Keadilan buat mangsa

Keadilan buat mangsa

Tuesday, January 29, 2013

Usaha damage control Sinar Harian untuk PAS


Menurut KKamdias, pemecatan Nasha dari Majlis Syura adalah antara 10 perkara besar yang akan merosotkan undi PAS dalam PRU13 kelak. Ini bukan undi penyokong famatik tapi undi atas pagar tak akan beri PAS. Nak tahu lain-lain perkara, sila ke SINI.

Sinar Harian tahu perkara ini dan mereka memutar cara hal ini dilaporkan. Pada dungu-dungu yang ingat SInar Harian pro kerajaan dan akhbar ini adil, seimbang profesyenal dan apa kelancau etika, mari kita ajar dedah lagi cara Sinar Harian buat damage control.

Cara Sinar melaporkan berita pada asasnya begini. Kalau laporan kerajaan dia akan spin atau putarbelit fakta. Yang tak ada akan diada-adakan dan laporan negatif diperbesarkan, Dalam hal tertentu, yang tak ada pun diperbesarkan.

Manakala, laporan negatif mengenai pembangkang tak akan diusik tapi di laporkan secara plain dan seperti sedia ada. Adakala kalau boleh di kawal kesan buruknya, mereka bantu dengan letakkan dalam muka dalam. Muka luar di perlahankan.

Sebagai contoh adalah laporan Nasha semalam:


Kalau ini berita mengenai BN, muka dua pasti akan jadi muka hadapan. Diperbesarkan Nasha di korbankan untuk Karpal Singh yang sedang menyambut Birthday dengan Nik Aziz. Mesejnya pula Islam dikorbankan untuk Karpal anti Islam.

Tapi tak ... mukadepan yang patut jadi muka dua diperlahankan nasha dipecat menjadi "Nasha kena pecat." Sebenarnya Nasha dipecat dan hari ini pula tak dicalonkan. 



Manakala hari ini, tak boleh elak kenyataan sensasi Nasha akan ditahan bertanding. Muka depan disiarkan tapi tiga muka di dalam untuk menjustifikasikan pemecatan dan pengguguran Nasha dari tanding di bachok.




Berapa banyak pandangan seimbang dari pemimpin dan pihak yang bukan pro PAS? Dua tiga saja laporan kecil yang berlainan dan mahu didown play keterampilannya.

Sementara itu, hasil serangan kami terhadap Sinar harian dalam laporan Menteri Kantoi, Sinar Harian ngaku mendapat maklumat bocor dari SPRM.


Selagi tak nampak, betul ke ada maklumat? Atau Sinar Harian cuba nak cover line kerana mereka hanya buat cerita?

16 comments:

  • Anonymous says:
    January 29, 2013 at 11:45:00 AM GMT+8

    Kita pakat ramai-ramai BOIKOT saja Sinar Harian ini hingga BANGKRAP. Dai nak sangat pro-PR, itu dia punya pasal. Kalau dia rasa PR lebih menjamin masa depan business dia, dia boleh teruskan bersikap begitu. Tapi untuk kita yang menyampah dengan PR, elok saja beli akhbar lain.

  • Anonymous says:
    January 29, 2013 at 11:48:00 AM GMT+8

    Tak apa bro. Kami dah lama tahu Sinar harian pro pembangkang, lidah pembangkang dan suara pembangkang!

  • Anonymous says:
    January 29, 2013 at 12:27:00 PM GMT+8

    The unspinners yang banyak spin.

  • Anonymous says:
    January 29, 2013 at 12:34:00 PM GMT+8

    The unspinners yang banyak spin. Anda hanya dilayan oleh penyokong2 tegar UMNO/BN saja. Bagi saya minta maaf, saya dah lama tinggalakn UMNO/BN sejah zaman Dr Mahathir Mohamed lagi. Mahathirlah pelingkup UMNO dan dia juga telah memecah-belahkan melayu dengan ideoliginya yang kotor sebenarnya.

  • Anak Muda says:
    January 29, 2013 at 1:05:00 PM GMT+8

    Sinar Harian tu akhbar yang ada laporan berkualiti ke ? Tak payah buang duit beli sampah macam tu. Buang masa je !

  • Anonymous says:
    January 29, 2013 at 1:13:00 PM GMT+8

    Sinar Harian mahu Kerajaan BN ditumbangkang, jadi apa tindakan penyokong BN. Kalau Utusan mereka saman hampir setiap bulan takkan Sinar harian nak dibiarkan begitu sahaja

  • Anonymous says:
    January 29, 2013 at 1:30:00 PM GMT+8

    Sinar Harian dan PKR dah biasa makan duit Soros. Direct injection dana daripada puak penyokong Yahudi. DIRECT lebih kurang macam ambik duit balance lepas beli daging babi cincang daripada penjual babi. Agak nya dah sedap. Sebab tu dah tak kisah mana benar, mana fitnah...asalkan matlamat tercapai. Tapi kita susah nak tangkap sebab mereka pakai dan cakap macam orang Islam.

  • Anonymous says:
    January 29, 2013 at 1:33:00 PM GMT+8

    Aku tak pernah beli Sinar ! kat kedai kopi pun jeling2 je...low class!

  • Anonymous says:
    January 29, 2013 at 1:43:00 PM GMT+8

    Aku x pernah beli pun sinar harian ni....tengok pun nak termuntah....aku harap sangat sdr nasha lwn anwar kat matang pauh.....

  • Anonymous says:
    January 29, 2013 at 2:23:00 PM GMT+8

    Baik ko baca utusan jer kalau tak suka dengan sinar harian. Boleh la ko jadi pak angguk jer.

  • Anonymous says:
    January 29, 2013 at 7:27:00 PM GMT+8

    aku pun tak pernah beli.
    sama spesis dengan warta perdana dahulu kala.

  • Anonymous says:
    January 29, 2013 at 8:53:00 PM GMT+8

    sesama akhbar cina dan india, sungguh pun ujud perbezaan fahaman politik tapi mana ada jadi macam ni. Mereka yang untung, Melayu juga yang rugi.

  • Anonymous says:
    January 29, 2013 at 11:01:00 PM GMT+8

    Bukan sinar harian tapi makin malap selamanya.

  • Anonymous says:
    January 30, 2013 at 1:15:00 AM GMT+8

    Sila hebahkan kat orang kampung. sinar harian akhbar pembangkang, setaraf dengan harakah. jangan kasi kedai runcit tu jual nanti suwey meniaga.

  • Anonymous says:
    January 30, 2013 at 11:27:00 PM GMT+8

    Ya lar..sapa x penah kena..dok kata SINAR ni baguih la..tp sapa2 yg pernah TERKENA..baru tau hakikat cmana wartawan depa cari makan..
    Apala..kalo boleh tingkatkanlah integriti tu.Laporan biat BENAR dan ADIL.

    Ko buat kerja tu nk kasi anak bini makan, jagn ingat ke donia jaa..

  • Anonymous says:
    January 30, 2013 at 11:31:00 PM GMT+8

    SINAR ni memng kawan korib HARAKAH.
    Laporan cam kampongan dan kejoyahan,
    Siannn,wartawan2 depa tu patut kena pi kursus integriti laa..bawa2la ingat keja tu utk bg makan anak bini.
    Jadi kerja la dgn tulus,ikhlas dan BENAR2 melaporkan perkara yg BETUL. OK??

fda

Get your volunteer initiatve funded!

Link2Me WeLinkBk (254)