Friday, May 17, 2013

Guna kuasa membeli ajar Cina DAP angkuh




Jurucakap NGO berkenaan, Datuk Nadzim Johan berkata, mereka bukan mahu bersifat rasis memboikot produk-produk berkenaan, namun sudah sampai masanya rakyat sedar dan bangkit.






"Adakah mereka dianiaya? Selama selepas merdeka siapa yang kaya? Bukan Melayu yang kaya, namun kita tidak pernah mempersoalkannya. Kenapa bangsa lain nak mempersoalkannya pula?"  dakwanya dalam satu sidang akhbar di Jalan Tun Ismail di sini hari ini.
.
Dalam pada itu, Nadzim berkata, pemboikotan yang dilakukan terhadap beberapa produk itu juga mengambil kira kepentingan kesihatan rakyat negara ini.

"Ada produk yang kita kesan mempunyai kimia yang boleh merosakkan kesihatan dan tidak ramai yang tahu mengenai perkara berkenaan," katanya.

Setakat ini, ada lima produk yang akan diboikot oleh gabungan NGO Islam dan akan ditambah dari semasa ke semasa.
.
Senarai penuh produk yang diboikot oleh NGO-NGO Islam itu boleh didapati dengan melayari laman web Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM) di http://www.ppim.org.my




SENARAI BARANGAN MILIK ORANG ISLAM

1. Roti Gardenia (Syed Mokhtar Bukhary)
2. Bihun Jati Bernas (Syed Mokhtar Bukhary)
3. Minyak Masak Tiara (FELDA)
4. Minyak Masak Saji (FELDA)
5. Susu Manis Pekat Saji (FELDA)
6. Susu Manis Cair Saji (FELDA)
7. Magge Sajimee Saji (FELDA)
8. Mayonis Saji Mayo Saji (FELDA)
9. Marjerin Pelangi (FELDA)
10. Sos Cili Pelangi (FELDA)
11. Sos Tomato Pelangi (FELDA)
12. Jem Peanut SunBear (FELDA)
13. Sardin Agromas
14. Sardin Pertima
15. Kopi Hang Tuah
16. Bihun Sufi
17. Mi Kuning Sufi
18. Kuey Teow Sufi
19. Garam Sufi
20. Sos Lada Hitam Sufi
21. Sos Cili/Tomato Sufi
22. Kicap Masin/Manis Sufi
23. Tepung Goreng Sufi
24. Minyak Masak Sufi
25. Telur Cap Sufi
26. Ubat gigi Najwa
27. Ubat gigi Halagel
28. Garam Halagel
29. Tepung gandum Cap Bidara
30. Tepung gandum Faiza
31. Jus minuman Safina
32. Syampoo D'herbs
33. Mydin
34. MyMart (kedai keluaran Mydin)
35. Bihun Kampung

BOIKOT BARANGAN GENG DAP

SENARAI BARANGAN SEKUTU DAP
1.Tepung Gandum Cap Sauh
2. Sri Murni Minyak Masak
3. Sri Murni Nugget
4. Marina Nugget
5. Marina Tuna
6. Aminah Hassan Sos Cili
7. Aminah Hassan Sos Tomato
8. Aminah Hassan Bihun
9. Roti Massimo
10. PowerRoot Ali Cafe
11. PowerRoot Oligo Cereal
12. PowerRoot 9SPOT ISOTONIK
13. Malta
14. NutriMalt
15. Teh Cap Masjid
16. Teh Guru Cap Masjid
17. Pau Ahmad
18. Old Town White Coffee
19. Pasaraya EconSave
20. Pasaraya KK mart
21. Pasaraya 99 SpeedMart
22. Minyak Knife
23. Minyak Buruh
24. Minyak Naturel
25. Minyak Daisy
26. Drinho ALL DRINKS
27. Isomax Isotonic
28. HomeSoy
29. Farm Crows Butter

Sebarkan dan share dalam FB anda

Copy n paste pd kawan2 kita yg lain dan mintak depa pun share dlm fb. . . Gelombang boikot ni dah nak berjaya! Tgu apa lg?  Share! Share! Share!

90 comments:

  • Bingai @ Bangang says:
    May 17, 2013 at 8:58:00 PM GMT+8

    Kalau sudi, paste kod di bawah dalam widget di blog masing-masing. Sebarang maklumat baru boleh disalurkan dalam ruangan komen di blog Tendang Terajang

    kot HTML:

    <div align="center">
    <iframe name="I1" marginwidth="1" marginheight="0" scrolling="no" height="540" align="center" src="http://www.ecpi.my/0backup/ProdukIslam.htm" width="300">
    Your browser does not support inline frames or is currently configured not to display inline frames.
    </iframe></div>

  • Anonymous says:
    May 17, 2013 at 9:32:00 PM GMT+8

    teruskan...BUY MUSLIM FIRST!!!

  • Anonymous says:
    May 17, 2013 at 9:33:00 PM GMT+8

    Boikot Air Asia sebab rasis terhadap orang melayu. Diaorang tak perlukan pelanggan melayu. Diaorang ingat hanya pelanggan cina jer kot yang kasi mereka untung.

  • Anonymous says:
    May 17, 2013 at 10:00:00 PM GMT+8

    Sokong!!! mari kita gunakan kuasa beli kita untuk ajar puak2 yang kurang ajar.

  • Anonymous says:
    May 17, 2013 at 10:01:00 PM GMT+8

    Sokong!!! mari kita gunakan kuasa beli kita untuk ajar puak2 yang kurang ajar.

  • Anonymous says:
    May 17, 2013 at 10:02:00 PM GMT+8

    Sokong!!! mari kita gunakan kuasa beli kita untuk ajar puak2 yang kurang ajar.

  • Anonymous says:
    May 17, 2013 at 10:02:00 PM GMT+8

    Sokong!!! mari kita gunakan kuasa beli kita untuk ajar puak2 yang kurang ajar.

