Monday, April 29, 2013

"Johore Way" Ghani bunuh Kit Siang sikit demi sikit


Kit SIang mahu lakarkan Ghani sebagai seorang racist dengan harapan tangannya yang penuh dengan darah orang Melayu dan Cina yang mati akibat perminan perkaumannya pada Mei 13 1969 akan dilupankan rakyat.

Agak pelik untuk Kit SIang boleh kata Ghani sebagai seorang yag sederhana tetapi sebaik kempen bermula dia boleh tiba-tiba kata Ghani seorang yang rasis.

Orang Cina Johor tak akan mudah percaya ini semua kerana ketika pentadbiran Ghani, banyak polisi yang lebih terbuka di bawah Iskandar Malaysia dijalankan dan peluang berniaga lebih baik.

Dari segi berniaga, orang CIna lama-lama percaya kehadhiran Kit SIang akan melihat dia lebih utamakan kepentingan peniaga Cina Singapura dari peniaga cina tempatan sebagaimana yang berlaku di Pulau Pinang.

Walaupun dia bukan pegang kerajaan negeri, atau kerajaan pusat, dia akan berdemo dan berkokok untuk satu-satu isu dan disebalik isu itu, ianya untuk kepentingan Singapura.

Kit SIang hanya fokus pada kawasan orang CIna dan DAP yang kononnya parti pelbagai kaum hanya pergi ke kawasan Cina dan berceramah di kawasan Cina Bukankah itu hopokrit?

DIa mengharap 20 ribu pengundi baru daftar yang mana 70% adalah CIna akan berpihak padanya. Dia pun takde ilihan lain melainkan hanya berharap 52% pengundi CIna di Gelang Patah akan sepenuhnya memhak kepadanya.

DIa tak peduli pada pengundi Melayu atau pengundi India. DIa cuba guna Salahuddin Ayub Din Puduraya berjumpa orang-orang Melayu tapi tak laku.

Malam tadi, Din Puduraya hanya dapat menarik 200 orang saja dalam ceramah bersama Mat Taib. Yang melucukan, Mat Taib kata UMNO rasuah kah kah kah ,,, ramai ahli PAS yang hadhir terus belah bila dengar at Taib cakap pasal rasuah.

kit SIang harap pengundi Cina di Skudai solid untuknya tanpa menyedari bahwa sokongan kuat untuk Dr Boo Cheng Hau bukan kerana dia DAP tapi kerana dia dari suku kaum sama dengan kaum teramai CIna di situ.

Kit SIang pula mengharapkan Zaid Ibrahim si kaki kuda dan taik arak untuk kempen ke orang-orang Melayu di gelang Patah. Dia ingat begitu kuat Zaid hentam dr Mahathir macm dia hentam Dr Mahathir akan baiki kedudukannya.

Walaupun Zaid Ibrahim pernah duduk di Johor Baru  dari Kota Baru dan belajar di ENglish COllege atau Maktab SUltan Abu Bakar dengan menumpang Makciknya, Zaid belum boleh anggap dirinya orang Johor. Dia bukan macam orang Melayu Johor yang mendapat pendidikan ugama yang elok dan tersusun.

Taklah macam Zaid si anak pekerja estet yang kini perasan dirinya aristokrat dan tak sedar asal usul untuk jadi kaki judi dan taik arak.

Pendekatan lembut Ghani Othman kini betul-betul mencemaskan Kit Siang. Cara Ghani betul betul memikat dan cara lembut yang memang cara Johor dan Muhibbah antara kaum dah terjalin lama. Lupa Kit Siang bahawa ketika dia menghuru harakan Kualaumpur dengan Mei 13 dia Johor aman damai dan hidup jalan seperti biasa.

Ghani mudah berjumpa dengan semua rakyat dari pelbagai kaum dan ugama serta segenap golongan masyarakat.

Kit Siang tak dapat. Dia hanya boleh beretorik mengenai cerita-cerita lapok menegnai Dr Mahathir. DI akata Ghani dah berjaya di masa lepas tapi ini adalah masa depan.

