Wednesday, October 31, 2012

PAS terpesona Omar Abd Aziz, Tapi tertipu Father Joseph Lim

|5 comments


Suatu ketika dulu, ramai kalangan pemimpin dan penyokong PAS yang begitu teruja dan terpesona dengan kepimpinan Lim Guan Eng selaku Ketua Menteri Pulau Pinang, pernah menyamakan Setiausaha Agung DAP itu sebagai setaraf dengan Khalifah Omar Abdul Aziz.

Sehinggakan ada segelintir pemimpin PAS yang secara sedar mendoakan kesejahteraan kepimpinan Guan Eng di Pulau Pinang semasa Khutbah Jumaat dibacakan.

Pelik? Tiada peliknya. Bagi PAS kepentingan undi dan kuasa duniawi amat penting dan kerana itu amat dihargai nilai persahabatannya dengan kafir harbi DAP berbanding persaudaraan sesama Islam.


Dalam pada PAS begitu teruja dengan 'kehebatan khalifah' Guan Eng, selang beberapa ketika kemudiannya beliau dinugerahkan dengan gelaran sebagai Father Joseph dari Gereja St. Anne, Bukit Mertajam sebagai perhargaan di atas sumbangan dana kepada gereja tersebut.

Penganugerahan gelaran Father Joseph kepada Guan Eng itu sebenarnya tidaklah mengejutkan, walaupun selama ini beliau sering berahsia berkaitan status agamanya.

Namun bagi penyokong PAS yang acapkali memuja muji Guan Eng konon bakal mengulangi kegemilangan Khalifah Umar Al-Khattab, tak sedikit yang terpinga-pinga apabila mengetahui rupa-rupanya Guan Eng adalah seorang penganut Kristian yang amat taat pada agamanya.

Mungkin ini dapat menjawab persoalan kenapa tiba-tiba sahaja perarakan Maulidur Rasul tidak lagi diadakan di Pulau Pinang. Barangkali ini semua adalah gara-gara betapa 'mesranya' Setiausaha Agung DAP itu dengan gaya kepimpinan ala khalifahnya yang selama ini di puja oleh PAS agaknya.


Selain Guan Eng dan isterinya, Betty Chew, ramai lagi pemimpin DAP yang sedang menonjol tika ini rata-ratanya beragama Kristian, antaranya Terresa Kok, Ronnie Liew, William Leong, Ngeh Koo Ham @ James, Nga Kor Ming @ David, Tony Pua dan Hannah Yeoh.

Sebahagiannya dari mereka diketahui umum cukup keras dalam mencuit hak umat Islam termasuklah pernah mempertikaikan azan subuh, bacaan Al-Quran, tulisan jawi pada papan tanda jalan, mendesak penggunaan kalimah Allah s.w.t untuk kegunaan kitab Kristian dan gereja serta beberapa isu sensitif yang lain.

Selain itu, dikalangan pemimpin PKR pula seperti Xavier misalnya serta beberapa yang lain juga pernah mencetuskan kontroversi termasuklah menyampaikan 'tazkirah' di ruang utama solat surau.

Malah beberapa orang dari mereka juga merupakan orang kuat gereja yang pernah terbabit secara tidak langsung dalam usaha memurtadkan orang Islam.

DAP tetap DAP, sementelah lagi kini DAP sudah dikuasai kumpulan pemimpin yang beragama Kristian yang agak vokal mempertikaikan hak agama dan umat Islam, tidak mustahil mereka akan semakin berani mempolemikkan pelbagai isu sensitif berkaitannya.


Manakala PKR pula walaupun dikuasai oleh Anwar Ibrahim, namun kebanyakan hala tuju politiknya terlalu dekat dengan unsur Kristian termasuklah cukup sinonim dengan budaya candle light virgil serta pernah menamakan seorang penganut Kristian, Baru Bian sebagai bakal Ketua Menteri Sarawak.

Jelas sekali kerjasama dan persahabatan PAS dengan DAP tidak pun berjaya mengubah kepercayaan Guan Eng ataupun menyebabkan DAP semakin berlembut dengan Islam ataupun membawa PKR semakin dekat dengan Islam.

Sebaliknya yang berlaku, PAS pula semakin liberal dengan pendiriannya sehinggakan terikut-ikut rentak DAP serta PKR dengan melupakan terus semua perjuangannya untuk mendirikan Negara Islam dan menegakkan hukum hudud ala PAS.

Mak Lampir guna pemandu teksi serang SPAD

|8 comments


Kumpulan ini bukan ramai pun ... tak ada ribu-ribu pun

Sekumpulan yang tidak sampai 100 pemandu teksi Lembah Kelang yang mengelarkan diri mereka sebagai Gerakan Tuntutan Pemandu Teksi Malaysia (TEKSI) telah memberikan kata dua kepada Kerajaan untuk menunaikan permintaan-permintaan mereka dalam kadar segera.

Kalau tidak, mereka akan mogok setiap minggu setiap Sabtu dan akan menyokong Pakatan Haram serta memburuk-burukkan Kerajaan kepada penumpang-penumpang teksi yang menggunakan perkhidmatan teksi mereka.

Sebenarnya mereka ini memang penyokong Pakatan Haramjadah pun... memang akan undi haramjadah pun. 

... bukan semua pemandu-pemandu teksi yang merupakan penyokong Kerajaan. Dalam mereka merembat segala bantuan Kerajaan kepada pemandu-pemandu teksi terutama bantuan terbaru  iaitu insentif hampir RM35 juta untuk pemandu teksi di seluruh negara melalui program Teksi Rakyat 1Malaysia (TR1MA), mereka tetap tidak bersyukur.

... agak tersenyum membaca tuntutan-tuntutan kumpulan pemandu-pemandu teksi yang dipergunakan .... Antara tuntutan mereka adalah:

 • merangkumi penghapusan kadar bunga atau cukai kenderaan, 
 • pembelian teksi buatan Malaysia dimansuhkan, 
 • membenarkan penggunaan teksi selain dari Proton untuk teksi bandar kerana kos pembaikan dan ketahanannya kurang memuaskan serta 
 • kadar harga meter dikaji semula, 
 • menuntut kerajaan supaya mengkaji semula kemudahan perkhidmatan bas Go KL, 
 • memansuhkan kaunter teksi berkupon yang telah membebankan penumpang dengan bayaran tambahan, 
 • menubuhkan badan yang menjaga hak pemandu teksi dan 
 • memberi pinjaman untuk pembelian rumah dan sebagainya.
Hebat betul permintaan mereka ini seolah-olah nasib mereka sahaja yang perlu dibela oleh Kerajaan. Apakah kemudahan-kemudahan yang mereka minta ini adalah berjajaran dengan khidmat yang mereka berikan kepada masyarakat dan Rakyat Malaysia selama ini.

Puak-puak yang ugut kerajaan ini adalah yang jenis tak pasang meter, caj mahal-mahal, ugut mengugut sesama pemandu teksi dan pow pelancong hingga rosak nama Malaysia.

Dalang dibelakang adalah Zuraidah Mak Lampir yang muka dan hati hodoh. Konon aktivis Islam tapi ISlam diharamjadahkan tapi dia berdiam diri. 

Baca sepenuhnya di Cucu Tok Selampit sini

Dengarnya puak ini akan mengadakan perjumpaan dengan SPAD dalam masa terdekat. Tujuannya hanya untuk beri alasan untuk "kenakan" SPAD dan burukkan kerajaan. Mereka memang tidak akan sokong kerajaan.