  • Anonymous says:
    May 17, 2013 at 10:05:00 PM GMT+8

    boikot puak anti melayu, barangan perniagaan mereka termasuk air asia yg tak sedar diri, jom naik firefly, malindo dan mas shj

  • Anonymous says:
    May 17, 2013 at 10:07:00 PM GMT+8

    juga perlu senarai servis2 melayu - pembetulan alat2 eletronic, mekanik, kedai cermin mata, bunga (florists) dll. Aku memang cari doctor Melayu atau mamak/ india aje. Kali akhir aku gi kat doctor ENT di hospital swasta kat Jln. Ampang bukan main aksyen Apek - ingat dia jer doctor kat Msia ni. Pi..dah.

  • Anonymous says:
    May 17, 2013 at 10:10:00 PM GMT+8

    Air Asia memang aku lama dah tak fly, satu lagi - Melayu keparat PENJILAT BURIT AMOI macam Naza. Restaurant ke apa ke jgan harap satu sen dari aku keluarga dan sanak sedara.

  • Anonymous says:
    May 17, 2013 at 10:25:00 PM GMT+8

    beras/bihun jenama jati tu keluaran serba wangi SDN BHD, cina laa dol! bkn syed mokhtar, mandai2 jer

  • Anonymous says:
    May 17, 2013 at 10:55:00 PM GMT+8

    Tambah satu lagi untuk di boikot : Surat khabar STAR yg sokong DAP.

  • anak deb says:
    May 17, 2013 at 10:55:00 PM GMT+8

    Ini saja yang akan mengajar bangsa yang tak tahu berterima kasih. Cina bertuhan kan duit. Takde pahala dan dosa. Asal bole buat duit, semua jalan. Like it or not thats one of the reason bangsa dia bole maju.

    Melayu pula suka berbelanja. Oleh itu melayu bole membuat sesuatu untuk mengajar mereka ini dengan cuba sedaya upaya mengelak dari membeli barangan buatan mereka. Apabila sales mereka terjejas definitely mereka ini akan sedar.

    Ada yg berkata semua barangan adalah dalam control mereka. Memang betul tapi purchasing power melayu amat besar jika kita tolak barangan mereka tentu ada effect nya nanti. Sudah tiba masa nya kita tolong perniagaan melayu secara conscious.

    Teruskan usaha ini dan kita lihat reaksi mereka. Nescaya mereka akan beralih sokongan.

  • Anonymous says:
    May 17, 2013 at 11:25:00 PM GMT+8

    Roti canai kalau guna tepung bidara atau tepung faeza selamat dimakan kalau mahal sikitpun tak mengapa. Bahan pengawet dan peluntur boleh mematikan sel saraf manusia organ dan hormon akan gagal berfungsi se cara otomatik. Sebab tu banyak budak budak gemuk tak cun kalau naik kereta jahanam keta.dapor gas tak elok pakai dapor minyak tanah pun sama apa apa banyak makan ulam organik.

  • Anonymous says:
    May 18, 2013 at 12:14:00 AM GMT+8

    aku punya pengalaman aneh di kedai lampu perhiasan,Bukit Tinggi Klang(petronas/tesco,seberang jalan),masa aku nak membeli kipas angin(siling),tokeh kedai dengan sombong menyuruh aku keluar dan cari kat tempat lain....ini macam punya bangsa pun ada?

  • Anonymous says:
    May 18, 2013 at 7:01:00 AM GMT+8

    Kerja boikot ni dah lama puak DAP buat... BOIKOT DENGAN ALASAN UMNO, KONONNYA JENAMA Y BERKENAAN MILIK UMNO... Ini sbenarnya org kita xnampak bila DAP menggunkan alasan politik utk agenda halus mereka... Y Melayu buta kayu pon boikot la ikut DAP...

  • Anonymous says:
    May 18, 2013 at 7:26:00 AM GMT+8

    Cina dah labelkan Bangsa Melayu sebagai rasis. Sedangkan mereka lebih rasis. Semua Cina dah jadi Cina Dap yang rasis. Mereka menolak kerajaan Perpaduan BN. Mereka marahkan hak Melayu seperti dalam perlembagaan. Apa itu Ketuanan Melayu: Raja Melayu, Negara Islam, 30% Bumiputra dalam perniagaan, rezab Melayu, bahasa Melayu nanti bendera Malaysia, lagu negaraku, zakat, jabatan agama.Islam, mahkamah syariah bahkan hudud akan dikatakan rasis. Gabungan parti DAP38, PKR30,PAS20 adalah hanya bermatlamat untuk menjatuhkan UMNO. Kalau PAS kata hudud adalah agenda suku maka apakah agenda suku DAP (menghapuskan apa yang dikatakan rasis), agenda suku PKR ( human right, the right to choose religion, the right of social ( lgbt is personal) Anwar as PM so he can rewrite history. HJ HADI KAMU TAK TAHU APA YG KAMU PERJUANGKAN. ADAKAH KAMU DISEKAT DARI BERIBADAH ADAKAH KAMU DISEKAT DARIPADA BERCERAMAH KEARAH KEBAIKAN. ADAKAH KAMU DISEKAT MELAKUKAN AKTIVITI AGAMA. SEDIHNYA KAMU TELAH MENGENEPIKAN HUDUD IAITU ISLAM DEMI MENJATUHKAN UMNO. KALAU PERJUANGAN KAMU BETUL MAKA SEOLAH-OLAH KAMU TELAH BERJAYA MEMBUKTIKAN BAHAWA AYAT AL-QURAN YANG MENGATAKAN ORANG KAFIR AKAN BERSATU UNTUK MENGHANCURKAN ISLAM.ADALAH TIDAK BENAR. DIMALAYSIA KAMU KATA KAFIR TOLONG ISLAM SAMA JUGA DENGAN USTAZ AZHAR IDRUS. KAMU LUPA KEPAD AMARAN ALLAH SWT.

  • fitnah ayat separuh2 says:
    May 18, 2013 at 9:43:00 AM GMT+8

    Aku mmg setuju sgt dgn kempen BCL ni tp dlm kita nk mengajar bangsa ni jgn sampai bangsa kita pulak yg terlebih sakit. Kita kena kaji dulu samada kilang depa ni adakah terdapat bnyk mid-class n low class workernya melayu. Kalo bnyk melayu keje ngan depa rasanya x wajar brand ni dipulaukn sbb yg sakit org kita gk... Tp kalo kilang ni hanya ada bangsa dia as mngmt and foreigners as kuli, melayu boleh dikira then ayuh kita boikot ini balang!

