Tuesday, January 22, 2013

32 hari Hadi bisu pasal tarik Amanah: Karpal hina Majlis Syura


Pengerusi DAP Pusat, Karpal Singh tanpa berselindung meneruskan asakannya kali ini dengan nada 'merayu' menuntut PAS supaya menarik balik keputusan Majlis Syura Ulama parti itu untuk menghalang penggunaan kalimah Allah oleh bukan Islam khususnya dalam Bible versi Bahasa Melayu.

Bunyinya seperti mendayu-dayu memujuk, tapi ramai yang faham itu hanya isyarat bernada 'lembut' yang jelas kehendaknya. Suka atau tidak, PAS terhimpit antara memartabatkan pendirian rasmi Majlis Syura ataupun mendahulukan kepentingan politiknya dalam PR.

Sebelumnya Timbalan Presiden PKR, Azmin Ali telah tampil dengan kenyataan tegas bahawa pakatan pembangkang, PR tetap kekal dengan keputusan Majlis Pimpinan Tetinggi PR pada 8 Januari 2013 yang membenarkan penganut Kristian menggunakan kalimah Allah s.w.t dalam kitab Bible.

"Kami terikat dengan dasar-dasar Pakatan Rakyat yang telah dibincangkan semasa mesyuarat. Dan kerana terikat kepada dasar-dasar itu, kami akan berpegang kepada keputusan itu. Majlis Syura (Pas) tidak berkaitan dengannya," kata Azmin dalam sidang akhbar di ibu pejabat PKR pada 17 Januari lepas.

Demikian hinanya kedudukan Majlis Syura Ulama PAS di mata PKR, sedangkan sebagai rakan sepakatan sepatutnya PKR dan DAP perlu belajar menghormati rakan sendiri sekalipun mereka sudah masak sangat dengan sikap lalang PAS yang kerap berubah pendirian mengikut kehendak politik kepartian.

Jika dilihat dari segi struktur organisasi PAS, kedudukan Majlis Syura adalah yang tertinggi dalam parti berlabel Islam itu. Seandainya PAS mendominasi pengaruh dan kedudukannya dalam PR, tentunya desakan mendayu dari DAP dan kenyataan tegas yang memperlekehkan taraf Majlis Syura oleh PKR tidak akan timbul.

Tapi disebabkan kedudukan PAS dalam PR sekarang hanyalah setaraf balaci yang terdesak mahu mencapai angan-angan untuk sama-sama ke Putrajaya bersama PR, maka senanglah DAP dan PKR memanfaatkannya untuk kepentingan mereka.

Lagipun Karpal Singh dan Azmin Ali yang diketahui ramai adalah suara rasmi PR dalam isu-isu sensitif, kedua-duanya amat faham benar selagi PAS kekal bersama PR, mahu tidak mahu PAS perlu menurut keputusan muktamad yang telah lama dipersetujui.

Kalau PAS benar-benar jantan dan bermaruah, sudah lama mereka tinggalkan PR dan tidaklah termalu sendiri dengan pendirian flip flop Mursyidul Am dan Presiden PAS sekejap patuh kehendak PR dan kemudiannya bila teruk dikecam khalayak barulah menyerahkan keputusan selanjutnya kepada Majlis Syura pula.

Antara kemahuan politiknya utk kekal dengan PR dan kesucian kalimah Allah s.w.t yang wajib dipertahankan, telah meletakkan PAS dalam keadaan tersepiot dan terhimpit. Inilah bahananya apabila satu kerjasama politik yang longgar hanya ditemukan dengan titik persamaan berkongsi musuh yang sama sahaja.

Tatkala kerjasama dalam BN wujud demi membangunkan negara & rakyat, PR pula yang menggabungkan DAP, PKR dan PAS atas asas rapuh seringkali diselubungi isu-isu yang tidak berkesudahan dan masing-masing pula langsung tiada sikap hormat menghormati sesama sendiri.

Bila sudah demikian, tak sukar untuk rakyat jangkakan yang negara ini akan berantakan sepanjang masa sekiranya PR diberi peluang walau sepenggal pun untuk memerintah tanahair tercinta ini.

3 comments:

 • Anonymous says:
  January 22, 2013 at 12:27:00 PM GMT+8

  Karpal tu penganut kristian ke yang menyibuk tak tentu pasal? Kalau dia tu pergi gereja bukan penganut sikh mmg boleh faham, ni kira ala melayu cakap juga ni.

 • Anonymous says:
  January 23, 2013 at 12:41:00 AM GMT+8

  Sesungguhnya solatku, ibadahku, hidupku dan matiku kerana Allah tuhan sekalian alam. Malunya diakhirat nanti nak jawab macamana bila didunia asyik fikir nak menjatuhkan saudara se Islam sedangkan sepatutnya mengikat silaturrahim semata mata kerana Allah. Bersatulah saudaraku. Dengan bersatu kamu teguh. Carilah redha Allah bukannya redha manusia.

 • Anonymous says:
  January 23, 2013 at 10:21:00 AM GMT+8

  Ketika Hadi Awang 'pening kepala' mencari talian hayat politik yang dilihat semakin hampir dengan liang kubur, DS Najib pula sedang berada dibumi Palastin dengan mengambil risiko yang tidak menentu.
  Sebagai pemimpin parti yang berlabelkan Islam keadaan Hadi Awang ketika ini tentunya seperti berada diatas bara. Pening kepala Hadi Awang ditambah dengan kebangkitan 'akar umbi' yang telah dengan jelas menunjukan protes ketahap mengadakan 'demonstrasi' dihadapan pejabat guaman Karpal Singh di Pulau Pinang. Jika dahulu Karpal dengan bongkaknya mengeluarkan kenyataan 'Over my dead body', hari ini akar umbi PAS sudah berani memegang poster yang berbunyi' KALAU HANG NAK LAWAN ULAMAK KAMI, LANGKAH MAYAT KAMI DAHULU'. Tentunya apa yang berlaku itu akan menambah pening kepala Hadi Awang. Belum pun sempat isu Amanat Hadi Awang reda, isu tanah diKelantan menjelma, belum pun sejuk isu Kalimah Allah pula datang. Semakin hampir PRU13 nampaknya semakin senak Hadi Awang dibuatnya. Apa yang berlaku keatas Hadi Awang itu mungkin disebabkan keangkuhan, kesombongan dan keriakan Hadi Awang sendiri. Wallahualam.

  mtk

fda

Link2Me WeLinkBk (254)