Saturday, January 5, 2013

Hari ke 19: Malam ini N.Ajis jawab skandal tanah-untuk-jawatan?


Sudah 18 hari dan hanya Setiausaha Akhbar bangang Nik Aziz, Ahmad Fadhili saja yang memberi kenyataan. Malangnya kenyataannya hanya mendedahkan pelbagai isu-isu yang hanya menunjukkan ada perkiraan disebalik pembelian Ngeh Koo Ham dan perlantikan Nga Kor Meng sebagai ahli Lembaga Pengarah pada Mei 2012.

Plihanraya lepas adalah pada Mac 2008 dan Nizar jadi MB pada akhir bulan March 2008 bersempena tarikh lahirnya ke 51. (tarikh yang lebih tepat akan diconfirmkan kemudian). Sumber maklumat yang belum didedahkan akan sahkan transaksi adalah pembayaran pada janji sokongan memilih Nizar sebagai MB.

Persoalan-persoalan begitu banyak sekali dan harap dijelaskan malam ini

1. Betulkah ini tanah Rizab melayu? Baca SINI

2. Kenapa PAS mengulang lagi kesalahan memberi tanah 300,000 kepada syarikat CIna Singapura pada tahun 1964? Baca SINI

3. Kenapa PAS cuba memusingkan dan menipu fakta mengatakan projek ini diberi kepada Upahdaya kerana diluluskan oleh Dato Awang Adek dan Dato Peter Chin sedangkan mereka hanya memberikan surat sokongan dan kuasa menukar nama dna meluluskan adalah kuasa kerajaan kelantan? Baca Utusan SINI

4. Dari sokongan Dato Awang Adek untuk usaha baik tak kira usaha UMNO atau PAS, mereka dapat wang RM16 juta pinjaman dari agensi kerajaan berhubung Forest. Kenapa tanah ini perlu dibuat secara usahasama sedangkan YIK dapat pinjaman dan hanya RM2 juta diguna. Iklan property agent kata hanya 1 juta? Baca SINI

5. Adakah wang pinjaman itu masih terus diberikan jika ianya telah diberikan keapda Ngeh dan Nga? Baca SINI

6. Kenapa nilai Upahdaya RM31 juta menurut dato Hamidah tapi nilai tanah RM36.8 juta? Baca SINI

7. Tunggakan bayaran Upahdaya pada YIK adalah RM5 juta untuk 2007-2012 dan Upahdaya bayar RM1.5 juta masa tukat nama kepada Ngeh. Bila balance nak dibayar?

8. Kenapa tak batalkan Upahday adan beri kontrak baru pada Ngeh dan Nga? Adakah seperti di sebut SINI, Tengku Wong pegang sementara dari 2008 hingga Ngeh dan Nga masuk Upahdaya sekarang?

9. Kenapa kadar pajakkan terlalu murah untuk hanya RM100 dan RM150 setahun?

10.  Menueurt pelbagai pernilaian, harga tanah ini sekurang-kurangnya RM30 juta. Salah satu iklan SINI meletakkan lebih RM35 juta. Bagimana Ngeh membayarnya kepada Upahdaya? Ini satu jumlah yang banyak Baca SINI 

11. Kenapa pelbagai keprluan rakyat tak dibuat tapi boleh beri tanah untuk dipajak Cina murah-murah dan lama-lama. Kenapa tak diberi pelung ini kepada rakyat Kelantan atau orang Melayu? Baca SINI

12. Kenapa syarikat Upahdaya kepunyaan Tengku Wong (empunya asal) diberikan projek pada tahun 2007sedang dia gagal selesaikan projek pada kali pertama tahun 2000 dan ditarik balik pada 2004? Baca SINI

13. Mengapa Ngeh mula menafikan, dan kemudian mengaku terlibat dalam Upahdaya dan mengugut Dato Hamidah kerana mendedahkan serta Thomas Su melarang ADUN-ADUn DAP pertahan Nga dan Ngeh dalam sidang?

14. Jelaskan kenapa Karpal menegur ahli politik Dap mengelakkan dari transaksi yang akan menimbulkan syak [baca Agendadaily SINI] dan survey DAP mengesyaki ada berlaku skandal? Baca SINI

15. Kenapa SUA kata projek ladang Yayasan Islam Kelantan untuk pajakkan 50 tahun tapi iklan property agent tulis 70 tahun? Mana satu betul.

16. Ngeh kata ini untuk tanaman semula balak [baca Sg Rapat Online SINI] tapi SUA kata untuk tanam ladang kelapa sawit dan getah klon?