  • mohd fahmi says:
    May 18, 2013 at 10:42:00 AM GMT+8

    sos aminah hassan pun bukan bumiputra ker?

  • Anonymous says:
    May 18, 2013 at 12:10:00 PM GMT+8

    ya aku stuju..akhbar pro Dapigs

  • hangkedee says:
    May 18, 2013 at 12:20:00 PM GMT+8

    Bertapa bodohnya orang melayu Pas menyokong cina Dapig.Padan lu punya muka parti Barua Dapig.1 sit pun tak ada dalam exco Penang

  • Anonymous says:
    May 18, 2013 at 1:09:00 PM GMT+8

    Ya Aminah Hassan bukan milik orang melayu islam lagi, cina laknat yg punya sekarang. Boikot barangan semua jenis Aminah Hassan.

  • Anonymous says:
    May 18, 2013 at 2:47:00 PM GMT+8

    Minyak Masak Saji boleh lebih sedikit di Tesco kerana sebelum ini saya pergi Tesco tak ada stok macam mana nak memasak dengan jenama FELDA.

  • Anonymous says:
    May 18, 2013 at 3:01:00 PM GMT+8

    Golongan bukan Islam yg menggunakan nama2 berbau 'Melayu' dan 'Islam' memang senang mempengaruhi pengguna muslim. Jika dilihat dari nama seperti 'Cap Masjid', 'Aminah Hassan', 'Ahmad', kita tak menyangka yg sebenarnya produk ini dikeluarkan oleh bukan Islam. Masa utk boikot.

  • Anonymous says:
    May 18, 2013 at 3:15:00 PM GMT+8

    mungkin pasaraya Billal ...

  • Anonymous says:
    May 18, 2013 at 3:29:00 PM GMT+8

    Kita bangsa yang toleran terhadap bangsa lain..tapi kali ni diorang dah melampau, maka tak perlu bagi muka kepada DAPigs yang rasis.
    Setuju kat hangkedee, PAS jadi barua DAP, akhirnya tak dapat apa2...tak kan tu pun tak sedar kot???
    Boikot semua barangan DAP.."INI KALI LAA.." baru diorang tahu siapa melayu, so jangan cabar maruah bangsa melayu...

  • Anonymous says:
    May 18, 2013 at 4:48:00 PM GMT+8

    dari penjenamaan product mereka adalah berbunyi melayu dan islam, ini sudah menampakkan penguasan pembeli adalah bumiputra.. mari kita teruskan memboikot product mereka. bagi pererja2 supermarket2 besar kerjasama anda diperlukan untuk mempamirkan barangan melayu islam di pamirkan di bahagian hadapan.. sebab banyak yg kita nampak product muslim terletak terpelusok ke belakang atau jauh dari pandangan mata pengguna

  • Anonymous says:
    May 18, 2013 at 5:02:00 PM GMT+8

    ADMIN,

    MINTA DIGESA AGAR ORANG MELAYU MEMBELI PETROL DAN DIESEL DI STESEN MINYAK PETRONAS.

    PEMILIKIAN MELAYU UNTUK STESEN MINYAK PETRONAS ADALAH 100%.

    SILA MASUKKAN DALAM SENARAI BARANGAN MILIK ORANG ISLAM.

    TERIMAKASIH

  • biar says:
    May 18, 2013 at 5:06:00 PM GMT+8

    Boikot? Poodah. Sembang je lebih. Kita tengok org yg duk ajak boikot tuu lah yg akan beli keperluan harian kt mana?
    Menggunakan apa-apa perkhidmatan dari bangsa mana. Ini semua tak leh pakai. Cakap je lebih.

  • Anonymous says:
    May 18, 2013 at 5:43:00 PM GMT+8

    Tambah satu lagi untuk di boikot :Tutup apa2 akaun sekiranya ada di bank2 cina.

  • The Eugenist says:
    May 18, 2013 at 6:25:00 PM GMT+8

    Saudara ku semua..

    Salam..

    Sedikit pendapat. Kalau dilihat kepada bangsa Yahudi, mereka akan cepat melenting jika ada orang mengeluarkan kata-kata yang seakan menyindir mereka atau mengkritik mereka. Orang itu akan dituduh sebagai "anti Semitis" (tidak sukakan Yahudi).

    Namun, sekarang di rantau kita ini, jika kita memperkatakan sesuatu tentang kaum ini, mereka akan cepat mengatakan kita sebagai "rasis" dan sebagainya.

    Sekarang baru saya sedar maksud sesetengah cerdik pandai yang menyamakan bangsa ini sebagai the ASEAN Jew.

    Faham kan maksud saya ini kan? Terdapat persamaan dengan mereka.

    Hesmel Faznee Faisal.

  • Anonymous says:
    May 18, 2013 at 6:57:00 PM GMT+8

    Saya adalah salah seorang ahli keluarga Alamrhumah Hjh Aminah Hassan pengusaha Aminah Hassan Sdn Bhd. Saya terpanggil untuk memberi penjelasan berhubung pertuduhan jahat ini.

    Disini saya melahirkan rasa kesal diatas pertuduhan ini. Saya dengan ini menafikan sekeras-kerasnya bahawa perusahaan Aminah Hassan adalah milik bangsa cina, malah buat pengetahuan umum setelah kematian Almarhumah Hjh Aminah, kesemua pemegang saham merupakan anak-anak kandung Almarhumah sendiri yang berbangsa Merlayu dan beragama Islam. Jika kurang percaya, saudara boleh check dengan Suruhanjaya Syarikat Malaysia.

    Tolong berhenti dari menabur fitnah buruk seperti ini. Bagaimana orang Melayu hendak berjaya jika bangsa sendiri saling fitnah memfitnah. Bangsa lain (yakni pengusaha makanan bangsa lain) tidak pernah menabur fitnah ke atas perusahaan ini malah yang sering dengki adalah bangsa kita sendiri. Sungguh memalukan.

    Perkara ini bukan sahaja menjejaskan perniagaan malah mengaibkan orang yang telahpun menghadap ilahi yakni Almarhumah Hjh Aminah sendiri.

