Monday, January 28, 2013

Mislina Mustaffa: Ikon kesan keruntuhan moral dan spiritual Hishamuddin Rais


Pakaian atau gaya hidup seseorang hanya pertanda keruntuhan moral dan spiritual seseorang insan. Kalau sudah sampai tahap memperkatakan ugama itu semua sama dan persamaan itu hanya disamakan sebagai "Holy is full of holes", ianya adalah pengesahan pada petanda-petanda yang lama kita lihat dan perhati akan Mislina Mustaffa, seorang pelakun tanah air.


Mislina, pelakun yang tak terkenal tapi pernah menarik perhatian dengan berkepala botak di Occupy Dataran Merdeka  kononnya untuk bersama penuntut-penuntut Universiti berhaluan kiri yang mahu pendidikan tinggi percuma tanpa ambilkira struktur ekonomi negara yang bukan sosialistic atau berasas pembayaran  cukai tinggi.

Dengan pakaian singlet tanpa coli hingga kelihatan poteng buah dadanya, dia tersenyum dalam kesukaan pada perhatian yang diperolehi. Baca AIDC SINI


Rupanya Mislina ini adalah seorang yang agak deviant atau seleweng sekali pemikiran, pendirian dan gaya hidupnya. Dia dikatakan hidup bergelendengan seperti orang merempat tanpa ada rumah dan hanya berbekal beg plastik. Kononnya statement seni Homeless by Choice. Baca SINI dan SINI.


Mislian yang ada sedikit kemasyhuran berlakun dalam beberapa filem dan terakhir adalah Mukhsin yang diarah arwwah Yasmin Ahmad memang hidupnya pun sudah terlari dari kehidupan berugama Islam. Baca SINI


Dia berpakian bikini dan tidak ambil peduli akan kritkan terhadapnya sebagai orang melayu dan berugama Islam. Baca SINI


Malah dia membela anjing di rumah ketika dia berumah dahulu. BacDari amalan yang gaya hidup pun sudah menunjukkan petanda jauhnya dari Islam, Mislina Mustaffa telah dilaporkan Malaysiakini sebaga berkata  saya tak tahu pasal Islam tapi dia juga kata dia tak tahu Islam yang sebenar. Baca SINI dan SINI


Mislina yang kini seorang aktivis tanpa haluan dan asas mencerminkan jiwanya yang kosongan dengan hidup bergelendangan dan gaya hidup "bohemian". Kita hanya boleh lihat Mislina sebagai satu produk Hishamuddin Rais orang tua yang jadi idola pada ramai anak muda hari ini.

Seperti juga Hishamuddin, Mislina adalah sebahagian dari puak-puak seni yang cuba membuat pelbagai statement seni yang syok sendiri dan tak mendekati realiti ke arah menyelesaian pentadbiran dan masaalah masyarakat.

Hishamuddin dan Mislina ini berpemikiran sosialist, terbuka kepada segala benda tak kira haram halal seperti LGBT dan mengaggap kebebsan isu tuhan dan penyelesaian segala masaalah masyarakat.Inilah pemikiran anarkis yang dibawa oleh mereka-mereka seperti Hishamuddin dan sedang disajikan kepada anak-anak muda hari ini.

Jika ada anggap - membaca petikan kitab-kitab pelbagai dan ada pulak sigemuk pura-pura memakai baju bertudung seolah-olah pengamal Islam turut sama dalam - deklarasi bawah pokok ini sebagai pemikiran pluralism ugama yang menerima semua ugama tak kira mereka mengesakan atau mentauhidkan Allah atau tidak, itu juga salah anggapan.


Mereka ini anarkis yang sebenarnya anti ugama seperti mana-mana sosialist yang kata ugama itu candu dan anti sebarang struktur dalam masyarakat sebagaimana pembawa gaya hidup bohemia. baca SEL13 SINI

Mislina seorang atheis dan mungkin sekali begitu juga Hishamuddin rais yang pernah menganggap Islam itu sebagai "Hotel California you can check out anytime you like but you can never leave." Ini semua stunt yang bukan untuk mencari jawapan spiritual tapi mereka yang membenci kehidupan berugama.

Bagi ibu bapa yang sempat membaca, inilah gejala yang lebih bahaya yang ibu bapa tak sedar sedang menular anak-anak.

5 comments:

 • Anonymous says:
  January 28, 2013 at 12:08:00 PM GMT+8

  MohonThe Unspinners merungkai kekalahan PAP Singapura dalam Pilihanraya kecilnya...

 • parangpanjang says:
  January 28, 2013 at 12:41:00 PM GMT+8

  Assalamualaikum.
  Mohon untuk pautkan link blog kami http://parangpanjang.blogspot.com di blog tuan.
  Blog tuan telah dipautkan di blog kami.
  Terima kasih.

 • Aboi says:
  January 28, 2013 at 2:20:00 PM GMT+8

  Tak perlu bimbang wahai Umat Islam sekelian. Lim Guan Eng lagikan diangkat oleh PAS setaraf Khalifah Omar Abdul Aziz. Inikan pula Mislina yang sparuh BOGEL

  Sambutan Maulidur Rasul Bidaah tapi Sambutan B'Day tak apa.

  Menghurmati rakan seperjuangan Mr. Over My Dead Body itu diutamakan. Mana tau satu hari nanti seluruh kaum kerabat Benggali tu masuk Islam. Bolehlah dia pakai serban.

  Inilah putar belit seorang Mursyidol @ samdol PAS.

 • Jabronny says:
  January 29, 2013 at 12:17:00 AM GMT+8

  Fuck these bastards! They are nothing but monkeys who eat rubbish and talk cock!

 • Anonymous says:
  January 30, 2013 at 1:39:00 AM GMT+8

  Dah teruk minah ni. tolong hantar pi tanjung rambutan.

fda

Link2Me WeLinkBk (254)