Siapa yang bangang sudah pilih penyokong Anwar Ibrahim, Dato Khalid Ahmad menganggotai Lembaga Pengarah SPAD????

YDP Selayang "coverup" PR, tak dedah DO keluar masa PR

|7 comments

Malaysian Insiders cuba membantu menyangkal tuduhan PR bantu bina kondo di kawasan larangan berdekatan kuil Batu Caves:


KUALA LUMPUR 30 Okt — Yang Dipertua Majlis Perbandaran Selayang Datuk Zainal Abidin B Aala menyangkal tuduhan kerajaan Barisan Nasional yang mengatakan projek kondominium Dolomite Park Avenue di Batu Caves diluluskan oleh Pakatan Rakyat negeri Selangor.

Zainal Abidin semasa sidang media selepas mesyuarat majlis MPS hari ini berkata Kebenaran Merancang yang diluluskan pada 30 November 2007 adalah kunci kepada segala pembinaan yang diberikan oleh mana-mana pihak majlis 

“Sebenarnya Kebenaran Merancang adalah kunci kepada mana-mana pembinaan yang diluluskan “Projek ini melibatkan dua fasa kedua-duanya diberikan semasa 2007 dan pembinaan lot kedai yang sudah siap itu adalah fasa pertama “Fasa kedua adalah pembinaan kondo tersebut ” kata beliau. 

Zainal Abidin juga mendedahkan projek itu telah diluluskan oleh Jabatan Mineral Dan Geo-Sains JMG pada ketika zaman pemimpin Barisan Nasional lalu namun pihak Jabatan Alam Sekitar dalam laporan awalnya tidak menyokong pembinaan projek oleh pemaju Dolomits Properties Sdn Bhd.

Baca sepnuhnya di sini

Kalau nak 'cover-up" boss tu tolonglah jangan buat cerita bodoh.

Kebenaran Merancang atau inggerisnya Planning Approval hanya memberi kebenaran untuk tuanpunya tanah atau hartanah memulakan perancangan. Bila sudah siap, baru di serahkan kepada pihak berkausa untuk menilai samada ianya mengikuti syarat-syarat dan tuntutan.

Setakat Kebenaran Merancang, ianya tidak ada erti apa-apa. Sesiapa ada tanah boleh dapat kebanaran merancang mudah. Tetapi merancang bukan kelulusan mulakan binaan atau pembangunan.

Dengan demikian, perancangan bagi tempat terkawal dan bersebelahan Batu Caves temple perlulah dikaji samada iya memenuhi syarat dan ketetapan. Pihak KPS perlu bermesyuarat dan luluskan dahulu sebelum dikeluarkan Development Order.

Sebelum itu pihak kuil perlu beri kenaran dan sedia izinkan.

YDP MPs perlu dedahkan bila pula Development Order atau DO dikeluarkan? Zaman BN atau PR.

Bukanya Planning Appoval. Apa benda pegawai kerajaan menipu ni????? 

Lagi pembohongan Rafizi ... kek N9 pula

|5 comments

Tanah hutan simpan di negeri ini masih lagi milik Kerajaan Negeri dan tidak pernah diserahkan hak milik kepada individu mahupun syarikat lain.

Semua tanah hutan simpan yang dikeluarkan adalah di bawah seliaan Yayasan Negeri Sembilan dan tidak pernah diberikan kepada mana-mana pihak luar.

Kalau ada pun, kita hanya pajakkan tanah tersebut untuk melaksanakan tanaman kelapa sawit, jika mereka (syarikat luar) tidak mahu, tanah itu kita akan da                                                    pat kembali."

Kita tidak rugi apa pun, malah tiada risiko dengan rancangan tersebut kerana Kerajaan Negeri tidak memindahkan hak milik, hanya pajakan sahaja mengikut peraturan yang ditetapkan.

Kerajaan Negeri Sembilan telah menggantikan lebih 2,400 hektar tanah untuk dijadikan hutan simpan.

Setiap tahun Kerajaan Negeri mempunyai kuota untuk mengeluarkan hasil kayu dan sehingga kini baru 3,200 hektar sahaja yang digunakan daripada 4,800 hektar.

Tidak timbul soal tanah hutan diteroka secara haram kerana setiap aktiviti yang dilakukan adalah mengikut undang-undang.

Selanjutnya sini. Pembohongan Rafizi di sini.

Tiada royalti minyak untuk Pahang?

|1 commentsCuma Wang Ehsan ...

The Star telah menghantar SMS blast yang berbunyi berikut:

30/10 Najib: Oil fields discovered 160km offshore Pahang; state expected to receive RM100mil a year once production begins in third quarter of 2014/STAR

Pembayaran itu telah menimbulkan salah sangka bahawa negeri Pahang akan menerima royalti minyak sebanyak 5%. Sebenarnya tidak. Perincian laporan The Star ada di sini.

Ini merupakan berita terbaik buat rakyat Pahang. Kenyataan akbar PM berikut:


KENYATAAN AKHBAR

Pengumuman penemuan di medan minyak Bertam

1. Dengan besar hati saya ingin mengumumkan bahawa saya telah diberitahu oleh pihak PETRONAS, yang mana salah sebuah usahasama minyak dan gas atau ‘Production Sharing Contract’ terdiri daripada anak syarikat PETRONAS, iaitu PETRONAS Carigali Sdn Bhd dan Lundin Oil telah baru-baru ini menemui penambahan rizab minyak di medan minyak Bertam yang terletak di Blok PM 307.


2. Dengan penambahan rizab ini, medan minyak Bertam kini dianggarkan mengandungi jumlah isipadu asal keseluruhan atau ‘oil in place’ sebanyak 64 juta tong. Bergantung kepada keputusan kajian kebolehlaksanaan teknikal dan komersial, pengeluaran minyak dijangka akan dicapai pada suku ketiga tahun 2014 dengan sasaran pengeluaran berjumlah antara 17,500 hingga 20,000 tong sehari.


3. Medan minyak ini terletak kira-kira 160 km di luar persisiran pantai Semenanjung Malaysia bertentangan dengan negeri Pahang, pada kedalaman air 76 meter. Penemuan ini telah membuktikan kewujudan minyak dan gas di kawasan selatan Malay Basin ke arah Penyu Basin. Oleh itu, medan minyak tersebut adalah terletak di kawasan pelantar benua di dalam bidang kuasa kerajaan persekutuan.

4. Berasaskan pertimbangan yang adil dan saksama, dan mengambil kira negeri-negeri yang telah dibayar wang ehsan sebelum ini, serta komitmen kerajaan untuk terus memastikan pembangunan serta manfaat dapat dirasai oleh negeri-negeri, dalam hal ini, bergantung kepada anggaran pengeluaran, negeri Pahang dijangka akan menerima wang ehsan sekitar 100 juta setahun apabila pengeluaran bermula pada suku ketiga tahun 2014.

Dato Sri Mohd Najib
30 Oktober 2012

Tuesday, October 30, 2012

Jangan tertipu temberang PKR pasal Sabah

|2 comments

PKR dan PR sebenarnya bermasaalah, game tak menjadi

Kalau main dengar-dengar, kita di Semenanjung akan dengar macam-macam cerita pasal cerita rekaan kononnya kerajaan BN tergugat.

Rakyat Sabah marah sebab 20 points agreement dilanggar. Betulkah ada sesuatu legal dan sah dinamakan 20 point agreement? Atau hanya temberang Jeffrey Kitigan dan institiutnya pada awal tahun 80an. 

20 point agreement atau 18 untuk Sarawak hanya tuntutan maksima yang Sabah bawa ke meja rundingan dengan Malaya, Sarawak dan Singapura ketika nak tubuhkan Malaysia. Malaya dan Singapura pun ada tuntutan masing2.