  • Anonymous says:
    May 18, 2013 at 6:58:00 PM GMT+8

    Saya adalah salah seorang ahli keluarga Alamrhumah Hjh Aminah Hassan pengusaha Aminah Hassan Sdn Bhd. Saya terpanggil untuk memberi penjelasan berhubung pertuduhan jahat ini.

    Disini saya melahirkan rasa kesal diatas pertuduhan ini. Saya dengan ini menafikan sekeras-kerasnya bahawa perusahaan Aminah Hassan adalah milik bangsa cina, malah buat pengetahuan umum setelah kematian Almarhumah Hjh Aminah, kesemua pemegang saham merupakan anak-anak kandung Almarhumah sendiri yang berbangsa Merlayu dan beragama Islam. Jika kurang percaya, saudara boleh check dengan Suruhanjaya Syarikat Malaysia.

    Tolong berhenti dari menabur fitnah buruk seperti ini. Bagaimana orang Melayu hendak berjaya jika bangsa sendiri saling fitnah memfitnah. Bangsa lain (yakni pengusaha makanan bangsa lain) tidak pernah menabur fitnah ke atas perusahaan ini malah yang sering dengki adalah bangsa kita sendiri. Sungguh memalukan.

    Perkara ini bukan sahaja menjejaskan perniagaan malah mengaibkan orang yang telahpun menghadap ilahi yakni Almarhumah Hjh Aminah sendiri.

  • Anonymous says:
    May 18, 2013 at 8:00:00 PM GMT+8

    sos cili aminah hassan bukan melayu ke ? kenape jadi ahli dppm http://www.dpmms.com.my/dpmmsv2/index.php?module=directory&page=index&category=5

  • Anonymous says:
    May 18, 2013 at 8:02:00 PM GMT+8

    http://www.dpmms.com.my/dpmmsv2/index.php?module=directory&page=index&category=5

    sos cili aminah hassan melayu lah

  • nshinah says:
    May 18, 2013 at 8:35:00 PM GMT+8

    Saya dan anak-anak dah lama boilot AIR ASIA, dan kami sanggup bayar lebih sedikit sahaja untuk beli tiket MAS atau yang lain-lain. Air Asia pernah disaman oleh Kerajaan Australia kerana tidak telus dalam pengiklanan "murah"nya...dalam lain perkataan.....menipu.

    dan
    Air Asia meletak MARUAH WANITA di peringkat amat rendah.Lihat sahaja iklan-iklannya dan juga cara rekaan(design) uniform untukpetugas wanita.

    Saya pernah juga menceritakan sikap rasis dan ketidak-syukuran syarikat Cina SUPERMAX yang telah disiarkan oleh akhbar The STAR, sejurus sebelum PRU13.

    http://rainbowoftruth.blogspot.com/2013/05/ge13-super-rich-supermax-owner.html

  • Anonymous says:
    May 18, 2013 at 9:32:00 PM GMT+8

    Sokong:
    1. Ubat gigi Mukmin (disokong PPIM).
    2. Minyak masak Saji (keluaran FELDA)
    3. Sabun mandian di Kedai Rakyat 1Malaysia.
    4. Tepung gandum di KR1M harga murah RM1.35 shj.
    Mari sokong Kedai Rakyat 1 Malaysia. Di sana anak bangsa kita dapat peluang berkerja. Di sana harga barang lebih rendah untuk lindungi pengguna miskin yang ditekan oleh harga mahal oleh peniaga cina DAP.

  • Anonymous says:
    May 18, 2013 at 9:36:00 PM GMT+8

    1.akai tak dak punya olang!!orang melayu pun ramai tak sokong bn terutama dikawasan bandar!!orang-orang yang cerdik tak lalu nak sokong umno nii!!ini terbukti dimana kawasan melayu cerdik seperti shah alam,gombak,bukit antarabangsa!!siang-siang lagi dah tolok umno!!malah kalau diletakkan tunggoi kayu pun depa lebih rela pangkah tonggi kayu dari pangkah calon umno!!
    2.ko tau pasai apa bhaii!!depa nak termuntah tenguk sirosmah tu!!cincin je berjuta-juta!!malah tenguk muka rosmah jee!!pakat-pakat nak termuntah bhaii!!
    3.itu tak dikira dengan rasuah oleh puak-puak umno!!alahai!! kebanyakkan kaya dengan duit rasuah jee!!
    4.tak payahla boikot sana sini!!dok melalak cari salah pihak lain!!diri sendiri pun kena tenguk jugakkk!!!!

  • Anonymous says:
    May 18, 2013 at 11:13:00 PM GMT+8

    Datuk hassan malik kena pastikan tak ada kes curi minyak diesel bersubsidi, decanting lpg bersubsidi, minyak masak, tepung, gula dll dan kita tengok siapa yg panas nanti.

  • Anonymous says:
    May 18, 2013 at 11:30:00 PM GMT+8

    Tak mahu dengar daripada DAP PKR PAS bunyi bising katakan mereka tak suka dengar kebenaran mereka rasis dengan apa mereka katakan seperti tukar 100% sistem Raja Berpelembagaan, Rukun Negara, Perlembagaan Malaysia dan undang-undang yang lain atau nak kata orang lagi rasis.

    Dah puas sakit telinga dan sakit mata lihat mereka Alternative media Malaysiakini private komen tutup daripada orang ramai.

  • Anonymous says:
    May 18, 2013 at 11:37:00 PM GMT+8

    SAYA SOKONG...macam mana degan produk2 dari F&N Group??? Ini DAP punya ke?

  • Anonymous says:
    May 18, 2013 at 11:38:00 PM GMT+8

    Tolong boycott produk2 F&N....F&N OUT!!!!

  • Anonymous says:
    May 19, 2013 at 1:53:00 AM GMT+8

    Ni mak cik nak buat kueh macamana nak kenal telor ayam cina ke melayu?

  • Anonymous says:
    May 19, 2013 at 2:07:00 AM GMT+8

    Ada orang ikut perasaan jer cakap. Sedar tak sedar telah terpengaruh dengan mainan pembangkang. Kene tipu habis 2 dengan pkr dan dapig pun masih menyalak. Pergi jer lah perhimpunan blackout yang takder blackout tu... Suka hati orang la nak buat pilihan nak beli barang melayu. Tak susahkan org melayu pun susahkan org yg terasa jer. Harga barang banyak cina control. Naik harga salahkan BN. Kroni BN.

