Friday, January 25, 2013

Fareez Rahmat, Fikri Haziq: Tunjuk sebab kenapa Sinar Harian tak patut di BOIKOT?!


Kedua-dua cybertrooper Sinar Harian ... Fareez Rahmat dan budak UMNO (ye budak tak matang) Fikri Haziq mempertahankan akhbar ini seolah-olah ianya telus, seimbang dan adil serta amanah. Baca balik SINI  dan SINI

Kalau betul Sinar Harian itu profesyenal dan beretika kewartawanan ... sila tunjuk sebab kenapa orang ramai yang berakal dan minda tak patut boikot Sinar Harian berdasarkan laporan-laporan muka depan berikut??

Semalam muncul satu laporan kononnya Minyak akan keluar dari Kota Baru dan kerajaan Kelantan sedang berunding dengan pihak tertentu untuk mencarigali.


Siapa tak tahu sebarang minyak adalah telah diserahkan hak carigali kepada Petronas dan Kelantan tak boleh lakukan cara sedemikian rupa.

Kedua, siapa tak tahu ini bukan satu laporan yang serius tapi adalah seorang pemimpin utama PAS, Dato Husam Musa yang langsung tiada tanggungjawab dan ketelusan dalam membuat sebarang pengumuman.

Ini hanya wayang kulit politik untuk perbodohkan mana-mana rakyat yang tak tahu menahu. Kalau tak faham, Tujuannya adalah cari pasal dengan kerajaan pusat dan Petronas sebagai sebahagian dari propaganda R. Baca Cucu Tok Selampit SINI.

Ketiga, tiada tempat dalam Malaysia yang belum diterokai Petronas bagi mengetahui mukabumi secara am bagi mengenalpasti minyak? MANA ADA ON SHORE OIL DI SEBELAH SEMENANJUNG????

Keempat, Husam Musa hanya nak mereka-reka isu setelah usahanya lepas minggu nak buat injunction dah ditolak mahkmaha minggu lepas. baca posting kami SINI.


Kenapa pula Sinar Harian perlu menyiarkan laporan ini dan berikan muka depan???? Kenapa pula dilayankan laporan yang tidak ada implikasi besar melainkan hanya permainan politik BODOH!!! Etika kewartawanan mana yang diamalkan?

Tergelak besar Reformasin di SINI dengan laporan dari wartawan yang ternyata lulusan darjah tiga sekolah Ulu mana.



Hari ini pula Sinar Harian menyuarkan mukadepan kononnya Dua menteri, seorang menteri Besar dan seorang Ketua Menteri dinasihatkan tak bertanding dalam PRU13. Ingat adalah info nak dikasi tapi rencana siastan mereka tak ada butiran pun diberi.

Hanya ditahu seorang MB mungkin ke Federal dan satu dari salah seorang dari 4 Ketua Menteri memang tak tanding Parlimen. Sapa Ketua Menteri yang korup tu??? Lim Guan Eng? Tapi dia bukan BN.

Saja nak kenakan Musa Aman yang dah settle isu dengan ICAC HK. ICAC tak siasat lagi dah!!! Dah selesai lama isu ini sebelum diketahui sesiapa!


Mereka ada hubungi Timbalan Ketua Pesuruhjaya SPRM (Operasi), Datuk Mohd Shukri Abdul dan dienggan kata apa-apa mengenai urusan Cawangan Tapisan keutuhan, Bahagian Urusan Rekod dan Tenologi Maklumat SPRM.


Satu lagi laporan mereka hanya menyedut kenyataan Tengku Adanan bahawa mengesahkan Barisan Nasional menjaga integriti dan menyahut cabaran SPRM bagi menghantar nama untuk tapisan. Kenapa yang ini tak dibesarkan tapi bab Menteri Kantoi yang butir tak ada diperbesarkan!!!!

Profesyenalisma dan etika kewartwanan KEPALA BAPAK ENGKAU!!!

CUNIK MAK ENGKAU ini satu rencana yang adil dan ikhlas. Mana integariti Sinar Harian yang tak katakan saya Datuk Shukri SPRM yang pro-PAS ini yang bocorkan maklumat kepada SInar Harian??? Apa pasal nama dia saja tersebut? Adakah itu saja orang dalam SPRM yang dihubungi?

Fareez dan Fikri Hazriq .... jawab dengan tepat sebab apa Sinar Harian tak patut disokong dan layak diboikot saja!!!!! Kalau nak cuba putar alam macam Sinar Harian ... kami tahan siaran komen anda.

