Greetings

Monday, January 7, 2013

Demo royalti minyak terdesak lalu simbah cat kereta sendiri


Setelah dua perhimpunan minggu lepas gagal, kumpulan R berbaju merah untuk tuntut royalti minyak bagi kelantan mengambil langkah untuk simbah sebuah kereta WQQ 7537 dengan cat merah dan tuduh UMNO buat demi dapatkan perhatian.

Mereka tidak berjaya menarik sokongan ramai untuk memberi gah pada perhimpunan mereka. Malahan orang ramai dan media tidak endahkan langsung isu yang mereka cuba timbulkan demi politik. Rakyat kelantan nak tuntut perkhidmatan yang sepatutnya mereka dapat.

Isu minyak ini tidak ada asas langsung. Minyak di kawasan antarabangsa hak kerajaan pusat. Oleh kerana Dato Husam kata mereka tak mahu terima minta sedekah dan ambil wang ehsan, eloklah tak payah tuntut lagi.


Terbaca di Harakah pada Januari 2hb tentang puak ni buat perhimpunan di bachok menuntut Awang Adek yang pernah janji akan bawa minyak dan gas landing melalui Bachok.


Alahai ... usahlah panggil orang sebagai pengkhianat. Nik Aziz pergi kasi tanah 10 ribu ekar pada Cina DAP tu tak ke pengkhianat?

Laporan Harakah SINI kata ada 300 orang tapi dari gambar yang kawan-kawan hantar, nampaknya macam 30 orang saja ... lebih sedikit.




Kononnya Petronas patut daratkan minyak dari petak PM301 di kelantan dan bukan hantar terengganu. Ini boleh menjana pekerjaan sebanyak 11 ribu di bachok.

Kenapa tuntut darat ke bachok. Tak timbul pula patut dapat royalti 20% pula?


Memang betul kalau ikut lojik mata, PM 301 itu patut turun di Kelantan kerana kawasan itu termasuk kawasan persisiran pantai kelantan. Tapi akai guna lah sikit. jumpa minyak dimana cik?



Ada paham jumpa di kawasan perairan antarabangsa.

Minyak yang depa kata dapat tu dalam Joint Development Area dengan Thailand ke? Kalau dalam JDA, darat di Songkhla. Itu dah disetujui.

Fakta pun salah. Mana boleh minyak situ darat ke Terengganu?

Macam mana nak darat di bachok? Ada ke facility? Ada ke port? Ada ke support service? Ada ke pekerja mahir?

Dulu masa nak buat East West landbridge tahun 90an dan pipe line dari Songkhla ke Kelantan tahun 2000an, kerajaan kelantan tak mahu kerjasama dan beri tanah. Tak malu ke nak tuntut-tuntut?

Nak industri oil dan gas tapi asyik cari gaduh dengan Petronas seperti di pengerang? Mana mereka nak selesa dengan pemikiran jumud pemimpin PAS Kelantan.

Ngaku sajalah kerajaan PAs kelantan tak mahu kemajuan. Mereka mahu rakyat kelantan sentiasa hidupo dalam kemiskinan dan daif supaya minda tak maju dan terbuka dan terus dapat ditipu oleh wahabi2 Kelantan macam Nik Aziz, nik Amar, Nik Abduh dan pengikut penipu macam Husam Musa.

Sealin dari perhimpunan Bachok, puak R berbaju merah ini turut buat satu lagi perhimpunan pada Jan 4hb petang di perkarangan Pasar Kg. Gunong, Batu Melintang, Jeli kelantan. Perhimpunan diketuai oleh Hisyam B Ghazali - Setiausaha NGO Royalti Malaysia. Antara yang turut sama berucap adalah Asri bin Ahmad (Pengerusi NGO Royalti Jeli), dan Noraini Bin Hussin (Ketua Wanita PKR Negeri Kelantan).





Alahai ... perhimpunan 40 orang. Yang pegang sepanduk dan kain rentang hanya kanak-kanak yang tak tahu apa. Yang tua-tua pun tak tahu apa, inikan kanak-kanak.'

Sapa nak percaya puak ni?

Oh maaf ... ada puak percaya dengan simbah simbah cat merah pada kenderaan sendiri boleh dapat puak bengong percaya.

Kereat WQQ 7537 itu adalah kepunyaan Nazri Deraman yang merupakan Presiden Royalti Minyak. Difatar bawah nama Noble Residence Sdn Bhd dan merupakan kenderaan syarikat yang beralamat di Suite 12A 03-05 Level 12A Plaza Permata,Jln Tun Razak 55400 Kuala Lumpur

3 comments:

  • Anonymous says:
    January 7, 2013 at 8:51:00 PM GMT+8

    Sibuk tak habis habis melalak isu royalti Minyak. Kerajaan dah bagi pun dah ok patut bersyukur. Jangan Layan mereka ini, buang masa je.

    Nampak sangat PAS tarbiyah yang tak baik pada anak2 semuda kanak2 tadika. Patut mereka didakwa di bawah AKTA PENDERAAN kanak2..

    Bila Nik Aziz bagi tanah beribu ekar pada Cina DAP Diam membisu pulak...

  • Anonymous says:
    January 7, 2013 at 9:28:00 PM GMT+8

    aku yakin dan percaya bahawa kemik di bahagian bawah sebelah kanan berpunca dari umno.. bukan dari kebodohan tuan punya kereta.. tiadalah syak lagi..

    bodoh punya geng royalti.. meroyan dari pemimpin sampai macai.. elok la bawak bdk2 yg xtau ape.. esok dah besar jgn lupa merantau negeri lain.. selagi pas perintah air tetap karat maksiat tetap byk kat negeri isle (bukan Islam) .. malu la sikit..

  • Anonymous says:
    January 8, 2013 at 7:07:00 AM GMT+8

    lebuhraya husam dan stadium islamik dah senyap dah.....

    pandai betui geng pas menipu

fda

Get your volunteer initiatve funded!

Link2Me WeLinkBk (254)