Faham-fahamlah bahawa tak akan semua yang dituntut itu disetujui semua.

Apa yang dah jadi dalam perlembagaan persekutuan dan negeri adalah apa yang sudah disetujui oleh wakil perunding dan referendum yang dijalankan oleh Bangsa2 Bersatu.

Tak ada benda tambah-tambah.

Dalam isu imigresyen, kelentong yang mereka mainkan adalah ada 800,000 orang Bugis yang dibawa Najib untuk tambahkan undi BN.

Ada sesetengah kawasan ada banyak kaum Bugis dan ianya adalah salah satu dari 30 kaum Bumiputera yang diiktiraf untuk Sabah.

Dengan penduduk lebih kurang 3 juta, lojikkah ada Bugis seramai 800,000 dalam negeri yang kaum teramai adalah KDM atau Kadazan Dusun Murut.

Bila isu orang asal usul Filipina, tak mahu jadikan isu pula. Alah ... banyak kaum2 di Sabah tu, sebelah kaki ada di Filipina termasuk orang Bajau, Orang Bisaya, dll.

Apalah isu sangat kasi kewarganegaraan pada orang keturunan Filipina. Nusantara sama ....

Baru-baru ini Dato Najib ada sebutkan bahawa apalah 20% royalti minyak jika gaji polis, askar, cikgu, bomba, jururawat, doktor, jurutera, dan lain-lain jawatan asas yang kebanyakkan dibekalkan dari Semenanjung dan gaji dibayar oleh kerajaan pusat. Baca di sini.

Jangan hairan apabila PR memerintah kerajaan pusat, mereka akan tarik balik perbelanjaan lain untuk offset tambahan royalti minyak.

Sekarang ni Sabah mewah dengan hampir RM4 billion peruntukan dari Persekutuan. Terpulang kepada kepimpinan Sabah untuk majukan negeri masing2.

Pihak PKR temberang kita di Semenanjung bahaw akan ada lompat lagi. Dah dijangka dna tahu siapa mereka ini semua. Semua adalah mereka yang dah lumrah lompat. Setiap kali mereka lompat, tidak semestinya mereka melemahkan parti yang ditinggalkan.

Mereka yang masuk PR hanyalah pemimpin expired dan bermasaalah BN cuba untuk memanjangkan hayat politik masing2.

Kebuasan Pakatan Rakyat untuk dapatkan kerusi dari Sabah hanya meningkatkan persaingan dengan pembangkang tempatan, STAR dan SAPP yang sedia sudah untuk tandingi semua kerusi di Sabah. Jeffrey Kitingan dan STAR tidak akan akur kepada Anwar Ibrahim dan PKR.

Nampaknya tiga penjuru. Bila tiga penjuru, BN yang untung.

Tambah lagi, ingat ketua-ketua PKR tempatan tak marah bila Anwar bawak masuk mereka-mereka seperti Lajim Ukin dan Wilfred Bumburing untuk sesuatu kerusi yang mana mereka dah teruk-teruk bina.

Baca analisa padat Senjaliza sini

Husam, mahu jadi Menteri Royalti untuk poket sendiri

|1 comments

Sampai juling mata Husam mengumpul royalti dan collect tol dari peniaga.

Cucu Tok Selampit menulis berikut:

Ini adalah perjuangan Rakyat Kelantan yang wajib disokong!

Ini baru perjuangan kumpulan "Royalti" atau "R" yang sebenar. Sudah 22 tahun Kerajaan PAS Kelantan sudah "merompak"  dan mengambil hasil bumi Kelantan dan menidakkan hak Rakyat Kelantan.

Bantuan yang dihulurkan selama ini sekadar ala kadar. Pembangunan tiada. Hanya mengharapkan Kerajaan Pusat. Pengangguran berleluasa. Rakyat Kelantan berhijrah ke negeri-negeri luar untuk mencari pekerjaan.


Royalti minyak hanyalah sekadar untuk menutup kebangkitan Rakyat Kelantan yang sudah sedar dari lena yang panjang.  Rakyat Kelantan wajib bertanya kepada Kerajaan PAS Kelantan, ke manakah hasil balak, pasir, bijih besi dan emas digunakan! Rakyat Kelantan tahu PAS Kelantan mampu membina banyak bangunan-bangunan parti yang canggih manggih yang megah di seluruh Kelantan. Rakyat Kelantan pula dapat apa? Air bersih pun tak dak!!!

Blog Persada Pasir MAS sini mendedahkan bahawa:


Pada 9 Mei 1975, Menteri Besar Kelantan ketika itu, Datuk Mohamad Nasir dan Pengerusi Petronas, Tengku Razaleigh Hamzah telah menandatangani satu Surat cara Peletakhakkan (Vesting Deed/Instrument) yang dibuat menurut peruntukkan subseksyen 2(2) Akta Kemajuan Petroleum 1974(Akta 144).

—Perjanjian ini menyatakan Petronas hendaklah membuat bayaran tahunan kepada Kerajaan Negeri Kelantan dalam bentuk wang tunai yang setara dengan 5% dari nilai petroleum yang didapati dan diperolehi di Negeri Kelantan.—Tuntutan yang dibuat adalah seperti yang berikut:

i) RM 2 billion bagi keluaran di kawasan tuntutan bertindih Malaysia- Thailand
ii) RM 9.7 billion bagi kawasan di sempadan perairan Negeri Kelantan dan Negeri Terengganu

Tak disebut kenapa Sabah dan Sarawak dapat royalti, sedar tak? Carilah sebab apa mereka boleh tapi kelantan tak boleh.

Terlebih dahulu perlu difahami kuasa Kerajaan Negeri dan Kerajaan Persekutuan berhubung sempadan negeri dan negara dalam konteks negara persekutuan seperti Malaysia dan hak mencari gali petroleum menerusi undang-undang tempatan dan antarabangsa.

Terlebih dahulu perlu difahami kuasa Kerajaan Negeri dan Kerajaan Persekutuan berhubung sempadan negeri dan negara dalam konteks negara persekutuan seperti Malaysia dan hak mencari gali petroleum menerusi undang-undang tempatan dan antarabangsa.

Sepenuhnya di sini

Menurut tulisan Joceline Tan pada hari minggu baru-baru ini, Husam memang nyatakan hasrat mahu jadi Menteri Royalti Minyak. Hehehe ... sementara nak dapatkan royalti minyak yang tak akan dapat melainkan mereka pujuk kerajaan pusat, Husam sebat royalti.

Tuduhan terhadap CSL sengaja dipelan untuk perangkap MCA

|1 comments

... kenyataan Presiden MCA Datuk Seri Chua Soi Lek yang disiarkan oleh akhbar the Star ...

Bloggers dan cybertroopers PR, terutamanya dari Pas sedang sibuk memanipulasi berita ini dari segi dengan menyatakan bahawa Chua menghina hudud. Silalah teliti kenyataan di bawah untuk memahaminya.

Kesimpulan saya, blogger dan cybertrooper menipu kerana tidak ada kenyataan menghina hudud, melainkan menyatakan perasaan tidak yakin dan ketakutan kepada hudud Pas

Dalam kenyataan Chua, dia menolak Pas sebagai Islam. Pas hanya parti politik.

Jika ada perkara yang tidak tepat dalam kenyataan ini adalah, Chua menyebut dan menerima Islam sebagai agama rasmi negara ini sedangkan di dalam Perlembagaan, Islam disebut sebagai agama Persekutuan. Kedua, adalah lebih manis dan sesuai jika Chua melakukannya dengan lebih berhemah, sama ada menyatakan pandangannya melalui saluran BN atau tanpa perlu sama sekali menyentuh Datuk Seri Jamil Khir.

