Wednesday, January 16, 2013

Dah masa ... Sinar Harian di boikot


Mukadepan SInar Harian bertarikh Januari 13hb berupa berikut: 


Betullah dipuji polis, KDN, DBKL, Stadium Merdeka dan lain-lain tapi yang utama diberi tahniah kepada penganjur. Bodoh ke sinar harian untuk tidak memahami apa terselindung di balik tuntutan dan kata-kata Anwar.   

Bila dikerat atas dan bawahnya, mesej yang akan kelihatan pada orang ramai adalah berikut:


Gambar ini membesar dan menunjukkan kehebatan perhimpunan. Terus mereka mendapat pujian dan dilambung pembangkang. Baca PASPB SINI 

Sebagai wartawan yang kononnya profesyenal, mereka mengiyakan pembohongan Malaysiakini dan media-media pembohong lain dengan mengatakan kehadhiran 100,000. 

Malah sebelum ini, edisi Sinar Harian bertarikh Januari 11hb menasihat peserta elak provokasi pihak tertentu (maksudnya di tuju kpd siapa?).

Jika PKR menang, termakbulah cita-cita Sinar Harian untuk mengambilalih peranan UTUSAN sebagai media perdana.

Usahlah Sinar Harian nak berlakun seolah-olah mereka terpaksa berlaku adil dan balance. Cuba semak berapa ramai wartawan msia insider yg sudah menyertai sinar. Tidak sedikit dari Harakah..

Tak usah nak guna forum mereka sebagai platform untuk kononnya menyuburkan dialog dan diskusi masyarakat kerana sering kali ianya dipengerusikan oleh seorang yang condong kepada pembangkang. Di atur dan dibiar penyokong pembangkang bercakap sesuka hati tanpa kawalan melambungkan fitnah.  

Siapa tak tahu bahawa edisi Sinar Harian di sesetengah negeri di sponsor oleh pemimpin tertentu. Di Selangor, Khalid Ibrahim. Di Kelantan, Husam Musa.

Aktiviti di Karangkraf pula, siapa yg mendominasi. Siapa dan apa sejarah Dato Hishamuddin Fikry?

Pengurusan mendakwa SINAR perlu bebas kerana akhbar ini perlu dijual bebas, Tapi bebas sokong PKR. PKR beri tanah murah untuk kembangkan Sinar Harian. 

Yang bodohnya akhbar untuk ke sekolah-sekolah dan pelajar luar negara, dengarnya dah diberi kontrak pada Sinar Harian.

Kalau betul, bodoh lah Kementerian Penerangan???

KOMENTAR DIHENTIKAN. SAMBUNG KOMENTAR DI SINI

41 comments:

  • Anonymous says:
    January 16, 2013 at 3:34:00 PM GMT+8

    karangkraf kan ejen anuwar

  • headbomb says:
    January 16, 2013 at 3:41:00 PM GMT+8

    tokey dia org kelate, dan dah tentu sinar ini proksi pakatan, tapi jgn risau, sales dia kat johor out, kat selangor, hanya si penchacai je beli, kat kelantan dan terengganu jer sales dia ok la.. haha.. so bukan popler pun sinar ni..

  • Anonymous says:
    January 16, 2013 at 3:43:00 PM GMT+8

    Karangkraf anak haram, babi Anwar

  • Anonymous says:
    January 16, 2013 at 3:43:00 PM GMT+8

    Anak haram punya Sinar Harian

  • headbomb says:
    January 16, 2013 at 3:44:00 PM GMT+8

    tokey dia kan ore kelate.. keke.. so ape dehal.. sinar ni kat johor, melaka, n9 tak kemana jualan dia.. dgr kata johor dah tak jual dah.. hehe.. kelantan dan tganu jer hidup.. kat sgor ni pun alah buakn popler pun sinar ni.. hehe..

  • Anonymous says:
    January 16, 2013 at 3:56:00 PM GMT+8

    karangkraf ejen al-arqam.. al arqam di haramkan kerajaan.. sebab tu la lebih2..

