Greetings

Saturday, February 16, 2013

Adakah Cina Dong Zong lebih beradab sebagai tuan rumah dari DAP?


Dato Najib akan dijemput untuk perayaan Tahun Baru Cina esok. Dengar-dengar anwar pun nak juga sibuk raikan Tahun baru dengan Dong Zong. 

Namun demikian, Dong Zong yang menjemput PM dan ini adalah kali pertama jemputan sedemikian dilakukan. Anwar hanya mahu hadhir setelah mendengar Dato Najib akan datanag. 

Kalau ikutkan, Dato Najib lebih banyak menyumbang kepada pendidikan dan sekolah Cina dari zaman dia memegang jawatan Menteri Pendidikan berbanding dengan Anwar Ibrahim ketika dia menjadi menteri Pendidikan atau Timbalan Perdana Menteri. 

Hanya sejak menjadi pembangkang baru dia beriya-iya nak menyanyikan lagu lain demi untuk mendapatkan undi Cina hingga sanggaup membuat pelbagai janji. 

Dari yang difahami, lawatan PM ini adalah hanya lawatan sosial, tiada sebarang ucapan, tiada sidang akhbar, dan ianya hanya untuk menghormati jemputan Dong Zong. Tiada ada rancangan untuk menurut kepada tuntutan DOng Zong yang sering keterlaluan. 


Memandangkan kelakuan dan sikap Dong Zong yang lepas-lepas dan himpunan serta kejadian dalam DOng Zong selalunya agak kasar, baidap dan emosi.

Namun Dato Najib sanggup turun untuk berhadapan dengan pelbagai kumpulan dan NGO dalam masyarakat walaupun mereka agak tegas sikap dan krtisiterhadap kerajaan.

Jemputan Dong Zong ini pun hanya kerana mereka tahu kumpulan pendidikan Cina yang lain pun sudah mula menerima Dato Najib dan tidak mahu ketinggalan.

Harap-harap Dong Zong sudah belajar sedikit adab sopan dari kejadian yang berlaku di Pulau Pinang terutama sekali sebagai tuan rumah dan hos supaya tidak menghina dan menjatuhkan maruah jemputan kehormat mereka. 

Sebagai kumpulan yang disokong dan sering dikaitkan dengan masyarakat Cina, cara mereka melayani Dato Najib akan menggambarkan ketamadunan dan ketinggian budi masyarakat Cina Malaysia.

11 comments:

  • Anonymous says:
    February 17, 2013 at 12:14:00 AM GMT+8

    Salam. Walau apa2 pun PM mesti berhati hati agar tidak masuk dalam perangkap mereka. Mungkin PM terlepas dari perangkap DAP di Penang kini mana tahu Dong Zong pula sedang meyediakan Perangkap yang lebih besar untuk PM kita yg diSayangi ini. Berhati hati PM ya..

  • Anonymous says:
    February 17, 2013 at 12:32:00 AM GMT+8

    kalau dah nama dia bangsa CINA , maaf yer taubat aku takkan pecaya kepada keikhlasan mereka. ini lah bangsa yang paling tidak boleh dipercayai. bangsa cina ni talam 2 muka, gunting dlm lipatan, gergaji 2 mata etc. kalau dia nak sokong UMNO/BN tanpa apa2 pulangan, aku berani sumpah runtuh KLCC. !!! AKU CUMA SOKONG SATU SAHAJA... HENTIKAN BANTUAN KEWANGAN DAN TUTUP SEMUA SEKOLAH CINA YANG SELAMANYA MENJADI KILANG KEPADA PENGELUARAN MUSUH SEBENAR ORG MELAYU ISLAM DI MALAYSIA.... CINA SIAL !

  • Anonymous says:
    February 17, 2013 at 1:53:00 AM GMT+8

    Anon diatas jgn lupa apa yg pembangkang dah buat. Maruah melayu kian tergadai. Utk mengangkat balik darjat/kehormatan org melayu bukan kerja mudah. Saya x rasa PM akan jual maruah bangsa cuma cuba dptkan kembali apa yg hilang.. Kehormatan.

  • Anonymous says:
    February 17, 2013 at 5:11:00 AM GMT+8

    hahahaha ..melawak ka...mengharap sangat lah jenis TONGSAN beradab!! Kalo dia berbaik tu ada niat sebaliknya.Tak kenal2 lagi ke bangsa dajal ni.Baguslah rayakan dan raikan lah, sokong lagi kasi buka sekolah sendiri - galakkan budaya dia demi nak pungut vote!! kasi muka, kasi buntot semua lagi.Apa2 besok korang di atas tu cabut lari ke rumah mewah di OZ ke UK . Rakyat juga sengsara!

  • Anonymous says:
    February 17, 2013 at 6:20:00 AM GMT+8

    LGE, Hadi and Anwar. ...Trinity of broken promises

    Ibrahim Kati
    BN Winnable Candidate GE13
    Bukit Gantang Parliement

  • Anonymous says:
    February 17, 2013 at 7:16:00 AM GMT+8

    di Thailand tidak ada hari cuti cny .