Ekspresi Chua adalah tentang ketakutan dan ketidak yakinan bukan Islam bahawa Pas boleh melaksanakan hudud dengan adil tanpa menjejaskan mereka.

Spin pemimpin dan cybertrooper PR pula menunjukkan bahawa mereka cuba menidakkan ketakutan mereka terhadap Karpal dan DAP yang terang-terang menolak hudud dan PKR yang secara `malu-malu' menolak hudud.

PR cuba menafikan pembongkaran bahawa DAP adalah anti-Islam yang dibuat oleh beberapa orang bekas pemimpin DAP dan PKR. Pas pula cuba menafikan hakikat bahawa PR sebenarnya menolak hudud melalui kenyataan bahawa hudud bukan agenda PR. Hakikatnya - jelas bahawa Pas bersubahat menolak hudud apabila PR menolaknya untuk dijadikan sebagai agenda.

Baca sepenuhnya di Jendela Maya sini.

Sebaik saja kata-kata Chua Soi Lek diputarbelit, mereka memerangkap SUA Perkasa, UMNO, Ustaz Fathul Bari, Jamil Khir dll untuk menimbulkan kebencian terhadap MCA. 

DAP dikatakan sebagai "tidak setuju Hudud tapi tidak benci Islam." Kalau begitu, kenapa Ustaz Nasharuddin bekas Timbalan PAS kata Karpal Singh anti Islam dan sanggup disaman Karpal Singh. Apa punya putarbelit?


Sebenarnya ini dah lama dirancang. Suatu masa Tamrin dikatakan memberi ide kepada PAS untuk mengadakan Seminar Hudud untuk memerangkap MCA dan jaja MCa benci Islam. Rancangan seminar tak jadi tapi mereka guna putabelit untuk memasang perangkap. 

Khalid nyatakan hasrat nak jual aset PKNS

|4 comments


Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim ditanya wartawan semalam dalam satu sidang akhbar samada dia akan menjual 5 aset kepunyaan Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS) .

Ditengah kontroversi dan tuduhan kerajaan PKR Selangor berhasrat untuk menjual lima bangunan kepunyaan PKNS untuk menjana dana untuk pilihanraya umum, Khalid tidak berupaya untuk menafikan tuduhan tersebut.

Kalau dilihat setiap kali dia terjerat dengan isu-isu seperti Talam, air, pasir, dan lain-lain, dia sering akan berikan kenyataan putarbelit, tipu, dan alih pandang untuk membalikkan serangan. Kadangkala dia akan nafikan jika dia yakin salahlaku yang terkantol itu yakin ditutup.

Ada masa pula dia akan beri kenyataan yang dilihat agak bodoh untuk tujuan tidak menghiraukan langsung isu yang ditimbulkan terhadapnya.

Tidak pernah Khalid akan jawab samada aset ini akan dijual di masa akan datang dengan jawapan sepertimana dilaporkan Sinar Harian hari ini sebagai “bergantung kepada pada masa akan datang.”

Jawapan itu diberi ketika menjawab soalan samada pemindahan lima aset terlibat – SACC Mall, Menara PKNS Petaling Jaya, Kompleks PKNS Shah Alam, Kompleks PKNS Bangi, dan Wimsa Yakin Kuala Lumpur yang semua bernilai RM321 juta – ke dalam satu anak syarikat milik PKNS bukan langkah awal untuk menjual.


Walaupun Khalid ada menafikan aset ini bukan dijual tetapi hanya pemindahan kepada sebuah anak syarikat PKNS, oleh kerana dia tidak berani menafikan samada ini adalah langkah awal sebelu dijual, ini bermakna memang ada hasrat dan rancangan untuk menjual aset.

Khalid boleh menipu dengan menafikan ini pun bukan untuk jual, tetapi sebagai orang korporat yang sudah memang ada rancangan sedemikian dan perkara jualan ini pun dah berlegar-legar dalam kepala, dia tidak tergamak menipu kerana menyedari kata-kata ini akan digunakan sebagai bahan kempen dalam masa terdekat dan dimasa rakyat masih mengingati penafiannya.

Sudahlah senarai pembohongan dan tipu daya dalam kenyataan-kenyataannya yang lepas panjang berhurai. Seberapa boleh, dia pasti  tidak mahu pembohongan itu jadi berita ‘front page’.

Ini akan menjejaskan dua kerusi yang ditandingi PKR kerana Khalid bertegas mahu satu kerusi Parlimen sebagai insurans selain kerusi ahli Dengan Undangan Negeri yang dikhuatirinya akan kalah.  Disamping itu, keperluan dana PRU untuk PKR melalui jualan aset kerajaan Selangor yang membolehkan permintaan Khalid dilayani.

Khalid sedar bahawa bukan mudah untuk dia menutup pemerhati dan penganalisa hartanah dan perniagaan yang boleh menghidu transaksi penjualan oleh PKNS ada kaitan dengan pengumpulan dana pilihanraya.

Apa lagi dengan rakyat pasti marah, dia akan jadi sasaran dan segala salahlaku lagi akan dikorek.

Baca seterusnya di Sel13.com sini

Peniaga Melayu dihalau PKNS untuk PRU PKR?

|2 comments


MB Khalid Gagap cuba memperbodohkan Rakyat Selangor sekali lagi.

Beliau cuba bermain dengan "creative accounting" dengan cuba memanupulasikan agenda tersembunyi dalam isu penjualan aset-aset PKNS yang sedang hangat diperkatakan oleh Rakyat Selangor ketika ini.

MB Khalid Gagap bukan sahaja tidak memberi penjelasan mengenai cabaran DSNoh Omar baru-baru ini tetapi cuba mengelirukan rakyat dengan pelbagai istilah korporat yang direka cipta untuk menutup isu cadangan penjualan bangunan milik PKNS yang sedang di peringkat akhir perjanjian jual beli.

Draft perjanjian jual beli yang belum ditandatagani ada di tangan kami dan akan didedahkan sedikit masa lagi. Beberapa buah bangunan milik PKNS yang bernilai RM321 juta kini di dalam proses untuk dijual ("refinance") kepada anak syarikat milik Kerjaan Negeri.

Kalau benar tujuan "pemindahan" atau penstrukturan semula adalah untuk penyusunan semula aset-aset PKNS, kenapa perlu ada transaksi kewangan berlaku?

Kenapa perlu ada perjanjian korporat dibuat dan dibayar kepada PKNS?

Menteri Besar dan Kerajaan Negeri Pakatan Haram Selangor semakin terdesak dan memerlukan wang untuk kegiatan politik mereka serta dana PRU13sehingga terpaksa mengarahkan PKNS menjual bangunan milik mereka.

Rakyat Selangor mengetahui bangunan dan premis ini semua adalah simbol kejayaan PKNS dalam konteks untuk membantu usahawan dan peniaga melayu di selangor.

PKNS telah dicadangkan penubuhannya oleh Dato Haron Idris yang ketika itu menjadi Menteri Besar Selangor bertujuan untuk mempertingkatkan ekonomi peniaga Melayu di Selangor.

Apabila Kerajaan Pakatan Haram memerintah, mereka telah menimbulkan kontroversi tentang penjualan aset PKNS ini dengan sewenang-wenangnya menggunakan istilah urustadbir korporat yang mengelirukan.


