkan itu kawasan melayu sudah ada 4-5 kedai. Kedai jauh lebih besar dari kedai2 melayu.

    Pernah pergi kedai cina tu beberapa kali dulu. Rupa2nya harga jauh lebih mahal dari kebanyakan hardware melayu. Ada le satu dua barang lebih murah, tapi dia songklap harga brg2 lain yg kita tak sedar.

    Kedai hardware, kedai runcit, minimarket, klinik..dan semua kedai2 cina., saya minta sangat2 lah orang melayu elakkan pergi kedai mereka. Menipu.

    Kita bayar lebih sikit pun tak apa, peniaga melayu dapat bertahan.

  • Anonymous says:
    May 27, 2013 at 12:27:00 AM GMT+8

    Anggaplah ini satu jihad menentang kafir dengan BBC.

  • Anonymous says:
    May 27, 2013 at 12:38:00 AM GMT+8

    ABC...ABC...ABC!!!!!!

  • Anonymous says:
    May 27, 2013 at 12:39:00 AM GMT+8

    Nak boikot, boikot lah dengan cara yang betul, jangan nak demo sane,demo sini. Tu macam nak ikut cara barat cam ANWAR tu, buat cam Nabi kita, Menyebarkan Islam secara rahsia, dan kesannya mendalam!!. Kasi tau kat kawan2 melayu melalui SMS, telefon, E-mel, Pos etc. List kan company/barang DAP tu, kan senang, ada aku dengar orang cina cakap kat kedai mamak, di kata, melayu nak boikot, terikut jugak dengan cara kita, TULAH PASAL jangan nak demo sangat buat secara "Silent But Deadly".

    Satu lagi, apabila orang melayu dah berjaya jangan sombong/takbur, sebab harta duniawi bukan untuk selamanya, baik tolong Agama,Bangsa sejenis n Negara. Kalo buat cam tu, senang sikit.

    Dah orang cina buat keputusan untuk tolak BN, kita pun buat keputusan tolak DAP, nanti kita tengok sape yang kena bisa yang LEBIH berbisa!!. Sekarang inilah Jihad orang2 Melayu!!!. Bangkitlah,Majulah,kuatkan Iman,Berusahalah, Yakinlah kepada ALLAH. Inshallah, hangpa akan berjaya. jangan nak jadi cam orang barat/kafir tu.

  • Anonymous says:
    May 27, 2013 at 2:41:00 AM GMT+8

    Teruskan jihad ekonomi
    jgn hangat2 taik kucung dah le
    katakan umah islam sini ada 60%..18 juta..sorang belanja purata harian rm10.klu sehari dah 180 juta duit2 umah islam.klu setahun tak berbillion ke?byg kan duit2 yg mengalir ke kedai cina saban tahun.dprang ni bayar zakat ke?entah duit tu buat derma ke tokong atau gereja..fikir2kan lah

  • Anonymous says:
    May 27, 2013 at 2:42:00 AM GMT+8

    Teruskan jihad ekonomi
    jgn hangat2 taik kucung dah le
    katakan umah islam sini ada 60%..18 juta..sorang belanja purata harian rm10.klu sehari dah 180 juta duit2 umah islam.klu setahun tak berbillion ke?byg kan duit2 yg mengalir ke kedai cina saban tahun.dprang ni bayar zakat ke?entah duit tu buat derma ke tokong atau gereja..fikir2kan lah

  • Anonymous says:
    May 27, 2013 at 6:24:00 AM GMT+8

    Cina ckup takut gan Melayu hanya 2 sbb je.... 1. Bila Melayu kembali bersatu & kuat pegangan agamanya coz cina idup kejar duit...agama hya sampingan je... 2. Bila kita kuat ilmu batin & ilmu agama... Coz majoriti bila cina kena sihir...dia akn cari p berubat gan bomoh melayu, mtak tlg ustat2 melayu...cina mana ada bomoh power... Kata tok sedara aku msih idup lagi...masa tragedi 13 Mei 1969... Dia antara yg join group sg manik trun KL demi nk tetak melayu...bla dorg lalu je kat group cina babi gah ngamuk tgah kl dlu...dorg lgsg xnpak group tok sedara aku...yg npak hya parang terbang je tetak cina2 babi smp mati...so whai anak2 jantan melayu...tlg la pakat rmai2 p nuntut imu silat gyung, silat cekak baik2...dkam ilmu silat tu ada diajar ilmu agama & ilmu btin yg buat cina kecut telor bla tau rmai anak jantan melayu ada ilmu terbabit.... Leh tya tok2 guru silat veteran kalo nk tau cane cina mati katak dlm tragedi 13 mei....so cina babi...kalo lu mau mati lagi....lu langsi lu mati!!!

