Greetings

Friday, January 18, 2013

Model perniagaan Sinar Harian asas untuk boikot


Wah ... sampai 40 komen dalam posting yang menyarankan Sinar Harian diboikot SINI. Stop komen situ ... sambung di sini pula.

Ramai blogger sedar bahawa Sinar Harian ada cybertrooper tersendiri untuk menjawab sebarang kritikan terhadapnya. 40 komen itu tak menghairankan. Unspinner tak ada masaalah nak siarkan. Malah kami lebih longgar dalam penerbitaan komen untuk posting ini asalkan ianya tak keterlaluan menghina atau merendahkan penulis2 blog ini.

Sebenarnya agak mengecewakan hujah-hujah penyokong yang mempertahankan Sinar Harian. Kebanyakkannya hanya menuding jari dan melakarkan saranan kami sebagai berfikiran sempit. minda tertutup dan dungu yang tak boleh terima kebenaran.

Kami cubalah nak mencari kenapa mereka kata demikian. Adakah langsung itu hanya pemikiran biasa pencacai pembangkang yang rasmi pencuci najis maka cara dan kata-kata mereka penuh dengan najis maki hamun dan kata nesta.


Begitu jelas, Sinar Harian cuba membuat perhimpunan itu lebih hebat dan jumlah hadhiran cuba diputarbelit dengan gambar tipu yang disiarkan bagi meyakinkan orang ramai akan penipuan 100,000 hadhirin.

Jika itulah gambar yang ditunjukkan, kata sajalah 500,000 yang datang!

Itu adalah cara yang korupkan minda rakyat dan bukan membawa keterbukaan kepada minda atau fikiran. Sebagai blogger, kami gentleman dalam hal keterbukaan maklumat.

ISUNYA ADALAH MEMBUAT LAPORAN YANG SENGAJA BOHONG DAN PUTARBELIT SEBAGAI SALAH!

Nak beri pandangan berlainan semua tak jadi hal. Nak buat Forum bodoh lagi cetek untuk hadhiran cacat otak pembangkang serta tiada adab majlis pun tak jadi hal. 

Itu pandangan dan bukan laporan. 

Dalam pelbagai pihak mengutuk Utusan atau NST atau mana-mana akhbar perdana, laporan tetap dibuat dengan betul, profesyenal dan seberapa tepat. Dalam hal pandanga, itu hak akhbar dan penulis.

Kalau difirkan, isu yang ditimbulkan pembangkang sebenarnya banyak tak "news worthy". Ianya hanya sensasi, putarbelit, pembohongan dan fitnah. Siarkan akan menarik saman dari kerajaan pula.

Jika pihak2 ini tak boleh terima kebenaran, biar kami katakan kami juga sedar satu lagi cara bagaimana SInar Harian memanipulasi isu.

Apabila laporan dari pihak kerajaan, mereka hanya laporkan kenyataan atau pendirian rasmi kerajaan yang sering "sterilise." hanya orang yang cekap membaca berita boleh faham lebih mendalam dari maksud yang tertera.

Atas konon amalan "balance news", begitu elaborate dan pelbagai sudut diberi laporan. Ianya seolah-olah Sinar Harian menghuraikan pandangan pembangkang tapi tidak pandangan kerajaan atau BN di negeri2 PR.


Oh ada satu lagi ... ini sebenarnya model perniagaan Sinar harian.

Usah nak cuba nafi. Kebanyakkan orang politik dan massa media tahu ini berlaku begitu kerap dan banyak sekali.

Nak masuk berita dalam Sinar harian mesti sogok duit kepada editor dan adakala wartawan dan editor sekali..

Faham-fahamlah kita sapa lagi yang banyak kasi dan sediakan peruntukan untuk media. Seperti kita pernah kata, Sinar harian di Selangor ditaja Khalid Ibrahim dan PKR. Sinar harian Kelantan di taja oleh Husam Musa dan PAS.


Tak payahlah kata ada ahli UMNO atau Hishamuddin Fikry dan pegawai2 penting Sinar harian adalah orang UMNO. Orang UMNO pun ada ambil upah orang PAS pasang bendera atau poster dahulu2. Ada Dato Senator jadi pencacai Husam Musa.

Sinar harian dianggotai orang media dan penulis. Hishamuddin Fikry lahir dari zaman penulis buku politik yang blackmail orang politik, atau cari sponsor untuk buku mereka atau jatuhkan orang hanya untuk lariskan buku.... baik penulis politik yang konon pro UMNO atau pro PAS atau pro PKR atau pro sesiapa termasuk diri sendiri.