Sudah pasti yang akan menanggung kerugian daripada tindakan ini adalah peniaga dan Rakyat Selangor sendiri. Kesan mendalam yang akan dialami hasil daripada penjualan ini akan melibatkan peniaga di Kompleks PKNS dan Wisma Yakin yang 80% daripadanya adalah peniaga melayu.

Kenaikan sewa yang tinggi pasti akan berlaku dan ini secara tidak langsung akan "menghalau" peniaga-peniaga Melayu yang sudah bertahun berniaga di situ.

Inikah dia yang disebut sebagai sebuah kerajaan yang perihatin dan janji sebuah Negeri Berkebajikan?

Monday, October 29, 2012

Payung Anwar Ibrahim dapat di mana?

|12 comments

Gay parade di Dupont Circle, Washington:


Gay Parade di 5th Avenue, New York City:


Gay Pride parade London:


Jeruselem gay pride parade:


West Hollywood pula:


Salt Lake City, Utah gay parade:


Dolak dalik dah termakan nasi kangkang Eli Wong

|4 comments

Elizabeth telah memberi amaran, jika mereka tidak mahu menyerahkan tanah tersebut, dia akan menggunakan kuasanya sebagai exco untuk meminta campur tangan Menteri Besar. 
Pada Mac 2011, exco kerajaan Selangor, Elizabeth Wong telah bertemu dengan Yayasan Selangor dan mengarahkan yayasan itu agar menyerahkan tanah tanah seluas 18.51 ekar di Klang untuk tujuan membina pusat kebudayaan Cina.


Yayasan Selangor agak keberatan memberi tanah itu dan memberitahu Elizabeth bahawa pihaknya telah menandatangani perjanjian dengan Persada Istemewa Sdn Bhd untuk membangunkan tanah tersebut bagi tujuan komersial dan perumahan.


Baca seterusnya di Gelombang wangsa Maju sini.

Dah macam gitu, masing2 nak membohong. Dengar video berikut:Takut buat laporan polis, DAP Sarawak bayar Jacklyn Victor nyanyi?

|1 comments

Ketika Nasharuddin menimbulkan isu negara Kristian pada awal bulan Oktober, pemimpin DAP Sarawak menafikan dan membuat ugutan akan buat laporan polis. Baca Malaysia Chronicle sini.

Mereka menuduh ada niat jahat. Baca Malaysia Digest sini.

Hairannya mereka tidak nafikan ianya berlaku. Baca Antara Pos di sini

Nampaknya hingga akhir bula, DAP Sarawak bertindak sama sepert DAP Penang. Mereka teragak-agak nak buat laporan polis. Sampai sekarang masih tiada laporan polis lagi.

Adakah mereka akan akhirnya lakukan macam wayang DAP Penang di mana Jeff Ooi buat laporan polis tetapi bukan berkenaan ikrar negara Keristian.

Nampaknya apa yang berlaku adalah Jackyn Victor pula menyanyikan lagu mengajak mengkristiankan Malaysia dan jadikan ianya negara Kristian. Dengar lagunya di AIDC sini

Dari lirik lagu Harapan Baru oleh Jacklyn Victor, nampaknya maksudnya. Tapi dia memberi alasan ianya untuk penganut Kristian rakyat Sabah dan Sarawak. Baca mStar sini.  

Yang membayarnya untuk nyanyi pula, adakah DAP Sarawak?

Muka macam saya

|5 comments
Sunday, October 28, 2012

Dah lama kata Asri ni gila publisiti dan tak bertanggungjawab

|18 comments
MUFTI YANG SUKA HURU HARA MASYARAKAT

Sebenarnya kami dah lama fed-up dengan Dr Asri tapi hanya bulan September sini baru kami belasah.

Mantan Mufti ini tidak hayati consensus sesama mufti dan mulut suka cakap sesuka hati hanya demi mahu timbulkan polemik dan kelirukan orang awam. INi benar-benar menghuru harakan masyarakat dari usaha membawa progress minda.

Ini semua kami salahkan Dato Shahidan Kassim yang dok suka sangat dengan Mantan Mufti Wahabi Perlis ini. Hingga dia bawak makghib yang senang sangat kami cakap sebagai orang yang tak ada adab dan bertanggungjawab ini dalam majlis-majlis ilmu blogger.

Agendadaily sini mula dedahkan sikapnya yang mula menyerang ILMU:

fathul-asri513

Sejak kebelakangan ini bekas Mufti Perlis Datuk Dr Mohd Asri Zainul Abidin dilihat begitu agresif melontarkan pandangan dan kritikan terhadap Sekretariat Ulama Muda UMNO (ILMU) termasuk kenyataan terbaru bahawa Ulama yang menyertai UMNO 'hanyut'.

Perbezaan pendapat antara keduanya dilihat ketara selepas ILMU mengeluarkan pandangan menolak demonstrasi jalanan (dalam konteks ini merujuk kepada Bersih 2.0) sebagai satu pendekatan yang diterima Islam. Berbeza dengan Dr Asri yang mengeluarkan pandangan menyokong perkara tersebut.

Baca sepenuhnya di sini.

Siapa yang tak tahu demonstrasi adalah sebahagiian dari modus operandi Wahabi dan Syiah serta Yahudi dalam melemahkan sesuatu kerajaan dan pemerintahan untuk menjatuhkan untuk diganti oleh puak mereka. 

Ada ayat Quran yang menyatakan kebencian tuhan kepada mereka yang bawa huru hara kepada dunia. Apa pula belit dan putar pengamal Tarkiyah (pura-pura) ini?

Lagi pula di akata berikut:


Apa bila dia dah sampai sebut di atas tu dan tak ada dengar dia menegur sangat Pakatan rakyat, kita dah boleh faham, dia ada motif politik.

Wahabi bertarkiyah ini pun ada agenda politik kerana dia suka publisiti. Kalau dia masuk pembangkang, Shahidan baik pencen politik pasal gagal kawal mulut Asri.

Sedapnya PAS pun fed-up dengan kenyataan Asri panggil PAs Aytollah. Baca Celah Gelegar sini.

Percayalah nanti PKR akan bawa dia masuk. Keluarlah fatwa dan interpretasi halalkan pimpin tangan dan bersama Eli Wong.

Khalid Ibrahim tunjuk gangster di Bandar Tun Razak

|3 comments


Kami difahamkan daging qurban PKR yang mana lembu disumbangkan Khalid Gagap hanya diedarkan kepada penyokong PKR saja. Tiada pula diedarkan pada fakir miskin. Jadi mana punya hukum yang diguakan PKR?

Fatwa dari George Soros ke????

Nampaknya begitulah cara PKR. Memfaraidkan dan mahu memfaraidkan institusi dan kemudahan bantu rakyat yang dibina UMNO sesama mereka ... PKNS, YS, YBK, Kompleks Shah Alam.

ALhamdulillah daging qurban yang dijalankan BN diagihkan kepada semua fakir miskin tanpa mengira fahaman politik. Nampaknya qurban pun ada dua imam seperti khutbah PAS.

Sementara itu, kereta Skuad Sayanag Wanita UMNO di Bandar tun Razak disiram cat merah dan dipenuhi kata-kata lucah.

Dendam Khalid ke? Setahu kita yang pakar baling cat merah adalah PKR yang siram bas sendiri untuk dapatkan perhatian.

Jawab Khalid jawab, gaji RM20 sebulan, macam mana boleh bayar lebih RM150 ribu installment bas.

