Keadilan buat mangsa

Keadilan buat mangsa

Tuesday, January 1, 2013

Hari ke 15 N.Ajis bisu: Pemimpin DAP syak reaksi Ngeh-Nga

Sejak isu ini timbul pada malam Disember 17 dan muncul di DUN perak, sudah 15 hari Nik Aziz tak menjawab persoalan yang timbul berkenaan isu tanah Upahdaya yang diberikan kepada Ngeh untuk jawatan MB perak.

Dia hanya serahkan kepada SUA bebalnya, Ahmad Fadhili. Baca SINI.

Rasanya Nik Aziz tak tahu dan tak ada ilmu nak jawab isu ini. Dia pun risau akan tertekan dan sakit jantung lalu terus mati bila diasak soalan oleh pemberita kelak.


Tempoh hari, Ngeh cuba memutarbelit dengan mengatakan dia tidak terlibat dengan membalak. Baca The Malaysian Insiders SINI.


Pada Disember 28, Ngeh dilaporkan NST sebagai berkata dia sedia disiasat. Namunn begitu dia berkata dengan angkuh, "More importantly, we are also clean. As such, don't waste your time probing us."

Dia kata SPRM tidak akan jumpa apa-apa elemen salahlaku atau rasuah bagi pihaknya atau Nga. Tambahnya lagi, "MACC has no business in private enterprise."

Orang ramai tidak berhak untuk tahu hal perniagaannya dan dari mana dia dapat wang untuk urusniaga tanah ini.

Baca laporan NST SINI



Jangan lupa bahawa tempoh hari Perak Today ada melaporan SINI pada Dec 20hb bagaimana Ngeh melenteng dan menempelak pemimpin Pas kerana membocorkan rahsia pemberian tanah seluas 10,526 ekar di Gua Musang Kelantan.

Dia hairan bagaimana dokumen tersebut boleh bocor sedangkan itu adalah maklumat sulit. Sebagai rakan sekutu dalam parti pemimpin Pas sepatutnya tidak mengamalkan sifat ‘tikam belakang.’ 

Sebelum itui Ngeh dan Nga menafikan ini semua. Apa salahnya anak jadi kaya dan berniaga dalam balak, tanya Big Cat SINI? Apa perlu sorok-sorok.

Baru-baru ini Nga telah mengugut Hamidah dan kini lari dari disiasat polis. Ketika hamidah membuat laporan polis terhadap ugutan Nga, dia tidak pula membuat laporan balas tapi hantar Sivakumar yang tiada berada di situ.

Baca Perak Today SINI

Kenapa reaksi Ngeh dan Nga bersikap sedemikian?

Sebenarnya banyak perkara yang mengesyakkan mengenai transaksi Upahdaya ini. Umpamanya Dato Ibrahim Ali ada dilaporkan Utusan Malaysia SINI, berikut:


Sementara itu, Ibrahim menegaskan beliau hanya mempersoalkan tindakan Kerajaan Pas Kelantan kerana memberi pajakan yang terlalu lama kepada syarikat bukan bumiputera dari luar Kelantan.

“Benar tanah ini tidak bertukar milik, tetapi kita persoal kenapa pajakan tersebut diberikan kepada syarikat bukan bumiputera dari luar negeri ini dan ia dalam tempoh berpuluh tahun. Dalam masa sama Kerajaan Pas Kelantan tidak mendedahkan jumlah premium yang diberikan oleh syarikat terbabit.

“Setakat hendak tebang balak, anak-anak Kelantan pun boleh lakukan, ada gergaji dengan lori semuanya dapat dilaksanakan. Kerajaan Pusat juga ada mengambil pelabur luar, tetapi dalam industri berteknologi tinggi yang tidak mampu dilakukan oleh rakyat tempatan.

“Saya percaya ini ada kena mengena dengan komisen yang diperoleh pihak tertentu. Kalau kerajaan Pas Kelantan jujur dan betul, dedah semua sekali senarai tanah-tanah yang dipajak termasuk kawasan balak, pamer dan tunjuk senarai itu kepada rakyat," katanya.

Cabaran yang paling Ngeh fed-up adalah bila Dato Hamidah tuntut supaa Ngeh dedahkan butiran pembelian dalam Upahdaya pada bulan mei 2012, berapa harga dia beli Upahdaya, dan dai mana dia boleh dapat wang untuk membei tanah yang bernilai lebih kurang RM30 juta!!!

Baca The Star SINI


Mana boleh kata "none of your business"???

Sebagai wakil rakyat dan ahli politik, rakyat akan tentukan apa yang his business dan apa yang perlu diketahui rakyat.

Kalau tidak, kenapa Anwar gabra dan mahu masaalah ini diselesaikan? Baca Gelagat Anwar SINI.

Kenapa Karpal Singh kata suruh elakkan dari perkara-perkara dan urusniaga yang boleh menimbulkan syak rakyat?Tulis Apanama SINI

Kenapa Kula segaran timbulkan isu tanah native atau orang asal berhubung  pembangunan tanah orang asli di Gua Musang kalau tidak melibatkan tanah Ngeh Nga? Baca The Star SINI.

Malah antara orang dan pemimpin DAP, survey menunjukkan ada sesuatu tak kena. Baca DAP Insider SINI.

4 comments:

  • dol.mat says:
    January 1, 2013 at 5:08:00 PM GMT+8

    habislah nik aziz segalanya dah terbukti ...berat jugak kes ni kalau rakyat tak sedar tak taulahlah nak cakap apa ...

  • MIRA EDORA says:
    January 1, 2013 at 5:14:00 PM GMT+8

    NIK AZIZ DAH TAKUTLAH TU,,KALAU BENDANI BETOL KENAPA DIAM ..SAMPAI BILA NAK MEMBISU.















  • Anonymous says:
    January 1, 2013 at 6:17:00 PM GMT+8

    setan terkutuk apabila sudah direjam tetap akan membisu.

  • Anonymous says:
    January 1, 2013 at 7:09:00 PM GMT+8

    Apa nak kecoh-kecoh, penyokong PAS dan PKR serta DAP tak kisah pun tentang benda ni semua. Benda betul memang depa semua tak mahu dengar dan akan membutakan mata serta memekakkan telinga. Apa yang depa suka adalah cerita berbentuk fitnah seperti Altantuya, Scorpene, Sokong Yahudi, NFC, Rosmah Shopping dan sebagainya. Org-org seperti Eskay, Nalla, Zul Nordin, Zaharain, Fairus, Wee Chee Keong, Zamil, CN Afghani, Hassan Ali dan seumpamanya akan dibenci oleh mereka kerana berkata benar. Senang jer nak dapat sokongan puak ni, finah, maki, keji, nista, kutuk, carut dan sebagainya, pasti depa suka walaupun benda tu diungkap dalam masjid mahupun ceramah ugama.

fda

Get your volunteer initiatve funded!

Link2Me WeLinkBk (254)