Thursday, February 14, 2013

Ulamak tak bertauliah tak payah diikut


Kita sebagai orang Islam yang ada akal tahu bahawa tuhan tak suruh undi PAS secara langsung. Kalau secara tak langsung pun, ianya bersyarat-syarat.

Oleh itu, siapa yang memandai mengkait dan salhguna ugama untuk undi dan politik?

Lihat potongan-potongan akhbar berikut:

Orang yang mengeluarkan fatwa itu hanya seorang bekas guru Kemas yang tak dinaikkan gaji dna masuk PAS kerana marah. 

Beliau mendapat banyak pendidikan dari bapanya yang merupakan sebahagian dari kumpulan muda yang menuntut pembaharuan dalam Islam. Dalam kata lain, Kumpulam Muda adalah Wahabi. 

Maka dia tidak belajar di Universiti Deoband sebab tiadak wujud Universiti sedemikian. Dia belajar di i Darul Ulum Deobandi di India yang merupakan kubu kuat dan sekolah Wahabi. 

Pengikutnya ngaku dia belajar di Universiti Azhar tapi sebenarnya dia hanya mendapat Sarjana Muda atau BA dalam Pengajian Bahasa Arab.

Sekembalinya selain dari mengajar di Kemas, Nik Aziz mengajar sikit-sikit di Masjid-Masjid. Tiada lebih dari itu. Tiada sekolah pondok atau layak untuk mengajar sekolah pondok. 

Mana entah boleh sampai jadi Mursyidul Am PAS hingga boleh hukum-hukum sewenang-wenang? 

Sekarang guru-guru pondok dah kata pulak: Malah muzakarah sesama Guru-Guru Pondok menganggap menyokong UMNO pula yang wajib. Ini pandangan orang yang lebih tinggi ilmunya dari Nik Aziz.


Bukan kami nak masuk dalam perbalahan wajib atau haram mengundi parti-parti politik. Tak perlu guna hukum ugama untuk menentukan hak mengundi.

Tapi hanya nak katakan hukum dan fatwa ulamak tak bertauliah macam Nik Aziz dan tak ada muzakarah semacam Sunnah Wal Jumaah bukan pandangan seorang yang boleh dianggap ulamak.

Nik Aziz ulamak sesat dan lagi menyesatkan.

7 comments:

 • ajai62 says:
  February 14, 2013 at 3:07:00 PM GMT+8

  Assalam Bro

  Lagi berdosa besar orang yang memecahbelahkan perpaduan orang ISLAM... Lagilah bertambah dosa kerana boleh berkawan dengan SYAITAN untuk menghancurkan sesama ISLAM...

 • Anonymous says:
  February 14, 2013 at 4:10:00 PM GMT+8

  Beberapa tahun lalu, seorang bangsa Amerika ada mengatakan bahwa dengan kerajaan yang ada sekarang, Malaysia ada potensi untuk menjadi 'Islamic power house' dan kerana itu ada usaha terancang untuk gagalkan usaha ini.

  LBGT, pluralisme ugama, kalimah Allah dalam bible semua ini meyakinkan saya bahwa inilah yang sedang dilakukan oleh golongan tertentu, membawa Malaysia kearah 'godless society'. Mereka hakis sedikit demi sedikit ajaran Islam dan akhirnya Islam hanya tinggal nama.

 • Xpas says:
  February 14, 2013 at 6:01:00 PM GMT+8

  InsyaAllah undi BN !

 • Anonymous says:
  February 14, 2013 at 7:08:00 PM GMT+8

  BN DAPAT UNDI AKU..SUDAH PASTI.

 • Anonymous says:
  February 14, 2013 at 7:11:00 PM GMT+8

  Kawasan mengundi sy tiada pas, yg ada Gerakan-BN dan PKR-PR... jadi sy xlayak la masuk syurga sbb xleh nak undi PAS..... TAKBIR!!!

 • Anonymous says:
  February 14, 2013 at 8:32:00 PM GMT+8

  kalau jumpa n.ajis,baling kasut kat muka dia!!!!penjahat nombo 1 malaysia!!!

 • Anonymous says:
  February 15, 2013 at 12:46:00 AM GMT+8

  Selaku ahli PAS, saya bertekad bersama ahli cawangan lain untuk mengundi BN pada pilihanraya ini. Kmai akan pastikan setan-setan bisu dalam PAS tidak lagi berada dalam DUN nanti. Ulamak politik yang cari makan dan menggadaikan tanah orang melayu kepada cina kafir harbi di gua musang tidak akan kami lupakan. Hadi awang dan nik aziz wajar meletakkan jawatan atau pun bersedia untuk kalah dalam pilihanraya ini. Tunguggggguuuu..ALLAHU AKBAR..ALLAHU AKBAR..ALLAHU AKBAR..HARAM mengundi PAS.

fda

Link2Me WeLinkBk (254)