Friday, January 25, 2013

Tiga ahli kumpulan Gideon ngaku sebar Bible


Dari maklumat yang diterima, pihak yang sebarkan Bible telah dikenalpasti dan mengaku terlibat. Mereak adalah dari sebuah organisasi antarabansga bernam Gideon.

Dua lelaki berumur 50 tahun dan 40 tahun serta empunya kereta wanita berumur 50an mengaku mengedar Bible di Sekolah Menengah Jelutong.


Lelaki 50 tahun itu mengaku adalah sebahagian dari pertubuhan peniaga dan profesyenal Kristian bernama Gideon.

Kumpulan ini adalah kumpulan sukarela Kristian dan mereka hanya wakil di Pulau Pinang. mereka tidak punya pejabat di Pulau Pinang. Ada 10 orang wakil di Pulau Pinang yang berperanan menyebarkan Bible di Pulau Pinang.

Selama ini mereka beroperasi di Georgetown Pulau Pinang dan sudah 10 kali mengedarkan di kawasan itu.

Sumber Bible ini datang dari Kuala Lumpur dan dibekalkan oleh Pertubuhan Gideon. Menurut Sel13:


Bible tersebut mempunyai Kulit Hadapan berukuran 3 inci X 4.8 inci dan mempunyai 643 helaian muka surat. Pada muka hadapan tertulis ‘NEW TESTAMENT’ *PSALM PROVERBS’ dan mempunyai lambang salib dalam bulatan dengan tulisan berwarna emas.
Bahasa yang digunakan adalah Bahasa Inggeris.
Isi kandungan kitab kecil tersebut diambil daripada THE NEW TESTAMENT OF OUR LORD AND SAVIOUR JESUS CHRIST WITH PSALMS AND PROVERBS yang telah diterbitkan oleh THE GIDEONS INTERNATIONAL beralamat di P.O BOX 140800, NASHVILLE, TN 37214-0800. Alamat website penerbit adalah www.gideons.org.
bible
Mukaddimah kitab tersebut tertulis: ‘The verse is John 3:16 dalam 25 bahasa iaitu Afrikaans, Belanda, Inggeris, Finland, Perancis, Jerman, Greek, Hebrew, Hindi, Icelandic, Itali, Jepun, Korea, Norway, Poland, Portugis, Russia, Sinhalese, Sepanyol, Sweden, Tamil dan Vietnamese. Tiada sebarang tulisan dalam Bahasa Melayu dan Jawi dikesan dalam kitab berkenaan.
Semakan juga mendapati, istilah Tuhan hanya menggunakan perkataan ‘GOD’ dan ‘LORD’ sahaja. Tiada perkataan ‘ALLAH’ digunakan.


Dalam hal ini, lelaki berumur 40 tahun itu mengaku telah memberi kepada seorang pelajar Melayu kerana pelajar itu meminta mahu tengok. Namun begitu, mengikutnya dia telah mengambil balik Bible tersebut. [Penang negeri Kristian?]

Menurut mereka, tujuan Bible itu diedar adalah kepada pelabar bukan Islam. Sebanyak 170 naskhah telah dibawa dan 70 naskhah telah diedar.

Guru Besar sekolah, Encik Teh telah memberi amaran kepada mereka supaya tidak mengedarkan naskah bible di kawasan sekolah. Namun mereak berdegil dan edarkan di luar kawasan sekolah.

6 comments:

 • Anonymous says:
  January 25, 2013 at 10:43:00 PM GMT+8

  hishammudin buat apa? bagi amaran lagi? dah berapa guni amaran dia?

 • Anonymous says:
  January 25, 2013 at 10:52:00 PM GMT+8

  cuba tanya depa..

  bible ni kitab lucah kan...

  tak caya cuba belek bible dalam tu penuh dengan cerita lucah.bukannya ada panduan pun

 • Anonymous says:
  January 26, 2013 at 12:23:00 AM GMT+8

  Menteri pondan..

 • Anonymous says:
  January 26, 2013 at 2:46:00 AM GMT+8

  Hishamuddin tak layak jadi menteri dalam negeri. Layak jadi menteri pertanian saja. Pengecut takda teloq. Hanchur islam dan melayu sekiranya biarkn hishamuddin jadi menteri dalam negeri.

 • ting chuoyew says:
  March 23, 2013 at 2:55:00 PM GMT+8

  Commenting on "bible ini kitab lucah kan.."

  What were written in the bible including the facts of human's evil behaviour. Hence please don't simply judge the boots by its cover, its insulting other people religion and that's not the teaching of your religion right?

 • ting chuoyew says:
  March 23, 2013 at 3:02:00 PM GMT+8

  Commenting on "Bible itu kitab lucah kan.."

  Bible is a scripture that recorded the God's guidance and intervention in the history of human beings. Hence it also recorded how wicked the human were and how God punished them. Hence by saying "Bible itu kitab lucah kan", i believe that you just simply judging the book by its cover. This shouldn't become your habit as i hope that you should ask christian for the meaning of bible. That should be the right way ok?

fda

Link2Me WeLinkBk (254)