Thursday, January 24, 2013

Makna lawatan Najib ke Palestin


Dato Najib ke Palestin membuka sejarah bukan saja sebagai Perdana Menteri Malaysia pertama melawat Palestin, tetapi ketua negara bukan Arab pertama melawat Palestin. Lawatan ini menunjukkan komitmen Malaysia kepada Palestin.

KEAMANAN

Dalam lawatan ini, Dato Najib menawarkan bantuan dan kesediaan Malaysia untuk menjayakan pelan perdamaian antara Hamas dan Fatah. Hanya melalui perpaduan saja keamanan akan tercapai. Baca seterusnya di Utusan Malaysia SINI.

PERSAHABATANPERPADUAN

Mengenepikan kepartian demi perpaduan dalam agenda yang sama.

Menurut Flying Kick SINI, pemergiaan Dato nasharuddin Mat Isa dan Dato Zulkifli Nordin membawa ertinya tersendiri:

Sudah ada desakan daripada para pecacai Anwar Ibrahim dan Lim Guan Eng yang menyamar sebagai ahli PAS agar kepimpinan PAS memecat Nasharuddin Mat Isa, kononnya kerana Nasharuddin Mat Isa tidak patuh dengan arahan kepimpinan PAS supaya tidak bekerjasama dengan UMNO atau Najib Abdul Razak.

Dan lebih panas lagi ialah apabila turut sama dalam rombongan Perdana Menteri Malaysia ke Gaza adalah Ahli Parlimen Kulim-Bandar Baru, Zulkifli Nordin. Zul Nordin merupakan bekas ahli PAS yang telah dipecat  kerana menentang isu murtad membabitkan Majlis Peguam sebelum itu. 


Walaupun menang bertanding atas tiket PKR, Zul Nordin tidak pernah menjadi ahli PKR sebaliknya mengekalkan keahliannya dalam PAS sehinggalah dia dipecat kerana memalukan PAS kerana menentang kehendak dan keinginan DAP agar proses murtad dipermudahkan di Malaysia.


KEBERANIANUlamak Yusof Qardawi yang sering ditipu dan diperdaya oleh Anwar menganggap lawatan Najib sebagai sesuatu yang berani.

Menurut Fatwa ulama tersohor dunia Sheikh Yusuf Al-Qardhawi "Membebaskan tanah milik Islam daripada mereka yang menakluk atau menyerangnya adalah merupakan satu Jihad. Jihad ini merupakan suatu yang wajib dan mulia, pertamanya ke atas warga negara berkenaan. 

Sekiranya warga negara tersebut tidak mampu untuk melawan, maka Muslim dari negara jiran wajib membantu. Sekiranya ini masih tidak mampu juga untuk melawan, maka semua Muslim di dunia ini mesti membantu".

Baca Sg Rapat Online SINI.] 

Ia hanya menunjukkan Dato Najib sebagai orang yang berani bertempat, berhati-hati bertempat dan ikhlas dan terancang dalam tindakan.  


PERIKEMANUSIAAN
Datin Rosmah menjanjikan sumbangan RM4 juta untuk membina pusat trauma bagi kanak-kanak yang terganggu kerana peperangan dan kezaliman di sekeliling mereka. 


Yang si pencacai pula 

LEBIH PERCAYA PROPAGANDA PENINDAS ISRAELBaca komen Flying Kick SINI

Padahal ini menghulur bantuan dan bukan masuk campur. Baca Utusan SINI

BERFIKIRAN REMEH DAN SEMPITLEBIH UTAMAKAN PENJAJAH ISRAELSAMPAI MASA AKAN BERBAIK DENGAN ISRAELJamaluddin (BN-Rembau) yang mencelah ucapan Anwar ketika membahas titah Diraja pada persidangan Dewan Rakyat di sini hari ini berkata, fakta itu boleh dilihat sekiranya kenyataan Anwar dalam temu bual dengan akhbar Wall Street Journal itu dibaca sepenuhnya dan bukan setakat petikan tertentu sahaja.

Beliau kemudiannya membaca dua petikan kenyataan Anwar iaitu: "I support all efforts to protect the security of the state of Israel" dan kenyataan kedua berbunyi :"...stated that any change to the status quo would remain contingent on Israel recognising the aspirations of the Palestinians".

"Saya faham soal 'contingent' itu tetapi saya hendak tanya kenapa Yang Berhormat Ketua Pembangkang tidak baca sepenuhnya paragraf temu bual dengan Wall Street Journal itu sebab kalau dibaca sepenuhnya, maknanya berbeza.

"Maksudnya kenyataan ini ada dua bahagian. Apabila Yang Berhormat sebut "I support all efforts to protect the security of the state of Israel", itu tidak ada 'contingent', maknanya sokongan itu adalah 'blanket support', sokongan mutlak yang tidak ada syarat kepada kerajaan Israel," katanya.

1 comments:

 • Megat Alam Gempita says:
  January 24, 2013 at 12:05:00 PM GMT+8

  Itulah fuckatan...
  Bodoh tak boleh diajar
  Cerdik tak boleh diikut
  Sesat tak boleh ditunjuk
  Bahlol tak boleh dibentuk
  Hidup menyusahkan orang...

  Otober 2012 sebelum ni Emir Qatar Sheikh Hamad Khalifa masuk ke Gaza kerana ia bersempadan dengan Mesir. Najib pun ke Gaza kerana dimaklumkan oleh para diplomat dan anggota perisikan keselamatan Malaysia, Mesir dan Palestin tak selamat jika lawat Tebing Barat. Februari 2013 ni pula PM Tunisia akan melawat ke Gaza. Dia pun menerima nasihat yang sama.

  Alahai bodohnya PAS dan juak sefuckatan isu keselamatan di Palestine. Sebab tu Allah tak benarkan orang tak cerdik perintah negara!

fda

Link2Me WeLinkBk (254)