  • Anonymous says:
    May 27, 2013 at 8:37:00 AM GMT+8

    Semalam gi mydin, tengok banyak barang dah tak de di rak. So, pergi ke tesco, tengok banyak barang2 keluaran bumi dan felda tinggal sikit. Barang-barang bukan bumi banyak lagi (dulu sebaliknya beraku).Bila tanya kepada budak-budak staff sana, dia orang cakap yang barang barang tu sudah habis. Ramai yang beli. Dulu tak cam ni, kata mereka. Alhamdulillah, kempen boikot nie dah mula dapat dilihat. Itulah sebabnya mereka dah mula menggelabah tu.

  • Anonymous says:
    May 27, 2013 at 8:50:00 AM GMT+8

    Kedai mesra petronas bukan main banyak barang dap, apalah bodoh melayu eksekutif petronas ni dia tak tau ka puak cina ni isi kat shell, mahu di tolong jugak lagi

    Tunjukkan lah sikit kesetiaan pada bangsa melayu

  • Anonymous says:
    May 27, 2013 at 9:16:00 AM GMT+8

    BOIKOT PETALING STREET ! BOIKOT PETALING sTREET ! BOIKOT PETALING STREET !

  • Anonymous says:
    May 27, 2013 at 9:19:00 AM GMT+8

    Bro..gua rasa kita kene buat blog utk bg maklumat ttg barangan atau perniagaan org melayu atau muslim di malaysia.baru senang rakyat nk cari info..lg 1 kita kene pikirkan bagaimana caranya kita kene buat supaya orang2 melayu terutamanya di kampung2 yang kurang akses internet agar kesan boikot kita nie lg buat cina menangis..boikot kecil-kecilan dahulu lama2 jd besar-besaran...INI KALI LAH!! TSUNAMI MELAYU

    Bada

  • Anonymous says:
    May 27, 2013 at 9:26:00 AM GMT+8

    Kita kasi boikot sama dia.....

  • Anonymous says:
    May 27, 2013 at 9:31:00 AM GMT+8

    Sebenarnya banyak bisnes Cina dah maju sebab sokong pelanggan Melayu. Ayuh berubah lah kita semua. Jihad kita majukan agama dan bangsa. Tak perlu terpekik jerit dalam dewan UMNO atau perhimpunan melayu...tapi tak kemana pun. BUY CHINESE LAST. Aku dah mula, ahli keluarga aku pun dah mula, kereta aku, tayar kereta aku, petrol aku, roti aku, beras aku dan macam2 lagi aku beli pada melayu atau barangan buatan melayu. Hidup ekonomi orang Islam.

  • Anonymous says:
    May 27, 2013 at 9:55:00 AM GMT+8

    dah 2 minggu saya tak pegi kat kedai sepet.. seposen mereka tak dapat. hahaha. kita boleh hidup tanpa mereka. mahal dua tiga posen kat kedai muslim, saya kira sedekah

  • Anonymous says:
    May 27, 2013 at 10:53:00 AM GMT+8

    KEBIASAAN KEDAI MELAYU ISLAM LEBIH MAHAL 10sen/20sen DISEBABKAN SUPPLIER BESAR MASIH CINA LAGI (SUPPLIER CINA MEMANG TEKAN HARGA KALAU BUKAN KAUM DIA BELI). TAPI ITU TIDAK MENJADI ALASAN UNTUK AKU DAN KELUARGA AKU TIDAK MEMBELI DARI KEDAI MELAYU ISLAM. SETIAP KALI AKU BERBELANJA KEDAI MELAYU ISLAM AKU AKAN BERFIKIR MEREKA (PENIAGA MELAYU ISLAM) MEMBAYAR ZAKAT SEBAB TU MAHAL 10sen/20sen DARI KEDAI CINA BABI TU YANG TAK BAYAR ZAKAT. SETIAP SEN YANG KITA GUNA DALAM TRANSAKSI DENGAN ORANG MELAYU ISLAM SETIAP SEN ITU JUGA ADA BAHAGIANNYA UNTUK ISLAM.