  • Anonymous says:
    January 16, 2013 at 3:58:00 PM GMT+8

    Itulah perangai kaum2 BeEnd...bila orang bercakap benar...telinga dan otak dungu menjadi panas...tak boleh tahan dengan kebenaran...agaknya dah terlalu biasa dok menipu selama ini...bila kebenaran menerjah...mulalah cari jalan lain lagi mcmana nak tipu lagi...sudah-sudahlah dok menipu org selama ini...bawa-bawalah bertobat....

  • Anonymous says:
    January 16, 2013 at 4:03:00 PM GMT+8

    ok la tu,,,daripada baca utusan,,,,,asyik menipu je kjenye
    .....

  • Anonymous says:
    January 16, 2013 at 4:31:00 PM GMT+8

    dulu sinar boleh dibaca...lepas PRU12 sinar dah tukar dari maintain neutral kepada partisan. I'm done with Sinar but not Sinar.FM

  • Sou Yuen says:
    January 16, 2013 at 4:31:00 PM GMT+8

    "Itulah perangai kaum2 BeEnd...bila orang bercakap benar...telinga dan otak dungu menjadi panas"

    Same thing on your side bro, PR supporter comments are even worst. I think better you teach people on your side repent first.Don't be like pot call keetle back hihi

  • Sou Yuen says:
    January 16, 2013 at 4:35:00 PM GMT+8

    "ok la tu,,,daripada baca utusan,,,,,asyik menipu je kjenye"

    Alternative medias do not lie ek?sure?

  • mohdfazli says:
    January 16, 2013 at 4:52:00 PM GMT+8

    Surah Al Hujurat, Ayat 6 - Wahai orang-orang yang beriman! Jika datang kepada kamu seorang fasik membawa sesuatu berita, maka selidikilah (untuk menentukan) kebenarannya, supaya kamu tidak menimpakan sesuatu kaum dengan perkara yang tidak diingini dengan sebab kejahilan kamu (mengenainya) sehingga menjadikan kamu menyesali apa yang kamu telah lakukan.

  • kingjojoba1 says:
    January 16, 2013 at 4:57:00 PM GMT+8

    The issue here is not the coverage of the KL112, but the fact that they put the title "Tahniah". Nampak sgt la dia tu perpihak kepada PR. Kalau nak professional, buat la professional betul2. Jgn setakat nama dan rupa saja. Just because you cover cerita pembangkang, tak semestinya anda tu impartial and tak bersifat kepartian. Org bongok jer yg termakan dakyah kau. Aku pon tahu Utusan tu pon mmg pro kerajaan. Itu tak dinafikan Tapi takyah la nak kononnya label diri sebagai bebas dan adil kononnya lagi bagus dari Utusan.

  • Anonymous says:
    January 16, 2013 at 5:04:00 PM GMT+8

    Gambar yang telah diphotoshop secara buta tuli tidak boleh diguna pakai sebagai bukti sokongan rakyat terhadap pembangkang. BN akan tetap menang PRU13, percayalah. :)

  • FARREEZ RAHMAT says:
    January 16, 2013 at 5:16:00 PM GMT+8

    kalau pemikiran jumud dan kemut sampai bila pun x akan ke depan,janganlah terlalu berfikiran sempit macam duduk dalam gua.,Sinar Harian tidak memihak mana-mana pihak.sinar harian bersifat telus & tulus..Tolonglah jangan fitnah yang bukan2..s

  • pah listen says:
    January 16, 2013 at 5:28:00 PM GMT+8

    LISTEN..LISTEN..LISTEN..
    WHEN I SPEAK U LISTEN..
    WHEN U SPEAK I TARIK MIC..
    KUCING ADA MASALA..ANJING ADA MASALA..IKAN ADA MASALA..
    BURUNG ERRK..ERRK..ERRK..

    SEBABTU KITA JANGAN BAGI ORANG BERCAKAP..KITA KENA BACA UTUSAN SAJA..ERRK..ERRK..
    U TAU APO ITU DEMOCRACY..ERRK...ERRK..

  • FARREEZ RAHMAT says:
    January 16, 2013 at 5:31:00 PM GMT+8

    SALAM,sedikit sharing untuk semua, Untuk info akhbar sinar harian bukanlah memihak kepada mana-mana pihak,kami hanya melaporkan perkara yang telus & tulus ,kalau anda memang pembaca setia sinar harian setiap hari,anda tahu pengisian yang kami paparkan.Tolonglah jangan membuat tuduhan yang melulu.. kalau masihtak paus hati Silalah berkunjung ke premis kami jika berkelapangan ,InsyALLAH pintu premis kami sentiasa terbuka untuk anda.