19 comments:

  • MELAYUJATI says:
    January 25, 2013 at 9:37:00 AM GMT+8

    Sinar Harian sekadar melaporkan apa yang dikatakan oleh Husam, samada benar atau pun tidak KB ada minyak itu Husam punya pasal le.

  • Anonymous says:
    January 25, 2013 at 10:11:00 AM GMT+8

    sinar ni berniaga. dia nak jual suratkhabar aja. letak berita sensasi. dah lebih kurang sama dgn harakah

  • Anonymous says:
    January 25, 2013 at 10:12:00 AM GMT+8

    sinar harian nak buat duit aja siar berita sensasi. lebih kurang mcm harakah dan suara keadilan aja

  • Anonymous says:
    January 25, 2013 at 10:24:00 AM GMT+8

    Tak payah tunggu lagi, boikot saja sinar harian. Blh baca s/khabar lain. Berita bohong Dan tak ketentuan sumber, itulah SINAR HARIAN. Tengok siapa yg jd sidang pengarang pun dah tahu.

  • Anonymous says:
    January 25, 2013 at 10:31:00 AM GMT+8

    aku dah unlike sinar harian ooo

    mkini pun dulu lbh kurg sh skrg ni..konon utk seimbang....last-last, kantoi dibayr oleh Soros agar laporan ikut kehendak barat yg berniat jahat thdp umat Islam malaysia. ni sinar harian, tak mustahil juga terima dana dari barat ni...cuba siasat aliran masuk dana mrk.dari mana? soros? paul w? chin peng? atau mungkin juga datangnya dari dana akaun Israel anwar melalui singapura kan?

  • Anonymous says:
    January 25, 2013 at 10:43:00 AM GMT+8

    Itula 'kecerdikan' PAS ..cerdik menipu rakyat...rakyat yg smmgnyer taksub dgn PAS ,yg cume mmbaca harakah, sinar n media2 pro pembangkang akan terkesima dgn laporan 'pembhongan'sinar itu...

    Lgpon nilai harakah kini tlh merudum maka kepercayaan tdhp sinar di gunapakai....tapi insyaAllah...sinar ttp xbole mengatasi UM dan BH sbb ramai yg dah tahu ke'haprak'an Sinar...dah ramai yg mnyedari akan nilai berita sinar mmg berat sblah...lbh byk auta dari fakta...

  • usin says:
    January 25, 2013 at 11:04:00 AM GMT+8

    apa nama akhbar tu, sinar hairan? oooo......

  • Anonymous says:
    January 25, 2013 at 12:19:00 PM GMT+8

    Wartawan sinar pun aku tngk mcm bdk skolah darjah satu jek, xdak etika kewartanan langsung diaorg nih, ambil contoh masa kes satu makcik yg kena parang dgn anak sndiri di sidam thn lpas wartawan sinar dok saja ja dok tnggu nk ciplak kat wartawan len, lpas tu nk interview saksi pun tnya soalan2 bangang siap paksa2 plak...bnyk lg aku dok usha wartawan2 sinar cabuk wat interview tp dh mcm bdk skolah jek..diaorg ni pmr ja kot

  • Anonymous says:
    January 25, 2013 at 12:26:00 PM GMT+8

    cybertrooper UMNO @ BN, gunakan wadah komen sinar harian untuk perjelaskan kebenaran. Jangan biarkan cybertrooper Pakatan Rakyat mendominasi. Boikoit beli akhbar bercetak sahaja, perjuangan dalam talian kena teruskan.

  • Anonymous says:
    January 25, 2013 at 12:37:00 PM GMT+8

    aku dah lama unlike Sinaran malah sudah diharamkan masuk rumah. Nilai berita hampas tebu. Darimana wartawan Sinar ini dapat latihan kewartawanan pun tak tahulah. Etika kewartawanan langsung tidak ada. Kekuatan bukti daripada berita yang dikeluarkan pun tidak menyakinkan.

  • mohdfazli says:
    January 25, 2013 at 12:44:00 PM GMT+8

    Sebelum kita nak jadi perjuang, serlahkan diri anda wahai pemilik "The Unspinners" sama maksud dengan kaki pusing atau sebaliknya. Tok sah nak jadi hero baling batu sembunyi tangan. Mereka pertahankan SH sebab tempat mereka mencari rezeki yang halal. Cukup-cukup sebar tuduhan palsu. Mungkin orang tak sekolah saja percaya blog bukan pusing nie. Apa SH buat seperti yang diluahkan pemimpin. Jadi kerja SH melaporkan saja. Wallahualam...