  • Anonymous says:
    May 27, 2013 at 12:07:00 PM GMT+8

    Padi suatu hari di JB, hujan lebat, saya berteduh di Kedai melayu, tiba2 ada satu cina berhenti kereta didepan kedai melayu masuk kedai melayu dan minta pinjam payung dan bergegas kekedai cina seberang jalan utk membeli barang. Dah lama cina boikot melayu. Faham- faham la....

  • Anonymous says:
    May 27, 2013 at 12:18:00 PM GMT+8

    sebulan lepas sy ada buat temu janji dengan kawan dan kita org berjanji untuk bertemu di sebuah restoran.kebetulan saya tiba lebih awal di tempat yang dijanjikan.dalam saya duk tunggu fren,menghadap tpt meja sy duduk tu,ada sebuah kedau runcit cina.dalam sy duk perhati2 kedau cina tu,sy bole buat rumusan bahawa dlm 20 orang customer2 yg dtg membeli kt kedai runcit tu,hanya ada seorang saja customer cina,selebihnya orang muslim.katakanlah kalau tiap customer membelanjakan seringgit,bermakna taukey tu dpt rm20 dan dari nilai tu,rm19 dtgnya dr hasil orang muslim dan hanya seringgit saja dtg dr bangsa cina sendiri.so,kalaulah kita semua muslim/bumiputra sabah sarawak dan jugak india bersatu boikot barangan cina bermakna taukey tu akan dpt hasil rm1 saja setiap hari.jd saudara/saudari dan tuan puan pikirla sendiri.BUY MALAY FIRST,BUY DAP LAST!!!!!!!!!!

  • Anonymous says:
    May 27, 2013 at 4:17:00 PM GMT+8

    Gegarkan malaysia dengan boikot kedai cina

  • kuang terbang tinggi says:
    May 27, 2013 at 6:55:00 PM GMT+8

    Insya ALLAH .. kafir harbi ini akan terima akibatnya nanti..
    Boikot barangan cina

    Boikot barangan cina

    Boikot barangan cina

    Boikot barangan cina

  • BBC says:
    May 27, 2013 at 6:59:00 PM GMT+8

    Sokong .. BBC , BBC , BBC..

  • Anonymous says:
    May 27, 2013 at 7:53:00 PM GMT+8

    Sokong Anonymous:
    May 26, 2013 at 9:50:00 PM GMT+8
    dan sokong semua yang respons..

    So, UMNO ke, PAS ke...tolonglah bangsa kita sendiri..majukan bisnes anak2 melayu tanpa mengira ideologi politik.. jangan buang masa nak bertelagah lagi, tapi bersatu membangunkan ekonomi Islam, ekonomi Melayu.. jangan tunggu dah nazak baru nak sedar..

    Kena mula dari sekarang, biar lambat daripada tak mula langsung..susun strategi sebaik mungkin. kalaupun bukan untuk kita sekarang, biar untuk anak2 kita kemudian..

    Jangan sampai melayu tergadai di bumi sendiri..

  • Anonymous says:
    May 27, 2013 at 9:23:00 PM GMT+8

    Sebenarnya BBC ini tuntutan islam. Ini lah caranya untuk menaikkan ekonomi orang muslim seperti yang dituntut oleh agama. Diharapkan lebiah banyak pasararya mydin dibuka lagi.

  • Anonymous says:
    May 28, 2013 at 10:20:00 AM GMT+8

    BERSATU TEGUH .. TERUSKAN BOIKOT..

  • Anonymous says:
    May 28, 2013 at 10:22:00 AM GMT+8

    cina Malaysia dah BESAR KEPALA.. mari kita bersatu untuk KEMPEN BBC.