  • Anonymous says:
    February 17, 2013 at 9:51:00 AM GMT+8

    org cina adalah pendatang tanpa izin yg paling biadap dalam sejarah tanah air kita.saya syorkan halau mereka balik ke china.cuma yg beragama Islam dibenarkan tinggal di sini.yg lain boleh berambos!!!!!

  • Maniam says:
    February 17, 2013 at 4:37:00 PM GMT+8

    The only thing straight about the Chinese is their hair only. The rest.. well you all knowlah...

  • Anonymous says:
    February 17, 2013 at 7:53:00 PM GMT+8

    Bangsa Cina memang tidak boleh dipercayai.Berilah RM1 juta seorang pun...belum tentu dia sokong MELAYU.Banyak berpura pura demi untuk kesenangan mereka dan bila dah dimiliki dia akan lupa jasa.Kalau MELAYU memerintah dia akan mengambil peluang untuk kesenangan mereka namun untuk mengundi MELAYU...jauh sekali.Dong Zong memang biadap selama ini dan haruskah kita bersopan dengan mereka mereka yang telah membuat tuntutan melampau selama ini.Sekolah Cina tidak patut wujud kerana ia akan melahirkan lebih ramai yang bersikap anti MELAYU.Sepatutnya kita menyokong SATU SEKOLAH UNTUK SEMUA.SATU BANGSA SATU BAHASA.

  • Anonymous says:
    April 3, 2013 at 2:20:00 PM GMT+8

    kita jangan tuntuk..kita bersatu masa macam PPSMI dulu....langkah mayat melayu dulu sebelum iktiraf UEC

  • 阿信 says:
    April 20, 2013 at 2:04:00 AM GMT+8

    Sekolah Cina yang terlama di tanah ini dah dibina sebelum tahun 1815 di pulau Pinang,200 tahun lepas. Earlier than most of the school in this land.
    Dan banyak sekolah2 Cina yang kita masih boleh nampak pada hari ini dibina antara 1815~1900. Ini kerana masyarakat Cina sangat mementingkan pedidikan walaupun dah meninggal tempat asal.
    Pada masa itu, Melaysia pun masih bukan satu Negara yang bersatu mcm skrang. So, janganlah pikir mereka akan dapat pendidikan disini mudah sebagai hari ini.
    Walaubagaimanapu, pada masa tu, mereka dah berjaya meneruskan sekolah sendiri ditanah ini. Adakah Sultan Sultan atau Raja raja Melayu pada masa tu tidak gembira tentang sekolah2 tersebut? For what I kno, They dont care abt it.
    Golongan pertama yg campur tangan dalam sistem skolah Cina ni ialah British yg masih menjajah di tanak Melayu hanya krn idea "anti colonial" dah bersebar begitu cepat dalam sekolah Cina (Mungkin krn pada masa tu, Negara Cina pun facing the same problem). 315++ buah skl Cina ditutup krn British takut kesan ni akan mengganggukan kuasa penjajahan mereka di Tanah ini.
    Pada 1945, selepas British dikalah oleh Jepun. Kuasa Jepun juga ingin menghapuskan SKL Cina di tanah ini krn alasan yg sama --"anti colonial" and melawan tenteranya. Ramai Cikgu-cikgu skl Cina and pelajar dibunuh krn melawan kuasanya.
    Selepas Jepun kalah oleh US 2 biji bom, balik pula British(malulah mereka dikalah oleh tentera JEPUN begitu senang). Samething happen, Tapi kali ini ramai pekerja sekolah Cina dibuang dan jail oleh British krn alasan yang sama--"anti penjajahan".
    Tidak mudah tahan sampai 1950...kita semua di tanah ini finally got the same hope--quit from Kuasa Penjajahan--we want Merdeka!! No more killing and bulibuli from British atau Jepun atau siapa-siapa anymore.
    Kebebasan sekolah2 Cina di tanah ni akan kembali sebagai 200 tahun lepas, sebelum dicampur tangan oleh Kuasa2 asing ni. Sebagai masa dahulu yg Nenek moyang kita pernah lakukan begitu Harmony.

    Tapi, apa yg laku selepas Kemerdekaan? Siapakah yg meneruskan polisi2 dari British atau Jepun tentang ingin menghapuskan skl2 Cina yg sudah membina lebih daripada 150tahun di tanah ini. Those friend who go with us to fight for Malaysia Independent and freedom want us close again.

    So, my friend just tell me. Siapa akan puas hati? Just tell me, would you??
    Dong Zhong hanya sebuah NGO disediakan oleh skl2 tersebut untuk melawan idea polisi teruk dari British ini telah diteruskan oleh golongan kita sendiri. walaupun dah Merdeka. Dan NGO dah didakyah sebagai racial oleh pihak berkuasa...what for?
    "Your body is free from them....but your mind still not my friend"






fda

Get your volunteer initiatve funded!

Link2Me WeLinkBk (254)