  • Anonymous says:
    May 19, 2013 at 2:08:00 AM GMT+8

    Apasal takut ke? Kau red bean? Eh suka hati kami la nak boikot ke hapa. Rosmah punya cincin dia punya pasal. Dia tanggung dosa dia. Tp aku tak bodoh nak sokong PR yg biarkan DAP naik kaduk. Terbukti melayu dlm PKR dan PAS lemah. ALLAH BG PELUANG KAMI LIHAT MODEL KJAAN PR JIKA MRK TAWAN PUTRAJAYA MELALUI NEGERI SELANGOR. KALAU RAKYAT BOLEH AJAR BN RAKYAT JUGA BOLEH AJAR DAP!!!!

  • Anonymous says:
    May 19, 2013 at 4:12:00 AM GMT+8

    Banyak franchise juga milk cina. Mcdonalds, 7eleven, Kenny rogers, burger king, starbucks, coffee bean...

    Shopping besar juga milk cina. 1 utama, pavilion, mid valley megamall dll.

    Banyak barang juga dibekal open syarikat Cina. Coca cola, sprite, f&n,Milo, nestle dll.

    Kalau nak boikot memang rugi sendiri punya taraf hidup. Saya fikir cara ini kurang baiklah..

  • Anonymous says:
    May 19, 2013 at 4:13:00 AM GMT+8

    Banyak franchise juga milk cina. Mcdonalds, 7eleven, Kenny rogers, burger king, starbucks, coffee bean...

    Shopping besar juga milk cina. 1 utama, pavilion, mid valley megamall dll.

    Banyak barang juga dibekal open syarikat Cina. Coca cola, sprite, f&n,Milo, nestle dll.

    Kalau nak boikot memang rugi sendiri punya taraf hidup. Saya fikir cara ini kurang baiklah..

  • Anonymous says:
    May 19, 2013 at 6:53:00 AM GMT+8

    Satu pengajaran kepada mereka yg tidak sokong BN.

  • Anonymous says:
    May 19, 2013 at 11:05:00 AM GMT+8

    Untuk senarai penuh barang-barang yang di boikot, boleh ke Facebook " Boikot Barangan Cina DAP"

    https://www.facebook.com/SenaraiBaranganMelayu?fref=ts

    Klik Like & Share dgn kawan sebagai tanda sokongan. Kali ni kita buat besar-besaran .. tunjukkan kuasa membeli kita pada puak-puak yg angkuh, berlagak & suka kutuk-kutuk kita

  • Anonymous says:
    May 19, 2013 at 12:19:00 PM GMT+8

    salah kata Cina mempertuhankan wang, orang cina berbudaya pragmatis. Perniagaan dan pasaran bebas merupakan permainan yang memberuntungkan semua pihak. Yang beli boleh dapat bahan murah, yang jual dapat untung.

    Kini, Malaysia hanya ada puak gila kuasa-wang dan puak anti-rasuah.

    Saudara, dari mana?

  • Anonymous says:
    May 19, 2013 at 12:22:00 PM GMT+8

    Hampa baru insaf ke?
    Satu masa ketika saya dikelang di sebuah kedai cina. Saya lihat setiap pelangggan yang mengambil roti gardernia , tuan kedai akan meminta pelanggan tersebut menukarnya kepada massimo.
    Ini menunjukkan mereka terkebih dahulu bertindak dari kita. Biasalah melayu ini lambat.
    Ini sepatutnya dilakukan awal lagi.

  • Anonymous says:
    May 19, 2013 at 12:30:00 PM GMT+8

    Gua dah start boikot brg cina.kalau anak gua nak beli kat kedai cina, gua akan sound anak gua dgn mengatakan barangan cina semua kotor dan najis.korek idung x basuh tgn.berak pun salat guna tisu jamban.geli....

  • Anonymous says:
    May 19, 2013 at 12:37:00 PM GMT+8

    Makan di warong dan naik kereta proton saja sebab yang lain punya cina

  • Anonymous says:
    May 19, 2013 at 1:52:00 PM GMT+8

    Really dumbo idea - most of these businesses employ locals, primarily Malays and Bumis as their workers. Do we put these people out of jobs? Also the pappa rich and white coffee groups franchise of their businesses. Some franchises owned by melayu, lah.

    For those idots who are saying we should target groups like Nestle, please realise that PNB and othe Bumi companies own shares in this company too and the shareholders depend on their dividend incomes.

  • Anonymous says:
    May 19, 2013 at 7:50:00 PM GMT+8

    Boycot kedai jual empat nombor ekor?

  • Anonymous says:
    May 19, 2013 at 8:56:00 PM GMT+8

    Aku dah lama boikot kedai & produk depa sebab sikap depa yg berlagak & suka kutuk Melayu. Depa pun sebenarnya dah lama boikot produk org melayu macam Gardenia & barang2 keluaran Felda. Org Melayu je ramai yg x sedar sikap busuk hati depa yg suka tikam belakang.

    Kepada yg x nak boikot tu suka hati korang la .. Dulu aku x berkira sgt, tapi skrg aku akan boikot kaw-kaw punye sb sikap depa yg dah berlagak berlebih-lebih ..!

  • Anonymous says:
    May 19, 2013 at 10:09:00 PM GMT+8

    sokong bro...

    100 patus sokongg...

    satu sen pon witt aku x kan jatuh ke kedai cina...

  • Anonymous says:
    May 19, 2013 at 10:12:00 PM GMT+8

    to fucking anon 1:52...

    we just dont care....as long as it is a product of fucking chinese..

    we boikott...

    pnb and other stuff hold a small share anyway...

    they have many other sources of incomes..

  • Anonymous says:
    May 19, 2013 at 10:50:00 PM GMT+8

    Ummm, you guys do know that Gardenia Bread is produced by Gardenia Bakeries (KL) Sdn Bhd which is a subsidiary of QAF Ltd, Singapore (whose directors are Chinese)?

