Friday, January 11, 2013

Himpunan 121: PAS Kelantan risau tak ada sambutan


BUkan nak kata tak ada yang akan hadhir, ada akan hadhir. Tapi sampaikah jumlah 1 juta yang mereka gah-gahkan? Pasti mereka akan kata sampai beberapa ratus ribu hadhir besuk padahal dalam puluhan ribu.

Dari maklumat yang kami tahu, susah sekarang nak bawa orang untuk kehimpunan secara sukarela kerana sudah banyak sangat perhimpunan. Kalau ada wang, transport dan kempen besar-besaran pun, perlu banyak usaha untuk memeujuk.

Setakat ini, Himpuan Kebangkitan Rakyat dan lain-lain perhimpunan yang dianjur pun tak seberapa yang dapat dikumpul. Di Kedah, tak berapa sangat. Baca Flying Kick mengisahkan hanya 80 orang hadhir di Himpunan Hijau di Jerai SINI.

Dalam ceramah Kebangkitan Rakyat menuju kepada Himpunan 121 pada Isnin baru-baru ini pun hanya 1,000 saja dapat dikumpulkan di Machang Kelantan. Selalunya program PAS di Kelantan, kalau tak ada 5 ke 10 ribu, kira tak berjaya.


Isu yang banyak dimainkan untuk manaikkan semangat adalah isu royalti minyak yang konon hak negeri dinafikan kerajaan pusat.

Di Pasir Puteh, Majlis Siri Jelajah Gempur PRU Ke 13 'Pra Himpunan Kebangkitan Rakyat' d Dewan Utama MDPP hanya dapat kumpulkan 100 orang penyokong tegar PAS.

Jika Selangor kami lapurkan bersusah payah mahu bawa 50 ribu orang dengan kerajaan negeri berbelanja hingga RM100 ribu, Kelantan pun terpaksa berhempas pulas.


Dalam satu mesyuarat untuk persediaan HKR, PAS Tumpat putuskan untuk hantar 320 orang dan 8 buah bas disediakan. Jeli seramai 340 orang. Dato Husam Musa memberitahu Kubang Kerian akan hantar 7 buah bas dan 30 buah kenderaan persendirian yang diberi duit minyak RM100 seorang.

Namun begitu, reaksi pimpinan, ahli dan penyokong PAS agak negtif kepada HKR kerana yang pergi ahnya kerana dikerah. Rata-rata rakyat dah jemu dengan himpunan yang terlalu kerap.

Ramai ahli dan penyokong tak mahu ke HKR dan ianya dilihat tak membantu PRU. Kebanyakkan merasakan ianya membazir dan menyusahkan. Ramai malas nak hadapai kekecuhan seperti Bersih sebelum ini.

Ramai juga agak kecewa kerana belum ada kata putus berhubung peruntukkan kewangan kepada PKR dari PAS Kawasan.

Eloklah mereka buat kacau kerana laghi fed-up ahli, penyokong dan pimpinan kepada Mat Sabu, Syiah yang cara mereka tak henti-henti demo-demo dan demo.

5 comments:

 • Pedang Sibuti says:
  January 11, 2013 at 8:44:00 PM GMT+8

  Salam tuan,

  Mohon pautkan link blog kami

  sibuti-selamanya.blogspot.com

  Terima kasih tuan.

 • tengokperati says:
  January 11, 2013 at 8:48:00 PM GMT+8

  himpunan kat kelantan hanya sekitar bilik 121 satu untuk memperingati hari kemaluan Mat sabu.

 • Anonymous says:
  January 11, 2013 at 9:04:00 PM GMT+8

  Ambil duit RM100 tu, naik bas free tetapi daripada terpekik terlolong demonstrasi untuk selamatkan Bontot Anwar Ibrahim tu lebih Baik pergi shopping ke Nilai 3.

 • Anonymous says:
  January 11, 2013 at 9:05:00 PM GMT+8

  Ha ha ...Mat Sabu ada Kemaluan ke??

 • Anonymous says:
  January 12, 2013 at 10:45:00 AM GMT+8

  Rakyat Kelantan seharusnya mengadakan perhimpunan dihadapan rumah Nik Aziz untuk meminta supaya mereka diberi hak untuk mendapatkan tanah diKelantan. Kalau Nik Aziz boleh memberikan lebih dari 4000 hektar tanah kepada pemimpin2 DAP Perak, tidak ada sebab mengapa Nik Aziz tidak boleh memberi tanah 2 hektar setiap rakyat Kelantan yang masih tidak bertanah.

  Rakyat Kedah pula seharusnya menuntut sebahagian hasil balak yang yang secara rakus telah dirompak oleh pentadbiran Azizan Razak yang 'BEKERJA CARA ISLAM'.

  Rakyat Pulau Pinang pula seharusnya menuntuk hak mereka untuk mendapat rumah mampu milik dari Kerajaan DAP Pulau Pinang.

  Rakyat Selangor juga tidak harus mendiamkan diri. Rakyat Selangor harus bangkit meminta Kerajaan PKR menyelesaikan isu air diSelangor, menurap jalan dengan sempurna bukan setakat menampal lubang sahaja, pengutipan sampah yang lebih effisien dan banyak lagi.

  Rakyat jangan terus diperbodohkan lagi. Pakatan Rakyat tidak akan memberi manafaat apa2 kepada rakyat dan negara sebaliknya akan memusnahkan apa yang kita nikmati hari ini. Kelantan, Kedah, Pulau Pinang dan Selangor adalah gambaran jelas apa yang bakal berlaku kepada Malaysia jika PR ( Penipu Rakyat) diberi kuasa selepas PRU13 kelak. Jangan gadaikan masa depan anak cucu kita hanya kerana kesilapan dan kebebalan kita sendiri. Wallahualam.

  mtk

fda

Link2Me WeLinkBk (254)