Monday, January 14, 2013

N.Ajis membisu 27 hari: Salahlaku urusan tanah akan jatuhkan PAS


Satu demi satu isu tanah timbul di Kelantan dan ramai pemerhati politik melihat kebangkitan rakyat untuk menunjukkan penghujung jalan buat PAS di Kelantan. Keadaan begitu cemas hingga Nik Aziz arahkan PAS Kelantan fokus mempertahankan Kelantan dari menuju kepada Putrajaya.

PAS Kelantan perlu menerima hakikat sudah sampai masanya untuk mereka mempersiapkan diri menerima penghukuman rakyat dalam PRU 13 kelak berikutan pelbagai kelemahan urus tadbir sejak 22 tahun negeri ini diperintah oleh PAS.


Kegagalan Kerajaan PAS Kelantan memantau projek Pembangunan dan Pengindahan Tebing Sungai Kelantan (PTSK) di lembah Sireh, Kota Bharu sebagai mana disahkan oleh Laporan Ketua Audit Negara Tahun 2011, pastinya bakal menambah kemarahan rakyat negeri.

Bertahun-tahun sebelum ini, sudah ramai penduduk setempat yang bangkit membantah projek berkenaan kerana meragui keberkesanannya dalam menaik tarafkan kehidupan mereka selain isu pengambilan tanah pada harga pampasan yang tidak munasabah.


Kini apabila Laporan Audit sendiri pula mengesahkan projek pembangunan PTSK tersebut bukan sahaja masih gagal disempurnakan, malah tanah negeri seluas 716.8 ekar yang bernilai RM318.29 juta juga telah dipindah milik kepada syarikat Liziz Standaco Sdn Bhd tanpa melalui prosedur yang betul.


Butiran projek ini boleh juga di baca di blog SINI.

Ini sekaligus mengesahkan desas desus sebelum ini berkaitan wujudnya salah laku, penyelewengan dan rasuah dalam urusan tender dan kontrak projek tersebut yang melibatkan beberapa orang pemimpin negeri dalam Kerajaan PAS Kelantan.


Sudahlah begitu, janji manis Kerajaan PAS Kelantan konon rakyat negeri bakal menerima sebuah masjid baru yang indah dan besar bernilai RM20 juta juga langsung tidak nampak bayangnya walaupun tanah negeri sudah bertukar milik sejak bertahun lamanya.


Tambah menyemarakkan orang ramai apabila Laporan Audit juga mengesahkan projek Ladang Rakyat yang terbentang luas di Selatan Kelantan hingga kini hanya menguntungkan segelintir pihak yang mempunyai hubungan rapat dengan pemimpin PAS Kelantan.


Janji dividen RM200.00 sebulan serta peluang bekerja di Ladang rakyat sebagai peserta dengan gaji RM700.00 sebulan hanya tinggal janji. Segelintir yang bernasib baik dapat meraih habuan dividen dan gaji itupun disebabkan adanya hubungan kepartian dengan PAS negeri sahaja.


Lebih 80,000 ekar tanah kerajaan dan tanah milik rakyat termasuk tanah adat Orang Asli kini dikuasai syarikat milik Cina Singapura serta Taiwan.

Berulang kali rakyat bangkit membantah dan menyerahkan memorandum, Menteri Besar kelantan, Nik Aziz Nik Mat hanya memekakan telinga kononnya semua bantahan itu hanya bermotifkan politik.

Walhal, hak rakyat ditindas dan nasib rakyat terumbang ambing dek kerana kerakusan pemimpin PAS merampas hasil negeri untuk kepentingan diri dan kroni.

Sebelum ladang dibuka, segala pokok balak serta konsesi pembalakan hanya dirasai oleh tauke Cina Singapura yang turut dikongsi bersama dengan beberapa pihak yang berkepentingan dalam PAS dan kerajaan negeri. Inilah sebenarnya sasaran utama pemimpin PAS negeri yakni hasil kayu balak dan komisyen.

Bila segala isi perut hutan belukar habis diratah meninggalkan tanah-tanah bukit sahaja kemudian membawa kepada pencemaran sumber air, barulah ladang dibuka namun hasil dari pembukaan Ladang Rakyat itu pun tak terjangkau oleh majoriti rakyat negeri.


Kononnya tujuan pembangunan Ladang Rakyat itu akan dapat menandingi kejayaan tanah rancangan FELDA, ternyata hanyalah omong kosong pemimpin PAS sahaja.