  • Anonymous says:
    May 19, 2013 at 11:19:00 PM GMT+8

    lagi satu pemilik blog kena peringat selalu soal boikot sebab melayu mudah lupa.

    kepada pengeluar sijil halal mansuhkan saja sijil halal kepada peniaga bukan islam. sekiranya mereka didapati memakai sijil halal sita saja kedai mereka.

    untuk menjayakan kempen memboikot barang cina sampai kiamat, orang melayu kena jadi perternak ayam daging dan telur, itik daging dan itik telur nak buat telur masin, lembu, kerbau, kambing kalau tak cukup melayu harus jadi pengimport. dan jadi penanam sayuran dan buah-buahan dan macam2 lagilah keperluan pertanian kalau tak cukup melayu harus jadi pengimport. melayu kena jadi penangkap ikan dan pembekal ikan kalau tak cukup melayu harus jadi pengimport.

    jangan beli cd cetak rompak sebab cina yang suka merompak karya melayu buat cd, kalo melayu takder duit nak beli cd download saja kat internet hehe.

    ingat duit kita, barang dia, duit boleh simpan lama, barang tak leh simpan lama... sekian lalalalala

  • Anonymous says:
    May 20, 2013 at 12:21:00 AM GMT+8

    @ Anonymous 4:13:00 AM
    Betul tentang franchise brand Mat Salleh dari British, Amerika Syarikat dan Europa. Jika boleh dapat alternative baiklah. Masa hadapan Malaysia akan tukar lebih kepada kebaikan.

  • Anonymous says:
    May 20, 2013 at 6:48:00 AM GMT+8

    Wajib utamakan barangan keluaran sendiri yg halal,bersih suci dan berkualiti.Pentingkan barangan buatan Melayu

  • Anonymous says:
    May 20, 2013 at 8:27:00 AM GMT+8


    Salam... DAP bersikap RASIS dan menghina kaum bumiputra serta boleh dipertuduhkan di bawah AKTA HASUTAN 1948 kerana mempertikaikan hak istimewa Bumiputra sebagaimana dinyatakan dalam Undang-Undang Tertinggi Negara iaitu Perkara 153 Perlembagaan Persekutuan.

    Visi dan Missi DAP untuk menghapuskan hak istimewa bumiputra (On Nation Building - Abolition of the division of "bumiputra" and "non-bumiputra" and the implementation of ethnic equality (Menghapuskan pembahagian bumiputra dan bukan bumiputra, dan perlaksanaan sama rata untuk semua etnik.) Rujuk: http://dapmalaysia.org/newenglish/au_vm_pp.h

  • Anonymous says:
    May 20, 2013 at 8:35:00 AM GMT+8

    Berjaya group milk Cina juga. Berjaya times square, lot10, sungai Wang plaza, semua kedai komputer dalam lowyatt plaza, sunway kolej, Taylors kolej, subway franchise juga milk cina.

    Kebanyakan rumah2 affordable dan projek2 kerajaan seperti sekolah2 dan hospital juga dibina open syarikat2 cina. kalau nak boikot semua ini, susahlah keluargaku..macam manalah??

  • Anonymous says:
    May 20, 2013 at 8:47:00 AM GMT+8

    u jangan buy product dari china la . Jangan beli TV, Computer kerana it diperbuar dari China. Kamu tahu math tak? Cina terdiri daripada 24% daripada population in Malaysia. Mana vote yang selebihnya? Indon? Filipino?

  • tokgaru says:
    May 20, 2013 at 10:16:00 AM GMT+8

    Cerita pengundi hantu, cerita dakwat kekal tak kekal. Dah basi dah. Dah 15 hari dah kita pilih kerajaan. Dah 15 hari dah orang melayu terbanyak memutuskan Umno terus pegang tampuk kerajaan. Orang melayu yang pro Umno relax saja, tak over excited dengan kemenangan Umno. Nampak 90 % orang melayu Pas pun relax juga, sebagai tanda setuju dengan keputusan PRU13. Yang tak boleh tidur malam adalah puak2 DAP. Memang DAP mengharapkan sangat2 Umno akan tumbang, sebab itu lah mereka mencipta slogan INI KALI LA.

    Tapi DAP ni cerdik, kalau dia sorang2 buat protest PRU13, takut nampak sangat macam dia tak suka Umno atau melayu membentuk kerajaan. Bimbang nampak sangat DAP anti melayu. So mereka buat penyamaran dengan menarik satu dua ekor melayu menyertai protest. Mereka gunakan Anwar untuk menjayakan penyamaran itu. Tapi 90% orang melayu tahu protest PRU13 itu agenda siapa sebenarnya. Bukan agenda Anwar sebenarnya. Bukan kerana Anwar gagal jadi PM sebenarnya. Tetapi adalah kerana DAP gagal menumbangkan Umno untuk membentuk kerajaan yang mana Anwar hanya lah sebagai proxy DAP sahaja.

    Saya sebagai rakyat yang cintakan kedamaian dan keharmonian, merakamkan setinggi Tahniah dan Penghargaan kepada para pemimpin tertinggi Pas yang mengambil sikap Menerima Keputusan Rakyat dalam PRU13. Mari lah kita biarkan Anwar dipergunakan oleh Karpal Singh, Lim Kit Siang dan Lim Guan Eng selagi mereka nampak Anwar berguna kepada mereka. Yakin lah tak lama lagi Anwar akan merasa ” Letih ” dan ” Keseorangan ” bila dia naik ke atas pentas untuk bercakap dia ternampak kehadiran perserta melayu dalam Protest PRU13 adalah jaaaraaaannnnng jaaaraaannnnng (meniru dialog P Ramlee dalam filem Nujum Pak Belalang). Dan akhirnya dia akan sedar, ” Oh rupa2nya puak2 cina DAP ni nak peralatkan aku yer…… “. Dan selepas itu, pasti dia akan kembali semula ke lubuk asalnya, dan … kita terima lah dia balik seadanya kerana dia juga berasal dari kita (melayu) dan mengamalkan aqidah seperti kita (islam).

    Umno dan Pas ada titik persamaan dari segi Bangsa dan Agama. Anwar dan kita juga ada titik persamaan dari segi Bangsa dan Agama. Ini lah yang sebenar2nya Kunci Perpaduan Melayu.