  • This comment has been removed by the author.
    FARREEZ RAHMAT says:
    January 16, 2013 at 5:44:00 PM GMT+8

    This comment has been removed by the author.

  • Anonymous says:
    January 16, 2013 at 6:03:00 PM GMT+8

    Saya ada ramai kawan2 kat Sinar Harian, akhbar ini benar-benar telus dan melaporkan perkara sebenar dari smua pihak. best lagi, majoriti wartawan Sinar Harian ni orang Umno, orang Perkasa tau!

  • Anonymous says:
    January 16, 2013 at 6:05:00 PM GMT+8

    aku dn lama perasan, sinar harian ni makan keliling. Kt mana kuat, kt situ la dia ampu. Sbb tu dia kata dia adil dan seimbang. Klu korang perasan jgk la, rrporter depa dpt kncil sebijik bt ronda. Tp selalu gak aku tgk, keta tu gn buat projek. Yg pompuan byk gak kena usung merata. Pstu balik buat report, korang paham2 la. Klu depa dpt sedap, repot ikut tukang bg sedap la. Sok2 putus, depa tukar plk ikut tukang sedap baru. Hati2 semua

  • Anonymous says:
    January 16, 2013 at 6:11:00 PM GMT+8

    fareez, aku kenal hang. TSB dulu, mmg aku tau sgt hang ni. Tahniah la psl makan keliling hehe

  • Anonymous says:
    January 16, 2013 at 6:14:00 PM GMT+8

    hahaha fareed, abis la hang lepas ni haha

  • Anonymous says:
    January 16, 2013 at 6:28:00 PM GMT+8

    Tulus dan telus....hahhaha
    Budak darjah satu bolehlah ko tipu...

  • Sou Yuen says:
    January 16, 2013 at 6:54:00 PM GMT+8

    If people does not want read utusan it is not a big deal,better than read news that has been cycle few times,write the news turn around still the same thing..or newspaper with lot of sexual performance ads. Not less or equal than utusan unless proven it is better than utusan haha

  • Anonymous says:
    January 16, 2013 at 6:55:00 PM GMT+8

    APA PUN UTUSAN YANG TERBAIK...HIDUP UTUSAN!

  • asifadio says:
    January 16, 2013 at 7:16:00 PM GMT+8

    Ala, yg tau sinar ni cai cai pakatan je... mostly aku tgk kat kedai, utusan paling byk sales... aku dok kat arau perlis ke, mantin n9 ke, tambun ipoh ke n sek 7 shah alam sume aku tgk utusan yg org beli... aku pun beli utusan :-)

  • Anonymous says:
    January 16, 2013 at 7:43:00 PM GMT+8

    orang yang berfikiran sempit sahaja yang bergaduh tunding menundig antara satu sama lain. buka minda, buka hati.

  • FARREEZ RAHMAT says:
    January 16, 2013 at 9:04:00 PM GMT+8

    Maaf yer..Penerbitan Akhbar bukan di bawah kawalan Kementerian Penerangan,tetapi di bawah kawalan Kementerian Dalam Negeri ( KDN )..harap maklum.

  • Anonymous says:
    January 16, 2013 at 11:17:00 PM GMT+8

    Setau aku karangkraf pernah menerbitkan akhbar ekslusif ketika era reformasi. Ketika itu akhbar tersebut seolah-olah menjadi medium utama bagi reformis menyebarkan dakyah dan propaganda tentang reformasi. Persoalannnya sekarang ialah jika tahun 98 dulu karangkraf adalah pro-pembangkang, adakah tahun 2013 mereka menjadi pro-kerajaan pulak? Daripada pembacaan saya sendiri terhadap akhbar Sinar Harian, saya melihat seolah-olah macam melebihkan berita dari satu pihak dan bukannya bersifat pemberitaan yang seimbang dari kedua-dua belah pihak. Mungkin lain pembaca lain pandangannya.

  • Anonymous says:
    January 17, 2013 at 12:01:00 AM GMT+8

    Habis tu.... Anwar dah bayar banyak...