Itupun pemimpin PAS masih mahu tunjuk lagak konon mahu membela nasib peneroka FELDA sedangkan sejak sekian lama peneroka FELDA memang sudah terbela hasil usaha Kerajaan Barisan Nasional.


Patutnya pemimpin PAS perlu berani membela nasib rakyat Kelantan terutama penduduk di Selatan Kelantan yang sudah bertahun-tahun tertindas dek kerana kegagalan Ladang Rakyat yang diluluskan oleh MB dan Exconya.

Pilihanraya Umum Ke 13 (PRU 13) kelak, usahlah PAS berharap untuk kekal di Kelantan, majoriti rakyat sudah muak dan mual dengan sikap hipokrit dan kuat mentekederah harta benda negeri oleh pemimpin PAS.

PRK DUN Galas tahun 2010 dulu hanyalah tanda awal bahawa kebangkitan rakyat Kelantan bermula dari Selatan kemudian bergabung bersama kekuatan rakyat di pusat bandar untuk sama-sama menumbangkan rejim pemerintahan diktator Nik Aziz Mulut Berus dan gerombolan PAS Kelantan.


Dalam pendededahan terbaru, salahlaku PAS Kelantan sekali lagi melibatkan tanah dan kali ini ianya seluas lebih 10 ribu ekar diberikan kepada pemimpin DAP Perak dalam satu urusniaga yang tak telus dan pelbagai persoalan tak terjawab dan masih meragukan.

Urusniaga ini dipanggil skandal tanah-untuk-jawatan MB.


PAS pasti tersungkur menyembah bumi sama seperti pokok balak yang jatuh menghempap tanah selepas digergaji dan ditarah sesuka hati.

1 comments:

 • Awe Donde says:
  January 14, 2013 at 9:20:00 PM GMT+8

  Salahlaku pengurusan tanah Negeri hanyalah satu daripada banyak kegagalan dan penyelewengan khazanah dan harta rakyat Kelantan. Selama lebih 22 tahun PAS dan Nik Aziz memerintah, tidak ada satu dasar pembangunan yang betul-betul berjaya dan ikhlas untuk memakmurkan rakyat Kelantan. Semuanya dilakukan secara tangkap muat dan sembrono semata-mata memuaskan nafsu wakil-wakil rakyat PAS yang tentunya menguntungkan diri sendiri.

  Rancangan tanah dan perladangan ..gagal.
  Rancangan perbandaran mangkin ..gagal.
  Rancangan Industri ..gagal.
  Infrastruktur dan kemudahan awam ..gagal.
  Peningkatan ekonomi tempatan ..gagal.
  Pembangunan sumber manusia ..gagal.
  Pemuliharaan dan kelangsungan sumber asli ..gagal.
  Pemeliharaan Seni Budaya..hancur.
  Adat Istiadat ..hancur.
  Pendidikan ...bergantung pada Kerajaan Pusat.
  DAN banyak lagi kegagalan disebabkan PAS tidak pernah berusaha untuk memakmurkan Negeri Kelantan.

  Apa yang menjadi testimoni hari ini adalah kerakusan PAS memanipulasi sokongan dan harapan rakyat, dengan setiap masa menggadaikan segala sumber demi kelangsungan dana untuk parti dan kantung wakil-wakil rakyat.

  Kelantan sudah tidak ada balak, yang tinggal hanya Taman Negara, itu pun sebahagian besar kazanah kayu berharga sudah dirompak oleh tokey2 yang rakus. Rancangan penuaian balak berharga datang dalam berbagai bentuk topeng tanah rancangan dan ladang rakyat.

  Setelah segala balak telah pupus, yang tinggal adalah tanah kontang, kini tanah-tanah ini digali dan dijual sebagai galian, bijihan dan hasil lombong. Rakyat Kelantan hanya mampu memerhati,dengan rasa halkum yang tercekik.

  Berapa banyak hasil dari perdagangan sumber asli dan harta rakyat ini dimasukkan ke-Baitulmal? dan nikmatnya diagihkan kepada rakyat? Jawabnya ..kosong!! Rakyat Kelantan tidak pernah tahu berapa RMbillion yang terlibat. Generasi yang miskin tetap ditakuk lama. Generasi muda yang industrialis berbondong membawa tikar bantal bertanggang kenegeri orang. Yang tinggal dibelakang kini adalah mereka yang telah pasrah dengan keadaan dan kegagalan, manakala ramai yang masih didalam alam mimpi akibat candu yang ditaburkan PAS dan Nik Aziz.

fda

Link2Me WeLinkBk (254)