Keadilan buat mangsa

Keadilan buat mangsa

Sunday, January 13, 2013

Post Himpunan 121: Tuntutan merepek bukti niat rampasan kuasa


Tuntutan HRP boleh dikira berikut:

Per-1: Tuntutan Bersih

Apa lagi mereka nak? Seperti dikatakan oleh seorang pengirim email, setakat ini kebanyakkan tuntutan 8 itu dah dilayani:

“The Government respects the right to peaceful assembly. We ask protestors to rally peacefully and respect the rule of law by ensuring that they do not breach the Peaceful Assembly Act.

“The Elections Commission has gone to extraordinary lengths to ensure that the General Election will be free and fair: indelible ink will be used for the first time to prevent voter fraud; Malaysians living overseas will now be able to cast a postal vote; the campaign period will be extended to a minimum of 10 days; and the Elections Commission is constantly scrutinising the electoral roll to ensure it is as accurate as possible. Malaysia’s electoral system is stronger than ever.”

Ke-2: Tuntutan Anak terhadap FELDA

Semua merepek dan tak realistik. Akhirnya mereka buat fitnah dan tuduhan bohong.

Semua permohonan di mahkamah sudah kalah. Malah Mazlan Aliman sudah disaman kerana buat tuduhan tak berasas. Banyak lagi perkara boleh samannya ...

PAS pandai komen saja. tengok Ladang rakyat di kelantan ... apa hasilnya?

Ke-3: Sabah dan Sarwak setaraf dengan Semenanjung

Sabah dan Sarawak tuntut status macam otonomi. Tentu tak sama taraf. Nak pembangunan macam Kuala Lumpur, tentu tak boleh bina Menara KLCC di Kota Belud Kg Musli Oli atau di Beauford kawasan Lajim atau papar yang diingini Yahya Pelampong.

Pemikiran yang tak viable.


Sabah dan Sarawak perlu bina asas ekonomi dari sumber yang ada dahulu dan bina market pull factor. Jangan mimpi pelaburan untuk industeri lain dari industeri asas sumber boleh datang.

Sumber manusia Sabah dan Sarawak pun kualiti rendah. Pelajar Sabah dan Sarwak dalam sekolah asrama penuh di Semenanung kebanykkan corot.

Isu terbaru Carbotage ... kapal Mercx tak akan pergi ke Sabah dan Sarawak walaupun kerajaan paksa. Mereka akan terus ke Tg Pelepas saja. Dari situ baru barang dihantar ke Sabah dan Sarawak. Itu adalah cara perkapalan dunia untuk kos dan efisiensi. Berhenti terus ke Sabah tak efisyen.

Sabah Sarawak usah asyik salahkan orang lain tapi perbetulkan diri sendiri

Usah main propagnda Jeffrey Kitingan berhubung Perkara 20 atau 18. Ia tak ada asas undang-undang, perjanjian dan lain-lain dokumentasi. Ianya hanya perkara yang dibawa ke meja rundingan untuk tubuh Malaysia.

Kalau BN dikatakan tak cukup bagus, Pakatan, parti Semenanjung lagi tak tahu tadbir dan majukan Sabah dan Sarawak. Apa terernya Anwar Ibrahim sebagai Menteri dan TPM? Tak tahu apa!!!!

Ke-4: 20% royalti minyak?

Deal Petronas adalah terbaik dalam dunia dan dicemburui syarikat petrolium dunia. Tak ada production sharing structure lebih baik dan banyak usaha untuk paksa kerajaan Melalaysia dna Petronas tukar structure.

Pada 20%, anwar tak akan berdaya laksanakan... pasti! Dia hanya mahu deal direct dengan syarikat american dan ketepikan Petronas.

Ke-5: Kakitangan awam, guru dan keselamatan

Ye ke? Sementang banyak kaki sabotak membantu dari dalak, cakaplah banyak.

PR melalui Tony Pua mahu berhentikan pekerja kakitangan awam dengan banyak sebagaimana dia sebut "to trim down the public and trim down wastage."

Dia memanggil kakitangan awam sebagai wastage!

Ke-6:  Alam sekitar

Macam lombong pasir di Selangor ke? Macam hutan2 simpanan yang jadi kawasan tadahan hujan seperti di Empangan Pedu di Kedah? Seperti hutan togel dan kecemaran di Guam Musang Kelantan?

Cuba Cina DAP belajar jadi bersih dahulu Baru boleh percaya CIna pengotor pejuang alam sekitar. Pencemaran kebanykkan disebabkan peniaga Cina.

Ke-7: Bahasa Kebangsaan'

Apa yang anti PPSMI berjaya lakukan? Akhirnya Cina guna basa ibunda dan bahasa Melayu hanya untuk budak Melayu di sekolah kerajaan?

Adakah DAP perjuang bahasa kebangsaan? Letterhead Selangor guna bahasa Cina dan naikkan taraf bahasa CIna.