Itu tak jadi alasan. Isunya Sinar Harian taklah balance atau profesyenal yang seperti dfijaja. Jika mereak kata SInar Harian susah dapat iklan, sebenarnya pengiklan sogok menulis artawan dan editor untuk masuk cerita. Kire sponsored article. hehehe....

Don't insult our intelligence untuk nafi.

Kalau nak kami hurai, kami boleh hurai tiap-tiap hari satu muka ke satu muka dan satu lin eke satu line bagaimana SInar harian cuba menguasai minda rakyat supaya tidak berfikir secara balance dan adil. CUma membuang masa kami ... banyak kerja lain lebih perlu.

Sinar harian membantu Pakatan dengan pelbagai cara halus dan kini menjadi lebih jelas. Dah yakin sangat ke Pakatan nak menang?

17 comments:

  • Kuna Kinte says:
    January 18, 2013 at 8:46:00 AM GMT+8

    EXACTLY, LAPORAN NYA BANYAK PRO PEMBANGKANG DAN TAK ALANCE. AKU DAH STOP BACA SINARAN. OBVIOUS SANGAT.
    KALAU BOHONG TU MUNAFIK. TAPI MEREKA SANGGUP DI LABEL MUNAFIK.
    ORANG SEKARANG TAK TAKUT ALLAH, MEREKA DAH LUPA DIRI...TAPAI JANAN LUPA....AZAB ALLAH ITU BENAR............WALLAHUALAM .

  • Anonymous says:
    January 18, 2013 at 8:52:00 AM GMT+8

    Sekarang baru nampak Sinar Harian mewakili suara pembangkang ke? Boss Karangkraf ni memang terang-terang sokong pembangkang. Semua orang tahu dan pekerja-pekerja Karangkraf juga mengesahkannya.

    -Anak Bumi Bertuah.

  • Anonymous says:
    January 18, 2013 at 8:56:00 AM GMT+8

    Sekarang baru nampak Sinar Harian mewakili suara pembangkang ke? Boss Karangkraf ni memang terang-terang sokong pembangkang. Semua orang tahu dan pekerja-pekerja Karangkraf juga mengesahkannya.

    -Anak Bumi Bertuah.

  • Anonymous says:
    January 18, 2013 at 9:38:00 AM GMT+8

    at first aku bace, sinar ni mampu saingi harian metro utk berita sensasi..sekarang? lebih kepada politik dan membuatkan aku rase muak..so aku labelkan sinar harian is part of politic shit..ape yg cube disampaikan? setiap beritanya menyelitkan isu politik..lebih kpd PKR..dan paling bodoh ialah sengaja menjaja isu selangor (bace sinar kat selangor)..klw perati betul2 dlm sinar tu, sume berita kutuk kerajaan pusat..so waste of time bace sinar..so what do mean "SINAR" to you? go OFF the light la...

  • Anonymous says:
    January 18, 2013 at 9:54:00 AM GMT+8

    Kalu nak nampak mcm professsonal nyer opinion, x perlu la ada unsur2 kutuk org lain plak...just defend fact dah la...kalu x u pun nampak sama gak mcm puak2 pro pembangkang...ni u kutuk diorang dan pada masa yg sama u x suka diorang kutuk2 org lain...so what is the difference between u and them?

  • Anonymous says:
    January 18, 2013 at 10:20:00 AM GMT+8

    Dah berpuluh tahun aku baca suratkhabar kat malaysia ni.Semua baca Utusan,Berita Hairan, Metro,Kosmos,The Star kecuali suratkhabar Cina dan India sebab tak faham kalau faham aku baca juga.Sebenarnya tugas media melaporkan saja bukan menokok tambah.Bagi aku Sinar Harian adalah yg terbaik setakat ini.Tak heranlah org dah tak baca suratkhabar lain yg hanya lebih kepada mengampu dan byk berita yg sengaja diputarbelitkan.Kalau kau org nak boikit GO Ahead kerana dlm permahatian aku org yg sokong UMNO/Bn bukan suka baca sgt.Kepada semua marilah kita mencari yg HAQ dan tolaklah yg batil walaupun pedih.Gunakanlah akal yg sihat untuk menilai sesuatu moga2 Allah akan memberkati usaha yg murni itu (ambil yg HQ tolak yg bathil)

  • Anonymous says:
    January 18, 2013 at 10:34:00 AM GMT+8

    Memang takde faedah pun baca surat khabar nyamuk ni....

  • Anonymous says:
    January 18, 2013 at 10:49:00 AM GMT+8

    Korang baca utusan dah lah kalau tak suka sinar harian.

