Visitors

Saturday, April 13, 2013

Prof Law bunting pelajar wanita minta surat sokongan PTPTN?


Memang ada satu Prof Undang-undang sudah buntingkan seorang pelajar wanita dan sampai dapat anak. Prof ini penyokong pembangkang walaupun ada pertalian melalui isteri dengan seorang bekas menteri.

Sebabnya bukan pasal surat sokongan mohon PTPTN. ... takpelah ini isu untuk lepas pilihanraya.

Tujuannya hanya nak dapatkan perhatian kepada isu PTPTN yang begitu tertarik kepada pelajar universiti. Pastilah mereka menyokong kerana tak perlu lagi pinjam duit dan bayar balik. Masaalahnya adakah tuntutan itu realistik?

Jika kerajaan perlu berbelanja berbillion untuk beberapa kerat pelajar yang mana belanja yang sama boleh diberikan pada ratusan ribu pelajar miskin, adilkah gitu?

Kerajaan perlu bantu IPT tapi ianya ada had  kemampuan. Orang miskin dan perkra asas takpe juga.

Model kerajaan tangung IPT tak boleh dilakukan oleh negara berstandard cukai dan struktur ekonomi seperti Malaysia.

Kasi bantuan untuk hal asas lojik juga tapi untuk sesuatu yang high end tak bolehlah lagi. Dulu pun pelajar-pelajar bayar balik. Kalau tak nak bayar balik, dapatkan 4.0 flat, tak payah bayar balik. Mohon kerja pun dapat.

Tak usah hilang tumpu pada kerja yang anda sendiri tak faham kerana belum masuk dunia kerja dan ada gahji sendiri.

Fahami kenapa tak boleh pelajaran univeriti percuma.








7 comments:

  • Anonymous says:
    April 13, 2013 at 9:04:00 PM GMT+8

    UMNO/BN kuat rasuah, lembu punya wang pun gasak......wang yg di songlap UMNO/BN siapa tanggung ??

  • Anonymous says:
    April 13, 2013 at 10:28:00 PM GMT+8

    ptptn sbnrnya adlh program bantuan pelajar strategik yg byk kelebihan.
    1. ptptn adalah biasiswa sebenarya. jika dapat 1st class honours convert jd biasiswa. pelajar cina ramai dah dapat tukar jadi biasiswa. pelajar melayu agak kurang.
    2. ptptn dapat jd perangsang semua pelajar universiti utk jadi kompetetif tidak mengira kaum. tidak hanya target cukup makan dgn lulus pointer 2.0 saja.
    3. ptptn selesaikan mslh pelajar asyik nak berpolitik saja. berdemo berguling atas jalan. pelajar akan lebih tumpu pd pelajaran utk lebih cemerlang.
    4. bayaran balik ikut jadual bayaran yang tak membebankan.

  • Anonymous says:
    April 14, 2013 at 9:21:00 AM GMT+8

    Anon 9:04 pm yg di atas tu confirmed byk sangat kena DUBUR dgn Anwr Ibrahim Peliwat dan Penzinah Tegar sampaikan otak jadi Bodoh mcm Lembu!!

    Siang dan malam asyik teringatkan Kotek Bengkok dan Spenda Stopa Ali!!

  • Anonymous says:
    April 14, 2013 at 10:44:00 AM GMT+8

    UiTM sepatutnya banjirkan Malaysia dengan lebih ramai graduan peguam Melayu supaya orang Melayu tidak dibuli dan di gertak lagi dengan ancaman .."Kalau U ulang I saman"

    FELDA, LTH, TABUNG ZAKAT sepatutnya dapat membiayi pengajian anak-anak luar bandar malayu di bidang undan-undang. Anak-anak bandar melayu kebanyakan Liberal,,mereka belajat undang-undang tetapi malu untuk mempertahankan Malay Values and right

    Prof Awe Kecik

  • Anonymous says:
    April 14, 2013 at 1:05:00 PM GMT+8

    Anon 10.28PM,

    Jawapan anda tepat dan jitu!! Tahniah dan terima kasih!

    Sepatutnya pelajar kita (terutama yg dari keluarga miskin tu) jadikan polisi PTPTN sebagai motivasi utk belajar bersungguh-sungguh.. score ijazah first class (yg BUKANnya mustahil!) dan tak perlulah bayar ptptn.

    Bila dapat ijazah yg bagus, tentulah akan dapat keje yg bagus juga.. insyaallah.

    Hidup senang... mak bapak senang... keluarga pun dapat tumpang sekaki.

  • Sou Yuen says:
    April 14, 2013 at 8:46:00 PM GMT+8

    Haish 9.04,typical PR's cattles,the article story about PTPTN,try to elaborate according to the topic lah bro.Don't see any connection on what you said...

  • Anonymous says:
    April 15, 2013 at 10:06:00 AM GMT+8

    Anon 10:28PM, yang ko kate tu cume applicable untuk student tahun sebelum 2006. Mase aku mula2 masuk U dulu, die dh kate "kalo kamu dpt 4flat pun, kamu still kene byr penuh"...boleh tolong explain sket tak???

fda

Get your volunteer initiatve funded!

Link2Me WeLinkBk (254)