  • tokgaru says:
    May 20, 2013 at 10:39:00 AM GMT+8

    Sepatutnya dari mula lagi kita ada ksedaran semacam ini. Kita mundur ekonomi kerana salah kita sendiri, bukan tak ada kesalahan pada pihak lain tapi lebih banyak kerana salah kita sendiri.

    Diantaranya : Ada barangan melayu, kita lebih senang beli barangan bukan melayu. Ada kedai melayu, kita lebih suka beli di kedai bukan melayu.

    Kenapa ? : Jangan meletak kesalahan hanya kepada pengguna melayu sehaja. Peniaga dan pengeluar produk melayu juga turut menyumbang kepada kemalapan bisness mereka sendiri.

    Pengalaman Sendiri : Saya memang berniat nak tolong naikan bisness melayu, tapi akhirnya sendiri yang kecewa. Saya rasa orang lain juga pernah mengalami seperti apa yang saya alami.

    Perubahan : Melayu perlu berubah. Semua peringkat kena UBAH. Peniaga kena ubah sikap. Pengeluar produk kena ubah sikap. Pengguna juga kena ubah sikap.

    Mentor : Buka mata. Tengok orang cina. Tiru orang cina. Belajar cara orang cina. Dan disiplin macam orang cina. Orang cina tidak berjaya dengan hanya duduk berdoa didalam tokong, mereka berjaya kerana mereka kiasu (takut kalah/takut gagal).

    Bantuan Dari Langit : Orang melayu sembah Allah, tapi tak berjaya setara mana pun. Orang cina tak kenal pun Allah, tapi mereka senang dan berjaya. Sebab Allah akan bantu dan tolong pada orang yang sentiasa mahu berusaha untuk berjaya. Kalau tak percaya duduklah diatas sejadah sembahyang kepada Allah non stop 7 hari 7 malam .. nak tengok adakah Allah nak campak dari langit sepinggan nasi. Allah suruh kita berusaha, dan sembahyang kepada Nya itu sebagai tanda bersyukur atas rezeki darinya. Maksudnya, lagi kuat kita berusaha lagi banyak rezeki kita dapat, lagi kuat kita sembahyang lagi banyak pintu rezeki yang Allah buka.

  • tokgaru says:
    May 20, 2013 at 10:57:00 AM GMT+8

    Tadi saya cakap tentang ekonomi melayu. Sekarang tentang politik melayu pula.

    Negara ini asalnya melayu yang punya. Asalnya melayu sangat ramai. Asalnya wakil rakyat melayu yang paling ramai dalam DUN dan DR. Tapi lama kelamaan (cerita sebelum 2008) semakin hari semakin bertambah ramai wakil bukan melayu dalam DUN dan DR. Kenapa ?

    KERANA Melayu tinggi semangat setia kawan. Letak calon cina/india lawan calon melayu dalam kawasan melayu 70%, bungkus calon melayu. Letak calon melayu lawan calon cina/india dalam kawasan 55% bukan melayu, bungkus melayu.

    Ini lah puncanya semakin hari semakin kurang wakil rakyat melayu dalam DUN dan DR. Kerana melayu terlalu setia kawan.

    Setia kawan punya setia kawan sejak berkurun lamanya, tahu tahu pada PRU13 berlaku kawan makan kawan.

    Dulu Umno setia kawan hangit dengan rakan2 BNnya. PRU13 hampir2 Umno nak kena telan dengan kawan setianya.

    Pas baru nak belajar setia kawan dengan DAP mula pada 2008. Tahun 2013 setia kawan Pas dengan DAP paling puncak sampai ulamak kata sokong DAP pun boleh dapat pahala.
    Nampaknya selepas keputusan PRU13 keluar, Pas cuma setakat dapat pahala saja sedangkan DAP dapat melantangkan suara. Ya lah Pas dapat 21 kerusi, DAP dapat 38.

    Cuma saya nak kata disini PADAN MUKA MELAYU. Selagi hangpa tak belajar dari orang cina selagi itu lah hangpa dalam kerugian.

  • Anonymous says:
    May 20, 2013 at 11:02:00 AM GMT+8

    PIHak2 NGO ISLAM patut keluarkan Pamplet2 kempen boikot BBC ni ke Masjid2 setiap kali Solat jumaat Dan Surau2 supaya kempen kita ni berjaya....ayoh kita mulakan sekarang

  • Anonymous says:
    May 20, 2013 at 12:10:00 PM GMT+8

    Kaya betul Cina di bumi Malaysia ni. Macamana boleh cakap Cina tertindas? Apa lagi Cina mahu?

  • Anonymous says:
    May 20, 2013 at 1:17:00 PM GMT+8

    SAYA BETUL BETUL HAIRAN...KENAPA TIDAY BOIKOT BARANG BARANG DARI F&N GROUP YANG DATAMG DARI SINGAPURA DAN GANG DAP MELALUI PAP....INI SEPATUT NYA DI UTAMAKAN...TOLONG BOIKOT DAN MASUK DALAM LIST ATAU FACEBOOK...TERIMA KASIH

  • Anonymous says:
    May 20, 2013 at 1:18:00 PM GMT+8

    baikot F&N = PAP = DAP = CINA

  • Anonymous says:
    May 20, 2013 at 1:56:00 PM GMT+8

    Yeahhh sokong sokong sokong,..dah lama Melayu merempat di bumi sendiri,..

  • Anonymous says:
    May 20, 2013 at 2:38:00 PM GMT+8

    X yah nak bising-bising. Boikot dlm senyap dah le. Tanam dalam hati, jangan beli barang di kedai CINA. Matikan kedai CINA. Matikan produk CINA. Biar boikot ini mengambil masa dan jadi sebati dengan jiwa orang Melayu. Yang puak Melayu murtad tu, biarkan mereka. Mereka memang tak boleh hidup lagi kalau tak memakan sisa-sisa babi di tangan CINA.