  • melayu belacan adalah melayu PAS says:
    May 28, 2013 at 10:47:00 AM GMT+8

    aku isi minyak di petronas

    kalau emergency barulah isi di caltex, shell dll. itupun rm10 je. cukup2 untuk sampai next stesen petronas

    dah setahun lebih tak naik flight. dulu naik airasia. lepas ni ingat nak try malindo, ok tak?

    beli paper, dah sah2 la utusan. suara orang melayu tu. utusan pun boleh bagi liputan pasal BCL/ABC ni..

    baru2 ni renovate rumah sikit...cari kontraktor melayu. jangan cari kontraktor cina. mahal.

    nak servis kete..nak taknak kena beli spare part kat cina. terpaksa..tapi takpe, servis kat bengkel melayu...hehehe

    senarai barang2 dan kedai2 melayu cina yang blogger sebarkan tu, save.print kalau boleh. rujukan utk membeli belah tu.

    syabas blogger unspinners, gap, parpu yang aktif dalam kempen buy chinese last. harap blogger2 lain turut sama. buat mcm GAP, terang2 letak poster buy chinese last kat blog dia. ini kerja ibadat ni, amal soleh yang pasti ada ganjarannya...

  • pengunjung mydin bukit jelutong says:
    May 28, 2013 at 10:49:00 AM GMT+8

    kami mahu mydin!!!bukak byk sikit!!!

  • Anonymous says:
    May 28, 2013 at 12:31:00 PM GMT+8

    Korang perasan x kalo beli barang kat kedai kaum depa ni dia akan letak duit balance kita atas kaunter dia saja. Dia x lalu nak pegang duit kita apatah lagi bagi terus kt tangan.. Renung2kanlah...

  • Anonymous says:
    May 28, 2013 at 4:07:00 PM GMT+8

    Jom beli barangan harian di kedai 1Malaysia...

  • Anonymous says:
    May 28, 2013 at 10:49:00 PM GMT+8

    orang melayu mesti sepakat beli barang melayu ...jangan gaduh2 lagi mesti support each other seperti mana cina lakukan senyap2 dengan bangsa mereka memboikot ekonomi Melayu sampai sekarang..JOM BBC..Melayu SEPAKAT supaya BERKAT!

  • Anonymous says:
    May 28, 2013 at 10:52:00 PM GMT+8

    orang melayu mesti sepakat beli barang melayu ...jangan gaduh2 lagi mesti support each other seperti mana cina lakukan senyap2 dengan bangsa mereka memboikot ekonomi Melayu sampai sekarang..JOM BBC..Melayu SEPAKAT supaya BERKAT!

  • The Mahadi says:
    June 29, 2013 at 6:35:00 PM GMT+8

    Boikot Barang Cina! Jatuhkan ekonomi orang Cina!

    Kenapa kita perlu boikot barang cina?

    Alasannya mudah aje. Mereka perlukan wang ringgit daripada orang Melayu, tetapi mereka bersikap rasis terhadap orang Melayu. Di luar mereka nampak baik dan peramah terhadap orang Melayu, tetapi di dalam mereka sangat busuk hati dan benci terhadap orang Melayu.

    Saya berikan contoh yang mudah, iaitu diri saja sendiri. Saya pernah bekerja di Hong Kong & Shanghai Bank (HSBC), Alliance Bank & CIMB Bank. Di HSBC bank, ketua kumpulan saya ialah Cina dan bos2 atas yang lain adalah Cina. Kumpulan kami ada dekat 10 orang di mana 4 Melayu dan 6 Cina. Di HSBC bank, hampir 70% pekerjanya adalah Cina maka bakinya adalah orang Melayu. Kerja saya ialah menjual pinjaman peribadi daripada HSBC Bank. Pelanggan saya ramai, terdiri daripada orang Melayu dan Cina. Tapi, kenapa saya tak sebut orang India? Kerana saya hampir tiada pelanggan bangsa India! Bukannya saya tidak ada mendapat pelanggan orang India. Saya ramai mendapat pelanggan orang India yang ingin membuat pinjaman peribadi daripada HSBC Bank, tetapi kesemua pinjaman peribadi mereka tidak lulus!

    Sudah bukan menjadi satu rahsia lagi di bank, dimana pelanggan orang India selalu didiskriminasikan daripada membuat pinjaman. Sama ada pinjaman rumah, pinjaman peribadi atau pinjaman kereta. Pihak bank akan memberikan pelbagai alasan untuk tidak meluluskan pinjaman daripada orang India, seperti orang India bila sudah dapat wang akan larikan wang tersebut, selalu tidak akan membayar pinjaman dengan disiplin dan selalu akan menipu dokumentasi untuk mendapatkan pinjaman.