  • mohdfazli says:
    January 25, 2013 at 12:44:00 PM GMT+8

    Sebelum kita nak jadi perjuang, serlahkan diri anda wahai pemilik "The Unspinners" sama maksud dengan kaki pusing atau sebaliknya. Tok sah nak jadi hero baling batu sembunyi tangan. Mereka pertahankan SH sebab tempat mereka mencari rezeki yang halal. Cukup-cukup sebar tuduhan palsu. Mungkin orang tak sekolah saja percaya blog bukan pusing nie. Apa SH buat seperti yang diluahkan pemimpin. Jadi kerja SH melaporkan saja. Wallahualam...

  • Sou Yuen says:
    January 25, 2013 at 3:25:00 PM GMT+8

    Someone butthurted here huhu,chill

  • Sou Yuen says:
    January 25, 2013 at 5:37:00 PM GMT+8

    Meaning of unspin: Unspin : To untwist, as something spun . The content of this blog is relax, which part you said spinning? Or you in denial state/LSD until you cannot accept the truth and you head start spinning.Do lot of read and analyzing then you can understand what this article all about.

  • Anonymous says:
    January 25, 2013 at 6:45:00 PM GMT+8

    Saya pernah sekali aje beli SH, lps tu takde dah. Buat abis duit baca tabloid. Before this, sy x pernah terfikir nak baca blog pro-govt (sbb sy penyokong PAS, hanya PAS not PR, tp now dah x sokong lg) tp lepas keluar berita psl tanah K'tan tergadai (bla ADUN2 Perak buat bising dalam DUN dan dalam Berita TV disebut nama blogger Pisau.net. Sy terus google dan jumpa ramai bloggers pro-govt. Tp yg paling sy tabik ialah Unspinners, Akar Umbi dan Pisau. Sebab: you guys did thorough research, siap dgn copies of documents.
    Well done and keep it up!

  • Anonymous says:
    January 26, 2013 at 8:44:00 AM GMT+8

    Sinar hairan..akhbar bakul sampah...mari kita ramai-ramai bakarcakhbar ini...

  • Anonymous says:
    January 26, 2013 at 10:47:00 AM GMT+8

    Kalau nak bace SH, bace lah..kalau x suke nak baca - jangan baca, unlike, boikot and etc. Tidak perlu persoalkan etika kewartawanan atau labelkan seperti Harakah. Kita rakyat Malaysia kan..ada budi bahasa.

    -Suara Selatan-

  • Anonymous says:
    January 26, 2013 at 12:13:00 PM GMT+8

    SINAR HARIAN jangan BOIKOT sebab banyak "peluru free" dibagi pada BN. Guna jer maklumat bodoh tu dalam tulisan jer. Misalnya KANTOI, tu bahasa kewartawanan yang tinggi ke? Pastu pasal Husam Musa jumpa minyak kat Kota Bharu n Tumpat, try follow up closely apa hasil Husam Musa? Siap tanya kat dia kenapa baru sekarang timbul, pastu dekat2 pilihanraya pulak tu hehehe,,.. ada sauk semua isu2 or janji bukan manifesto Husam Musa yang tergantung dan kelentong, biar diorang sibuk nak jawab satu persatu. Rasanya diorang tak mampu nak berikan penjelasan dalam masa 1 or 2 bulan. Dah 22 tahun memerintah masih tiada jawapan semacam NIKAH GANTUNG jak hehehe padan muka.

  • anti bohmau says:
    January 26, 2013 at 7:20:00 PM GMT+8

    bro unspins,

    beberapa kali ambo baca tabloid ni & terkena dgn 'sampah' yg penulis2 tulih...(tal layak pun panggil 'wartawan' sbb takdak etika!!)

    adakala gambar disiar tp nama orang dlm gambar pun tak betul...makna tak rajin siasat

    ada peristiwa tapi tampat tak pula disebut di mana...memang buta geografi

    ada kisah terjadi tapi tarikh salah...memang lemah sejarah

    ada petikan ucapan tp ntah apa yg dicatatkan..memang takdak ilmu mengarang

    berita2 daerah & kampung mcm rojak laporan mrk...bahasa lebih teruk dari budak upsr!!!

    memang sh ni tak berkualiti langsung..

    kadang2 tertanya2 siapala penulis2 yg tak beretika & bertauliah di sh tu????? agaknya asal buleh menulis abc ja, terus diambil bekerja!!!

fda

Link2Me WeLinkBk (254)