    Biarla orang yg suka baca sinar teruskan aktiviti diorang. Kubur lain2 beb

  • Anonymous says:
    January 18, 2013 at 10:55:00 AM GMT+8

    sori beb... kalau Sinar harian suara pembangkang, maknanya di selangor dia banyak sokong BN la sebab BN pembangkang..

  • Megat Alam Gempita says:
    January 18, 2013 at 11:06:00 AM GMT+8

    betul,betul,betul...tak dapat sponsor iklan pun tak pa asalkan dapat sponsor masukkan artikel lambung juak-juak fuckatan. Cukup bulan buat forum kutuk kerajaan ...makan minum peserta dan duit token para panelis ditanggung oleh NED...hahaha.

  • Sou Yuen says:
    January 18, 2013 at 11:11:00 AM GMT+8

    "Kalau kau org nak boikit GO Ahead kerana dlm permahatian aku org yg sokong UMNO/Bn bukan suka baca sgt"

    Don't say like that bro,it also depend on what you read. Reading medias with lot of BS does not make any difference like people do not like reading and plus it will develop your mind to worst state.

  • Fikry Hazrik says:
    January 18, 2013 at 6:52:00 PM GMT+8

    Sinar Harian bukan suara pembangkang sinar harian berkonsepkan telus dan tulus, jangan kita menghakimi sesuatu benda tanpa usul periksa .. kenal dahulu sinar harian..kebanyakan pekerja di sinar harian ada pelbagai parti termasuk umno, dan pas... pelbagai program umno kita menjalin kerjasama termasuk mengeluarkan cerita2 umno untuk pengetahuan bloggers Dato' seri najib yang merasmikan sinar harian. semalam kami telah menganjurkan bicara minda kami mengundang Tun Dr Mahathir Mohammad yang telah dihadiri ramai pemimpin umno.
    jangan disebabkan fitnah anda ramai orang yang terperdaya terhadap kesangsian sinar harian.

    Fikry Hazrik
    Ketua Pemuda Umno seksyen 18 selatan.

  • xHoO yEaRgHx says:
    January 18, 2013 at 6:53:00 PM GMT+8

    Apa lah kalian ni,menyebar fitnah menambah dosa,kalau apa yang kalian katakan itu betul kluarkan lah bukti sohih,kunjunglah premis Sinar Harian,kemukan bukti...ni kalian hanya bercakap tentang pemikiran kalian,sedangkan dalam islam itu pun perlukan bukti sebelum kalian menghukum..kalian x nak baca Sinar Harian tu terserah kalian,tapi x perlulah fitnah yang akhirnya menambahkan dosa kalian....banyak syaitan2 diluar sana gembira melihat kejayaan mereka melalui kalian yg menyebarkan fitnah...adakah menjadi tentera fitnah syaitan itu kebangaan kalian?....

  • FARREEZ RAHMAT says:
    January 18, 2013 at 7:02:00 PM GMT+8

    Janganlah tuduh melulu tanpa usul periksa, kami di sinar harian tidak pernah menerima dana dari mana-mana pihak,kami berdiri atas kaki sendiri.
    Sudah saya nyatakan,kalau masih ada yang masih merasa sangsi akan ketulusan akhbar sinar harian,jemputlah datang ke Premis kami di seksyen 15 shah alam.Kami berbesar hati sekiranya tuan dapat membuktikan dakwaan yang dinyatakan beserta bukti yang kukuh..Kami mengalu-alukan.Janganlah baling batu sorok tangan..

  • Anonymous says:
    January 18, 2013 at 10:50:00 PM GMT+8

    Ketua cybertrooper sinar sudah mari.

    Yg aku tak faham ni, ketua pemuda umno cawangan ni buat apa sibuk2. Apa langsung orang hairan dan respek jawatannya???

    Bebal tak tau crita dan defend membabi buta. Nampak sah tak tahu sapa dan reputasi unspinners.

    Kalau dah digoyangkan unspinners, mesti ada beruk.

  • Anonymous says:
    January 19, 2013 at 2:40:00 AM GMT+8

    Hebat bro..beruk merah beruk hijau, u marah kita nak tau..

  • Anonymous says:
    February 28, 2013 at 5:07:00 PM GMT+8

    sinar ni pro kelantan sangat.. cerita yg best pasal sana dan mebina imej negatif kat negeri lain, dengan prinsip ni aku rasa makin jauh semangat perpaduan malaysia ni

fda

Get your volunteer initiatve funded!

Link2Me WeLinkBk (254)