    Contohnya kes palsu pinjaman perumahan yang dibuat oleh pelanggan2 orang India, dimana mereka telah menipu sebuah bank di Bukit Tinggi Klang. Mereka telah menghantar 28 dokumentasi pinjaman perumahan yang palsu untuk mendapatkan wang daripada refinancing rumah2 tersebut. Wang ratus2 ribu malah berjuta ringgit sudah dapat, selepas itu mereka tidak langsung membayar bayaran ansuran setiap bulan. Bila pihak bank membuat siasatan, di dapati, rumah2 tersebut kepunyaan orang lain, bukan kepunyaan orang yang mendapat wang tersebut. Mereka telah memalsukan hak milik orang lain kepada hak milik mereka, jadi wang hasil refinancing dapat kepada mereka.

    Berbalik kerja saya di HSBC, mereka orang Cina memerlukan orang Melayu membuat pinjaman peribadi dengan mereka melalui HSBC Bank. Mereka tahu, orang Melayu, berbanding orang India, kebanyakkannya akan membuat bayaran balik hutang mereka, berdisiplin membuat bayaran ansuran setiap bulan dan jarang menipu untuk mendapatkan pinjaman peribadi. Jadi, orang Melayu sebenarnya adalah pelanggan yang bagus atas sifat2 kebanyakan mereka seperti di atas dan ini akan mengguntungkan bank! Kerana itu, pihak2 bank berebut mendapatkan pelanggan daripada bangsa Melayu, kerana potensi untung besar mah!!!

    Tetapi, orang2 Melayu yang berkerja di bank seperti HSBC selalu menderita dan rasa selalu ditindas. Mereka orang cina mau wang ringgit orang Melayu, tetapi orang melayu yang berkerja dengan mereka, membuat duit dan menguntungkan mereka selalu ditindas. Bagaimana bentuk penindasan yang dilakukan oleh mereka?

  • The Mahadi says:
    June 29, 2013 at 6:37:00 PM GMT+8

    Pertama sekali, walaupun orang Melayu membuat kerja yang sama dan jawatan yang sama, gaji orang Melayu mestilah lebih rendah daripada gaji orang Cina. Contohnya, gaji saya ketika itu di HSBC adalah RM2,000, tetapi gaji seorang Cina yang sama jawatan dan kerja sama saya ialah RM3,000. Saya dapat tau ini apabila seorang orang cina ini terlihat slip gaji saya dan pelik, kenapa gaji saya sangat rendah berbanding dengan gaji dia. Jadi, saya tanyalah, berapa gaji dia. Jadi, dia pun beritau le.

    Kedua, taraf kelayakan untuk kerja bank. Pihak bank seperti HSBC hanya akan mengambil orang melayu yang mempunyai diploma atau ijazah sahaja. Orang Melayu yang hanya ada SRP, SPM atau STPM saja, tidak layak berkerja di bank. Jadi mereka terpaksa kerja di kilang2, 7-11 atau KFC. Tetapi ini berbeza dengan orang cina dimana jika cina tersebut hanya ada SRP pun, layak diambil untuk berkerja di bank! Mereka akan kata, apa kata kita cuba ambil orang cina ini yang hanya ada SRP, tengok dia boleh jual pinjaman peribadi HSBC ni lebih baik atau tidak berbanding orang Melayu yang ada ijazah itu. Tetapi, orang Melayu yang hanya ada SRP, pandang sebelah mata pun dia tak mau. Sebab itulah, susah mau jumpa orang cina kerja di kilang2, 7-11 atau KFC, kerana mereka semua boleh bekerja di bank. Salah seorang orang cina dalam kumpulan saya hanyalah ada SRP sahaja, tetapi boleh kerja di HSBC bank. Bos cina saya selalu kata "Hah, tengok tu Calvin, hanya ada SRP pun boleh buat, ni kamu ada ijazah pun takkan tak boleh buat?". Dia perli saya le sebagai orang Melayu tu....