Presiden MCA berucap dalam bahasa Melayu di Konvensyen MCA. DAP guna bahasa apa?

Ke-8: Bebaskan tahanan politik

ISA dah tak ada. Apa lagi nak tuntut.

Berapa tahanan tinggal? Teroris pun nak bebaskan?

Ke-9: Kekalkan kampung tradisi dan warisan

Apa jadi Kg Buah Pala? Apa jadi Kg-Kg Melayu di Pulau Pinanag? Yang tinggal hanya Chiew Wharf. Melayu punya tumbang semua????

Tuntutan dengan Kerajaan DAP Penang patutnya.

Ke-10: Agenda Wanita

Tiada perkara baru yang disebut. Semua sedang diusaha dengan had dan kekangan perlaksanaan. Biasalah dia orang mintak sesuka hati.


Dari laporan Utusan SINI,Chua Jui Meng membuat fitnah bodohnya seperti berikut:

Chua Jui Meng kata semua kaum telah bangkit, Jui Meng kata banyak surau dan masjid diroboh by 

BORHAN ABU SAMAH January 11 at 9:43/44 PM

Bukankah Xavier roboh Kuil baru-baru ini?

Malah Anwar Ibrahim pun ada mintak perkara merepek. Padahal tuduhan telah di jawab dan dijelaskan.


Baca penuh komen mengenai ucapan Anwar di Flying Kick SINI dan MIM SINI

Itu UMNO dan kerajaan kena lipatkan ganda untuk pastikan penjelasan itu sampai dan difahami. Kami blogger hanya berdaya membantu.

Yang penting dalam ucapan Anwar adalah untuk dengar apa yang dikatakan di 17:20. Dia tuduh kita tipu PRU. Kalau dia kalah, dia ugut akan jatuhkan kerajaan seccara kekerasan.

Bunyinya sama macam ugutan yang pernah dikatakan Ambiga. Dipetik dari Hantu Laut SINI, berikut:

" Yet I have unhappy news ― by all account GE 13 will be far from clean and fair. I will not go into the details, many of you know them. The recent fiasco with the overseas voters is yet another example. The suggested process is not clean, not transparent and the conditions that have been imposed on overseas voters are not, in my view, constitutional.

So why am I so sure the election will not be clean and fair? Well, one of the easiest demands to fulfil is to give free and fair access to the media to all parties. It takes just a phone call. Yet we see no move towards that and the mainstream media continues with its skewed and often dishonest reports. It shows a complete lack of political will to even the playing field between the parties."

Bunyi macam Tahrir Square.

Kalau mereka kalah, mereka akan salahkan SPR dan UMNO tipu dan terus lakukan revolusi dan Tahrir Square!

Ini mengugut rakyat!

4 comments:

  • Anonymous says:
    January 13, 2013 at 11:11:00 PM GMT+8

    Aku nak berikan pendapat aku la....aku cintakan negara aku Malaysia dan Jalur Gemilang kita walaupun aku ni bukan nye penyokong UMNO/BN. Aku juga cintakan ilmu dunia mahupun ilmu akhirat dan pengikut tegar penceramah2 seperti Us Azhar Idrus, Us Ismail Kamus, Harun dan Hassan Din dan kebanyakan ustaz2 dari PAS walaupun aku juga bukan penyokong PAS. Aku juga ramai sahabat2 dari Parti PAS dan selalu bersembang secara ilmiah dengan Allahyarham Us Fadzil Nor dulu, Us Hadi Awang, Us Nassaruddin, Us Ismail Kamus (kawan baik orang tua aku) dan sebagainye dimarkas PAS di Taman Melewar dan di rumah2 mereka ini secara private beserta hidangan bbq kambing dan mint tea arab. Pernah juga aku bertanyakan kepada mereka2 ini yang sangat2 aku hormati dari segi ilmu agama mengenai percaturan politik dan hala tuju yang hendak di bawa oleh Parti Pas ini dan jawapan yang aku dapat dari majlis2 ini selalu nye bercanggah. Soalan yg sering aku tanya adalah seperti berikut.
    1. Umum mengetahui bahawa kerajaan BN skarang ini mengamalkan rasuah dan sebagainye tetapi apakah jaminan yangt dapat di buat oleh Pakatan Rakyat bahawa amalan rasuah ini tidak berlaku didalam pemerintahan mereka dan kita mengetahui bahawa PAS hanyalah satu pertiga daripada pemerintahan total Pakatan Rakyat. Pada pendapat aku Parti PKR sudah tidak relevan dan Parti DAP ini hanyalah sebuah parti yg selalu menangguk di air yang keruh di atas perpecahan kaum dan ugama di Malaysia ini.
    2. Apakah jaminan Kerajaan Pakatan Rakyat kepada ketelusan proses pemilihan/undi dimasa akan datang. Adakah mereka tidak mengamalkan 'undi hantu' untuk terus berkuasa dan relevan untuk memerintah Malaysia pada masa akan datang?
    3. Betul kah nanti akan ada seorang perdana menteri dan tiga timbalan perdana menteri i.e. satu daripada PKR/DAP dan satu mewakili samada Sabah atau Sarawak. Adakah kemungkinan bahawa Kementerian2 dan GLC2 yang berpotfolio tinggi seperti kewangan, perdagangan, dalam negeri, KWSP, PNB, PETRONAS etc. akan dipegang oleh DAP/PKR dan apakah jaminan bahawa sikap nepotism dan kronism tidak akan berlaku dan ketelusan dalam pembahagian tender untuk projek2 masa depan. Apakah kementerian yang akan di pegang oleh PAS?
    4. Adakah kemungkinan nanti kaum LGBT akan di halalkan oleh Pakatan Rakyat atas desakan DAP dan PKR?
    5. Kenapakah orang yang menyokong Umno/BN di label kafir sedangkan orang yang mengundi PAS tidak walhal apabila kita mengundi PAS secara tak langsung 2/3 undi kita ini akan diberi kepada DAP/PKR - parti kafir.
    6. Apakah pendirian PAS dalam memertabatkan ekonomi orang melayu dan agama islam? Adakah kita akan merelakan nanti didalam kitab bible akan tertulis 'In the name of Allah, Son of Allah and The Holy Spirits'? Astaghfirullah hal'azim.
    7. Adakah amalan berdemonstrasi ini akan menjadi amalan biasa oleh Kerajaan Pakatan Rakyat dan NGO2 pro Pakatan nanti? Aku tengok ahli parlimen/adun pembangkang dikala ini lebih mementingkan dan menghabiskan terlalu banyak masa untuk merancang demonstrasi daripada memenuhi keperluan kawasan parlimen, dun atau konstituensi mereka sendiri. Sumpah seranah yang di laungkan semasa demonstrasi adakah islamic dan bertamadun. Ini akan mencerminkan tahap mentaliti penyokong serta pemimpin demonstrasi itu sendiri.
    Diatas adalah sebahagian daripada banyak persoalan2 fundamental yang sering aku utarakan apabila menghadiri majlis2 bersama tokoh2 ilmu diatas dan ingin aku tegaskan disini bahawa jawapan yang aku dapat didalam majlis2 ini selalunya tiada kesepakatan lebih2 lagi diantara ahli2 majlis yang tertinggi ini dengan ahli2 bawahan sendiri. Aku jadi konfius acapkali kerana masa depan negaraku malaysia dan anak cucu aku bergantung kepada penyelesaian kepada permasalahan di atas..Salam

  • Tukang Karut says:
    January 14, 2013 at 2:04:00 AM GMT+8

    Aku lebih rela percaya pada anjing yg menyalak melolong (kata org tua2 binatang ni nampak hantu) drp percaya apa yg dijanjikan dan dituturkan oleh ketua pembangkang tu!

    {harap2 takde pencacai PR kata aku ni spesis anjing pulak, maklumlah dorang bukan faham pun bidalan, perumpamaan, peribahasa atau sbgnya. Bidalan inggeris lagilah dorang hancus, tak paham langsung ...}

  • Anonymous says:
    January 14, 2013 at 4:22:00 AM GMT+8

    Tau menuntut orang lain je, negeri 4 buah dah ada dibiarkan hancur.

    Amacam orang Melayu Penang?
    PKR Penang pun tak suka sampai gelar Lim Tokong, orang biasa macam mana?

  • Anonymous says:
    January 4, 2014 at 3:19:00 PM GMT+8

    Sabah dan Sarawak berhak sebab kebanyakan hasil pembanguan biar di semenanjung adalah hasil dari Sabah & Sarawak. Deal Petronas memang patut di ubah dan bukan hanya menguntungkan semenanjung dan beberapa orang tertentu.
    Perkara 20 patut diketangahkan dan orang luar terutamanya dari semenanjung langsung tiada hak bercakap tentangnya. Kenapa semenanjung takut mau lepas Sabah & Sarawak? Sebab tanpa kedua negeri ini semenanjung akan pokai dan ramai "pemimpin" dan kroni2nya akan bankrupt.
    Secara ringkas tanpa income dari Sabah & Sarawak, semenanjung tidak akan moden, jadi awas sikit mulut mengomen. Tanpa perjanjian 20 tidak akan ada Malaysia. Rampasan kuasa drod PBS kepada Umno 1985 di Sabah pun hasil daripada penipuan dan rasuah. Biar apapun, satu hari nanti akan keluar juga semua penipuan dan kianat tersebut dan pada masa itu kita tengok siapa yg menangis merayu bila rakyat asal Sabah & Sarawak mengambil balik hak2 mereka samada secara politik atau paksa.
    A. Francis, KK, Sabah

fda

Get your volunteer initiatve funded!

Link2Me WeLinkBk (254)