Wednesday, January 16, 2013

SAPP sabo PAS dan PR di Sabah guna hududKetika DAP dilihat masyarakat Cina Semenannung sebagai berdiam mengenai hukum Hudud yang mahu diperjuangkan PAS, pembangkang Sabah telah mula memasukkan jarum untuk sabo agenda PAS dan agenda hudud mereka.

Satu forum bertajuk Forum Kebimbangan Masyarakat Cina terhaddap Perlaksanaan Hukum Hudud di di Restoren Grand Port View Kota Kinabalu pada Januari 13hb baru-baru ini. Forum ini dianjurkan oleh Pertubuhan Gerakan Belia Bersatu Malaysia ( GBBM).

Dalam majlis yang dihadhiri oleh lebih kurang 120 orang yang terdiri daripada penyokong serta ahli parti pembangkang sabah dan majoritinya kaum Cina. Mereka yang bercakap dalam Presiden SAPP, Dato Yong Teck Lee, Wakil PAS Sabah, peguam Hamid Ismail, dan penganalisis politik bebas dan speaker DAP Pulau Pinang, Peter Chiu.

Program yang tak mendapat sangat sambutan ini dan hanya satu usaha SAPP untuk menarik sokongan masyarakat cina.

Dalam forum ini, wakil PAS cuba menerangkan kebaikan undang-undang hudud dan menjelaskan ia tidak melibatkan orang bukan Islam. Wakil DAP Penang pula hanya berkeras dengan pendirian DAP meragui undang-undang hudud.


Manakala SAPP  pula lari dari tajuk dan menyatakan mereka tidak kisah dengan undang-undang  hudud tapi memperjuangkan atonomi SABAH. Jelas sekali itu merupakan agenda baru SAPP dan ianya dikempenkan dalam majlis ilmu yang perbincangan tidak ada kena mengena dengan tajuk.

Dengan menggunakan NGO pro-SAPP untuk menganjurkan, SAPP seolah-olah membawa satu perbincangan kebangsaan ke Sabah tapi diketepikan sebagai agenda Sememnanjung. Mereka cuba meraih sentimen Sabah for Sabahan yang dijuangkan Jeffrey Kitingan.

Wakil DAP mengakui parti-parti dalam PR di Semenanjung masih tidak dapat mencapai kata putus berhubung isu hudud dan PR masih bertelagah berhebung hudud. Ini tentu sekali tidak melihatkan satu budaya yang baik untuk Sabah.
.
Ketika sesi soal jawab, keadaan menjadi tegang apabila ada pihak sukar menerima isu-isu yang dianggap sensitif seperti kalimah Allah ini dibincngkan dalam majlis seumpama itu.

Nampak sangat ini cara SAPP sabotaj Pakatan Rakyat

4 comments:

 • Anonymous says:
  January 17, 2013 at 8:18:00 PM GMT+8

  Bagus la bah itu buat hududdi sabah. Biar rasa orang sabah supaya ndak boleh minum disiring2 jalan. Sini sabah memang ngam kasi buat itu hudud. Biar tu gambar2 jesus yg besar2 di siring-siring jalan di kasi turun nanti. HIDUP PR, HIDUP PAS.

 • Anonymous says:
  February 14, 2013 at 1:12:00 AM GMT+8

  Kalau ia pun..jangan la kasau agama lain.lain jua ko puny a Sakap itu bawa2 agama lain.itu bikin urang agama lainkaliru pasal hukum hudud.hukum hudud untuk urang islam yang langgar parintah agama islam.x kana mangana sama urg bukan islam.apa2 pun anwar to be next pm after pru 13. Hidup islam! Hidup hukum Hudud!

 • firsthand28 says:
  March 14, 2013 at 9:05:00 AM GMT+8

  ini isu kecil la.. yong tsck lee sedang mencari peluang untuk membesar-besarkan isu kecil..

 • firsthand28 says:
  March 14, 2013 at 9:07:00 AM GMT+8

  saja2 ba tu mo ks besar2 isu2 kecil.. yong teck lee sedang mencari peluang untuk membesar-besarkan isu kecil.. adei..

fda

Link2Me WeLinkBk (254)