Rakyat terlupa dikorbankan oleh kata manifesto bukan janji

|0 comments


KUALA LUMPUR, 27 Okt (Bernama) -- Manifesto adalah perkara yang mesti ada dalam mana-mana pilihan raya. Selain calon yang dipilih untuk bertanding, kebijaksanaan dalam menawarkan manifesto yang menarik akan menjadi antara faktor penentu kemenangan atau kekalahan sesebuah parti.

Semakin Malaysia menghampiri pilihan raya umum ke-13, semakin kerap perkataan 'manifesto' menjadi topik perbincangan di media massa dan perbualan rakyat serta sembang politik di kedai kopi.

Menjelang pilihan raya umum. yang boleh diadakan pada bila-bila masa, masyarakat kebelakangan ini juga didedahkan dengan pelbagai penjelasan mengenai manifesto politik khususnya berhubung pencapaian, janji-janji yang dikotakan dan tidak kurang juga janji-janji yang tidak tertunai.

Apakah itu manifesto? Menurut kamus Oxford, manifesto ditakrifkan sebagai satu pernyataan, janji atau deklarasi secara bertulis yang digunakan seseorang atau sebuah parti politik semasa kempen pilihan raya bagi mendapat perhatian, simpati dan sokongan pengundi.

Pensyarah Sains Politik Universiti Teknologi MARA (UiTM) Dungun, Terengganu Che Hamdan Che Mohd Razali berpendapat manifesto yang baik adalah manifesto yang dapat membangkitkan rasa keinginan di kalangan pengundi untuk memilih sesebuah parti politik dan wakil rakyat mereka.

"Memang benar faktor calon itu memainkan peranan yang penting, tetapi pengundi juga mahu tahu apakah manifesto atau deklarasi yang boleh ditawarkan kepada mereka," katanya ketika dihubungi Bernama baru-baru ini.

Setakat manakah janji-janji berkenaan mampu diingati semua pengundi?

Che Hamdan berkata satu kajian, yang dijalankan pada 2009 terhadap sekumpulan belia berumur antara 21 hingga 40 tahun, mendapati kebanyakan orang telah lupa dengan apa yang ditawarkan kepada mereka semasa kempen pilihan raya umum 2008.

Baca sepenuhnya di sini

Saturday, October 27, 2012

Anwar akan dikorbankan DAP lepas 2 tahun naik PM?

|2 comments


Perancangan rapi telah diatur sejak PRU12 lagi bersama pemimpin DAP hanya mempunyai satu sahaja matlamat mereka iaitu menang PRU13 dan dapat menawan Putrajaya.Tiada perkataan kalah dalam peracangan mereka.

Anwar bersama DAP tidak terfikir walau sejenak untuk kalah dalam PRU13, dalam perancangan mereka telah disusun rapi dengan menggunakan kepakaran pakar strategi daripada yahudi, mereka yakin Malaysia bakal menjadi hakmilik mereka.

Bagi mereka Pas tidak ubah hanya anjing belaan yang akan menyalak apabila disuruh oleh tuannya dan akan menjaga harta tuannya sepanjang ketiadaan tuannya.

Anwar dan DAP tidak pernah ada dalam kamus mereka menyanjungi pemimpin Pas, bagi mereka Pas hanya akan wujud sebelum PRU13 sahaja untuk membantu kemenangan mereka. Sebaik selesai PRU13 nanti setelah Putrajaya berjaya ditawan oleh Anwar dan DAP, parti PAS tidak lagi ujud dan akan diharamkan buat selama-lamanya.

Ada orang Melayu akan kata DAP tidak akan berani berbuat demikian kerana mereka akan takut kebangkitan orang Melayu seperti tragedi 13 Mei 1969.

Setakat mana orang Melayu bersedia menghadap tragedi 13 Mei akan datang?

DAP dengan pakar-pakar strategi Yahudi sudahpun mengatur pelbagai plan A, B, C, dan D. Orang Melayu hanya akan menempah maut jika memberontak ala-ala tragedi 13 Mei, kerana pada kali ini bukan parang panjang yang menjadi senjata, ....

PETIKAN DARI SG RAPAT SINI

Bung dan Ghafur sanggup korbankan bontot?

|17 comments


Ketua Penerangannya (Perkasa), Ruslan Kassim berkata, kenyataan Bung Moktar yang mendakwa tokoh korporat Melayu, Tan Sri Syed Mokhtar Al-Bukhary memonopoli semua jenis perniagaan di negara ini menimbulkan rasa hairan dan pelik orang ramai.

"Semua projek yang diperoleh tokoh korporat Melayu itu adalah mengikut prosedur biasa dan telah pun disempurnakan dengan jayanya.

"Jelas sekali, perbuatan Bung Moktar ini samalah seperti cerita ketam dalam bakul yang akan menarik kawan mereka yang lain supaya semua tidak dapat keluar dari bakul," katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.

Beliau mengulas kenyataan Bung Moktar dalam sidang Dewan Rakyat kelmarin yang mengkritik Syed Mokhtar dengan menyifatkannya sebagai cuba memonopoli semua jenis perniagaan di negara ini sama ada di darat, di laut mahupun udara.

Sementara itu, Ruslan turut menyindir Bung Moktar yang tidak pula dilihat lantang untuk mempersoalkan projek-projek yang telah diperoleh oleh tokoh korporat lain seperti T. Ananda Krishnan, Tan Sri Vincent Tan, Yeoh Teong Lay,  dan lain-lain.

"Sepatutnya beliau berbangga kerana ada anak Melayu dan Islam yang berdiri sama tinggi dengan bangsa lain dan telah menempa nama dalam bidang perniagaan.

Sambung di Utusan Malaysia sini

Ghafur Salleh pula menimbulkan berkenaan pihak yang tidak ada kena mengena mendapat saham sejuta di Sabah.

Sebelum itu beliau telah mendedahkan satu senarai orang-orang yang dikatakan telah mendapat saham dengan banyak tetapi senarai itu dinafikan tegas oleh Dato Ahmad Maslan. Langsung ditimbulkan pula isu negeri Sabah diberikan 5% tapi ada pula satu orang dapat satu juta di Sabah.

Baca sepenuhnya di Sabahkini sini.

Kalau dah dalam kerajaan, jumpa pihak-pihak berjawab untuk dapatkan jawapan yang lebih terperici. 

Nampaknya Bung dan Ghafur dah mula tunjuk tabiat. Mereka sepatutny amemainkan peranan dalam Backbencher pula nak serang kerajaan atas isu-isu dimainkan pembangkang. Ini macam sengaja nak bantu panaskan isu pembangkang yang dah disejukkan.

Nama mereka berdua memang dah dalam senarai dan persediaan BN untuk lompat. Dah diketahui ada feeler Anwar berjumpa mereka. Malah Ghafur pun sedia jumpa Anwar dan menyuarakan keengganan untuk lompat jika Lajim dijadikan ketua Menteri.   

Hai ... pimpin Sabah ni. Bila nak ada sikap tanggungjawab dan perjuangan? Kalau asyik politik yang lebih teruk dari mana-mana politik dunia ke tiga begini, negeri Sabah tidak akan stabil selama-lamanya dan usahlah mimpi nak maju.

Lihat ke mana-mana pun, negeri yang politik bergolak menghabiskan sumber untuk politik dari memajukan negara dan memewahkan negeri.  

Demi Azmin, Anwar puji Khalid yg banyak skandal

|0 comments

Lepas Azmin dan kuncu-kuncunya mengerjakan Khalid Ibrahim puas-puas, tiba-tiba Anwar Ibrahim puji Khalid Ibrahim sebagai MB terbaik Pakatan.