  • Anonymous says:
    May 20, 2013 at 6:16:00 PM GMT+8

    Saya setuju 100% untuk boikot tauke tauke cina yang kaya raya , yang ada duit berjuta juta untuk di buang dalam permainan politik dalam menyokong pembangkang. kalau sekadar nak ajar penjaja kecil pasar borong, pasar malam atau peniaga restoran jual pau daging babi , saya rasa boikot ini gagal . ini adalah kerana kalau tak ada melayu membeli , tak kisah tauke kedai cina sebab bangsa lain dan bangsa asing seperti bangla nepal , indon akan tetap setia membeli di kedai cina ini.

    Secara ironinya , Tauke tauke cina yang kaya raya inilah yang mendapat ratusan juta kontrak daripada kerajaan BN untuk membina MRT dan LRT dengan menjadi sub kontaktor kepada rapid KL (melalui sebuah anak syarikat MOF khazanah holdings). Tetapi adakah kita nak boikot rapid Kl dengan mengambil teksi untuk pergi berkerja? Tolong fikirkanlah

  • Anonymous says:
    May 20, 2013 at 7:08:00 PM GMT+8

    Saya nak tanya, AMINAH HASSAN tu Melayu kan? Saya selalu beli barangan keluarannya terutamanya sos cili. Tapi kenapa nak boikot? Menurut kata salah seorang kawan saya memang company tu company Melayu tetapi MUNGKIN mereka penyokong Pakatan=DAP, tu sebab mereka diboikot. Jadi saya nak tanya pada sesiapa yg tahu, betul ke begitu?

  • Anonymous says:
    May 20, 2013 at 7:18:00 PM GMT+8

    Akibat dari terlebihnya zat kahinzir didalam badan para anak cina bukit nih..maka teramat takutlah mereka dengan bayang-bayang mereka sendiri...


    cina bukit=bodoh tahap babi mabok!!!!
    wakaka...

  • Anonymous says:
    May 20, 2013 at 8:29:00 PM GMT+8

    ORANG MELAYU ...ISI MINYAK DI PETRONAS SAJA

  • Anonymous says:
    May 20, 2013 at 9:43:00 PM GMT+8

    Ok setuju....selama ini saya guna petrol @^#!$ tapi mulai hari ini saya akan betukar ke PETRONAS.

    Kita tak mungkin dapat menutup perniagaan cina tapi kita boleh KURANGKAN keuntungan mereka. Orang berniaga memang takut rugi. Selama ni pun kita tak sedar yg Melayu mempunyai kuasa membeli yg besar.

    Kerajaan sepatutnya perbanyakkan lagi kedai2 runcit FAMA & FELDA di merata tempat.

  • Anonymous says:
    May 20, 2013 at 11:00:00 PM GMT+8

    I really like this war.

    It bring the Malays up to a higher level socially, economically and also spiritually.

    Let the games begin ...

    I just love getting back at the Chinese especially after May 13 1969.

  • Anonymous says:
    May 21, 2013 at 12:31:00 AM GMT+8

    askar kacang merah dah kepanasan. hantar penyamar malayu masuk dlm ni nak kasi lemah semangat melayu. pigi dah kacangggg! kami dah nekad. boikot bisnes cina dap. ini hak kami. kau undi dap hak kau kan? ini hak kami nak boikot apa kau nak kepanasan pulak?

  • Anonymous says:
    May 21, 2013 at 1:14:00 AM GMT+8

    Dah lama dah aku praktikkan ni.. Tp bukan utk boikot juz nak kuatlan ekonomi org islam. Kalo cari barang 1 st cari kdai org islam, takde aku p kedai yg ada pekerja islam takde jgak baru aku p yg kdai kapiaq (last resort)... Alahmdulliah baru org2 skarang sedaq dah lama dah korang kena main...

  • Anonymous says:
    May 21, 2013 at 2:16:00 AM GMT+8

    Kempen ni mmg akan masa yg panjang..tapi setiap usaha mesti ada permulaannya...dan ianya akan bermula sekarang..tekadkan dlm hati yg apa saja produk & servis yg kita perlukan, pastikan dari org kita dulu...dah abis ikhtiar tapi xjmpa atau xdpt, barulah kita pegi ngadap diorg..yg penting niat kita ni diberkati..Insyallah

  • Anonymous says:
    May 21, 2013 at 8:42:00 AM GMT+8

    Saudara sume....nak boikot, boikotlah...tapi ingat, jangan boikot kedai Cina Islam...mereka saudara kita. Mereka mualaf, kita mesti beri sokongan kpd mereka.

  • Anonymous says:
    May 21, 2013 at 1:45:00 PM GMT+8

    Ya, setuju. Boikot semua barang Cina. Jangan beli baju atua apa yang di labe "Made in China"

  • Anonymous says:
    May 21, 2013 at 2:40:00 PM GMT+8

    Melungkup bahasa kebangsaan ko apek oitttt...u balik itu negara moyang u aje la..

  • Anonymous says:
    May 21, 2013 at 3:52:00 PM GMT+8

    org melayu merempat di negeri sendiri... sape yang jage kebajikan bagi org2 cine tu kaye? BN la dowl! boikot BN yg dah mengaye kan org2 cine!! UMNO kate mempertahankan orang melayu tapi yang kaye raye kat malaysia ni cine jugak! mane nye pertahan hak2 melayu tu? mane kuata org melayu? kalau dengan kuota pon org melayu merempat lagi cam sekarang yang tak de kuota tu lagi kaye baik jangan bagi kuota!

  • aGhaf says:
    May 22, 2013 at 11:05:00 PM GMT+8

    Baik ke tak baik ke tetap BBC (boikot barang cina)

  • Anonymous says:
    May 25, 2013 at 11:41:00 PM GMT+8

    Kleenex®, Scott® , Huggies®, Kotex® - ini merupakan barangan yang diedar oleh Kimberley Clark yang dimiliki 100% orang cina. Dulu ada kilamg di Kulai, Johor tetapi telah berpindah ke Singapura. Tiada pekerja melayu berjaawatan tinggi, hanya customer service. Namum pelanggan utama adalah Melayu.. Harap sebarkan

  • Anonymous says:
    June 1, 2013 at 2:54:00 PM GMT+8

    Can someone help me, should I boikot star. Its owned by mca but controlled by dap.how did that happen.im pro bn if I boikot star mca rugi but star pro dap...confusing..sorrry soalan bodoh...

fda

Get your volunteer initiatve funded!

Link2Me WeLinkBk (254)