Orang Gelang Patah bukan bodoh untuk paham bahawa Kit SIang juga perlu Ubah dari cara lamanya yang rasis.


Taring rasisnya dah nampak bila ada Pengurus Bank ugut pekerja untuk undi DAP. Cara rasisnya ugut pengundi Cina untuk undi DAP jika tidak mereka akan di apa-apakan. DIa juga cakap besar kata mahu kuasai semua bandar-bandar besar.

Namaknya dia bukan looking forward tapi going backward. 

Kit SIang sudah salah congak dan nampaknya terdesak. Dia ingat cukup dengan hanya menang skudai dan dia boleh menang Gelang Patah. DIa tak tahu CIna hanya 52% dan Gelang Patah adalah kawasan yang luas. Duadua ciri ini dia tak pernah hadapai selama 45 tahun dalam politik.

Dia tak tahu pengundi dari penyokong Jason dah cukup untuk matikan Kit Siang. Ghani hanya tinggal cari jumlah pengundi yang cukup untuk meyakinkan Kit Siang untuk mati selama-lamanya dari politik.  

Dia tak tahu bahawa yang mahu dia mati adalah seorang kuat penyokong DAP di Skudai. Taiko ini benci dengan kuku besi keluarga LIm daam DAP.

Kit SIang akan ditanam di Gelang Patah!

5 comments:

 • tokgaru says:
  April 29, 2013 at 11:28:00 AM GMT+8

  Isu Kalimah Allah

  Tidak keterlaluan jika saya mentafsirkan, bila Nik Aziz dan Hadi Awang mengatakan Allah adalah God seperti yang terdapat dalam bible, mereka berdua sebenarnya nak beritahu kepada umat islam dinegara ini bahawa ” Tidak Menjadi Kafir Jika Orang Melayu Masuk Kristian ” dan juga ” Tidak Menjadi Kafir Jika Orang Kristian Masuk Islam “.

  Berdasarkan kenyataan Nik Aziz dan Hadi Awang tadi, tidak menjadi Murtad saya jika saya berfahaman bahawa, ” Islam dan Kristian, Kedua2nya Adalah Agama Allah “.

  Orang2 Pas sepatutnya menerima kenyataan bahawa, ” Umno tolak islam ” dan ” Umno Kafir ” sudah tidak relevan lagi. Hujah saya, Allah tuhan sembahan Nik Aziz, Allah juga tuhan sembahan Lim Guan Eng, dan Allah itu jugalah sembahan Najib. Melainkan tuhan2 tadi hanya sama pada namanya tetapi they are of different entity. Sama macam nama Mamat, dalam Pas ada ahli nama Mamat, dalam DAP pun ada ahli nama Mamat, dalam Umno juga ada ahli nama Mamat.

  Adakah Allah yang Nik Aziz dan Hadi Awang maksudkan sebagai tuhan orang kristian itu sama dengan kisah Mamat dalam parti2 politik yang saya contohkan diatas tadi.

  Orang Pas kena minta Nik Aziz dan Hadi Awang buat pencerahan dalam perkara ini.

 • Anonymous says:
  April 29, 2013 at 11:28:00 AM GMT+8

  seperti nuar dibenam di permatang pauh.

 • Anonymous says:
  April 29, 2013 at 12:20:00 PM GMT+8

  Should we then Call Ghani the "Sikit Man"?

  Sikit Sana Sikit Sini!

  Only his Trouble is the Sikit Sana Sikit Sini that he Sikiti is not Really Sikit but runs into 100s Of Millions.  BanyakMan

 • Pengundi Johor says:
  April 29, 2013 at 2:08:00 PM GMT+8

  Johoreans are rationalists, not racist, not chauvinist, not extremist, and not revolutionist !

 • Anak jati Johor says:
  May 1, 2013 at 9:11:00 PM GMT+8

  Slow death is more painful but before they die, they want all, now. Sigh...

fda

Link2Me WeLinkBk (254)