MB Pakatan terbaik? Lebih baik dari Nik Aziz yang dah 22 tahun? Lebih baik dari Nizar yang setahun ajer? Dah tentu lebih baik dari Azizan golongan ulamak yang dah 4 tahun? Lebih baik dari LGE?? Oh tidak!

LGE KM, lain kategori. Takut nanti dia marah, Anwar pun boleh kalah di Permatanag Pauh.

Kenapa pula Anwar beri talian hayat kepada Khalid? Terumata sekali lepas Faekah tidak dikenakan disiplin oleh parti. Adakah Anwar takut Faekah boleh dedahkan sesuatu mengenai Azmin, jambu kesayangan Anwar?

Perlu ditanya kenapa dalam isu PKNS yang sedang ditimbulkan Perkasa dan TIBAI, SD Johari meminta azmin minta Khalid jawab hal PKNS. Kenapa perlu diminta Azmin suruh Khalid jawab? BUkankah Azmin berada dalam Lembaga Pengarah PKNS? BUkankah dia kowtim dengan CEO PKNS dan dapatlah gaji yang lumayan?

Pasti rakyat Selangor akan tertanya-tanya samada awnar ini begitu murah untuk dibeli. Dengan kesediaan Khalid untuk jadi orang depan bagi dapatkan bas yang sumber wang dicurigai datang dari komisyen 50 lori sampah saja Anwar boleh puji Khalid?

Butakah Anwar bahawa Khalid terlibat dalam:

 1. Skandal Talamgate yang melibatkan transaksi hampir RM 1 Billion. 
 2. Penduduk Selangor juga berhadapan dengan krisis air yang semakin hampir, terbaru Empangan Air Sg Selangor semakin kering dan sekarang hanya mencatat jumlah simpanan air sebanyak 52%, merosot sebanyak 48%.  
 3. Skandal Pasir Selangor, 
 4. Skandal PKNS, 
 5. Skandal Yayasan Selangor, 
 6. Skandal UNISEL 
 7. Kecuaian pengurusan sampah di Selangor
 8. Rumah urut yang menajdikan Anwar, Khalid dan Ronnie sebagai pelupor industri seks dan rumah urut di Selangor.
 9. Geran Selangorku RM300 juta yang dipegang erat oleh MB juga semakin ketara dipertikaikan oleh rakyat. 
 10. Lapuran Ketua Audit Negara sendiri menyatakan bagaimana TAWAS yang dibiayai oleh MBI Incorporated itu telah gagal kerana tidak diurus dengan sempurna.
 11. Janji-janji dalam manifesto pakatan Selangor 2008 bukan lah satu perjanjian
 12. Skandal bas mewah Khalid Ibrahim
 13. Rampas tanah pertanian 
 14. Dan lain-lain yang suatu ketika sudah dibentang di DUN Selangor sebanyak 30 isu-isu semua

Rosmah korban duit gomen beli RM1 bil diamond

|30 comments

Wow! Macam gitu, cincin RM23 juta itu perkara kecil, Pak. 

Apalah pembangkang ni main isu basi yang dah dijawab mengenai cincin RM25 juta yang bukan kepunyaan Datin Seri Rosmah tapi hanya alamat rumah Rosmah digunakan untuk besannya?

Sebenarnya Rosmah lebih kaya dalam hal intan permata ini. Dia lebih hebat dari mana-mana jauhari atau Johari. Rosmah ada Permata bernilai RM1 billion di simpan untuk ditayangkan kepada rakyat Malaysia apabila sampai masanya.

Masanya adalah bila Permata ini membesar menjadi batu yang lagi berharga. Cukup masak Permata ini dibudayakan (cultured) masa tu nilainya, bak kata arwah Tun Ghaffar suatu masa dahulu, berbeliyon beliyon...

Kalau pembangkang masih tak faham-faham bahasa sindir ni, baiklah mereka lompat dalam sungai yang ada buaya untuk dilahapkan reptilia ganas. Terlalu bodoh dan mudah ditipu untuk sesuai berada di mukabumi sebagai manusia yang berakal.

Bajet 2012 baru-baru ini memberikan peruntukan RM1 billion untuk program pra-sekolah. Kalau pra sekolah mestilah Permata, maknanya program Permata Rosmah dapat RM1 billion.

Kalau dalam hal menipu dan buat kerja bodoh, berilah pada pembangkang.

Ingin kami kutip dari posting blogger ZZ berikut:

Di Malaysia, Pra-Sekolah itu untuk kanak-kanak berusia 5-8tahun.. dan dikelolakan oleh Jabatan Pelajaran, Kementerian Pelajaran Malaysia.. Manakala ECEC (Early Childhood Education and Care) adalah untuk kanak-kanak seawal usia kelahiran hingga 4 tahun.. Program Anak Permata Negara (PAPN) termasuk dalam kategori ECEC.. INI KITA KENA JELAS!

Biar ZZ jelaskan disini ke mana pecahan RM1billion yang diumumkan oleh YAB Dato' Sri Najib selaku Menteri Kewangan dalam pembentangan Bajet 2013...

1. Pra-Sekolah (MOE) diperuntukkan RM587.5 juta
2. Tadika Kemas (KKLW) diperuntukkan RM532 juta
3. Tabika Perpaduan (JPNIN) diperuntukkan RM68.7 juta
4. Bhg. Permata JPM..??????

Paham tak apa itu ?????? Kalau tak paham, eloklah dulu masa bayi lagi kamu ditanam hidup-hidup macam orang Jahilayh kaum Nabi Muhammad. Besar menyusahkan ....

Elok bapak Sakmongkol, Sabmonggol tanam Arif tu hidup-hidup masa bayi. Opportunis yang menyusahkan.

PKNS bantu PKR/DAP korbankan Melayu

|2 comments


Penjualan lima aset bernilai RM321 juta milik Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS) oleh Kerajaan Parti Keadilan Rakyat (PKR) Selangor dikhuatiri boleh memberi kesan negatif kepada usahawan bumiputera yang menjalankan perniagaan di premis-premis terlibat.

Presiden Persatuan Pengilang-Pengilang dan Perkhidmatan Malaysia, Datuk Ab. Rahim Abu Bakar berkata, pemilik baharu premis terlibat mungkin lebih mementingkan keuntungan tanpa memikirkan tanggungjawab sosial dan nasib para penyewa yang terdiri daripada usahawan bumiputera.

Beliau yang juga Naib Presiden Dewan Perniagaan Melayu Malaysia (DPMM) memberitahu, sebagai sebuah agensi kerajaan, PKNS sepatutnya mengambil kira setiap keputusan yang diambil khususnya terhadap usahawan bumiputera.

''Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim perlu memberi penjelasan supaya segala persoalan yang timbul ekoran daripada dakwaan penjualan lima aset oleh PKNS itu terjawab.

''Kita juga tidak bersetuju dan membantah penjualan aset-aset berkenaan sekiranya tindakan itu akan menimbulkan masalah kepada peniaga bumiputera," katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia di sini hari ini.

Ab. Rahim mengulas kenyataan Timbalan Pengerusi Barisan Nasional (BN) Selangor, Datuk Seri Noh Omar semalam yang mencabar Abdul Khalid memberi penjelasan tentang dakwaan PKNS bercadang meluluskan penjualan lima aset miliknya iaitu Menara PKNS Petaling Jaya dengan harga RM90 juta; Pusat Konvensyen Shah Alam (RM97 juta); Kompleks PKNS Shah Alam (RM85 juta); Kompleks PKNS Bangi (RM42 juta) dan Wisma Yakin (RM7 juta).

Baca sepenuhnya di Utusan Malaysia sini. Turut juga membaca sini dan sini.