    Ketiga, ketua kumpulan atau bos2 orang cina akan membantu orang2 cina bawahannya untuk confirm kerja. Tetapi mereka tidak akan sekali2 membantu orang2 melayu bawahannya untuk confirm kerja. Orang2 melayu hanya disuruh buat kerja, tetapi mereka tidak akan dibantu atau ditunjukkan cara bagaimana hendak confirm kerja tersebut. Contohnya, "Saya nak kamu dapatkan RM1 juta pinjaman peribadi bulan ini untuk kamu confirm kerja". Tetapi mereka tidak akan beritahu bagaimana caranya, apa strateginya atau teknik untuk mendapatkan RM1 juta pinjaman peribadi dalam masa 1 bulan tersebut. Pandai2 kau le nak jual atau nak confirm kerja macam mana.

    Sebaliknya, jika ada dikalangan bangsa mereka yang belum confirm kerja lagi, mereka akan membantu dengan memberikan kes2 pinjaman peribadi mereka kepada orang cina yang hendak confirm kerja tersebut. Contohnya, Esther belum confirm kerja lagi, jadi 5 orang cina dalam kumpulan saya akan menyerahkan kes2 pinjaman peribadi mereka bulat2 kepada Esther. Biar mereka tiada sales pada bulan tersebut pun tidak apa. Sehinggakan Esther dapat confirmation kerja di HSBC. Biasanya, bos atau ketua kumpulan akan memberitau setiap anggota kumpulan mereka, bulan ini kita akan pastikan Ester dapat confirm kerja.

  • The Mahadi says:
    June 29, 2013 at 6:39:00 PM GMT+8

    Tetapi, orang2 Melayu yang berkerja di bank sebaliknya ramai tidak tau taktik kotor ini. Jika pun orang Melayu tahu taktik kotor ini, orang Melayu tak dibenarkan bantu-membantu sesama orang Melayu, dengan menyerahkan kes2 mereka kepada orang melayu yang hendak confirm kerja tersebut. Jika bos atau ketua cina ini tau orang melayu mau guna taktik ini, mereka kata tak boleh nak confirm, pasal kes2 ni bukan u cari sendiri. Tapi kes orang bagi. Atau mereka akan mempersoalkan orang yang memberikan kes tersebut. "Kenapa u kasi kes u kat Sazzy? Biarlah Sazzy cari sendiri. Dia nak confirm kerja, biar dia cari kes sendiri". Dia bukan mau tolong Sazzy, tapi dia sebenarnya mau bunuh karier Sazzy. Hanya kalau orang Melayu tu betul2 bagus dia akan simpan. Orang melayu yang biasa2, dia mau kasi buang.

    Jadi susahlah orang2 Melayu yang kerja sale di bank untuk confirm kerja. Sebaliknya, orang cina mudah sangat hendak confirm kerja di bank. Itu pasal, kalau kerja sale di bank, kenapa ramai sangat orang cina ni? Pandai2 yek, mereka buat sale dan senang confirm kerja di bank. Sebenarnya, mereka menipu & menggunakan taktik kotor dengan bantu-membantu sesama mereka, tetapi orang melayu dilarang sama sekali meniru teknik yang sama.

    Hanya orang2 Melayu yang betul2 bagus dalam sale di bank akan dapat confirm kerja dan bertahan lama bekerja di bank. Ini kerana, semua sale orang melayu itu adalah daripada hasil titik peluh keringat mereka sendiri tanpa bantuan orang lain. Tetapi orang cina akan kata kepada orang melayu tu pemalas, pasal Esther boleh dapat RM1 juta untuk confirm kerja, kamu orang melayu hanya dapat RM500,000 sahaja. Padahal, RM500k hasil titik peluh seorang diri sahaja sedangkan RM1 juta Esther adalah hasil gabungan 6 orang.

  • Anonymous says:
    July 23, 2013 at 11:06:00 AM GMT+8

    Yup .. Melayu zaman skunk masih xsedar lagi ..masih lena diulit mimpi indah yang dibagi oleh orang cina ..

  • Anonymous says:
    July 31, 2013 at 8:29:00 AM GMT+8

    Susahnya nak cari kedai peralatan elektrik kepunyaan org Melayu di Kuantan ni. Ada sesiapa tau tak?


  • Anonymous says:
    April 27, 2014 at 11:07:00 AM GMT+8

    Testing

fda

Get your volunteer initiatve funded!

Link2Me WeLinkBk (254)