  • Anonymous says:
    January 17, 2013 at 12:02:00 AM GMT+8

    kebanyakan komen menjerumus kearah etidakpuasan hati antara media. dan buka disebabkan oleh politik. adakah benar?

  • Anonymous says:
    January 17, 2013 at 12:37:00 AM GMT+8

    sorry to say but menghina tempat orang lain mencari rezeki adalah tidak patut sama sekali. siapa kita untuk berkata begitu. saya tidak menyebelahi mana-mana parti atau mana-mana media tetapi bahasa melambangkan diri kita. jika yang berkata sedemikian adalah orang media, maka anda tidak layak untuk berkarya dan jika anda adalah orang politik tegar, anda juga tidak layak untuk berpolitik dek kerana sikap yang anda sendiri tunjukkan. terima kasih.

  • Anonymous says:
    January 17, 2013 at 12:38:00 AM GMT+8

    sorry to say but menghina tempat orang lain mencari rezeki adalah tidak patut sama sekali. siapa kita untuk berkata begitu. saya tidak menyebelahi mana-mana parti atau mana-mana media tetapi bahasa melambangkan diri kita. jika yang berkata sedemikian adalah orang media, maka anda tidak layak untuk berkarya dan jika anda adalah orang politik tegar, anda juga tidak layak untuk berpolitik dek kerana sikap yang anda sendiri tunjukkan. terima kasih.

  • Anonymous says:
    January 17, 2013 at 12:47:00 AM GMT+8

    "SALAM,sedikit sharing untuk semua, Untuk info akhbar sinar harian bukanlah memihak kepada mana-mana pihak,kami hanya melaporkan perkara yang telus & tulus ,kalau anda memang pembaca setia sinar harian setiap hari,anda tahu pengisian yang kami paparkan.Tolonglah jangan membuat tuduhan yang melulu.. kalau masihtak paus hati Silalah berkunjung ke premis kami jika berkelapangan ,InsyALLAH pintu premis kami sentiasa terbuka untuk anda."

    saya menyokong kenyataan farreez rahmat. kalau rasa betul, terima ambil tapi kalau sebaliknya jangan terima. hak membaca dan memilih terletak pada tangan pembaca itu sendiri sama ada mahu menerima mengikut faaman masing-masing. kita tak perli menuduh menunding jari natara satu sama lain kerana pa yang kita sampaikan itu sendiri belum tentu akan kesahihannya sendiri.

  • Anonymous says:
    January 17, 2013 at 1:06:00 AM GMT+8

    Boikot aje sinar harian...paper org opportinist...baik baca metro atau kosmo...

  • Anonymous says:
    January 17, 2013 at 2:08:00 AM GMT+8

    "Boikot aje sinar harian...paper org opportinist...baik baca metro atau kosmo.."

    mr.john doe, adakah anda pasti paper snar harian adalah paper opportinist?..kita tidak perlu memboikot media atau bahan bacaan kerana pilihan terletak di tangan kita. itu pada pendapat saya.

  • Anonymous says:
    January 17, 2013 at 2:30:00 AM GMT+8

    people make accusation because they do not have enough information in their head..so read more..note to self also...

  • ajai62 says:
    January 17, 2013 at 8:51:00 AM GMT+8

    Assalam Bro

    Tak pernah beli dan baca pun...

  • Anonymous says:
    January 17, 2013 at 11:42:00 AM GMT+8

    Aku tak langgan pun Sinar harian ni, buang duit je, dalamnya banyak berita2 hampas. Boikot Karangkraf!!!

  • Anonymous says:
    January 17, 2013 at 8:29:00 PM GMT+8

    "Aku tak langgan pun Sinar harian ni, buang duit je, dalamnya banyak berita2 hampas. Boikot Karangkraf!!!"

    kata-kata itu sebenarnya tidak mempunyai makna untuk menjelaskan perasaan..#ASS

  • Anonymous says:
    January 18, 2013 at 12:11:00 AM GMT+8

    Hari2 aku baca SH,sejak dari mula wujud hingga sekarang...dulu best skrg dah tak best coz banyak benor hal politik..bosan dan tak cakna lagi dah..kdg2 terlintas gak di kepala ..Bdk2 sinar ni pro PR agaknya..


fda

Get your volunteer initiatve funded!

Link2Me WeLinkBk (254)