Friday, October 26, 2012

PAS to sacrifice Nik Aziz and Islam for Anwar

|4 comments


PAS is going into a new phase as more and more of the party members who are liberals called on Nik Aziz Nik Mat, the spiritual leader to step down and make way for young and new successor.

However, those who made the call are none other than the liberals who are aligned to PKR de facto chief Anwar Ibrahim and who have made use of Nik Aziz to further strengthen their positions in the party.

Husam Musa is one of those who now finds Nik Aziz has no use to the group anymore and thus should step down and make way for someone he and others can control.


Nik Aziz's position is the highest in the party where policies and rulings must be endorsed by the council he heads before they can be implemented.

With such great power, Anwar's protégés in the party has been using him to steer the party to Anwar's wishes which has been quite smooth until recently when ...

Read on here at Taiping Mali

Selamat hari Raya Aidil Adha

|0 comments

Selamat Hari Raya Aidil Adha

Thursday, October 25, 2012

Royalti Minyak: Bodoh Husam macam lembu, Layak buat kurban

|3 comments


Kisah Husam Musa bawak kerajaan Pusat ke Mahkamah tentang royalti minyak menggelikan hati tapi ianya sesuatu yang boleh mudah dijual kepada rakyat jelata yang tidak teliti dalam memahami sesuatu isi.

Sebelum itu baca dahulu laporan berita terkini mengenai saman Husam ... kikiki

Kelantan allowed to appeal court ruling on Petronas oil royalties

PUTRAJAYA: The Federal Court will decide whether the suit by the Kelantan government against Petroliam Nasional Berhad (Petronas) over oil royalties will be heard as a full trial or by point of law before the High Court.

The Court Wedneday granted the Kelantan government leave to appeal against the ruling by the Kuala Lumpur High Court that its breach-of-contract suit against Petronas should be heard and disposed off by way of issues of law.

The court also granted leave to the plaintiff's appeal for access to documents related to the case, following the High Court's order that the parties first proceed with the suit in accordance with Order 14A of the Rules of the High Court 1980 without going for full trial.

Appellant's counsel Tommy Thomas informed the court on Wednesday that the respondents gave no objection to the leave application.

He also requested a stay of proceeding for the matters in the KL High Court, pending the disposal of the appeal before the Federal Court.

The five-member panel, chaired by Appeals Court president Justice Md Raus Sharif, allowed the appellant's application for a stay of the proceedings.

The other panel members were Justices Ahmad Maarof, Zainun Ali, Sulong Matjeraie, and Jeffrey Tan Kok Wha.

In the lawsuit filed on Aug 30, 2010, the plaintiff had named Petronas as the first defendant.

The federal government, however, succeeded in its intervenor application and was named as second defendant.

In its statement of claim, the Kelantan government demanded that Petronas pays outstanding and future cash payments for petroleum produced off the Kelantan coast as set in their petroleum exploration agreement.

The state government is also seeking damages and costs. However, it did not specify the total amount of the claim sought from Petronas.

In the suit, the state government said that the Kelantan Petroleum Agreement signed on May 9, 1975, clearly stated that Petronas should pay in cash 5% of oil revenue either from exploration onshore or offshore.

It said that a clause of the agreement stated that the payment should be made in cash twice a year, on or before March 1 and on or before Sept 1. - The Star 

Kerajaan Kelantan mahu menyaman kerajaan Pusta berdasarkan perjanjian tahun 1975 tetapi apabila Kerajaan Pusat jawab dan mohon bahawa isu harus dibicara berdasarkan juga lain-lain Akta-Akta yang melibatkan tanah, minyak dan lain-lain/

Pelik pula permintaan Husam kerana apabila kita saman menyaman mestilah berdasarkan undang dan termasuk semua undang2 yang terlibat dan terbabit.

Ada pula saman berdasarkan perjanjian ini tapi tolak tepi perjanjian dan akta2 yang lain. Dalam perjanjian mesti ada merujuk pada undang2 tertentu dan undang2 yang ada kaitan.

Saman Kelantan telah ditolak di peringkat Mahakamah Tinggi, Mahkamah Rayuan dan ini adalah terbaru yang hanya benarkan mereka merayu. Kemungkinan mereka tak akan menang.

Menyedari mereka tak akan menang, maka mereka dah gunkana NGP untuk menuntut pada Najib. Kalau nak tuntut dan minta budi bicara, suruhlah Husam sembah Najib.... tak mahu. Dah malu saman orang dan tak boleh konar balik.

Dahlah Husam, dah raya kurban doh. Mu takse ada lembu nak kurban, kasi leher kamu saja. Mu serupo lembu pun. Nak perbodoh rakyat jadi serupo bodoh mu.

Anwar approved submarine purchase?

|0 comments

KUALA LUMPUR, Oct 24 — Datuk Seri Anwar Ibrahim approved Malaysia’s controversial purchase of Scorpene submarines when he was Finance Minister in 1995, a group of non-governmental organisations campaigning against Suaram’s role in pushing for investigations, said today.

French shipbuilding giant DCNS won the €1 billion contract in 2002, when Anwar was still serving a jail sentence for his 2000 sodomy conviction, but the group alleged today that he had approved it when he was Finance Minister in the 1990s.

“Why didn’t Suaram reveal that the Scorpene purchase was actually made by Datuk Seri Anwar Ibrahim?” Dzulkarnain Taib, president of the Young Journalists Club, asked at a press conference today.

He alleged that the Scorpene issue was first discussed in Cabinet in 1991.

“In 1995, the then Finance Minister Datuk Seri Anwar Ibrahim had approved the Scorpene purchase,” Dzulkarnain said.

He traced the chronology of the purchase of the two Scorpene submarines, saying that the deal was inked between the Malaysian government and French companies in 2002, while the vessels were handed over to Malaysia in 2010.

Several NGOs had on October 11 said Suara Rakyat Malaysia (Suaram) had misrepresented its status as a plaintiff to a French inquiry of the multi-billion Scorpene submarine deal.


More to come here


AKSB perlu wang ... bantu keluarga di Kelantan bayar air

|5 comments

Sedia diketahui bahawa di Kelantan Raya Adil Adha lebih meriah diraikan daripada raya puasa. Ramai anak-anak Kelantan sudah mula pulang ke kampung halaman dari semalam.

Harap-harap bila pulang itu hulur-hulurlah mak bapak dan sedara mara yang kurang kemampuan untuk bayar bil air. Air Kelantan Sdn Bhd (AKSB) akan bertindak tegas dan strict dalam hal bil air yang tertunggak.

Tak peduli mereka alasan air tidak bersih dan bekalan tidak mencukupi. Tak mahu mereka dengar bahawa akibat dari paip yang sering kering di sesetangah tempat, ia menimbulkan beberapa masaalaah angin dalam paip mengerakkan meter.

Lantaklah tibal balas dari ketiadaan aliran air ke dalam paip menyebabkan paip jadi tersekat dan perlu dibaiki akibat pembentukan kesan hampagas dalam paip.

Menurut blog Husin Lempoyang sini, AKSB tidak akan berlembut dan fikir panjang untuk memotong bekalan air.


AKSB tidak mahu dengar itu semua kerana sedia maklum, cuti sekolah sudah hampir dekat. Ramai exco kerajaan negeri dan pegawai-pegawai AKSB perlu membuat lawatan ke luar negara. Malahan keluarga pun perlu dibawa supaya mereka boleh tumpukan fikiran untuk belajar menyelesaikan masaalah air di Kelantan.

Hmmmm ... melancong tu sambilan saja.
fda

Link2Me WeLinkBk (254)