17. Kenapa Ngeh perlu bayar RM1.5 juta kepada YIK untuk beli syarikat Upahdaya? Baca SINI

18. Kenapa projek pembukaan ladang diberikan kepada Upahdaya kepada sebuah syarikat baru setahun yang tidak ada merit dan track record. Baca SINI.

19. Apa helah Ngeh untuk kata tanam semula balak dan bukan seperti yang dijanjikan sebagai getah dan kelapa sawit?


20. DAP Chong Chien Jen pernah menuduh syarikat balak mendapat keuntungan pulohan juta dari membalak tanah hutan 3,000 ha. Baca Apanama SINI. Kalau 4,000 hectar, berapa banyak? Angaran konservatif dari Akar Umbi SINI

Berapa banyak YIK dapat dari balak dengan Tengku Wong dari tahun 2000??? 


Ada lagi persoalan ... tunggulah. 


6 comments:

 • Anonymous says:
  January 5, 2013 at 10:19:00 PM GMT+8

  SPRM... tahniah kerana hanya suka makan gaji buta je...

 • Anonymous says:
  January 5, 2013 at 11:19:00 PM GMT+8

  TERBUKTI BAHAWA SPRM HANYA FOKUS PADA KESALAHAN YG DILAKUKAN PENJAWAT AWAM DAN PEMIMPIN UMNO/BN.BAIK DIBUAT ROMBAKAN BESAR-BESARAN SEBELUM KUDIS MENJADI BARAH!

  anak kecil

 • usin says:
  January 5, 2013 at 11:27:00 PM GMT+8

  sprm = Suruhanjaya Pakatan Rakyat Mesia. tak nampak lg kudis dan nanah tu?

 • Anonymous says:
  January 5, 2013 at 11:52:00 PM GMT+8

  SPRM mane nak nampak. Dia orang ni nampak bagus aje. Bila bagi ceramah, kat depan tadah kotak, tapi kat belakang tadah lori balak.

 • Anonymous says:
  January 6, 2013 at 12:00:00 PM GMT+8

  4000 rakyat Kelantan akan mendapat tanah satu hektar setiap orang jika Kerajaan PAS memberikan tanah terbut kepada rakyatnya yang tidak bertanah. PAS sebaliknya membuat keputusan 'bijak' dengan memberikan tanah tersebut kepa pemimpin2 DAP Perak. PAS berbuat demikan dipercayai sebagai imbalan penerimaan DAP keatas Nizar dari PAS untu menjadi MB Perak. 'Kebijaksanaan' pemimpin2 PAS Kelantan itu akhirnya memakan diri sendiri. PAS umpama 'ayam yang ditangkap terlepas, tangan PAS pula yang berbau taik'. Maka PAS Kelantan hari ini bersilat dengan langkah paling sumbang untuk cuba 'membasuh' dosa mereka kepada rakyat Kelantan yang diZALIMI dan dinafikan hak mereka untuk mendapat tanah. Jadi siapa lagi yang boleh PAS tuduh selain dari UMNO?. Patutlah Nik Aziz malu untuk mengakui bahawa dia orang Melayu kerana orang Melayu banyak kiasa dan peribahasa yang menempelak orang2 seperti Nik Aziz dan pemimpin2 PAS yang lalin. Antaranya:

  Sepandai2 tupai melompat akhirnya jatuh ketanah juga- Sepandai2 pemimpin PAS menipu dalam skandal 4000 hektar tanah, akhirnya kantoi juga.

  Ayam terlepas, tangan berbau taik.
  Harapan untuk menjadikan Nizar Jamaluddin MB Perak satu penggal akhirnya sekandal tanah 4000 hektar terbongkar.

  Pesanan kepada PAS : Carilah sejuta alasan untuk terus menipu dan berbohong kerana bila sampai masa dan waktunya segalanya berakhir yang BENAR tetap BENAR dan Yang SALAH tetap SALAH. Wallhualam.

  mtk

 • Anonymous says:
  January 7, 2013 at 8:42:00 PM GMT+8

  Hari ni siapalah kita hamba raayat ni boleh Percaya,Ada orang angkat dia dan golongannya sebagai ULAMAK,tetapi penipu!
  Zaman sekarang juga,kita dah mula curiga akan orang berkopiah dan berjubah!
  Jadi2lah kita percaya kpd ulamak segera ciptaan parti politik,yang sekarang sebok ceramah!
  Percaya dan yakinlah kepada Ulamak yang ditauliah oleh kerajaan!

fda

Link2Me WeLinkBk (254)